2013. január 18., péntek

Gizi mama előkertje (tervezet)

Kaptam egy megbízást. Nem nagy, de én nagyon örülök neki. Persze nem is igazi megbízás, ha úgy vesszük, mivel a munkatársam kért meg, hogy az anyukája előkertjét tervezzem meg. Naná! Szíves örömest! Sőt, most azonnal!

A vicces az benne, hogy még nem voltam terepszemlén, viszont a terv az már készen van. Úgyhogy lehet, hogy némileg kell majd rajta pontosítani, ha meglesznek a pontos méretek, de úgy gondolom, az minimális lesz.

Szóval, adva van egy kb. 3 x 8 méteres, keleti fekvésű előkert. Eredetileg három darab hamisciprus állt benne, ebből kettőt kivágtak, gyökerét kiszedték, a ház északi sarkánál levőt pedig fölmetszették kb. 1,8 magasságig. A talaj valószínűleg enyhén savas, de semmiképp sem lúgos.

Íme a rajz:


Jó kis nyaktörő mutatvány elolvasni, de nem lehetetlen.

Növényanyag: 3 db gold reef rózsa
1 db sentinel boróka
2 db orgona meyeri palibin fajta (törpe)
1 db tiszafa dávid fajta
1 db tölgylevelű hortenzia
1 db sárga virágú azalea
liliomhagymák
5 db astilbe
3 db talajtakaró gólyaorr


A napos oldalról haladva  kell elültetnünk a sentinel borókát, mivel igen fénykedvelő. Ő gyakorlatilag semmilyen árnyékot nem fog kapni. Köré a három aranysárga virágú gold reef rózsa kerül.



Ilyen gyönyörű virága van. Kb. 50-60 centis (na jó, nálam van 1 méteres is), gömbölyű bokor. Virágzáskor olyan, mint egy hatalmas virágcsokor. Egy-egy száron több virágot is hoz, elszáradva sem hullik le, szabályosan szárított virág lesz belőle, nagyon életerős, betegséget hírből sem ismeri, az egyik legjobb rózsa. Csak..... csak nem illatos.  De ezt a sok jó tulajdonása miatt elnézzük neki.

A kert tulajdonosa nagyon idős házaspár, akik ettől még életerősek ám! Gizi mama elmúlt 80 éves, de még képes megkapálni pár száz négyzetméter kukoricát.
Ettől függetlenül olyan növényeket teszünk ide, amikkel később nemigen lesz gond. Az idősek jobban szeretik a virágos növényeket, úgyhogy ilyeneket válogattam.

Kör alakban vegyes színű liliomokat ültetünk, talajtakarónak pedig rózsaloncot.
Mivel náluk adott a régi, bontott tégla, ebből használunk fel kis tipegőnek a kertbe, kettőt is készítünk, kissé ívesen.

A tipegő mellé, hosszában ültetjük el a két meyeri palibin törpeorgonát. Édes, kompakt kis bokrok, illatos virágzással, tetszetős őszi lombszínnel. Ilyen, amikor félig még bimbós:





Tehét a legnaposabb, déli házsaroktól haladunk észak felé. Remélem érthető vagyok, elvégre a kert keleti fekvésű ugyan, de egyik szélétől megyek a másikig, s míg az egyik szinte teljesen napos, addig a másik már eléggé árnyékos.

Az orgona bokrok mellé, egészen közel a kerítéshez kerül  a tiszafa, taxus baccata Dávid fajtája. Ez, mint minden tiszafa, lassú növésú, karcsú, sárga hajtásvégekkel. Ez az egyetlen, ami nincs a kertemben, de nem hiszem, hogy csalódást fog okozni.

A megmaradt hamisciprus mellé jobbról lesz ültetve a tölgylevelű hortenzia. Ez a fajta kevés gondozást igényel, nem kell metszeni, mint a kerti hortenziát, vagy éppen a bugás fajtákat. Persze, ha úgy gondoljuk, túl nagyra nőtt, akkor elő lehet venni a metszőollót, de az nem ugyanaz, mint minden tavasszal. Igen érdekes karéjos levelei vannak, szép fehér bugában virágzik, ősszel pedig barnás-vörös lesz, sokáig a növényen marad.



Egy közeli kép a félig még bimbóban levő virágról, de itt a levél is nagyon szépen látszik.



Itt már kezd színesedni a levele is.


A hamisciprus elé egy sárga virágú azalea kerül, hogy ne tobzódjunk túlságosan a színekben. Az azaleák közül is illatosat érdemes választani, nekem is van egy, hétmérföldre érezni az illatfelhőt virágzáskor.
A h.ciprus alá astilbe, tollbuga kerülne.
Szerencsére sikerült a kedves kollegámat rábeszélni arra, hogy mulcsozzuk be a kiskertet, sokkal könnyebb lesz vele bánni, nem fog gazosodni, nem szárad ki a talaj, csak jót csinálunk vele, és persze szebben is mutat.


A gold reef rózsákat, liliomhagymákat és a gólyaorrot már megrendeltük a Starkl Kft-től. Közeli kertészetben kapható a Sentinel boróka és a Dávid tiszafa, a tölgylevelű horti és az asztilbék beszerzése sem gond.
Mihelyt a növények meglesznek, s az idő megengedi, elültetjük őket. Egyébként ez lesz Gizi mama szülinapi ajándéka a fiától. Én nagyon nagy örömmel terveztem, alig várom, hogy kész legyen, s kívánom, hogy sok örömük legyen benne!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése