2018. december 11., kedd

Növényismertető: Magnolia

Bizonyos szempontból nem kell bemutatni, számos helyen nő csodálatos példány belőle a kertekben. Akinek nincs, az általában szeretne, és még mindig sokan tartják nagyon kényes, nehezen nevelhető növénynek.

Az igazság itt is valahol középen van: A magnóliák nem viselik el a meszes talajt, de az átlagos pH-jú, tápanyagban gazdag talajban szépen fejlődnek, ha az megfelelően vízáteresztő. Sekélyen gyökeresednek, ezért ültetni sem szabad mélyre, csak úgy, ahogy az edényben volt (feltételezve, hogy nem nagyon ültetünk szabadgyökerűt). Későbbiekben sem szereti, ha bolygatják a gyökérzónáját, sem kapálással, sem ásással, ezért a talaj legyen takarva körülötte mulccsal (bármi jó) és ültessünk talajtakarókat. Ültetéskor a talajt feljavíthatjuk szárított marhatrágya és tőzeg keverékével, és minden télen teríthetünk köré egy-egy lapátnyi marhatrágyát. Az első 2-3 évben rendszeresen öntözzük, száraz időszakban pedig később se hagyjuk magára, nem viseli el a nagy szárazságot. Metszeni nem kell ezeket a növényeket, persze némi alakító metszést elvisel.
Találjunk neki széltől védett helyet, és persze olyant, ahol káprázatos virágaiban gyönyörködhetünk.
Rengeteg fajta van belőle, helytől és szándéktól függően kiválaszthatjuk hogy örökzöldet szeretnénk-e, elfér-e egy fa termetű, és a virág színét is választhatjuk, hiszen a sárgától a bíborig már minden van. Csak a nevét kell tudni, és akkor nem fogunk csalódni. Itt is arra biztatok mindenkit, hogy név alapján keressen és vásároljon magnóliát, bátran nézzen utána több fórumon is a növekedésnek.

Kezdjük a nagyvirágú lombhullató fajtákkal.

Magnolia Alba superba






10 év alatt a 70 centis jövevényből 4 méter feletti bokorfa lett. És nemcsak a virágzása miatt imádnivaló, ami az ő esetében többszáz virágot jelent, hanem a nagy, puha, élénkzöld levelei miatt is. A lányom szobájának ablaka elé van ültetve, emlékszem, mennyire vártam, hogy akkor is lássam, ha nem állok közvetlenül az ablak előtt....:)Kellett  neki néhány év, de megérte. A szépsége mellett messze nem elhanyagolható, hogy nyáron kellemes árnyékot ad. Ennél sokkal magasabb nem lesz, 5-6 méterrel lehet számolni, én három törzset hagytam, és néha be kell avatkoznom, mert szélesebbre nőne, mint amennyi helye van neki.


Daybreak







Hihetetlenül szép magnóliaváltozat. Óriási rózsaszín virágok, intenzív illattal. A fácska állítólag oszlopos növekedésű (merem remélni, mert a kerítés mellett van), de egyelőre én is csak a szakirodalomra hagyatkozhatom, kevés a tapasztalatom. Az Alba superba magnólia már elvirágzik, mire ő elkezdi a virágzást, így szépen meghosszabbodik a virágzási idő. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Sunsation


Már több sárga változat is van a magnóliák között, de itt ne gondoljunk egy erős sárgára, ezek közelebb vannak a vajszínűhöz. A Sunsation egy sárgás-rózsaszínes változat, mely oszlopos formában növekszik. Nagyon fiatalon, az egész kicsi növény is virágokat hoz.



Susan


A Susan magnólia bokor formában növekszik,  és gyakran ajánlják kisebb kertekbe a termete miatt. Ettől függetlenül hagyjunk helyet neki, nálam 10 év alatt közel 3 méter magas, és bő 2 méter széles.
A virágok színe intenzív lilás-rózsaszín, és nagyon erős, parfümös illata van, belengi a fél kertet.

Ezeken kívül van még ültetve Honey Tulip, Felix Jury,  Old Port és Burgundy Star is, de ők még nem hoztak virágot, remélem, majd jövőre.


Wada's Memory


Egy csodás M.kobus és M. Salicifolia keresztezés, ami már kis fa méretű és kinézetű is:) Kb. 6-8 méter magasra, és 2-3 méter szélesre növekszik. Nagyon korán virágzik, a virágai a stellata-éra hasonlítanak, csak valamivel nagyobbak. Virágzáskor olyan a fa, mintha teleszórták volna fehér zsepikkel. A levelek keskenyebbek, kisebbek, mint a nagyvirágú magnóliáé, kihajtáskor bordós színűek. Nálam mindenféle hókusz-pókusz nélkül (a talaj agyagos, és ő kivételesen nem kap semmi extrát) nagyon szépen fejlődik.


Magnolia tripetala






És máris a fa termetű magnóliáknál tartunk...magyar neve - ernyős magnólia - a növekedési habitusra utal. Szélesen elterülő, ernyős koronát nevel. Nálam agyagos talajon van, és kifejezetten gyorsan növekszik. Levelei nagyok, mit nagyok, óriásiak, és már tavaly megörvendeztetett a virágaival. Amik egyébként nem annyira látványosak, mint a nagyvirágú magnóliáknál, bár ne legyünk igazságtalanok, hiszen összesen 5 db virágot hozott, egész más lesz, ha az egész fa virágzik. A virágokból egészen elképesztően szép, rózsaszínű termések fejlődnek, mutatósabbak, mint maga a virágzás. Ősszel szépen színesednek a levelei. A fa 6-10 méter magasra, és 4-6 méter szélesre nőhet.

Egy másik nagylevelű fajta is van ültetve a kertbe, a Magnolia Ashei. de őt az idén nem fotóztam.



Magnolia sieboldii


Egy csodálatos "nyári" magnólia. Nálam kitett helyen, agyagos talajban csodálatosan fejlődik, és ezt látva bátran ajánlom azoknak, akik a nagyvirágú fajtával nem mernek megpróbálkozni. Kora nyáron, majd kora ősszel is virágzik, a virágok hófehérek, bordó középpel, olyanok mint egy csodás ékszer.
A kis fa bokor formában növekszik, és nagyon nem szereti a metszést. Ez azt jelenti, hogy akkor sem szabad metszeni, ha fiatalon formátlanka, és elégedetlenek vagyunk vele. Ki kell várni, amíg bokrosodik, mert hajlamos a metszés mentén elszáradni. Nem lesz nagy, végső mérete 3-5 méter körül van.




x wieseneri AAshild Kalleberg



A Sieboldii és az Obovata keresztezéséből jött létre, a Göteborgi Botanikus Kertben. Hatalmas leveleket hoz (ezért széltől védett helyre ültessük), nyáron hozza erősen illatos, krémszínű virágait. Az enyém idei ültetés, és szerintem még néhány évet várnom kell a virágzásra, de nem érdekel, nagyon boldog tulajdonosa vagyok ennek az igencsak különleges magnóliának.


Magnolia grandiflora




Az örökzöld magnólia. Aki látott már ilyent, tuti hogy akarni fog a kertjébe...feltűnő díszértékű fa, virágzás nélkül is azonnal magára vonja a tekintetet. Az enyém 8 év alatt lett kb. 70 centisről  bő 4 méter magas. Mindenképpen védett helyre kerüljön, a mészre kevésbé érzékeny, mint a nagyvirágú fajok, de a szárazságot nem viseli el. Nyáron hozza óriási, hófehér, illatos virágait (az enyém idén nyáron virágzott először, a magoncok már csak ilyenek). Ő a kivétel, elviseli a metszést, sőt, ha nagyon ritkásnak találjuk, bátran vissza lehet vágni, ezzel dúsabb bokrot fog képezni.
Különböző fajtái vannak már kereskedelmi forgalomban, az Edith Bogué a legfagytűrőbb, az Alta pedig a legkeskenyebb. A képen szereplőnek sajnos nem tudom a nevét, ami persze nem von le a szépségéből. Egy Alta van az előkertbe ültetve, ő még aprócska, de szépen fejlődik.


Mindegyik magnóliánál alkalmazom a vas+keserűsó lombtrágyát, ezt ők szépen meghálálják.

A kertben 15 féle magnólia van ültetve, ezekből mutattam néhányat, kedvcsinálónak.


Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése