2019. március 18., hétfő

Virágzó kert egy éven át

Ki ne szeretné, ha a a kertje egész évben látványos lenne? Esetleg egész évben lennének virágok is?
Egyáltalán nem ördöngösség ám a feladat, tekintve, hogy nekem is sikerült:)


Lássuk: Az első képet idén januárban készítettem, Skimmia japonica Magic Marlot. A Skimmiák 1-1,5 méterre növő (lassan) bokrok, félárnyék és jó talaj kell nekik, mészkerülők. Igazából itt még nincsenek kinyílva a virágok, de már a bimbók is díszítenek.

A következő 4 kép idén februárban készült. A Viburnum bodnantese (kikeleti bangita) időjárástól függően november-decembertől kezdi hozni a bimbókat. Hűvösebb időben bimbóban marad, enyhébb időben ki is nyílnak. A virágok erősen illatosak. A bokor 3 méteres magasságot is elérhet, napra ültessük.Hamamelis Ruby Glow: A varázsmogyoró téli, kora tavaszi virágzású (a Hamamelis intermedia késő ősszel virágzik), virágai kecsesek, igazán közelről élvezhetőek. Bár valószínűleg némileg változni fog a véleményem néhány év múlva, amikor az én Rubym nagyobb lesz és szélesebb, és telis-tele lesz virággal:) A Hamamelis lassú növekedésű, ám nagy termetű bokor lesz, amelynek egyik fő ékessége (a korai virágzáson túl) éppen habitusa, ezért feltétlenül olyan helyre ültessük, ahol kibontakozhat. Egyébként sem kell metszeni. A savanyú talajt kedvelik, de amint már sokszor elmondtam, ez nem azt jelenti, hogy csak savanyú talajon él meg. Átlagos pH-jú, termékeny talajban nagyon szépen fejlődik, viszont a meszes talajt nem viseli el.Mahonia x media Charity : előbb virágzik, mint a kerti mahónia, a virágok csokrosak, nagyok, erősen illatosak. A fiatal növény kissé fagyérzékeny, védettebb helyre kerüljön, és vegyük figyelembe, hogy a levelek piszok szúrósak. De komolyan, eddig minden labdát kinyírt, amelyik volt olyan bátor, hogy aláguruljon.Clematis cirrhosa Isca: ezt csak azért, merthogy ilyenem is van:) November óta virágzik egyfolytában, de ez egy fagyérzékeny klemátisz, próba-szerencse alapon ültettem. Azt azért gyakorlatból már elmondhatjuk, hogy - 7 fokot több napig is bír anélkül, hogy akár a virágok sérülnének.

Márciusban már nyílik a Forsyhtia (általában:).  Ez az az időpont, amikor a rózsák metszését már nem hanyagolhatjuk tovább:)
A hunyorok nálam idén elég későn kezdték, március előtt még a lilás virágúak sem nyíltak.


Clematis koreana Brunette: újdonság, talán 3 hete ültettem, és már hozza a virágokat. Nagyon megkedveltem ezeket kisvirágú, az Atragene (alpina, koreana, macropetala) és az évelő klemátiszokat is. Mivel rendes kis gyűjteményem lett klemátiszokból, bizony oda kell figyelnem, melyiket hogyan is metsszük, mert pl. az Atragene csoporttagjait nem, max. virágzás után szabad metszeni. Az évelő klemátiszokat tövig vissza kell vágni, a korai virágzókat gyengén (100-150 cm-re), a késői virágzókat erősen (20-50 cm-re) vágjuk vissza kora tavasszal.


Pieris japonica Valley Valentine - a Pierisek savanyú talajt kedvelő növények, a Valley Valentine 10 év alatt alig lesz nagyobb 1 méternél. Széltől védett, napos helyre kerüljön, virágzás után lehet metszeni.

Természetesen ebben az időpontban még javában virágzik a Viburnum bodnantese és a Mahonia x media Charity is.
A következő képek már a tavaly áprillisi virágzást mutatják (az adott év időjárásától függően ez persze lehet kicsit korábban, vagy éppen későbbi időpontban is. Az idén úgy gondolom, hasonló képeket már március végén is fogok tudni készíteni)

Magnolia Alba superba az utcán levő Pyrus calleryana Chanticleer.  Utóbbi, a díszkörte kifejezetten kiváló utcafa, gyertyaláng alakban növekszik, mégpedig igen gyorsan. Tavasszal rogyásig van hófehér virágokkal, ősszel látványos a lombszíne. Viszont pontosan ugyanazok a kártevők támadják, mint a hagyományos körtét.


Magnolia Wada"s Memory


Magnolia Susan

Nárcisz


HunyorTulipánok


Spiarea cinerea Grefsheim - igénytelen, bókoló habitusú cserje, pompás tavaszi virágözönnel.


Magnolia Daybreak
Skimmia japonica RubellaTulipánok


Fothergilla intermedia Blue Shadow - egy méltalanul keveset ültett cserje a bóbitacserje. A Fothergilla major nagyobb kertekbe való, vagy kis kertben olyan helyre, ahol nem baj, hogy végső mérete 3 méter körül lesz, bár igen-igen lassan. Az intermedia 1-1,5 méterre növő cserje, tavasszal illatos, üvegmosó kefére emlékeztető virágokkal, pazar őszi lombszínnel.

Malus Addirondack - díszalma

Viburnum rhytidophyllum Willowood

 Cercis canadensis Hearts' of Gold


Halesia carolina

Cornus Eddie's White Wonder
Na jó, a május az mindenhol gyönyörű:)

Paeonia Godaishu


Calycanthus floridus


Syringa meyeri Palibin


Spirea vanhouttei


Geranium


Rosearire de la Hey


Weigela

Weigela


Egon SchieleMunstead Wood

Reine des Violettes II


Ceanothus pallidus Marie Simon

Júniusban és júliusban még mindig ezerrel virágoznak a rózsák, és számos évelő vagy egynyári növény van, amiben gyönyörködhetünk. Ilyenkor szinte magától értetődő a virágos kert:


Darlow Enigma

Ágyásrészlet kaliforniai kakukkmákkal
 PaganiniSatin Haze bársonyos kakukkszegfűvel


Lychnis coronaria (bársonyos kakukkszegfű)


Ghislaine de Feligonde


Clematis Mazury


Mályvarózsa

Tavirózsa


Hydrangea quercifolia Harmony - egyáltalán nem szokatlan, hogy a tölgylevelű már a nyár közepén hozza a virágokatMagnolia grandiflora


Clematis Warsawska Nike


Clematis Maria Sklodowska - Curie


Clematis Pillu - Nahémával


Clematis Kiri Te Kanawa


Clematis Morning Sky

Margitvirág


Verbéna


Magnolie Sieboldii


Clematis Tie Dye


Hydrangea paniculata

Óriásliliom

Cickafark - borágó páros


Hydrangea arborescens Annabelle - zsályával


Próbáltam augusztusra jellemző képeket keresni, hiszen azért még ilyenkor is javában vannak virágzó rózsák, és egyéb szépségek,
többek között:


Csinos gerlefej - félárnyékos, nedves helyen nagyon jól érzi magát, és el is szaporodik.Abelia grandifloraSusan magnólia (és egyéb magnóliák) másodvirágzása


Szellőrózsák
Caryopteris Kew Blue

Heptacodium


Szeptemberben a rózsák színe intenzívebb, mint nyáron, virágzik a varjúháj, az abélia folyamatosan, a kékgyökér, de még vannak klemátiszok is.

Sőt a gólyaorrok is virágoznak


Abelia grandifloraAz asterek egyértelműen az ősz kezdetét jelzik


A Caryopteris is virágzik még


Echinacea


Ceratostigma plumbagionides


VarjúhájMorning Sky klemátisz

Októberben már nem virágokat várunk a kerttől, hanem színeket,  a virágok ilyenkor különösen szívdobogatóak tudnak lenni: az astereken kívül nyílnak az őszirózsák, sőt, az idei ősz olyan meleg volt, hogy egyszerre nyílott az őszirózsa a borzaskatával.A Skimmia japonica Rubella ugyan ilyenkor még csak bimbós, ám ez is igen látványos tud lenni.


az Abeliában nem lehet csalódni

 A rózsák késő őszig hozzák a virágokatÉs végül két téli képek: november és december a kertemben, virágzók szempontjából:)

Meglehetősen bevállalós vagyok növények szempontjából, és baromira dicsérgetem magam, hogy meg mertem kockáztatni a Clematis cirrhosa Isca-t.  Tavaly novemberben kezdett virágozni, és még most is van rajta néhány virág. Persze, tudom, enyhe volt a tél, de el tudjátok képzelni, micsoda lenyűgöző látvány áthaladni egy kis virágkoszorú alatt teszem azt decemberben?

Mint említettem, a rózsák jó időben nyílni szoktak:)


Abelia grandiflora egészen a fagyokig


Decemberi fotó a Clematis cirrhosa Isca-ról


Hó alatt is virágzott.


Ez a kis összeállítás nem biztos, hogy a legszebb pillanatokat örökítette meg a kertből, csupán 1 évet felölelve a virágzókat. Hogy lássátok, miként lehet egész évben virágos a kert.

Mint mindig, most is elmondom, az idén több alkalommal is nyitva lesz a kert, az Édenpont szervezésében. A májusi időpont betelt, köszönet a leendő látogatóknak, akik remélem, legalább akkora izgalommal várják a találkozást, mint én:) Az új időpontról minden lehetséges oldalamon tettem fel információt, tehát június 8-án, szombati napra várom az újabb jelentkezőket.


Jó kertészkedést mindenkinek, némi imával, hogy ne legyen fagy egy hajnalban sem.


Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése