2018. május 7., hétfő

Orgonaillatú világ

Ugyan idén is majdnem teljesen elvirágzott az orgona Anyák napjára, a törpeorgonák mind színben, mind illatban pótolják ezt. A meyeri Palibinből és a patula Miss Kimből elég egy-egy bokor elöl az udvarban, és éjjel-nappal kellemes parfümillat leng, éjjel az ablakon át megillatosítva a szobát is.



Syringa patula Miss Kim (törpe orgona változat)





Syringa meyeri Palibin (törpe orgona)




Mivel a meyeri Palibin gyökérsarjakat hoz, ebből igyekszem minél többfelé ültetni a kertbe. Ilyenkor mindenhol orgonát akarok látni és érezni...



Érdekes, hogy már egy nagyobbra nőtt fácskával szinte erdei hangulatot lehet teremteni. Alba Superba magnólia egy igen aprócska ágyásban, lábánál gólyaorr.



Gólyaorr és kaméleonvirág, mint talajtakaró. A  kaméleonvirágot időnként meg kell regulázni, különben elnyomja a gólyaorrt.



Még egy kép az Alba superba magnóliáról. Nemcsak a virágáért lehet szeretni..




Acer palmatum Crimson Princess - bordó, szeldelt levelű változat, lassan de biztosan gomba alakban nőddögél. Az ültetés első két évében megégette a nap, de mára nem zavarja annyira. Ahogy észreveszem, a legfontosabb, hogy ne hagyjuk a földet kiszáradni.








Elkezdett virágozni a Duchesse of Edinburgh klemátisz, néhány virág a Sophie-n is kinyílott.



Sophie klemátisz, egy bűbájos növény




Rózsalonc, Bristol Ruby




Chartreusse de Parme rózsa, zsályával




Innocent Blush klemátisz, Rhapsody in Blue rózsa párja

Jónéhány klemátiszt ültettem rózsa párosítással, lehet, hogy a következő bejegyzésben kitárgyaljuk, mit és hogyan lehet.
Annyit már most, hogy még mindig legtöbben úgy írnak, raknak fel képet klemátiszról, mintha csak néhány, színben eltérő fajta lenne. Pedig óriási a választék, hiszen vannak évelő klemátiszok, amik télre teljesen visszahúzódnak, kis bokrokat képeznek, vannak, amiket talajtakarásra használhatunk, vannak csoportok, amiknek apró, harang alakú virágaik vannak, aztán vannak a nagyvirágú hibridek. Vannak, amik már télen virágoznak, aztán jönnek a tavasziak, kora nyáriak, de van amelyik késő nyáron virágzik. Van olyan, amelyik a fővirágzás után legfeljebb mutat még pár virágot, és van, amelyiknél szinte szünet sincs a két virágzás között. És van, amelyik 50 centire nő, a másik viszont 5 méterre. Ezért ha klemátiszt választunk, itt is nézzünk utána, név szerint, ne csak a színét nézzük, hiszen könnyen érheti az embert meglepetés.




Gólyaorrok: a felső képen levő kék virágokat hoz, szinte futóként viselkedik, virágzás után vissza kell metszeni, mert nagyon rendetlen látványt mutat. Télre teljesen visszahúzódik (szégyenszemre nem jegyeztem meg a nevét). Az alsó képen levő egy örökzöld változat, megfelelő tőtávra ültetve hamar szőnyeget képez. Rózsák mellé nagyszerű kísérő, mert nem nő 10-15 centinél magasabbra.



Reggeli napsütésben az első udvar nagy ágyása - virágzik a Kolkwitzia (viráglonc)



A szárnyas kecskerágó levelein a császárfa virága - virágszőnyeget terített az ember lába elé, a levegő tele van édes illattal.



Szindbád nélkül soha - minden kerttulajdonos álma lehet egy ilyen értelmes, szófogadó kutya. Ez a rész már majdnem teljesen a kert végén van. A tölgyfa is szépen kilevelesedett.






Roseraire d"lHay




Agnes



Frühlingsduft





Theresa Bugnet


Bizony, a rózsák közül néhány kinyílt, és egyre többen bontják ki szirmaikat.



Nagyon szeretem a Kolkwitziát (viráglonc), több helyre is ültettem, pazar látvány a virágzó bokor.



Omoshiro klemátisz Borzaskatával. A klemátiszt én ültettem, ide a Borzaskata csak úgy jött...de mint már említettem, szeretek a természettel kertészkedni.




Nőszirmok, utóbbi illatos



Ilyent szintén csak a természet tud - muskotályzsálya nőszirommal:)



Virágzó rózsalonc



Weigela - rózsalonc

Kolkwitzia - viráglonc




Császárfa



Magnolia tripetala- ernyős magnólia



Ágyásrészlet csüngő vérbükkel, viráglonccal, perzsafával, leyland 2001 klónnal, és sok-sok Borzaskatával


Syringa meyeri Palibin, weigela (rózsalonc), háttérben a Karl Fuchs deodár cédrus





Lonicera maacki

Ez a loncféle 4 méter magasra és szélesre nőhet, fehér virágokat hoz májusban. Nagyon igénytelen, mégis mutatós cserje.


Jablonovy Kvet, rugosa fajta






Rosa glauca, a kék rózsa

Nem, nem a virága, hanem a levelei kékes színűek. A virág apró és sötétrózsaszín. Nagyon erőteljes, szinte kiirthatatlan rózsa.



A Mozart hibrid pézsma rózsa lábánál virít a keleti mák





Imádom az örökzöldeket, van is belőle rengeteg, köztük olyan is, amit szerénytelenség nélkül állítom, hogy máshol nincs ... ez itt nem különleges, egy pseudotsuga menziesii var. glauca, vagyis kék duglászfenyő. Nem különleges, viszont szépséges, főleg az új hajtásaival. A második képen látszik, hogy a kísérőmnek több esze van, mint az embernek, nem fényképezget holmi növényeket dögmelegben, hanem alszik egyet az árnyékban.


Fighting Temeraire, David Austin rózsája




Ha valaki csak a blogot olvasná, itt is tudatom, hogy a Nyílt nap 2018. május 12-én szombaton lesz, délután 15. órai kezdettel. A kert nagy, több mint 4 000 négyzetméter, mindenképpen kényelmes öltözék szükséges, esetleg valamilyen fejfedő is. Unatkozni biztosan senki nem fog, arra készüljön, hogy addig nem megy haza, amíg az utolsó növényt is be nem mutatom:) Egy szó, mint száz, én várok minden érdeklődőt szeretettel.



Jó kertészkedést!



Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése