2018. november 28., szerda

Növényismertető: Clematis

A futónövények ültetésével egy másik dimenzió nyílik a kertben.  Kihasználhatunk olyan tereket, amiket más növényekkel nem tehetnénk. A futónövények közül az egyik (ha nem a leg) kedvelt a klemátisz. 
Ültetéséről és gondozásáról is essen pár szó: ültetni kicsit mélyebbre ültessük, mint ahogy az edényben volt, egyrészt jobban bokrosodik, másrészt egy esetleges betegség esetén könnyebben megújul. Akár kerítés, akár támaszték mellé ültetjük, ezt egy kicsit megdöntve tegyük, ezzel is segítve a növekedés irányát:) Talaját körben mulcsozzuk, és rögtön ültessünk talajtakaró növényeket (gólyaorr a legjobb) köré. A klemátisz napfénykedvelő növény, de a lábának árnyékban kell állnia. Tápanyagdús talajban fog igazán szépen virágozni. A metszésre minden kitérek külön-külön is az egyes fajtáknál, de általánosságban: a korai és a késői nagyvirágú klemátiszokat is kora tavasszal metsszük vissza,  a késői virágzásúakat alacsonyabbra (30-50 cm), a korai virágzásúakat kicsit magasabbra (75-100 cm) hagyva. Az évelő klemátiszokat, melyek bokros formában nőnek, tövig vissza kell vágni, de ez látszik is, hiszen a többi levél teljesen elhal. A montana és az alpina csoportnál nincs szükség rendszeres metszésre, ha kinőtte a helyet, akkor viszont virágzás után kell a metszést elvégezni.
Clematis Guernsey Cream


Május közepétől virágzó, vajszínű, hatalmas virágokat hozó fajta. Termékeny talajt kedvel, és bár jobban kedveli (állítólag) ha nincs teljes napon, azért nem a kedvenc helye itt a magnólia alatt sem...bár idén azért mintha beindult volna. Az lenne a terv, hogy felfut a magnóliára, és annak elnyílása után is díszít. Nem egy nagy növésű klemátisz amúgy, kb. 2 méteres magasságú, ezért alkalmas edénybe való ültetésre is. Metszeni kora tavasszal, gyengén, kb. méter magasságig kell.Clematis Duchess of Edinburgh


Erőteljesebben növekvő klemátisz, akár 3 méterre is nőhet. Májusban kezd virágozni, hatalmas, szépséges virágokat hoz. Metszeni gyengén, kb. méter magasságig kell.Clematis Warsawka NikeLengyel fajta, bársonyos lilás-kék virágokkal. A két képen látszik is, mekkora különbség tud lenni a fényviszonyok tükrében a virágok színében. Megbízhatóan virágzik júniustól, csak úgy ontja a virágokat. Szereti a termékeny, nedves talajt. Visszavágni őt is gyengén, kb. méter magasságig kell.Clematis Innocent Blush
Nagyon szép, dupla, színjátszós virágokat hoz. Gyenge növekedésű klemátisz, akár edénybe is ültethetjük, vagy rózsa mellé, mint itt a felső képen, a Rapsody in Blu párjaként nem nyomja el a rózsát. Szintén gyenge metszést igényel.


Clematis Kiri Te KanawaEgy csodálatos japán fajta, amit mindenképpen ajánlani tudok. Kb. 3 méterre növekszik, május végétől hosszan, dúsan virágzik, a másodvirágzása akár a korai fagyokig tarthat. Gyenge metszést igényel.Clematis Mazury

Csodaszép virágú lengyel fajta. Olyan hihetetlenül világító kék virágai vannak, hogy az embernek káprázik a szeme. Viszont hogy mennyire nem egyformán nőnek, fejlődnek a klemátiszok, azt ennyi klemátisz mellett megtapasztalhatja az ember....míg a Kiri Te Kanawa már az első évben hatalmas nőtt, bokrosodott, és tele volt virággal, a Mazury még idén, a 3. évében is csak pár virágot hozott, és nagyon ritkás volt. Kora ősszel vettem észre, hogy elkezdett dúsabban növekedni. Némelyiknél ki kell várni, no meg adtam neki egy jó nagy löket szárított marhatrágyát, biztos ami biztos. 2-3 méterre növő fajta, erős metszést igényel, tehát 30-50 centire vissza kell vágni.Clematis Shin Shigyoku

Elképesztően szép japán fajta. A virágok tömveteltek, sötétlilák, ezüstös szélekkel, de néhol zöld csík is megfigyelhető, miközben a levélben is előfordulnak lila foltok. Gyenge növekedésű, csak 1,5 - 2 méterre növekszik, tehát kiváló rózsák társnövényeként, vagy akár edénybe is. Metszeni is gyengén kell.


Clematis Tie Dye

Egy Jackmanii klemátisz, fehér csíkozással a lila szirmokban. Idei ültetés, élénken el tudom képzelni, milyen mutatós lesz dúsabban. 2,5 - 3 méterre növekszik, és erőteljes metszést igényel.Clematis Fay
A viticella csoport tagja ez a bájos, mindössze 2-3 centis harangocskákat hozó klemátisz. Nagyon hosszan, júniustól a fagyokig virágzik. Kb. 2 méterre növekszik, erőteljes visszavágást igényel.


Clematis Vyvyan Pennell


Erőteljes növekedésű, hatalmas, első virágzáskor dupla, majd utána szimpla virágokat hozó klemátisz. A napos helyet kedveli, valószínűleg ezért nem szeretett az Uetersener Klosterrose párja lenni. Ősszel át is ültettem, remélem, túléli, mert elég nagy példány volt már. Gyenge metszést igényel.Clematis Piilu


Kompakt növekedésű klemátisz, kb. 1,5 méterre nő. Első virágzásban neki is duplák a virágai, majd utána szimpla virágokat hoz. Nálam a Nahéma párja. Gyengén metsszük.


Clematis Niobé

Ha jól azonosítottam be, bár még mindig nem vagyok benne biztos. Az első klemátiszaim közül való, anno a Starkltól rendeltem. Gyenge növekedésű, kb. 2 méterre nő. Az örökzöld magnóliához (Magnolia grandiflora) van ültetve, tehát elég árnyékos helyre. Nyilván szebben is fejlődne napos helyen, de roppant jól mutatnak a virágai az örökzöld magnólia levelei közül kikandikálva. Gyenge metszést igényel.


Clematis Morning Sky

Nagyon megkedveltem ezt a lengyel fajtát, mely már az ültetés évében (tavaly nyáron) elkápráztatott mind a növekedési erélyével, mind a virágzásával. Erőteljes növekedésű, több mint 3 méteres lesz, kiváló pl. kerítés befuttatására. Dúsan virágzó fajta, a virágok szinte világítanak, és nagyon mutatós a sötét porzó. Erőteljes visszavágást igényel.


Lady Betty Balfour


Erős növekedésű, akár 4 méterre is megnőhet. Fantasztikus sötétkék virágai vannak. Tavaly nyári ültetés, úgyhogy még bőven fog dúsulni. Erőteljes metszést igényel.Clematis Hakuree
Talajtakaró évelő klemátisz fajta, fantasztikus, kék csíkozású fehér harangokkal. Márcusban talajig vágjuk vissza.

Clematis rehderiana
Kifejezetten erős növekedésű, akár 6 méterre is megnövő klemátisz. Már a levelei is szokatlanok, a virágok illatosak, halvány sárga harangocskák. Júliustól virágzik késő őszig, nálam novemberben is volt (van) rajta virág. Erős visszametszést igényel.


Clematis Aljonuschka

Idei ültetés, és pont a leglátványosabb időszakban elfelejtettem lefotózni, ezért a második fotót a netről kölcsönöztem. Hihetetlenül szép klemátisz fajta, dúsan hozza a rózsaszín harangocskáit. Kb 2 méterre nő meg, ezért jó pajtása lehet különböző rózsáknak, de akár talajtakaróként is ültethetjük. Erőteljes visszavágást igényel.


Clematis Yellow Queen

Szépséges, halványsárga virágú változat. Gyengén növekszik, kb. 2 méteres lesz. Nem szereti a tűző napot, kiválóan megfelel neki a keleti fekvés. Gyenge metszést alkalmazzunk.


Clematis Maria Sklodowska-Curie
 Gyönyörűséges lengyel változat, bőséges virágzással, kompakt (2 méter körüli) növekedéssel. Gyenge visszavágást igényel.


Clematis Omoshiro
Nagyon szép japán változat, hatalmas virágokkal. Gyengén metsszük.Clematis cirrhosa Isca
Ez egy örökzöld klemátisz (lenne). Nálunk sajnos nem télálló, csak abban reménykedek, hogy tőből ki fog hajtani. Elméletileg metszeni sem kellene, de így nyilvánvalóan minden évben elölről fogjuk kezdeni. Idei ültetés, úgyhogy mégsem vagyok elégedetlen, hiszen lám-lám, virágzik. Elbűvölő, 3 centi körüli vajszínű harangocskái vannak, és mivel már elérte a 2 métert, ott kukucskálnak szemmagasságban és az ember feje fölött. Csodálatos dolog így november végén úgy elmenni egy növény mellett, hogy tele van virággal-bimbóval.

Mivel tavaly és idén meglehetősen sok klemátiszt szereztem be, így messze nem került az összes bemutatásra, de remélem, mégis hasznos volt ez a kis séta. Talán kitűnik belőle, milyen szerteágazó is ez a család, és mennyire oda kell figyelnünk, melyik csoportból valót is vásároljuk, hiszen különböző időszakokban kell őket metszeni, eltér a virágzásuk ideje, nagysága, színe, mérete (ez utóbbi akár elég durván is). Ez mind-mind fontos szempont, amit az ültetésnél figyelembe kell vennünk.

Bár már itthon is kaphatók szebbnél szebb fajták a különböző kertészetekben, tudunk rendelni akár online kertészetektől is, mégis megosztok itt veletek néhány olyan oldalt, ahonnan szép, egészséges növényeket lehet rendelni, nagyon nagy a választékuk, és meglehetősen bőséges információt adnak egy-egy fajtáról. Még ha nem is tudunk vagy akarunk vásárolni, érdemes és főleg jó szórakozás ezen oldalak böngészése:

E-clematis: ez egy lengyel oldal, sajnos a szállítási költség eléggé megnövekedett náluk, érdemes összefogni, és úgy rendelni, de talán a legszéleskörűbb tájékoztatást adja egy-egy fajtára vonatkozóan.

https://clematis-westphal.de/ Ez egy német oldal, ahol szintén nagyon nagy a választék, és a szállítási költség is elviselhető.


Petra

1 megjegyzés:

  1. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=zQV7J0aBvO4

    Nézd meg, érdekes azt mondja a kerttervező/kertész ez a szenvedély szakmája, milyen igaza van.

    VálaszTörlés