2019. március 25., hétfő

Képek az esőben

Ami nem is igazi eső, inkább csak szemerkélés. Persze fotózhattam volna ragyogó napsütésben is, de hétvégén bizony mással voltam elfoglalva, és mire észbe kaptam, már sötétedni kezdett.
A múlt heti hajnali fagyok leheletnyi nyomot hagytak az Alba Superba magnólia virágain, de félek, ha ezen a héten is lesz fagy, az le is viszi a virágokat. Úgyhogy fotózom őket, ameddig lehet.







Túlzásnak tűnik ennyi fotó? Ugye nem...


A Wada's Memory-n nincs sok virág, mert folyamatosan metszem felfelé. Elvileg így már el fogunk férni mellette, majd jövőre több virágban gyönyörködhetek.




Már a Susan magnólia is virágzik:



A Daybreak majd később fog nyílni, és idén először fog virágot hozni a Burgundy Star.

A hétvégi jó időt kihasználva kihajtottam az embert is a kertbe, elfűrészelte a több éve (el)fekvő akácrönköket, lehántotta őket,  majd egy napos száradás után (mivel a földön voltak, az egyik fele át volt nedvesedve) lefestette őket. Szépen le is ásattam vele, majd deszkákat kell venni, és készen is lesznek az új padjaim. Lépten és nyomon ülni fogok.


Nálam később kezdték a hunyorok, és még  javában nyílnak.




Valószínűleg említettem már, nálam a hétvége nem szólhat csupán a kertről. Számos háziasszonyi teendőm van, és a család egyes tagjai nem osztoznak abban a véleményemben, miszerint kirándulás helyett maradjunk a kertben. Ki is használtam Férjuram lelkesedését, és a félkész padok után nekiállítottam a leendő dinnyeágyás rendbetételének. Igen, dinnyeágyás. Mert ugye ott van a szomszéd 8.? éve kihasználatlan területe. Aminek a felém eső részét  rendben tartom, már ültettem is növényeket, amik majd idővel mutatni is fognak. De úgy kb. a felén különböző füvek nőnek (parlagfű nem, mert azt évről-évre kigazoltam, én, aki egyébként allergiás vagyok rá. Az egy jó móka, szerintem versenyt nyernék tüsszögésből), amitől nagyon gondozatlannak tűnik. Merthogy nagyon gondozatlan is. Az idén úgy döntöttem, üsse kavics, ha lúd, hát legyen kövér...ide nekem ezt a területet is..persze csak csínján, egy részére tököt fogok ültetni, legnagyobb részét mindenféle egynyári virágmaggal fogom elszórni, és egy részén dinnye lesz.

Ez most majdnem egy ilyen lett és ilyen volt fotó, de igazából ez csak a folytatása, nem ugyanaz a terület.
Férjuram először neki akart állni kapával, így jár az, aki nem tudja, mire vállalkozik.  A második kapavágás után el is dobta az eszközt, és elballagott a fűkaszáért. Olyan port vert fel, hogy ihaj....nézték is a szomszédok rendesen, pedig eddig legalább őt normálisnak tartották...:)
Most, hogy idáig megvagyunk, és a dinnyemagokat is megvettem már, nekiálltam utánaolvasni a dinnyetermesztés rejtelmeinek. Mondjuk ha fordítva csinálom, lehet, hogy nem is akarok dinnyét termeszteni.....De néha nem árt, ha a tudatlanok bátorságával vágunk bele valamibe:)
Szalmát kell szereznem valahonnan, és itten dinnyeágyás lesz...majd beszámolok menetközben.






Mennyivel szebb látvány, ugye? A Forsythiának számos változata van, ez egy mereven felálló ágú cserje, ami nem hoz tősarjakat. Van egy törpe növekedésűm, ami árnyékos részen van, ma nyílott ki az első virága.


Ennek az egyszerű kis járcintnak van a legjobb illata.


A nárciszok is kezdik a virágzást.

A rosa glauca új hajtásai. Secperc alatt zöldült ki a kert, nem véletlenül nem kívánja az ember a fagyot a háta közepére sem...



Virágzik a kökénysövényem. Nem tudom, meséltem-e már, amikor elhatároztam, hogy a hátsó részt is birtokba veszem, kitaláltam, hogy egyik oldalon kökényből lesz a sövény. Szépen meg is rendeltem x darabot valamelyik kertészetből, majd tavasszal megállapítottam, hogy elég lett volna kiásni néhányat az akácosból...ha tudtam volna, hogy van ilyenem:) De hát jó pap holtig tanul, hát még a kertész..



A Prairie Dawn - bár barátságtalanul tüskés - roppantul mutatós ágrendszerű rózsa, levelek nélkül is díszített. Most, hogy ennyire ki van már levelesedve, még szebb.

Két oszlopos körtém van, tavaly a másikon volt több virág, de nem sok termés kötött meg belőle. Remélem, idén erről a fácskáról is ehetünk körtét.

Cercis canadensis Heart's of Gold, tele ígéretes virágkezdeményekkel.


A Parrotia persicán már a levelek mutatkoznak - és ugye milyen szép ez a foltos törzs? Kell hozzá néhány év, mi tagadás, de megéri. A Parrotia persica egyébként a varázsmogyoró rokona, és ezért kell a szép őszi lombszínhez a savasabb talaj. Ja, és kicsit gyorsabban nő, mint amit a könyvek írnak róla...



Tessék csak ezt a képet jobban megnézni kérem....kicsit segítek a következő képpel:


Igen, ez a futtató, AZ a futtató...szóval úgy kezdődött, hogy valószínűleg valahol ereszt a fólia, mert hiába töltöm fel a tavat, jó 20 centi eltűnik belőle. Rögtön ki is találtam, hogy akkor nincs mese, tóbővítés lesz! De hogyan....és mi legyen a kis stég felett átívelő futtatóval, amit négy vassal rögzítettem, plusz a rohadt nagy téglák, és ugye már a klemátiszok sem kicsik....Magam sem gondoltam volna, hogy kb. 1 órahossza alatt a két klemátiszt kiszedtem piszok nagy földlabdával (majd megszakadtam, mire eltoltam őket hátra), aztán hátrahúztam a betonhálót, és újabb fordulóval elvittem a téglákat és vasakat is. Majd leástam a klemiket, beigazítottam a betonhálót, levertem melléjük a vasakat (szomszédok távolról sasoltak, mi a fenét csinál ez az őrült már megint), odaigazítottam a téglát, és elballagtam vízért. A klemátiszoknak. Roppantul elégedetten.
De ettől még a tó-probléma nem oldódott meg....




Ez a bűbájka a Cercidiphyllum jap. Red Fox (vagy Rotfuchs).


Hogy mennyire lehet örülni ezeknek az apró zöld kis izéknek....A Taxodium distichum rügyei.


Nos, nagyvonalakban így áll a kert. Ma szépítek egyet rajta, mert megérkezett a csomagom a hollandoktól...nem bírtam megállni, hogy ne bontsam föl, és ne kukkantsak bele...így sokkal nehezebb lesz levinni az emeletről (iroda), betenni az autóba, stb. Sose voltam egyszerű eset.

Lehet jelentkezni a kertlátogatásokra az Édenpont oldalán, a legközelebbi szabad június 8-án lesz. Egy csomót fogok áradozni a növényeimről, és aki eljön, annak végig kell hallgatnia:) Ez lesz a büntetése:)

Köszönöm, ha velem tartottatok, jó kertészkedést, fagymentes hetet.


Petra

4 megjegyzés:

  1. Nem, nem sok! Szívesen nézegetem mindig a szépségeidet! Én is félek, hogy a közelgő fagy elviszi az idei magnólia virágait.
    Úgy sajnálom, hogy olyan messze vagytok! Szívesen sétálnék a valóságban is a kertedben.
    A mi szomszédaink kertje is ilyen, az egyik még ezen is túltesz...
    A tó környéke nagyon hangulatos lesz. Szívesen elüldögélnék, szemlélődnék ott veled!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira várjuk a tavaszt, de márciusban nem normális a +20 fok. Nem mintha tehetnénk bármit az időjárással...de ha kicsit később jött volna a meleg, akkor még nem nyílnának a mangóliák. Ha fagy lesz, akkor durván 1 hét volt a virágzás. Ilyenkor örülök, hogy későbbi virágzásúakat is ültettem, bár azok még nagyon kicsik. De remélem tudod, ha bármikor erre jársz, vagy a közelben, és van időd, akkor nagyon szívesen látlak. (Nagyon irigylem, akinek jó szomszédai vannak)

      Törlés
  2. Sok-sok édes, kellemes izű dinnyét is kivánok nyárára, és fagymentes napokat, heteket tavaszra. A kökény virágaiból nagyon finom teát lehet főzni...lehet, jól jártál azért a kertészetből származó kökénnyel, némely gyümölcs nagyon apró, de vannak mirabolán szilva méretűek is, ha jó fajtát sikerült beszerezni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy köszönöm a jókívánságokat, és a tippet is, erről nem tudtam. Feltétlenül ki fogom próbálni:) Nem nagyon szoktam figyelni, ezen közepes szőlőszem méretű gyümik vannak, de bevallom, a madaraknak szoktam hagyni őket.

      Törlés