2018. november 19., hétfő

Növényismertető: Calycanthus floridus, Sinocalycanthus chinensis

Sok kertben felfedezhetjük a Calycathus floridus-t, vagyis az illatos fűszercserjét.


A fűszercserje napra vagy félárnyékba való, de utóbbi helyen nyúlánkabb lesz, magasabbra növekszik. Metszés nélkül elérheti a 3 méteres magasságot, és ennél bizony valamivel szélesebb is lehet.




Nálam teljes napon van, agyagos talajban. Az első cserjéim között van, nálam meglehetősen lassú növekedésű volt, a jelenlegi nem egészen 2 méteres magasságát (és bőven ennyi szélességét) több mint 10 év alatt érte el. Idén először kellett metszenem a járda felől, különben szárnyakat kellett volna növesztenem.

Áprilistól hozza bordó színű virágait. Bevallom, engem évekig kifejezetten zavart az "illatuk", kissé áporodott borra emlékeztet. Igazán a levelek, és az ágak illatosak, nagyon kellemes fahéjillatuk van.


Ne ijedjünk meg, ha néhány águk elhal, nálam is csinál ilyet szinte minden évben, ezeket az elhalt ágakat természetesen el kell távolítani.
Egészen elhúzódó virágzása van, és minden évben meglep egy második, szórványosabb virágzással is. Egész évben szépséges, mutatós cserje, ősszel pedig mintha aranyba mártanák.









Ugyan lassú növekedésű cserje, és a kertész barátja a metszőolló, mégis olyan helyre kerüljön, ahol szépséges, kissé bókoló, gömbölyded habitusa kibontakozhat. Teljesen télálló.




Talán kevésbé ismert a Sinocalycanthus chinensis, mely (horror) áron már több kertészetben is kapható. Ő viszont egy kifejezetten gyors növekedésű nálam, két év alatt volt képes ekkorát nőni, a durván 20 centiről indulva.







Szintén napos vagy félárnyékos helyet igényel, és szebben fejlődik tápanyagban gazdag talajon. Levelei hatalmas nagyok, élénkzöldek,  és virágzik is, bizony. A virágok nem bordó színűek, hanem nagyok, kaméliaszerűek, rózsaszín-fehéresek:




 Az őszi lombszíne neki is sárga:




Kevésbé hidegtűrő, mint a calycanthus, mert az 4-es zónás, ez meg "csak" 6-os. Ez is olyan - 20 fokot jelent. Nálam két télen van túl takarás nélkül, fagykár nélkül.
Hoppá, a mérete majdnem lemaradt:) Közel 3 méteres magasságot és  szélességet tud elérni, helyigényes cserje, de egyszerűen gyönyörű.

Továbbra is várom a tippeket, hogy mi legyen a következő, ha nincs kérés, akkor megyek a magam feje után:)


Jó kertészkedést!


Petra

6 megjegyzés:

  1. Fűszercserje nagy kedvencem, kettő van, máshonnan, más más fejlődéssel, de nem kapkodják el. Gyökérzónát takarsz, ugye? Most félig beburkoltam a korallberkenyét, el ne fagyjon, s a kínai piros levelű bokrot, neve nem jut eszembe. Tavaly burkolva volt, végig, most is ezt akarom, de még nem fagyott, annyira.

    VálaszTörlés
  2. Otthagyom körülötte a lehullott levelet, nem a fagy miatt, hanem a talajjavítás miatt. A fűszercserje abszolút télálló, őt nem kell félteni. A korallberkenye (photinia) fiatalon eléggé, későbbiekben az új hajtásoknál fagyérzékeny kicsit, az idei márciusi fagyokat egyáltalán nem élvezte. Japán szentfára gondolsz (nandina)? Ő kifejezetten fagyérzékeny.

    VálaszTörlés
  3. Olvastam, hogy jelentkeztél az Édenpontnál, jól tetted! Azért téged fészről, a blogról is olvasnak sokan. Drukkolok neked.

    VálaszTörlés
  4. Ahh, tudom mit felejtettünk el! A fűszercserjét...
    Nem baj, van ürügy, hogy legközelebb is menjünk, és gyönyörködjünk :)

    VálaszTörlés
  5. Igen, ürügy az mindig kell :)
    Hogy egy olyan csodás kertben járkálhassunk, és nézegelődhessünk, amilyet csak az édenpontosok tehetnek meg :):)

    VálaszTörlés