2019. február 11., hétfő

Munkára fel

Változatlanul azt mondom, nagyon szerencsés telünk volt, itt Somogyországban. Volt csapadék, volt hosszan tartó hideg, de nem extrém hideg, ennél jobbat nem is kívánhatnék. Volt olyan tervem, hogy januárban már nekiállok bizonyos dolgoknak, mint pl. az ágyások takarítása, de ez az időjárás miatt elmaradt. Nem is baj talán. Most viszont egy ekkora kertnél már minden időt ki kell használni a munkára. Úgyhogy szombaton és vasárnap is dolgoztam....csak délután ugyan, mert délelőtt háziasszonyi teendőimet kellett ellátni:)
Szombaton gyönyörű idő volt, megmetszettem néhány sövénynek ültetett Viburnum pragense-t, s mivel számos gyerkőce is születik ennek a remek bokornak, azokból újabb sövényeket ültettem.
Folyamatosan ültetem a még üres helyekre a muskotályzsálya, különböző gólyaorr, szegfű, lizinka gyerekeket is.

Közben gyönyörködöm




Ahogy látom, a hunyorok másnál is nagy kedvencek. Ez egy különlegesebb hunyor, a sárgás virágaival. Talán 3. éves, kíváncsian várom, lesznek-e  gyerkőcei. A hunyor egyébként félárnyékos , árnyékos helyet kedvel, ezért kiváló pl. bokrok alá. A virágok tél végén kezdenek kibontakozni, és nagyon hosszan virágoznak, akár vágott virágnak is jók. Az elszáradt tavalyi leveleket kora tavasszal érdemes eltávolítani a növényről.




A Viburnum bodnantese (kikeleti bangita) november óta tele van bimbóval, de igazán kinyíni majd most fog. Fantasztikus illata van ezeknek az ékszer nagyságú virágoknak. Ennél a bokornál fiatalítást végzünk, az alsó képen látszanak a szinte karvastagságú ágak, amiken seprűsen növekszenek az ágacskák. Ezek közül néhányat tőből el fogok távolítani. Tehát ezeket a bokrokat nem egységesen visszavágjuk felére-harmadára, hanem az öreg ágakat tőből vágjuk ki. Ezt tesszük egyébként az Abéliával, a Philadelphussal, hogy csak néhányat említsek.



A Skimmia Rubella virágbimbói is nagyon mutatósak, kinyílva elhalványodnak valamelyest. A karácsony tájékán érkezett és elültetett Magic Marlot egyszerűen gyönyörű a tarka leveleivel, bár el fog tartani néhány évig, míg utoléri a Rubellát. Ezek a növények lassú növekedésűek, és kifejlett korukban sem lesznek nagyobbak 1,5 méternél. Vigyázat ,a meszes talajt nem viselik el, ha sárgulnak a levelei, adjunk tőzeget a tövéhez, és alkalmazzunk vas+keserűsó lombtrágyát 3 %-os oldatként.


Tudom, ez nem tavasz, hiszen nem új virágok, hanem a termés van az Ilexen, mégis annyira mutatós, már messziről szinte világít. A mögötte levő Chamaecyparis Imbricata Pendula mára tagadhatatlanul a szépséges hattyú kategória lett.
A képbe belógó gömbtuják metszése is vissza van még. Nyíratlan sövénynek egyébként kiválóak ezek a növények, évek alatt kb. 2 méter magasra, és jó 1,5 méter szélesre, nem egészen szabályos gömb alakra nőnek. De azért jó lett volna, ha ezt anno a kertészetben elmondják, és nem állítják tutira, hogy nem lesznek 1 méternél nagyobbak-szélesebbek. Így nekem metszenem kell őket, mert kinőtték a helyüket.


A képeken a Calocedrus decurrens látható. Bizony, nem csak ízlés dolga, hogy felmetsszük-e egy örökzöld (vagy lombhullató) fa törzsét. Néha a szükség is közrejátszik ebben....mint már sokszor említettem, az én kertem meglehetősen keskeny, ezért  nem mindegyik fát hagyhatom talajtól ágasnak. A Calocedrus törzse egyébként, mint a képen is látható, nagyon szép látvány.




Mahonia x media Charity - fantasztikusan szép és illatos virágokkal. De számos labdánk bánja a szúrós leveleit...:) Ezt a cserjét is lehet metszeni, egyrészt nyilván alakító metszést (az útra kilógó ágait nekem is szabályoznom kell), másrészt az öreg, hosszúra nyúlt ágait, amin szinte levelet sem hoz, nos azokat tőből el kell távolítani.



A Cupressus arizonica Fast.Galuca törzsét is feljebb kellett metszenem, bár engem nem zavart, hogy guggolva kell mellette elmenni a járdán:) Mögötte az ágyás most nagyon üresnek látszik, a mogyoró látványát egyelőre még nem tudja pótolni sem a magnólia, sem az Acer palmatum Manyo no Sato. Ennek bizony idő kell...

Néhány rózsát is visszametszettem már, jobban mondva inkább fiatalításnak mondanám. Ugyan nagyjából fele-fele arányban vannak az egyszer nyílók és a többször virágzók, azért így is szép munka tud lenni a metszés.
Az ágyások takarításának még nem álltam neki rendesen (ímmel-ámmal igen), ha az idő engedi, akkor azt is el kell kezdenem. Ti is észrevettétek, hogy mások lettek a színek a kertben? Valahogy üdébbek az örökzöldek, talán még a fű is.....Ja, és a trehány kertész megtalált két zacskó, talán szeptemberben? Lidl-ben vásárolt tulipán és gyöngyike hagymát.....szépen rügyeztek az asztalon, a rájuk pakolt mindenféle alatt. Na, őket is elültettem.

Bár nem gondolom, hogy ki fognak nyílni, de azért érdekes látvány----Rhapsody in Blue


Ismertek már, nem árulok el titkot, érkeznek a csomagocskáim innen-onnan:) a helyük már kijelölve.
Én mindent megteszek, hogy a kert jó formában legyen, a növények már most is nagyon szépek, tudjátok, az idén több alkalommal is látogatható lesz a kert, jelentkezni az Édenpont oldalán lehet.


Petra

4 megjegyzés:

  1. Petra melyik napot javaslod, láttam többet is jelöltél május-júniusban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából május végétől mindig szép a kert, attól függ, mi az, amire leginkább kíváncsi vagy. A rózsák május végén, június elején hozzák a legjobb formájukat, talán a május végi a biztosabb. De örülnék neked megint:)

      Törlés
  2. Mint mindig, most is sok szépséget mutattál meg a kertedből!
    Jó munkát neked és sok-sok örömet!

    VálaszTörlés