2021. március 16., kedd

Örökké ültetek

 Elmondhatatlanul régen írtam erre a felületre. A Facebookon lényegesen könnyebb megosztani a képeket, viszont - bár én szeretek beszélni - talán lényegesen kevesebben olvassák el, mit írok. 

Odakint fúj a szél, mit fúj...tombol, ritka alkalom, amikor nincs kedvem kimenni. És előre tudom, úgy leszek, mint a kisgyerek, egész héten számolni fogom a napokat, mikor lesz ennek az időjárásnak vége.



Úgyhogy lefoglalom magam, és írok. Annyi rengeteg mindent ültettem tavaly és már idén is a kertbe, megérdemelnek egy bemutatást.


BETULA ALBOSINENSIS "RED PANDA" - Kínai vörös nyírfa "Red Panda"





A nyírfákat általában a szép (esetenként feltűnően szép) kérgük miatt ültetik. Meg azért is, mert gyorsan növekednek. A Betula albosinensis "Red Panda" törzse vörösesbarna, hámló, nem a "megszokott" fehér, a fa végső magassága kb. 10 méter, habitusa tojásdad, ovális. És bár emlékeztet az Acer griseumra (papírkérgű juhar), gyakorlatilag tőle nem messze ültettem, a két hasonló törzsben egymás mellett fogok gyönyörködni.



ACER CAPPILIPES "ANTOINE" - Parókás juhar "Antoine"


Egy újabb pizsamás vagy kígyókérgű juhar változat. Az Antoine viszonylag oszlopos alakban növekszik, cserje vagy kis fa, mutatós kéreggel, szép őszi lombbal.


LINDERA BENZOIN - Fűszerbokor (nem nagyon találtam magyar fordítást)






Durván 3 méter magas és széles cserje, a virágokat még a levelek megjelenése előtt hozza. Nem egyazon növényen vannak a hímivarú és a nőivarú virágok, tehát termést csak fiú és lány ültetése esetén várhatunk, ezért aztán arról én is lemaradok:) A virágok illatosak, sőt a levél is aromás, a cserjének szép őszi lombszíne van.



MAGNOLIA OBOVATA (HYPOLEUCA) - Sudár Liliomfa


Ez a nagylevelű magnólia akár 12 méter magasra is megnőhet, ám ahhoz, hogy valaki (akár én) úgy csodálhassam, mint az alsó képen levő elbűvölt emberke, sok-sok évnek kell eltelnie. Tápanyagban gazdag, laza talajt kedvel (mint általában a magnóliák), napos és szélvédett helyet, ez utóbbit leginkább a nagy levelek miatt.


ABELIA TRIFLORA  - Himalájai abélia




Ez a 3 méter magasra megnőhető cserje júniusban hozza az illatos virágait. Bevallom, megőrít, amikor a hidegtűrésre ahány oldal, annyifélét írnak, itt pl. az Z5-től a Z8-ig...majd meglátjuk.


CAMELLIA SASANQUA DAYDREAM



Egy necces növény. Mindenre. A talajra, a fényre, a szélre, az ültetési mélységre, a hidegre...A keleti fekvésű előkertbe ültettem, tőzegbe, nem mélyre (de lehet, hogy még ennél is följebb emelem), a talaja takarva van, a szelektől védve van. A hidegtűrésére 7-est írtak, tehát akár - 15 - -17 fokot is bírhat. Egyébként ez egy őszi virágzású kamélia, és kimondani is hihetetlen, szerencsés helyeken akár 3 méteresre is megnőhet.


DIPELTA VENTRICOSA 




Még egészen kezdő koromban, talán az első kertes, cserjékről szóló könyvemben olvastam róla, és azóta vágyom rá. Két vagy három éve egy német kertészetből rendeltem egy nagyon aprót, de sajnos nem maradt meg. Talán ez a most 70 centi körüli példány bírni fogja. Nem bombabiztos a télállósága, de még sikerült viszonylag jó helyet találnom neki az egyik ágyásban, és télre mindenképpen takarni fogom. Kifejezetten nagytermetű, 3-6 méteres magasságot is elérhető cserje, illatos virágokkal. 


PAEONIA  MLOKOSEWITSCHII (Molly, a boszorkány) - kaukázusi bazsarózsa


Teljesen télálló, kompakt méretű bazsarózsa. A netes képeken hol nagyon sárga, hol inkább majdnem rózsaszín, majd ha nyílik az enyém, megmondom, melyik lesz. Gyönyörű vörös rügyekkel hajtott ki a földből, már az is egy ékszer.

Csak Acer palmatumból (japán juhar) 13 különbözőt ültettem 2020-ban és már 2021-ben. Az összeset nem mutatom most itt be, majd hozok róluk idővel képet, de néhányról írok azért.


ACER PALMATUM KURUI JISHI - Japán juhar kertészeti változat




A levelek szokatlan formájúak, és befelé görbülnek. Nagyjából 2 méteres magasságot ér el, és tartása megegyezik a többi japán juhar változattal (ezt itt most nem fogom leírni, amikor írok egy posztot a juharjaimról, akkor azt részletesen fogom tenni).


ACER PALMATUM PEVE MULTICOLOR - Japán juhar kertészeti változat



Tavasztól őszig mutatós ez a holland változat, ami 10 éves korában kb. 1,5 méter magas.


ACER PALMATUM TWOMBLY'S RED SENTINEL - japán juhar kertészeti változat



Széles oszlopos formában növekvő japán juhar, amely egész évben megtartja a bordó leveleit. Télen a szintén bordó ágai mutatósak.



ACER JAPONICUM INDIAN SUMMER - Japán juhar kertészeti változat



Mindegyik japán juhar másért szép..de odavagyok ezekért a hatalmas levelekért. Ahogy a neve is mutatja, káprázatos őszi színekre számíthatunk ennél a könnyedén 3 méteresre növő kis fánál.


LARIX DECIDUA KREJCI - Vörösfenyő kertészeti változat.


Enyhén bizarr kinézetű törpe vörösfenyő. 


Fentieken kívül az Acer palmatum változatok, két Fagus sylvatica változat, 2 magnólia változat, 5 db viburnum változat, 2 db amelanchier változat, néhány fenyő és rengeteg évelő érkezett. Az ő bemutatásuk év közben folyamatos lesz.


Az itt felhasznált összes kép a netről van, mivel az enyémek vagy télen érkeztek (még lomb nélkül), vagy még annyira kicsik, hogy semmi díszítő értékük nincsen.


Petra





3 megjegyzés:

  1. Che alberi magnifici! Possiedi delle vere rarità ma ho un debole per le betulle e la tua mi ha davvero colpito :)

    Buona serata :)

    VálaszTörlés
  2. Megkérdezhetem a Facebook nevét, hogy keressem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Változatlanul Csodás kertem. Nem a csoport, hanem az oldal. Köszönöm:)

      Törlés