2018. május 24., csütörtök

Rózsák, rózsák, rózsák (Képek és leírások)

Kétséget kizárólag egyik legszebb arcát mutatja a kert így május végén, amikor a legtöbb rózsa már virágzik. A történelmi rózsák kezdik, most van az ő igazi szezonjuk, de virágba borultak az angol rózsák is, elképesztő virág és illatfelhőbe burkolva a kertet.




Munstead Wood - Austin rózsa




Mind a virág színe, mind a formája, teltsége páratlan. Meglehetősen nehéz fotózni, szinte lehetetlen visszaadni a bársonyos, mélybordó színét. Azt kell mondjam, talán most jó időpontban fényképeztem, nagyjából, mondom nagyjából ilyen.  A habitusa enyhén felfelé törő, nagyjából 1,5 méter magas lesz. A virágzás szinte szünet nélküli, egész nyáron gyönyörködhetünk benne.





Souv.de la Malmaison - bourbon rózsa

Csak fanatikusoknak:) Tápanyagdús, mulcsozott talajt szeret, nem jó neki, ha egész nap éri a napsütés, viszont esőben berohadnak a bimbói. A HMF szerint majd 2 méteres lesz, nálam még nem nőtt 1,20-nál nagyobbra. De nézzétek ezt a virágot....ezeket az elkényeztetett grófkisasszonyt idéző halványrózsaszín szirmokat, ezt a tömvetelt formát. Én imádom...





Gentle Hermione - Austin rózsa



Nálam a kedvenc angolok közé tartozik, egészséges, felfelé törekvő bokrot nevel, nagyon szép formájú virágai vannak, az illata kellemes, visszafogott. Mögötte a Wasrawska Nike klemátisz bontogatja szirmait.




William Shakespeare 2000 - Austin rózsa


Ezidáig soha nem hozott ilyen gyönyörű virágokat nálam, a színe közelebb állt eddig a piroshoz. Meglehetősen szétterülő bokrot nevel, a vékony ágak alig bírják el a hatalmas, tömvetelt  virágokat.





Eglantyne - Austin rózsa, gólyaorr tengerben

Na igen, ebbe az ágyásba jelenleg nem tudok betipegni, úgyhogy az Eglantyne-t madártávlatból fotóztam - egyébként is második éves ültetés, ennél nagyobbra fog nőni. A virágai pont az én ízlésemnek megfelelően halványrózsaszínek és teltek.

Az Austin rózsákat nem kell erősen visszametszeni (én némelyiket nem is metszettem az idén).





Rhapsody in Blue - Innocent blush klemátisszal



Roppant egészséges, gazdagon virágzó rózsa, szokatlan, lilás virágokkal.







Chartreuse de Parme - bokorrózsa



1,5 - 1,8 méterre növő, felfelé törekvő, váza alakú bokra lesz. A virágok hatalmasak, teltek, nagyon illatosak.




Ágyásrészlet









Nahéma - első virág
Csodálatos szépségű, nagyon illatos virágai vannak, de ettől továbbra sem fog a kedvenceim közé tartozni. Nem vagyok kibékülve a befelé hajló leveleivel, ami miatt nem néz ki olyan kicsattanóan egészségesnek, mint a többiek. Szereti az erős metszést, bár ő egy futórózsa lenne.





Dee Dee Bridgewater - hibrid tea futó
Kb. 2 méterre megnövő, erős, robusztus rózsa, hatalmas, bugyirózsaszín virágokkal







Dark Lady - Austin rózsa

Kb. 1,5 méteres, széles bokor lesz, nagy vörös virágokkal, mérsékelt illattal. Nálam ő hajlamos a feketefoltosságra.





Shin Shigyoku - korai virágzású klemátisz, gyenge metszést igényel, kb. 100-150 centi körül.


Nem egy erős növekedésű klemátisz, ezért valószínűleg edényben is kiválóan ellenne. Nálam a Nymphenburg rózsa párja. A virágok nagyok, olyan teltek, hogy a súlyúkat alig bírja el az ág. Mind bimbóban, mind kinyílva fantasztikusan szép.




Nymphenburg - hibrid pézsma

Mind a virágok, mind a habitus eltér a megszokott hibrid pézsmáktól. Inkább felfelé törekvő, futónak nevelhető rózsa, a hibrid pézsmáknál nagyobb virágokkal.




Hakuree - talajtakaró, évelő klemátisz. Metszése kora tavasszal talajszintig






Harlow Carr - Austin rózsa, mögötte Felicite Parmentier - alba rózsa



A Harlow Carr (mely idén metszés nélkül maradt, és szebb, mint valaha), metszéssel kompakt, méter körüli bokor, metszés nélkül jó másfél méteres, ívesen meghajló cserje. Mindkét esetben igen mutatós. Szinte folyamatosan virágzik, cserében baromira tüskés.
A Felicite Parmentier erős növekedésű, a HMF-nél írtnál jóval magasabbra növő (nálam jelenleg bőven túl van a 2 méteren), egyszer nyíló rózsa. Virágai kicsik, teltek, nagyon halvány rózsaszínűek, eszméletlen illatosak. Bokra egészséges, virágzás után kellemes háttér a többi növény számára.


Paeonia
A három, a kerttel örökölt növény egyike...számtalan gyerkőcőt ültettem át belőle, váltakozóan tavasszal és ősszel, mindegyik megeredt, és virágzik. Virágzás után is mutatós, szép bokor. Mivel több lágyszárú pünkösdim is van, ez mindegyikről nem mondható el. Pl. van egy fehér virágúm, ő kezdi a sort, de virágzás után a levelek már egyáltalán nem szépek. Tavaly sokat vásároltam névvel, de ők még nem hoztak virágot az idén.




Reine des Violettes II - hibrid perpetual
Lassan elnyílnak az első virágok, de ő is a fáradhatatlanok közé tartozik.




Jacques Cartier - portland
Ha tuti biztosra akarsz menni - egy bombabiztos rózsa. Robusztus, erőteljes, szinte folyamatosan virágzik. Kb. 1-1,5 méteres lesz.





Cecilia Metella - hibrid pézsma (Novaspina)

Ő az egyik olasz rózsa, bájos, kisméretű, féltelt rózsaszín virágokkal, kecses, elhajló habitussal.



Mary Rose - Austin rózsa


Kb 1,5 méteres, egészséges, hatalmas, telt rózsaszín virágú, illatos rózsa.







Gabriel Noyelle - modern moha

Barack árnyalatú virágok, feltűnően szép bimbók, kb. 2 méteres növekedés. Még csak 2. éves, de úgy látom, hajlamos a feketefoltosságra.





Penelope - hibrid pézsma

Egy csodálatos rózsa, remélem idén is tudok majd ennél jobb fotókat készíteni róla. A március - 20 fok miatt tövig kellett visszavágni, ehhez képest nem is szólhatok semmit. Kb. 1,5 méteres, íves bokor lesz, halvány, pezsgőszínű virágokkal. Gyengén kell metszeni.





Ágyásrészlet








Perennial Blue -  Climber



Meglehetősen erős növekedésű rózsa, vékony íves ágai könnyen hajlíthatóak. Apró, sötétrózsaszín, sárga közepű virágait csokrokban hozza. Nagyon egészséges.






Villa Panphilli - hibrid pézsma

Ő is olasz rózsa, bűbájos, kisméretű, féltelt virágokkal, elhajló, bókoló habitussal




Daybreak - hibrid pézsma

Sárga bimbóból halvány, erős illatú virágok. Gyengébb növekedésű, kb. másfél méteres, széthajló bokor, egész nyáron virágzik, mint a hibrid pézsmák általában.






Lyda - hibrid pézsma


Gyönyörű Lydám - a március idő miatt sokat vissza kellett belőle vágni, de jó tempóban fejlődik. Egy csodálatosan szép, egészséges rózsa, a hazai kínálatban még mindig nem található, sőt külföldön sem könnyen beszerezhető. Anno egy amerikai blogon olvastam róla, és csak a véletlennek köszönhető, hogy külföldön meg tudtam venni. A szerelem azóta is töretlen...



Az már idáig is kiderült a képekből, hogy a rózsák nincsenek társ nélkül hagyva. (Amelyik igen, az még friss ültetés, és nem nőttek meg a pajtások:). Egyelőre legtöbb helyen hagyom a Borzaskatát is, de a lábuknál többnyire gólyaorr vagy macskamenta van. Mellettük verbéna, mert ez a kecses évelő nem nyomja el őket. De ott vannak a zsályák, margitvirágok, kas és kúpvirágok is, a nagyméretű rózsák pedig cserjékkel vannak társítva.





Tibet rose - bokorrózsa (Schultheis  nemesítés)

Kb. másfél méteres bokor lesz, tavalyi ültetés. És igen, sárga. A második sárga rózsám, köszönhetően az elképesztően fodros szirmoknak:)





Ghislaine de Feligonde - hibrid pézsma



Még mindig nem teljes virágzásban, de máris a kert koronázatlan királynője (persze a korona néha naponta vándorol:). Nem tudom, a képek mennyire tudják érzékeltetni a méreteket - egyszerűen hatalmas. Egy csodaszép, hatalmas virággömb. Ez a rózsa nem való kiskertbe, bármennyire is beleszeretünk, mert utána nem fogunk bírni vele.





L'Eveque - gallica





Míg legtöbben a Cardinal de Richelieu-t ismerik és ültetik, azt kell mondjam, ez a püspök tán még szebb is, mint a másik:) Habitusra mindenképp, kompaktabb bokor marad, virágzása kicsit később kezdődik, mint a Richelieu-é. Természetesen ő is egyszer nyíló, hiszen gallica:)




Pink Home Run - cserje
Méter körüli bokor, sötétrózsaszín, egyszerű virágokkal, illat nélkül. Nagyon egészséges, egész nyáron virágzó rózsa.




Sally Holmes - hibrid pézsma

A március miatt szintén talajszintről indult, de remélem, hamar összeszedi magát. Karcsú bimbókból hatalmas, sárga torkú virágai miatt nagyon látványos rózsa.



 Alpenfee - Geschwind
Második éves, úgyhogy sok tapasztalat még nincs, 2-3 méter magasságot írnak, az látszik, hogy erőteljes növekedésű rózsa. A virágai félteltek, rószaszínűek és illatosak. Egyébként meg odavagyok a Geschwind rózsákért:)




Heavenly Pink - hibrid pézsma
Méter körüli, íves habitusú rózsa, apró, rendkívül bájos, telt rózsaszín virágcsokrokkal.




Frontenac - bokorrózsa (Dr. Felicitas Svejda nemesítése, kanadai rózsa)


Csak megerősíteni tudom a HMF-n levő leírását, rendkívül egészséges, bőségesen virágzó bokorrózsa, ami kb. méter körülire nő.




Kathy Road Pink - bokorrózsa (amerikai rózsa)

Kb, 1,5 méteres, roppant egészséges bokor, nagy, féltelt, erősen illatos virágokkal. Egész nyáron virágzik.






Henri Martin - moha




Kb. 2 méterre növő, széles, elhajló bokor, féltelt, piros, illatos virágokkal. Egy csodálatos rózsa. Egyszer nyíló.




Rosa officinalis - gallica



Ez a páratlan szépségű gallica rózsa már a XII. század előtt ismert volt. Robusztus, egészséges, széles bokor, kb. 1,5 méteres. Nyáron egyszer virágzik.




Fritz Nobis - cserje (Kordes)


Ez az egyszer virágzó rózsa kb. két méteres, íves ágakat fejleszt. Gyönyörű, sárga közepű rózsaszín virágai erősen illatosak, a csipkebogyók kifejezetten látványosak.



Vanity - hibrid pézsma

Cserjének, de futónak is nevelhető (akár 3  méterre is megnőhet), vékony, íves ágú rózsa, sötét pink, egyszerű virágokkal. Egész nyáron nyílik, nagyon egészséges.





Jardiniers du Paradies - cserje - Massad
Hatalmas, fodros szélű rózsaszín virágok, kb. 1,5 méteres, egészséges, felfelé törekvő bokor. A virág hasonlít a Dainty Bess-re, de ez a rózsa minden tekintetben jobb.




Christian Tetedoie - floribunda - Massad


Kb. 1-1,5 méteres bokor lesz, közepes, tömvetelt virágai vannak, és igen, ilyenek, sőt még ilyenebbek. Ebben a bíboros, bordó színben határozottan van egy szinte feketés árnyalat. Elképesztően szép rózsa.



Rosa versicolor - gallica


Kb. másfél méteres, ívesen meghajló bokor. Eszelősen szép, változatos mintázatú csíkos virágokkal. Gallica, tehát egyszer virágzik.


Mozart - hibrid pézsma

Bűbájka. Apró, sárga közepű piros virágai vannak, kb. 1,5 méteres, íves ágakat hoz. Egész nyáron virágzik.




Hunslet Moss - moha


Páratlanul gyönyörű, hatalmas, erős illatú virágai vannak. Egyszer nyíló.





Darlow Enigma - hibrid pézsma


Bevallom, magam is elképedek, s ha nem a sjaát kertemben lenne, tán el sem hinném, hogy egy rózsa így tud növekedni, ilyen hatalmas gömb alakban. A Darlow igen tekintélyes méreteket tud elérni, tehát ő sem kiskerti rózsa. Apró, édes illatú virágait egész nyáron hozza.




Parkzierde - Geschwind

Ő egy elcserélt rózsa - eredetileg Parkjuwelt kértem. A cserét annyiban nem bánom, hogy a Parkzierde is egy remek rózsa, egészséges, a virágok szépek, illatosak, ugyanúgy egyszer nyíló, ugyanakkor a Parkjuwelt be kell még szerezzem:)




Tuscany Superb - gallica


Kb, 1,5 méteres, erősen széthajló ágú bokor. A virágok hihetetlen püspöklila színben pompáznak - egészséges, nagyon szép rózsa, de mint minden gallica, egyszer virágzik. Ezt nem győzöm eleget hangsúlyozni, mert míg engem egyáltalán nem zavar, hogy számos történelmi rózsám csak egyszer virágzik, sokakat ez kellemetlen meglepetésként érhet.



Tuscany Superb és a kert egy szeletkéje




Celsiana - centifolia
Itt már elnyílásban - mint egy hercegkisasszony, kb. 2 méterről omlik alá a rengeteg virág. Csodás, parfümös illata van, belengi az udvart. Egyszer nyíló.





Himmelsauge - Geschwind



A vélemények persze megoszlanak, Geschwind vagy sem, esetleg ugyanaz, mint a Rousseliana - ez a rózsa szépségéből semmit nem von le. Rendkívül erős növekedésű, akár 5-6 méterre is megnövő rózsa, kisméretű virágai roppant változatos színűek, a pirosatól a halvány rózsaszínig előfordul minden, ez nagyon látványossá teszi az amúgy is látványos bokrot. Egyszer virágzik.




Ernt Dorel- Geschwind

Én imádom, és egyszerűen ellágyulok ezektől a telt virágoktól. Széles ívben meghajló bokra van, még fiatal, nem tudom mekkora lesz, infót nem találtam róla (lehet, nem voltam elég alapos). Biztosan nagy rózsa lesz. Egyszer virágzik.




Jenny Duval - gallica
Bő másfél méteres bokor, mozgalmas színű virágokkal. Roppant egészséges, de csak egyszer virágzik.





Complicata - gallica

2-3 méterre megnövő, szélesen, ívesen elhajló bokor, de futónak is lehet nevelni. Nagyon nagy, szimpla virágokat hoz. Egyszer virágzik.




Mme Plantier - alba


Nagyon egészséges, széles, 2-3 méteres bokor lesz, apró, pirosas bimbókból fejlődnek a hófehér virágok. Egyszer nyíló.




Geschwind Nordlandrose - hibrid multiflora



Rózsaszín, féltelt virágai finoman illatosak, a rózsa kb. 3 méterre növekszik, egészséges, egyszer nyíló.




Erinnerung an Brod - Geschwind
2-2,5 méter körüli, ívesen elhajló ágú bokor, vagy futó, gyönyörű, lilás virágokkal. Egyszer nyíló.





Great Maiden's Blush - alba



Szintén egy páratlan szépségű rózsa - 2 - 2,5 méteres, felfelé törekvő növekedéssel. Egyszer nyílik.




Ágyásrészlet





Prairie Dawn - cserje (kanadai rózsa)
Egész nyáron virágzó, nagyra növő (akár 2 méter), nagyon tüskés rózsa. Hajlamos a fekete foltosságra.




Anna Scharschach - Geschwind - bokor
Kb. 1,5 méteres, vékony ágú bokor, nagyon szép formájú, illatos virágokkal. Ismétlődően virágzik, de a későbbi virágzása már nem jelentős.





Rotes Phaenomen - hibrid rugosa
Kb. 1,5 méteres bokor, ráncos levelekkel, egészen meghökkentően mély, püspöklila, féltelt virágokkal. Egész nyáron virágzik.




Alice Vena - gallica
Ívesen széthajló ágakkal, közepes lila virágokkal. Egészséges, egyszer nyíló rózsa.





Roseraire de l'Hay - hibrid rugosa
Egész nyáron virágzó, 2 méterre is megnövő, kompakt bokor, nagy, telt, illatos virágokkal. Nagyon egészséges.

A végére hagytam egy csodálatos Geschwind rózsát:


Gipsy Boy - hibrid multiflora




Kb. 2 méteres, ívesen elhajló ágú cserje, roppant egészséges levélzettel, csodaszép virágokkal. Egyszer nyíló.

Nos, egyelőre ennyi volt a felhozatal, remélem jól éreztétek magatokat a virtuális séta közben:)


Jó kertészkedést!


Petra

8 megjegyzés:

  1. Petra, ez egy álom! Nem találok rá szavakat! GRATULÁLOK!

    VálaszTörlés
  2. Nem fogok szerénykedni, igazat kell adjak:) Nagyon köszönöm:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg álom! Az a Lyda, gyönyörű, s a lila és az alba a vége felé. Ezeken akadtam fenn.Napi hány órát töltesz velük? Kicédulázod őket, ill. táblázod? Nézni is elég, nemhogy megjegyezni.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm...nehéz lenne választani, szerencsés vagyok, hogy ekkora helyem van:) Változó, hogy naponta mennyi időm van, néha csak annyi, hogy végigszaladok, de többnyire 2-3 órám azért van. Minden rózsa, örökzöld és fa előtt ott van a tábla latinul:) és táblázatot is vezetek róluk.

    VálaszTörlés
  5. Értem,még nézni is épp elég volt.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Petra! Gyönyörűek ezek a rózsák...Biztosan az illatuk is kábító. A 2-3 óra nem is sok ilyen szépséges virágokban való gyönyörködésre!írtad, hogy táblázatot vezetsz. Érdekelne, hogy mi a különbség a moha, a pézsmaés s az egyéb rózsák között?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rozi, ne haragudj, csak most vettem észre (szégyen és pironkodás) a kérdést:Táblázatot vezetek, mert nem tudnám megjegyezni ennyi növény nevét, ugye nem csak rózsák vannak. A moha rózsáknál a csészelevelek molyhosak, mohaszerűek, gyakran jelennek meg rajtuk mirigyszőrök, így ezeket megérintve tapintásra és illatra is gyantaszerűek. Erősen tüskés, ,a moderneket kivéve egyszer nyíló rózsák. A pézsma, vagy inkább hibrid pézsma rózsák, mert a pézsma ennek az egyik szülője, és a legillatosabb vadrózsa. Szélesen, ívesen elhajló ágú bokorrózsák ők, színűk a fehértől a rózsaszínig terjed, de van piros és sárga is közöttük. Szinte folyamatosan virágoznak, és kevés metszést (értsd: inkább csak ritkítást) igényelnek. Az egyéb rózsák is különböző fajtájúak lehetnek: nálunk jellemzőene még mindig a teahibridek vannak ültetve, de vannak gallicák, centifoliák, bourbonok, stb., ahogy a képek alatt ott is vannak a felsorolások. Remélem, ha késve is, de azért elolvasod a választ. Köszönöm:)

      Törlés
  7. Csodálatos a kerted. Gratulálok.

    VálaszTörlés