2018. június 7., csütörtök

Add már, Uram az esőt (ha kell, megadom a pontos koordinátákat)

A jeget, vihart, felhőszakadást nem kívánom senkinek, mint ahogy ez a forró, száraz időjárás is szenvedés embernek, állatnak, kertnek. Öntözök, amennyit csak tudok, anélkül nem lehet ilyenkor, de egy igazi, kiadós, csendes eső hiányzik nagyon.
A színek fakóbbak ilyenkor, és a fű sem smaragd már, de attól még szép:Millamy -Dallamy: Novaspina rózsa. Téli ültetés, egészséges, ellenálló rózsának írják, egyelőre így is van. Sötétbordó bimbóból cakkos szélű, a pünkösdi rózsára emlékeztető, egészen különleges illatú virágok fejlődnek. Nagyméretű lesz, 2-2,5 méterre nő.
Glorious Babylon Eyes - Hulthemia persica hibrid- holland nemesítés. Csuda jó kis rózsa, van, aki el sem hiszi, hogy az:) A bokor szép formájú, tömött, a levelek élénkzöldek, Folyamatosan virágzik, még ha az elvirágzottakat nem is távolítjuk el. Illata ugyan jelentéktelen, de a többi jó tulajdonsága kárpótol ezért a csekélységért. Szépen mutat a macskamentával, az egynyári szarkalábakkal, és a muskotályzsályával.

Sommerabend - Kordes floribunda, kiváló talajtakarásra. Egyik oldalon a Tiny Monster gólyaorr, másik oldalon a macskamenta borul össze vele, de egyik felet sem zavarja.


Parfume de Mireille - Dittiere, francia nemesítő rózsája. Barackszínű, tömvetelt, illatos virágokat hoz, kb. 1,5 méterre nő. Egy bársonyos kakukkszegfű mező kellős közepén van, a szegfű mintegy támasztékul szolgál a rózsának. Ezt úgy lehet elérni, hogy a szegfű elszáradt virágait nem vágjuk le időben, vagyis hagyjuk, hogy elszórja a magjait. Így aztán talajtakaró szinten fog növekedni, egészen meglepő dolgokat hozva létre....Mert ez így magamtól tuti nem jutott volna eszembe.

A.MacKenzie - kanadai rózsa, az Explorer gyűjtemény darabja. Idén 3. éves, és már nagyon mutatós, az ívesen hajló ágaival. A virágok egész tartósak ebben a hőségben is, gyakorlatilag még nem hullott le egy szirma sem.Uetersener Klosterrose - Tantau rózsa. Akár 3 méterre is megnőhet, de én az idén baromira visszavágtam, egy terebélyes bokor méretére. Eldöntöttem, hogy nem hagyom elkanászodni őket, mert nem fogok tudni bánni velük. Igazából talán még szebb is így, mert tavaly nagyon fent hozta csak a virágokat, most közvetlen közelről csodálhatom őket.


Végül is magyarul ez is rózsa - bár tavi...Bevallom, én nem izgatom magam, miért nem látok le a tó aljára, s vajon nem inkább kéknek kellene-e lenni a víznek....Növények és állatok élnek benne, és annak ellenére még csak nem is algásodik, hogy full napon van.


Parasztmályva - kétnyári növény, de magról könnyen szaporodik. Nálam is így van, sok éve rendeltem a Starkltól, mindig hagyok meg belőle.
Mazury klemátisz, valami hihetetlen világító kék színe van a virágnak. Csöppet lelkiismeretfurdalásom van, mert ennél jóval több klemi virágzik, majd pótolom a fotózásukat.

Lyda - hibrid pézsma. Bármilyen könyvben vagy fórumon azt olvassuk, hogy a rózsa napfénykedvelő növény. De ez az őrült hőség már ezeknek a csodás növényeknek is sok. Ha visszanézzük a korábban a Lydáról feltett képet, látszik, mennyivel fehérebbek most a virágai a nagy UV sugárzás miatt. Az alsó képen látszik a Lyda egyik társnövénye, a verbéna is.Gebrüder Grimm - Kordes rózsa. Egészen szokatlan színösszeállítás ez az erős narancsvirágú rózsa a lila szegfűvel - de itt is a természet a ludas, én csak hagytam. Jelzem, nekem ezzel sincs bajom, kényesebb ízlésűek itt gyorsabban lapozzanak:)

Rosenkavalier Kleiber - Novaspina rózsa. Második éves, úgyhogy maga a bokor is egyre szebb lesz (kb. méteresre növekszik). Itt már elnyílóban vannak ezek a pazar, tömvetelt virágok, de így is fenséges a látvány.Nur Mahal - hibrid pézsma, szintén második éve van nálam. 24 féle hibrid pézsma van a kertben, ez már egész szép kis gyűjtemény, és nem véletlen a szerelem irányukba. Szeretem kecsesen ívelő habitusukat, általánosságban nagyon egészségesek, virágaik közepes méretűek, vagy ennél kisebbek, de többnyire fürtökben nyílnak, sokszor a leveleket is eltakarva. Szinte folyamatosan virágoznak, és nem igényelnek erős metszést. Hát, csak ennyi..


Yellow Sally - hibrid pézsma, amerikai rózsa. Második éves nálam, idén már jobban ki fog bontakozni.  Erőteljesen hasonlít a Sally Holmes-ra (micsoda véletlen:), de a bimbók sárgábbak, és a virágok is sötétebbek (normális időben).Ágyásrészlet MacKenzi-vel, háttárben a már elvirágzott Ghislaine-nel.Sweet Blondie - floribunda, belga rózsa. Talán be sem kell mutatni, és méltán. Egész nyáron hozza a virágokat, és elképesztően egészséges.Soul - Tantau bokorrózsa .Pazarul mutat az egynyári szarkalábakkal. Az én ízlésemnek túl steril, ha csak úgy, önmagában ültetünk egy rózsát, nekem kell hozzájuk társ, akár talajtakarónak, akár bohókásan közüle kinőve - persze szépen okosan kiválasztva, nehogy elnyomják egymást.Little Butterfly - polyhanta, amerikai rózsa. Kb. méter magasra növő, egészséges bokor, csodaszép, halványrózsaszín, egyszerű virágokkal.


Hogy ne csak rózsa legyen, Taxodium dist. Peve Minaret - oszlopos (de nem törpe!) mocsárciprus.
A mocsárciprusok magyar nevükkel ellentétben nem igényelnek mocsaras területeket, teljesen jól elvannak az átlagos kerti talajban. Persze az ilyen kuka melegben ne sajnáljuk tőlük a vizet.Vanity - hibrid pézsma - még mindig szép
Souriere de Orhidee - hibrid pézsma. Csodálatos szépségű bokor, mely meglehetősen nagy helyigényű, jó kétméteres ágakat hoz. A márciusi - 20 fokot már kezdi kiheverni, de nem hinném, hogy eléri a tavalyi méretét.Bishop Darlington - hibrid pézsma. Mivel legkevésbé a fényképezőgép a kerti munkaeszközöm, csak sikerült lemaradni a virágzásról, itt már elnyílóban ez a káprázatosan szép rózsa.Acer griseum-on keresztül a világ:) Lassú növekedésűnek írják, én eddig úgy látom, elég jó tempóban növekszik.
7. éve ültettem a Magnolia grandiflorát, s bár a növény szépségéhez nem fér kétség, minden nyáron csalódva vettem tudomásul, hogy majd jövőre...talán jövőre hoz virágot. Hétvégén kedves látogatóim voltak, és velük is elviccelődtünk a magnólia virágzásáról, mikor Ibolya észrevette, amit én nem...egy virágot fenn a fán. Nos, ez nem is ugyanaz, mert azóta én is felfedeztem egyet, sőt mellette egy bimbót is...Van ám öröm:)


Kertrészlet - törpe borbolyával, mögötte hydrangea serrata-val.
Hydrangea serrata Blue (itt a kémhatás miatt Pink) Bird, utolsó képen Milrose rózsával.A kerttel örököltem kerti hortenziákat is, s bár pazar látványt nyújtanak virágzáskor, vannak náluk kevésbé kényesek is, amiket bátran ajánlok a kertekbe. Ilyenek a Hydrange paniculata különböző változatai, és a Hydrangea quercifolia, magyarul tölgylevelű hortenzia is. Ez utóbbiból nálam három különböző van ültetve, mutatom, ez mennyire látszik a virágokon:


Hydrangea quercifolia, az alap:


Azért kell pár év, amíg elterebélyesedik, de megéri kivárni. Bár ő teljesen jól elvan a napon, azért az ültetés évében ne hagyjuk magára, mindenképpen rendszeresen öntözzük, és aszályos nyarakon se hagyjuk, hogy lógassa fülét-farkát...

Hydrangea quercifolia "Burgundy"

Ez a fajta egy kissé nyúlánkabb, kevésbé terülő, mint az alap. Levelei még intenzívebben színeződnek.Hydrangea Quercifolia Tenessee Clone


Tavalyi ültetés, de az azért látszik, hogy a virágok teljesen mások. Bár ezek a hortenziák jobban elviselik az átlagos talajt, ne sajnáljuk tőlük a tápanyagot. Ültetéskor szárított marhatrágya még egy növénynek sem ártott.


Aktuális téma jelenleg az öntözés. Nem titok, hogy nálunk nincs kiépítve semmilyen rendszer, a durván 240 métert slaggal, és egy kis részét kannával oldom meg. Ne tessék érte sajnálni, a kerthez némi munka is hozzátartozik. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak így lehet, mindenki saját kedve szerint, de még senki nem halt bele egy kis fizikai munkába.
Öntözés nélkül viszont nem lehet kertet fenntartani. Csodálkozva olvasom néha fórumokon, hogy melyik az éppen aktuális növény, amit nem kéne ültetni "magyar" kertekbe, mert az időjárás olyan, hogy nem fognak sokáig élni. Szívem szerint megkérdezném, hogy ezeknek az embereknek van veteményesük?  Netán ültetnek muskátlit az ablakba? És meg szokták ezeket öntözni? Kérem szépen, a kert az nem egyenlő a természettel - bár próbáljuk néha utánozni, vagy legalábbis egy kis földi paradicsomot létrehozni. De pont azért, mert általunk összeültetett növényekről van szó, gondoskodni kell róluk. Az egyik leglényegesebb az öntözés, mert  víz nélkül meghalnak. És azt a munkát, amit öntözéssel, metszéssel, tápanyagutánpótlással belefektetünk a kertbe, azt ők meghálálják - virágzással, árnyékkal, gyümölcsökkel, azzal, hogy madarak, rovarok és gyíkok költöznek a kertbe.
Az, aki a kertet munka (és öntözés) nélkül képzeli el, az ne csak tuját és örökzöldet, semmit se ültessen.

Fenti dörgedelem ellenére a kert öröm, szabadság, kreativitás, megannyi élmény, amit kár lenne kihagyni:) Örülök, ha ma is velem tartottál, kérlek, legyetek aktívak a hozzászólásokban, és ha tetszik a blog, osszátok is meg néha.


Jó kertészkedést!


Petra

14 megjegyzés:

 1. Szépség és nyugalom árad a kertedből. Látszik, hogy a növények jól érzik magukat. Forma, szín, illat, lepkék, madarak, földi paradicsom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:) Nagy öröm, hogy ez lejön a képekből, vagy a bejegyzésből...

   Törlés
 2. Nagyon igaz amiket irsz, a idei aszallyal kapcsolatban is.
  Csak szorvanyosan, es lokalisan esik sok.
  Ha korbenezek esik a hegy tuloldalan, esik keleten, esik nyugaton csaok folottem nem 😅

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Minket is elkerül, este éppen csak annyi esett, hogy a levelek vizesek lettek, a földön meg sem látszik. De a remény hal meg utoljára:)

   Törlés
 3. Petra, itt meg felhőszakadás felhőszakadás után, minden elszabadult. Miért nem lehet egyensúly?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És az sem jó, valóban. Hihetetlen, hogy egy kis országon belül ilyen eltérések tudnak lenni, de hát így van. Semmit sem tehetünk ellene.

   Törlés
 4. Kedves Petra! Szuper a kerted - és igen: én is a színes, "dzsungeles", "hagyérjenekegymásbaéstobzódjanak a növények" híve vagyok, a steril kertek engem nem vonzanak. Sok meló, minden nap am unkából hazaérve még táskával a vállamon elkezdek gazolni... És természetesen bejárom az egész kertet, ugyanúgy, mint minden áldott reggel, indulás előtt. Nekem hirtelen, pár éve szakadt a nyakamba a kert a szüleim halála után: szőlő volt a telken, azt kiirtottuk a helyén maradt a "semmi". Sokáig. Nem érdekelt, nem vonzott a kertészkedés. Aztán pár éve egyszer csak megváltozott valami: lett egy társam. Mondják, akkor kezdesz el ilyesmivel (kert) foglalkozni, ha megérkeztél valahová.
  Azóta "függő" vagyok: ruha shoppingolásra hat lóval nem lehet elvontatni, de kertészetben majdnem minden hétvégén megfordulok.

  Olvastam, hogy szerveztél "nyitott kert" napot. Sajnos csak aznap este láttam a FB-kon, mikor már nem volt aktualitása. Olvastam, hogy csalódott voltál: simán lehet, hogy később jutott el máshoz is az infó. A kerted csodás, ha egyszer még lesz rá lehetőség én szívesen vennék egy tárlatvezetést. :)

  Nálam vannak olyan növények, amiket kifejezetten azért választottam, mert olvastam róla a blogodon. Igen: rájöttem, hogy igazad van, kellenek a visszajelzések. Gyönyörű, buja kert a tiéd és tetszik a spontaneitása. :)

  Csupán egy kérdés a rózsákhoz: hogy tartod távol tőlük a kártevőket?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát, kedves Veronika, sokban hasonlítunk:) A válasszal kezdem: A rózsákat a kártevőket (tehát a tetveket, bogarakat) sajna nem lehet távoltartani. Attól függően mennyi rózsád van, úgy kell védekezni. Amikor még kb. 15 bokor volt, akkor működött az a módszer, hogy egy durva kesztyűt húztam, benedvesítettem és alaposan beszappanoztam, és végigsimogattam a bimbóknál, vagy a hajtásoknál, ahol a tetvek voltak, és megpróbáltam összenyomni őket. Mondom, ekkora mennyiségnél ez simán bejön, mert ha marad is rajta valami kevés, azokkal már végeznek a katicák. 150-nél már nem így van, kevés tetűvel nem foglalkozom, ha nagyon sok van, akkor bizony Actara (könyv nélkül Mospilan). A gomba az más dolog, a rózsáknál mindig oda is írom, melyik az, amelyik egészséges, és itt mindig a gombával kapcsolatos rezisztenciára kell gondolni. De ha valamelyiket nagyon elkapja, akkor Amistarral megpermetezem.

   A nyitott kert kapcsán azért voltam csalódott, mert abszolút jószándékúan, természetesen ingyen mutattam volna meg idegeneknek is a kertet, abban a hiszemben, hogy segíthet az én tapasztalatom a kerttel kapcsolatban. Elvégre elég nagy a méret, teljesen a semmiből (kukoricaföld, fenyves), tökegyedül csináltam és gondozom.
   De! Látogatók eddig is voltak, a kertbolondok mindig megtalálják egymást:) Tehát bármikor ha erre jársz, szívesen tárlatvezetek:)

   Petra

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  3. Szia Petra, a "lemorzsolást" kipróbáltam, jelentem eddig működni látszik.

   A rózsák nekem elég hisztisnek tűnnek. DE! Nálad láttam a perennial blue-t - olyanom egyszer biztosan lesz. Uff. Te honnan szoktál rózsát rendelni? Egyszer mintha írtad volna, de nem találom.
   Ha illatos-magasabb növésű, bokros rózsát szeretnék, te melyiket javasolnád? Tuti vannak kedvenceid... :)

   Nekem most a hortenzia az újabb szerelem, meg a tollbuga, meg a tulipánfa, meg a szellőrózsa... Tulajdonképpen mindegyik növényemet imádom. :) Egyedül az örökzöld orbáncfűre haragszom most kissé. Ezt olvastam róla: "hajlamos gyorsan terjeszkedni, tehát ajánlott kordában tartani az ültetett területen, ez egy tavaszi visszavágással évente egyszer egyszerűen elintézhető." Ehhez képest a valóság: hiába a visszametszés, mindenhol felbukkan. Öntörvényű egy növény.

   Törlés
  4. A rózsák közül a teák az igazán hisztisek, de vannak, akiknek ez nem gond, mert így is imádják őket. Nálam tea nem igazán van.
   Szent Erzsébet emléke, Egon Schiele, Felicia, Gentle Hermione, Theresa Bugnet - nagyjából. Rendelni csak külföldről szoktam (számos oka van), Schultheis rosen, Rosaplant pl., Tuinlottum oldalakról. A tulipánfa alatt a magnóliát érted? Mert akkor ejnye-bejnye:) Az örökzöld orbáncfű nekem sem a kedvencem, ő talajtakaró, ezért egyáltalán nem lehet könnyen karbantartani.

   Törlés
  5. Köszi a választ! Nem, liriodendron tulipifera. Régi vágyam volt, tavaly ültettük.

   Törlés
 5. A koordináták megadása sikeres volt, de ismétlést kérünk! :)

  VálaszTörlés