2019. február 12., kedd

Amiért érdemes ellátogatni a Csodás kertembe

Annyi minden eszembe jut kertészkedés közben, gyakran el is monologizálok magamban szépen, aztán mégsem írom le. Hétvégén például azon gondolkodtam, miért is azokat a növényeket ültettem a kertbe, amiket. Hogy  miért kellett mennie néhánynak (rokonokhoz, barátokhoz), míg mások jöttek  helyettük. És hogy másnál hogy is van ez?
Nyilvánvalóan a növényekről való ismereteink határozzák meg, mit is ültetünk a kertbe. Ha valamit nem ismerünk, nem hallottunk róla, nem is fog eszünkbe jutni, milyen szépen mutatna a terasz mellett.  Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, hogy az átlagember ezeket az ismereteket mások kertjéből, no meg a kertészetek kínálatából veszi. A kertészetek kínálata viszont zömmel abból áll, amire van kereslet...kicsit kígyó meg a farka.  Az általam igazán becsült és nagyra tartott kertek tulajdonosai nem álltak meg itt....elmélyültek a növények ismeretében, nem sajnálták az időt és a fáradságot, hogy olvassanak, visszaolvassanak bizonyos fórumokat, blogokat. De kevés az ilyen elvetemült:)
Talán nem hangzik nagyképűen, ha azt mondom, az én kertem is kínál alternatívát. Mert ez fontos. Hogy aki kertet akar, az tudja, milyen növények közül is választhat, és az én kertemben tényleg sokféle van örökzöldből is meg lombhullatóból is.

És akkor jöjjenek a példák.

Itt van például a Magnolia: legtöbb ember máig úgy ülteti a kertjébe, hogy fogalma sincs, milyen fajtát is vett. Pedig van köztük fa termetű (Magnolia acuminata pl., na jó, ezt azért nem olyan könnyű beszerezni), van bokor alakban növő, mint pl. a Susan és általában a Stellaták, és van örökzöld is (Grandiflora). De vannak köztük már oszloposan növekvők is. Ugye, hogy nem mindegy, melyiket választjuk? És akkor a színéről még nem is beszéltünk.
Bátran összeköthetjük a kellemest a hasznossal, ha kis fát szeretnénk, ami szép virágokat hoz, de az év többi részében is mutatós, akkor ültessük a Magnolia Wada's Memoryt.



A képen is látszik, mennyivel karcsúbb, mint az egyébként bokorfa formában növekvő magnóliák.
De én sem ültettem volna, ha nem találkozom a nevével valamelyik online kertészet honlapján, és nem olvasok utána.
16 magnólia van a kertembe ültetve,  köztük számos különlegesség, mint pl. a Magnolia tripetala, a Magnolia Ashei, vagy a Magnolia Acuminata.


Még mindig sok helyen olvasok - számomra érthetetlenül - lekicsinylő megjegyzéseket örökzöldekről. Még mindig sokan vannak, akiknek ez a nagyszerű nemzetség nem jelent mást, mint a közönséges lucot (picea abies), az ezüstfenyőt (picea pungens), és a thujákat.
Miközben mind színben, mind formában végtelenül változatosak az örökzöldek.


Pinus aristata (gyantástűjű szálkásfenyő), lassan növekvő, 2-3 méterre növő



Abies pinsapo glauca (kék andalúz jegenyefenyő) lassan, szabályosan növő fenyő




Chamaecyparis Imbricata Pendula (ostorhajtású h.ciprus) 10 méterre is megnövő, csüngő



 Cupressocyparis x Notabilis, hatalmas, impozáns fa lesz


Pinus koreansis Jack Korbit (koreai jegenyefenyő Jack Korbit) lassan növő, 3 méter körüli lesz




 Pinus schwerinii Wiethorst lassú növekedésű, 2-3 méterre növő, fiatalon hozza a tobozait






 Pinus densiflora Pendula (csüngő japán erdeifenyő)




Pinus densiflora Glitzen Pendula (csüngő japán erdeifenyő)




Pinus wallichiana Densa Hill (himalájai selyemfenyő lassú, oszlopos növekedés)



Pinus densiflora Golden Ghost (japán erdeifenyő változat), csodaszép, lime színű tűkkel




Pinus luchuensis - nagy fa lesz



Pinus smithiana (himalájai luc) - igen nagy fa lesz



Picea pungens Hermann Naue - hasonló az Acroconához, fiatalon hozza a tobozokat



Picea omorika Pendula (csüngő szerb luc). Nagyon karcsú, változatos alak. A Pendula Burns is megvan.






Abies koreana Fastigiata (oszlopos koreai jegenyefenyő). Nem igazán találtam róla semmit, kíváncsisan várom, hogyan fejlődik-




Abies procera Galuca (nemes jegenyefenyő kék változat), nagyon lassú növésű, kényes

Abies procera La Graciosa (nemes jegenyefenyő csüngő változat), lassú növésű




Sequoiadendron giganteum (mamut). Hatalmas fa lehet belőle (ha fel tudjuk nevelni).



Pinus sylvestris Fastigiata (oszlopos erdeifenyő)




Picea abies Inversa (Inverz luc)





Ezek a fenyők mind-mind az én kertemben nőnek, és rajtuk kívül még jónéhány. Unalmasak lennének? Véletlenül sem gondolom.


Tudom, mert sokszor nekem is gondot okoz, hogy szeretnék egy bizonyos fát a kertbe, de az alapfaj nem fér el. Na de ezért vannak a különböző kerti változatok.
Mint például a Liquidambar Slender Sioulettes - nagyon karcsú marad, kiskertben is elfér. Igénye mint az alapfajé.




Vagy a Fagus sylvatica Dawyck Purple (oszlopos bükk vörös levelű változat). Karcsú fa lesz, és egész évben bordóak a levelei. Az alapfajt (Fagus sylvatica) kevés ember engedheti meg magának.



A Calycanthust sok helyen ismerik és ültetik a kertekben, nekem is van, nagyon szeretni való cserje.

De mi van a Sinocalycanthus chinensis cserjével? Kb. 3 éve próba-szerencse alapon ültettem: de most már tapasztalatból mondhatom, hogy teljesen télálló, talaj iránt igénytelen, napot kedvelő, gyorsan fejlődő, roppant mutatós cserje.









Még mindig kevesen ültetik a Fothergilla -t.(bóbitacserje) Ennek a remek cserjének a major változata kb. 3 méterre növekszik, bár igen-igen lassan. Ne ijedjünk meg, amikor azt olvassuk, hogy savanyú talajt kedvel: igen, de átlagos talajban is megél, adjunk neki tápanyagot szárított marhatrágya formában. Csodálatos az őszi lombszíne is. 
De még ennél is kevesebben ismerik és ültetik az intermedia fajtákat, pedig ezek a cserjék lassan kb. 1-1,5 méterre nőnek, tavasszal hozzák ezeket az üvegmosó kefére emlékeztető, illatos virágaikat, ősszel pedig olyan meleg színeket produkálnak, hogy festő ecsetjére kívánkozik.

Fothergilla intermedia Blue Shadow


A Cercis-t (júdásfa) már nem kell bemutatnom senkinek. Na de tudjátok, mekkora választék van belőle?:) Van bordó levelű, tarka levelű, sárga levelű, csüngőből többféle.....Nálam a Cercis canadensis Heart's of Gold van ültetve. Ez a változat hatalmas sárga leveleket hoz (természetesen ugyanúgy törzsvirágzású, mint az alap), kissé érzékeny a szélre. Sajna nálam kitett helyen van, aminek kell idő, hogy szélvédetté váljon. Eszméletlenül szép és mutatós fajta.







Számos kertbe ültetnek Cornus floridát vagy még inkább Cornus kousát (virágos som és japán som). Meglehetősen kényes növényekről van szó, a meszes talajt nem viselik el, a túlságosan tömör talajt szintén nem. Nálam is van három példány: a Cornus kousa Capuccino, a Pink Lips és a Summerfun. Őket tavaly ültettem, majd idén fotót is csinálok róluk.

De 2 évvel ezelőtt egy lengyel oldalon láttam meg a Cornus Eddie's White Wonder-t, ami a C. florida és a C. nutallii hibridje. Kis fa lesz (10 méter körül), szép nagy leveleket hoz, a virága az a kis gömböcske, amit körülvesznek a tejfehér fellevelek. Kifejezetten hosszú ideig virágzik, és nagyon szép az őszi lombszíne is. Lassú növekedésűnek írják, ehhez képest több mint 50 centit nőtt tavaly, és amint látszik, 2. évben megörvendeztetett a virágokkal.





A japán juharokba a kedvenc blogom miatt szerettem bele: a Flora wonder's blog tulajdonosa egy nagy tudású, hozzáértő kertész, aki szereti is a növényeket. Talon Bucholz sok fajtát nemesített, mind juharból, mind örökzöldből, nagy öröm számomra, hogy ezek közül néhányat be tudtam szerezni.
Nem, a kert talaja nem savas, átlagosnak mondható, és egyelőre elég napos is. Hogyan mertem akkor ennyi juhart rendelni? Ugyanis jelenleg 39 juhar van ültetve a kertbe, és ezek zöme Acer circinatum, palmatum és shirasawanum. Hát úgy, hogy a legidősebb, az Acer palm. Bloodgood kb. 10-12 éve minden gond, minden külön gondoskodás nélkül csodálatosan fejlődik a keleti fekvésű előkertben. Meg úgy, hogy amennyire csak tudtam, utánaolvastam az igényeinek, és úgy gondoltam, megéri az a plusz ráfordítás. Szóval, ha japán juhar, akkor az nem azt jelenti, hogy mindegyik egyforma, és ha ilyen név alatt veszek egy növénykét, akkor az olyan lesz, mint a Petráé, vagy a szomszédé. Óriási a választék belőlük, több száz van, színben, méretben, alakban is eltérnek egymástól. S ráadásul - tessék jól figyelni - vannak köztük, amik jól bírják a napot..


Acer palm. Pung Kil - ő például perzselődés nélkül csodálatosan fejlődött teljes napsütésben. Karcsú növekedésű.


Acer palm. Bloodgood  - jelenleg több mint 4 méter magas, egész évben megtartja a színét





 Acer palm. Crimson Princess - gomba alakban, lassan növekvő változat. Kezdetben megégett a forró nyári napon, ahogy idősödik, úgy egyre jobban viseli a meleget.





Acer palm. Ryu Sei - csüngő változat, én a hajlékony ágait kötözöm magasabbra, de - annak ellenére, hogy tavaly tavaszi ültetés - akkorát nőtt, hogy a levelei szétterülnek a tópart kövein. Teljes napon van, a tó mellett, tehát párásabb a levegő.



Acer palm. Pendula angustibolum - szintén egy csüngő változat, de nem oltott, magától fog gomba alakban növekedni.


Acer palm. First Ghost - egy káprázatosan szép juhar, a képen az őszi lombszín, de egész évben látszik a levelek erezete, ami külön díszítőérték. Talon Bucholz nemesítése.





Acer palm. Seiyru - az igénytelenek igénytelenje. Teljes napon, vacak talajban majd 1 métert nőtt. Erőteljes növekedésű kis fa, elterülő koronájú lesz.


Acer shirasawanum Autumn Moon - egy színorgia. Ez a kép nem ősszel készült, egész évben ilyen látványos színeket produkál. Igényei, mint a palmatumé. Lassú növekedésű kis fa.


Acer palm. Como - nem igazán találtam róla információt (bátor ez a ló, nem vak), de hogy csodaszép, az tuti. Ilyenek a tavaszi levelei - kontrasztnak elég jól mutat a muskotályzsálya. Igen, ezek a növénykék alig 20 centisek:)






Acer griseum - a régóta vágyott, 10 méternél is magasabbra növő fácska. Szintén lassú növekedésűnek írja, de nálam óriásit fejlődött. A 3 évvel ezelőtti 50 centis fácska mára több mint 2 méteres.


Ilyen csodaszép a törzse








Acer circinatum Pacific Fire - (szőlőlevelű juhar változat)- Az Acer circinatumot kissé fagyérzékenynek írják, szerencsére ez a tél nem volt igazán hideg, és idén is nőhet egy nagyot. Vegetációs időszakban a káprázatos színű leveleivel díszít, télen pedig piros, világító piros az ága. Egyelőre az a kettő, ami van neki, de élénken el tudom képzelni nagyobb méretben.










Acer palmatum Fairy Hair - szintén Talon Bucholz bevezetése. Egy apróság az egész, annyira kecses, hogy félve nyúl hozzá az ember. Lassú növekedésű, de a Bucholz óvodában már van 2 méter körüli (nem akármilyen látvány).



Mint fentebb írtam, 39 juhar van a kertben, tehát a felsorolás nem volt teljeskörű.

És a sort folytathatnám a klemátiszokkal, rózsákkal, hortenziákkal....mindegyik faj rendkívül változatos.

Mindezeket a növényeket én is úgy ismertem meg, hogy állandóan kutakodok a neten. Bár néha úgy gondolom, nem is én találom meg őket, hanem ők engem:) Keresek egy növényt - ez úgy történik, hogy a latin nevét beírom a gugliba -, ez elvezet engem különböző oldalakra, ahol aztán olyan növényt is találok, amiről addig nem is hallottam. Ha érdekesnek találom, akkor elkezdek utánaolvasni. Hogy megveszem-e, attól függ, ,vállalhatóak-e az igényei.

Ne feledjétek, ezeket és még sok más szépséget láthattok, ha ti is jelentkeztek az Édenpont oldalán a Csodás kertem nyitott kert időpontjaira.


Petra

2 megjegyzés: