2019. január 2., szerda

Új év, új növények - avagy mivel töltsük a december 27.-ét?

Legelőször is: Boldogságos, növényekben gazdag új esztendőt kívánok a blog minden kedves olvasójának. Meg mindenkinek. Hogy ez feltétlenül így legyen, arról én természetesen már gondoskodtam....decemberben rendeltem a francia Achat Vente Palmiers oldalról pár növényt. Persze abban reménykedtem, hogy ha már én nem vagyok normális, akkor ők majd jól odafigyelnek, és időben adják fel a csomagot....ültetési időben. Ehhez képest nagyjából pár nappal karácsony előtt elindították, 21-én itt volt Budapesten, én meg végigizgultam a karácsonyt. Minden nap eszembe jutottak, lelki szemeim előtt láttam, ahogy szomjaznak, fáznak és fonnyadoznak a dobozban...
December 27-én kaptam meg, kb. 10 napos várakozás után....és amikor kibontottam, magamon kívül voltam az örömtől...szinte az arcomba robbantak a színek.....a harsogó zöldek.


Skimmia Magic Marlot





A Skimmia tarkalevelű változata. A már évek óta meglevő Rubella mellé került, ki fog váltani egy levendulát. Anno, mikor a levendulát ültettem, ez a rész még teljesen napos volt, a Skimmia Rubella szenvedett is rendesen. Mára már a Dyospiros elég árnyékot ad, amit viszont a levendula nem tolerál.
Csodaszép kis bokrot küldtek, formás, tele bimbóval (igen, ez még bimbó, ez fog tavasszal teljesen kinyílni). A levelek a talaj savanyítását hivatottak elősegíteni, és a fagyoktól is védeni kell ezt a kis bokrocskát.

Csak összehasonlításképpen, itt a Skimmia Rubella

Megjegyzem, ezt is imádom, képzelhetni, milyen boldogság volt a Magic Marlot megtalálása. A Skimmia igazi kiskerti növény, és bár a meszes talajt nem bírja, ezeken a helyeken tökéletesen fog szerepelni edénybe ültetve.




Pseudowintera Moulin Rouge



Egy kompakt (1,2 x 1,2 ) örökzöld cserje, a levelek csodaszép rózsaszínűek, bár gondolom, nem egész évben ilyenek. Nagyon védett helyre ültettem, és még kapni fog takarást, mert a nagyon zord teleket nem bírja - vagyis kicsit lutri az ültetése, de muszáj volt megpróbálnom. Egyelőre le vagyok nyűgözve...a Chamaecyparis Imbricata Pendula alá került, nagyon jól mutat.




Arbutus unedo Compacta
Elvileg nálunk is kapható (jelenleg mondjuk nem volt) ez a kis cserje, de ezért a méretért a 12 euro szerintem kifejezetten jó ár volt.






Acer manyo - no - sato
A mogyoróbokor helyére került, itt elég jó a talaj, és a sok-sok lehullott mogyorólevél (ami rendes kertészek szemével nézni baromi rendetlen) is finom talajt fog "csinálni".
Erről teszek fel egy képet a netről is, hogy lássátok, miért is rendeltem meg:


Ilyen padlizsán lilás levelei lesznek, nem nő túl nagyra, 10 évesen kb. 1,5 méteres lesz. Napra és félárnyékba ültethető, és az igényei, mint a többi japán juharnak.

Két növényről nem készítettem fotót, az egyik a Caryopteris Stephi, a netről szedtem le egy képet, elvileg ilyen lesz:


Igen, jól látjátok, a virágok nem kékek, hanem rózsaszínűek....

a másik a Weigela all Summer Peach, ami szerintem már nálunk is kapható, de ezt későn vettem észre, Istenem, én sem vagyok tökéletes:)

Amiért az egész rendelést elkezdtem, az a Hydrangea aspera Hot Chocolate volt....de a fizetés után küldték az e-mailt, miszerint ez a növény nem áll rendelkezésükre, válasszak valami mást, akár picit drágábbat is....Hát mit mondjak, nem örültem, ráadásul semmi más nem volt, ami árban passzolt volna (vannak növényeik, amiket szívesen látnék, de nagyon drágák). Ezért kértem tőlük egy
Magnolia grandiflora Alta-t, amiből már van ültetve, de az egyiket a férjem kinyírta (nem szándékosan). Jó áron szép kis példányt küldtek


Viszont ha jól megnézzük a fotót, akkor láthatjuk, hogy bizony még nincs megfásodva, ezért ezt mindenképpen védenem kell a hidegtől.


Mondanom sem kell, hogy mindennap felkeresem őket, az újakat is, biztatom és szeretgetem őket, remélem túlélik a telet, és sok-sok örömöm lesz bennük.


Petra

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok az új növényekhez. Én is beszélgetek velük, volt akit évekig biztatgattam, pár napja láttam végül ember/növény lett belőle, beindult. BUÉK

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:) Kell velük beszélgetni, határozottan értik. Meghálálják.

    VálaszTörlés