2019. március 19., kedd

Újdonságok, csak tessék befáradni

Néhány évvel ezelőtt kérdezte tőlem egy kedves indexes kertésztársam, hogyan találom meg a különleges növényeimet. Akkor viccesen azt válaszoltam, hogy a növények találnak meg engem.
Ma már határozottan így érzem.  Mintha tudnák, hogy van Magyarországon egy kert, ahol őket nagyon fogják szeretni. Így hát hagytam rábeszélni magam megint sok-sok csodára, amik közül bemutatnék néhányat. Mivel ezek a növények télen illetve mostanában érkeztek,  a netről fogok feltenni képet róluk.


Paeonia lutea
Van egy csodálatos fás bazsarózsám, a fehér virágú Godaishu. Gondoltam, esetleg ültetek még valahova a kertbe egyet ebből a lassú növekedésű, csak pár hétig virágzó, ám levelével is díszítő növényből. Nekiálltam keresgélni a neten, és egyszer csak szembejön velem egy ilyen név, hogy Paeonia lutea...Innen már  ezt a növényt kerestem, és meg is találtam egy külföldi oldalon, elérhető árban:



A Paeonia lutea, vagy tibeti pünkösdirózsa egy lenyűgözően szép tavaszi virágzású cserje, sárga, illatos virágokkal, évek alatt akár 3 méteres is elérő magassággal.
Persze az én növénykém még csak egy kis bot, rajta 2, azaz kettő rüggyel...vigyázok is rá, mint a szemem fényére.

Calycanthus raulstonii Hartlage Wine

Na de az ember lánya nem rendel egyetlen növényt, ha már talált egy újabb jó kis netes oldalt...így aztán a Paeoniával jött ez a nagyvirágú fűszercserje keresztezés is (igénye, növekedése mint a C.floridus-é).

Megjegyzem, ezt a növényt nálunk is lehet kapni, kicsit kisebb méretben és sokkal drágábban, mint ahonnan én rendeltem.

Cercidiphyllum jap. Morioka Weeping

A csodálatos kacsurák közül nekem a Red Fox (vagy Rotfuchs) van ültetve, de irigykedve néztem a külföldi kertészetek oldalait, ahol csüngő változata (Pendula) is elérhető volt. Ez még az az időszak volt, amikor eszembe sem jutott volna külföldről rendelni....Mire eljutottam odáig, hogy akár vehettem is volna, addigra nem volt helye.  A Cercidiphyllum jap. Pendula ugyanis szélesebb lesz, mint amilyen magas, ami akár 12 métert is jelenthet, persze évek múlva, de kertet ugyebár nem a pillanatnak építünk.
És akkor a holland kertészet ajánlatában megpillantom e számomra ismeretlen nevet,és utána olvasva boldog és elégedett mosollyal teszem bele a virtuális kosárba. A Morioka Weeping egy lekerekített koronájú, csüngő ágú fa, egyike a legszebb csüngő habitusú fáknak. A kacsurák nem viselik el a száraz talajt, nem pusztulnak el ugyan, csak képesek nyár közepén ledobni az összes levelüket, nézegesd a csupasz testemet - gondolják magukban, ha már ennyi eszed volt, hogy nem öntöztél. Szóval az én agyagos talajomat azon a részen fel kell javítani, és a talajt folyamatosan takarni, valamint szárazságban öntözni.  Na de ezért ki ne tenné meg?

A fának egyébként - az alapfajhoz hasonlóan - mézeskalács illatúak lehullás előtt a levelei.



Hydrangea arborescens Picadilly

Ha a kertem szóba kerül, általában vagy a rózsákra, vagy az örökzöldekre terelődik a szó. Pedig 28 fajta hortenzia van ám a kertemben, csak szólok:)

Ő lesz a legújabb, egy cserjés horti változat:

Kevés infó van róla fent, de az alapján igénye mint az Annabelle hortenziának, nagyjából növekedése is ugyanaz.


Hydrangea heteromalla Gidie

Hallott már valaki a gyapjas hortenziáról?  Én 3 éve hallottam először, be is szereztem az alapot, bár meglehetősen aprócska méretben. Remélem, idén fejlődik egy nagyot.
Félárnyékba való, akár 4 méterre is megnövő, aránylag igénytelen cserje.

Nyilván sok-sok év kell, hogy ilyen törzse legyen, de ha sose ültetem el, sohasem láthatom:)
A Gidie egy rózsaszín virágú változat:



Cupressus nootkatensis  Green Arrow


Az amerikai Buchholz faiskola nemesítése. Igénye, mint az alapé, tehát teljes napsütés, nem bírja a szárazságot, viszont kedveli a párásabb környezetet. Magas, akár 10 méterre növő, igen karcsú fa lesz belőle.


Betula ermanii Grayswood Hill

Tulajdonképpen bármelyik nyírfát is választjuk, lesz egy szépséges törzsű fánk a kertben. A Betula ermanii Grayswood Hill az egyik legszebb törzsű nyírfa a hámló, krémes törzsével. Azt vegyük figyelembe, hogy nem rögtön produkálja ezt a szépséget, kell hozzá 4-5 év, gyönyörködhessünk benne. (Na jó, az enyém nem lesz többtörzsű)



Hydrangea villosa Anthony Bullivant


Tavaly ültettem a hydrangea asperát és az aspera macrophyllát. Állítólag az Anthony Bullivant még náluk is szebb. Igényei nagyjából ugyanazok, és a végső mérete is 2 méter fölött van.



Tsuga canadensis Ashfield Weeper

Napos helyre, tápanyagdús talajba ültetendő szépséges örökzöld, (naná, hogy csüngő), amit óvni kell a nagy szelektől. És találtam neki helyet az első udvarrészben...





Tsuga mertensiana Sherwood Compact

Törpe növekedésű hemlokfenyő, nagyjából ugyanakkora lesz széltében és hosszában. Jelenleg úgy 5 centis lehet, nem, nem viccelek...na, innen szép megnőni:)


Acer palmatum Ilarian

Ha azt gondoljátok, meg vagyok őrülve, nem fogok vitatkozni:) az utoljára érkezett 3 db-bal együtt 29-re növekedett az Acer palmatumok száma.
Az Ilarian egy tarka levelű változat, bár nem lepődnék meg, ha ez csak tavasszal lenne, de majd kiderül. Ez a juhar is az amerikai Buchholz faiskola nemesítése.



Acer palmatum Dr Seuss

Szintén a Buchholz faiskola nemesítése:


Acer palmatum Sherwood Flame

A vörös levelű japán juharoknál gyakran okoz gondot, hogy vagy megperzselődnek, vagy kifakulnak a levelek. Állítólag ezek kiküszöbölésére a Sherwood Flame tökéletes választás:



Fentieken kívül érkezett még néhány újdonság, majd azokat is bemutatom.


Ne feledjétek, az idén több alkalommal is látogatható lesz a kert, az első időpont, amire jelentkezni lehet, június 8. (a májusi betelt).


Jó kertészkedést!


Petra

5 megjegyzés:

  1. Acer negundo Flamingo ma érkezett hozzánk, el is ültettük. Várom, hogy megtelepedjen. A fűszercserje oly kedves, a virágai. A Cercidiphyllum jap. Morioka Weeping milyen izgalmas megjelenésű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok az új jövevényhez:) A fűszercserje egy nagyon megbízható cserje, én nagyon szeretem. Bízom benne, hogy ezzel a változattal is így lesz. Igen, és nem is értem, hogy eddig sehol nem olvastam erről a cercidiphyllumról.

      Törlés
  2. Kedves Petra! A segítségedet szeretném kérni. Két boltívet szeretnék befuttatni, és nem tudom, milyen futó/kúszó rózsát válasszak hozzá. Olyat szeretnék, ami hajlékony szárú, az előző választásom oly merev szárú volt, hogy tört, mikor fel szerettem volna kötni és csúnyán fel is kopaszodott. Szeretném, ha lehetőleg nem csak egyszer virágoznának évente. Az egyik kapu rózsaszín vagy fehér legyen, a másik voltaképpen mindegy. Nagyon köszönöm, ha adsz ötleteket. Üdvözlettel: Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszti! Próbálok segíteni, bár nekem kevés futóm van. A "mindegy" legyen az első, Perennial Blue-val. Íves, hajlékony ágai vannak, könnyű vele bánni (már amennyire a rózsákkal könnyű, ugyebár:). Az elnyílt virágok eltávolításával szinte folyamatosan virágzik. A fehér vagy rózsaszínnél többet is fogok, megnézed őket a gugliban, és választasz: Torockó, ez egy Márk Gergely rózsa, betegség ellen ellenállónak írják, folyamatos virágzással. Coral Dawn, amerikai rózsa, szintén folyamatos virágzás. Esetleg még a New Dawn. A régi indexes rózsás csoportjába ha visszamész, Ametiszt nicknév alatt találsz csodásan szép rózsákat, hátha segít.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél. A merev szárú rózsáimat máshová ültettem, de már nem sok helyem van, így nem kockáztathatok újabb tévedést. :)

      Törlés