2018. május 29., kedd

Napsütötte kert

Az én kertem egyszer majd ligetes kert lesz...persze aki most végignézi, az nyugodtan kacaghat egyet, de legalábbis értetlenkedhet: miket beszél ez a nő? Jelenleg ugyanis az első ezer négyzetméteren vannak már méretesebb fák, de a többi több mint háromezer még napsütötte, de nagyon. Hiszen a legtöbb örökzöld vagy fácska vagy bokor még olyan kicsi, hogy ki sem látszik az egynyáriak közül. Viszont szépen látszik, miket is érdemes ültetni egy-egy napsütötte ágyásba:






Még mindig nem nyílt ki teljes egészében a Mozart, de már most is szinte lángol az ágyásban ez a bájos virágú rózsa. A kaliforniai kakukkmák vidám sárga színe mosolyra fakasztja az ember szívét, remekül mutat a borágó és a macskamenta kékjével.





A rózsák mellett szépen mutatnak, ráadásul a gazokat is elnyomják a muskotály zsályák, bársonyos kakukkszegfű, az egynyári szarkaláb, gólyaorrok, borzaskaták.
Én megvárom, hogy magot hozzanak az egynyáriak, utána veszem ki őket, és általában olyan helyre rakom, ahol szeretném, ha virágoznának, vagyis az ágyások még üres részeire. Természetesen ahogy nőnek az alapnövények, úgy lesz egyre kevesebb helyük ezeknek a virágzóknak, de még sokáig fantasztikus látványt fognak nyújtani.



Elég sok klemátisz van a kertben, ezek úgy vannak válogatva, hogy tavasztól-őszig valamelyik virítson. Itt éppen a Shin-shigyoku.




A rózsa-klemátisz egy nagyon izgalmas páros, a képen a Gentle Hermione-Warsawska Nike



Rhapsody in Blue


Az egyik járdácska mellett - mivel tényleg a végsőkig hagyok mindent nőni, ráadásul utálom a kertben az egyenes vonalakat, ezért nekem így szép:)


A fantasztikus Munstead Wood



Abies pinsapo glauca - kék andalúz jegenyefenyő, mert a végén azt hiszitek, hogy itt csak rózsák vannak:)


Pinus aristata - gyantástűjű szálkásfenyő



Felicia - egy csodás hibrid pézma, bársonyos kakukkszegfű társaságában


Perennial Blue





Részletek a kertből


Glorious Babylon Eyes, egy fantasztikus rózsa



Himmelsauge



Mme Plantier



Wada's Memory 





A csodálatos Egon Schiele rózsa - amint látszik, nemcsak én vagyok nagy rajongója:)



Ceanothus pallidus - rózsaszín táskavirág. Ennyi év után bátran mondhatom, hogy a bokor teljesen télálló. Igen, extrém hidegben majdnem tövig fog visszafagyni, de nagyon gyorsan kiheveri, és azévben még virágozni is fog.



Magnolia sieboldii Plena - két virág már elvirágzott, most jön a harmadik. Persze akkor lesz igazi a látvány, ha a fácska nagyobb lesz, mivel a virágok lefelé hajolnak, igazi szépségüket akkor láthatjuk, ha a fejünk fölött lesznek.


Gipsy Boy



Prairie Dawn - kellemes illatú, szinte folyamatosan virágzó, ám barátságtalanul feltüskézett rózsa



Great Maiden's Blush - gyönyörű alba, randa fekete bogarakkal.


Leersam 700


A verbéna áttelelt bokrai már virágoznak, a magoncok még növögetnek, aztán majd ők is csatlakoznak. Ez a növényke egészen őszig virágzik, kecses habitusa jól illik az ágyásokba, akár a rózsákhoz is.




Ernst Dorell - csodás látvány ezekkel a rózsaszín pomponokkal



Darlow Enigma - egy hatalmas, virágzó labdacs





Ágyásrészletek





Vanity pazar virágai




Andenken an Alma D'Aigle



Satin Haze - az elmaradhatatlan bársonyos kakukkszegfűvel


Soul - egy szépséges bokorrózsa



Kertrészlet - Heavenly Pink rózsával. A füvön nem az a Füles lépked...:)


Sally Holmes - már elnyílóban


Yellow Sally 



A. MacKenzie




Ghislaine de Feligonde - kétségtelen most van a fénypontja. 


Mára ennyi volt, a történelmi rózsák lassan elnyílnak, átveszik helyüket a többször nyíló rózsák.

Kérem, aki olvasta, és tetszett neki, valamilyen módon jelezze. Mondhatnám, hogy legyetek egy kicsit aktívabbak:) 


Köszönöm, ha ma is velem sétáltál, jó kertészkedést!



Petra

16 megjegyzés:

  1. Nagyon jó összeültetések, látszik hogy jol érzik magukat a napon :D

    Petra, lenne 2 kérdésem:
    Milyen a kerted talaja?
    Ceanothus-ról azt olvastam hogy az alacsonyabb Ph-jú talajon érzi jol magát. Mi a tapasztalatod?

    Milyen a klímája a kertednek?
    Nagyon sok örökzüldet és évelőt látok, de érdekelne milyen hidegek a telek, és milyen forróak a nyarak nálad?
    Köszi
    Roland

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soha nem végeztem pH mérést, úgyhogy úgy gondolom, hogy átlagos: se nem meszes, de biztos, hogy nem savanyú. Pl. A hortik szépen fejlődnek, de a viráguk nem kék:) De a rhodi már talajcserével is csak pár évig húzza. Tapasztalatom szerint a kifejezetten savanyú talajt kedvelőkön kívül (mint a rhododendron, áfonya, stb), kis odafigyeléssel minden növény szépen tud fejlődni. A magnóliák körül nem szedem össze a levelet, sőt, teszek még oda, hogy a bomlással a talajt javítsa. A másik "titkos" dolog a vas+keserűsó 3 %-os levéltrágyaként. A Ceanothus talajcsere, sőt talajjavítás nélkül lett elültetve, semmilyen hiány nem látszik rajta. A kert háromnegyed része nagyon nyitott, mert hátul szántóföldek vannak. De nem fagyzugos, nem itt szokott a leghidegebb lenni, de volt már - 20 is, most márciusban -18. A nyarak nagyon forróak, lévén, hogy még kevés az árnyék. Ezt azoknál a növényeknél, akik ezt kevésbé szeretik úgy mérséklem, hogy mulcsozom a talajukat (bármivel, fűnyesedék, szalma, levágott egynyári, már régóta nem költök bolti mulcsra), másrészt odafigyelek az öntözésre.

      Törlés
    2. Köszönöm a megnyugtató, és nagyon részletes választ :)
      Megnyugtató- mert magam is így ültetem már a fáim két éve- sok sok múlccsal, és sok komposzttal hogy lazítsam a borzasztó kötött talajt, de még mindig parázok hogy hosszabb távon ki bírják-e.
      A magnóliák nálam is teljesen megleptek. Sokkal kényesebbnek hittem őket, de szinte hihetetlen rohamtempóban nőnek, és ezt a nagyon meleg nyarakat is jól bírták eddig.
      Rhodit nem merek ültetni, ha nagyon akarom elmegyek a Jeli Arborétumba és megnézem ott Őket, de mivel nálam sincs még nagyon árnyék, sem megfelelő talaj/mikroklíma, így nem is próbálkozom.
      Majd a Jövőben ha lesz már nekik megfelelő élettér megpróbálom az Inkarho oltott fajtákat- hátha... :S

      Törlés
    3. Röviden nem tudok:) A növények sokkal többet kibírnak, mint gondolnánk..hisz élni akarnak. De nyilván a nagyon szélsőséges dolgokat kerülni kell...Ezért kell ismerni a saját kertünket, meg persze azt is, mennyi áldozatot tudunk és/vagy akarunk hozni érte.

      Törlés
  2. Pazar! Nem is tudok mit írni, csak csodálom ezeket a szépségeket. Az a rózsaszín táskavirág gyönyörű!
    Nagy öröm volt veled sétálni!

    VálaszTörlés
  3. Évről évre egyre szebb, mindig új arcát mutatja. A Heavenly Pink csodaszép, ahogyan a többi rózsa is, de miután elolvastam és végignéztem mindent, ő ragadt meg az emlékezetemben

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az idő a legjobb kertész. Valóban nehéz lenne választani, meg mindegyik másért szép. Persze ekkora helyen szerencsém van, többfélében lehet gyönyörködni.

      Törlés
  4. Azok a lilák, gyönyörűek, legyen akármi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kakukkszegfűre gondolsz? Egy végtelenül egyszerű ki virág, de nagy tömegben hihetetlenül jól mutat.

      Törlés
  5. Kedves Petra! Régi csodálód vagyok, tetszik a hozzáértésed, a türelmed, a stílusod, na és a gyönyörű kerted! Sajnos messze vagy, így csak az egyre jobb fotókon láthatom. Röviden: nagyon tetszik a kerted, gyönyörűek a növényeid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Neked, és köszönöm kedves szavaidat. Fotósnak még mindig pocsék vagyok, de én is észrevettem, hogy egyre jobb képeket csinálok:)

      Törlés
  6. Ez a kert nem csodás, hanem gyönyörűséges! Élőben is és fotókon is!
    Üdv: Attila

    VálaszTörlés
  7. Kedves Petra! Minden egyes írásodat és fotódat szívesen olvasom, nézem. Ez az egyik kedvenc kertész blogom! Nem szoktam írni (ezzel biztosan sokan vannak így), de megnyugtatlak, sok be nem jelentkező olvassa velem együtt boldogan a blogodat. Most is csak azért jelentkeztem, mert külön kérted és éreztem némi félelmet "hangodban" hátha nem is olvasnak elegen. :-) Szóval csak írj és fotózz és külön köszönet a tanácsokért és információkért (melyik rózsa hányszor nyílik, melyik növény mit szeret, stb. stb.!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit! Tökéletesen megértettél, és köszönöm a megnyugtató szavaidat:) Mindenképpen jólesik a visszajelzés, és abban is partner vagyok, hogy valamiféle beszélgetés alakuljon ki, ha nem is mindig, valamilyen témában. Néha elbizonytalanodom, de akkor mindig jön valahonnan egyfajta megerősítés, és újult lendülettel írok (fotózok) tovább:)

      Törlés