2018. augusztus 24., péntek

Fenyők a kertemben

Az első és örök szerelem a kertben az örökzöldek. Engem elejétől fogva lenyűgöztek, mennyi forma, szín, egy-egy nemzetségen belül is....Naná, hogy mindet akartam....volna, ha a terület egyenes arányban nőhetne az általam beszerzett növényekkel:) Mivel ezt még nekem sem sikerült, így maradtak a különböző változatok: pl. hogy a legegyszerűbbet említsem, nem fogom ültetni a Picea abiest (közönséges luc), viszont jöhet a Picea abies Inversa, Formanek, Aarburg, Cupressina, stb.
Szóval most újra mutatom a kerti fenyőimet, lesznek köztük újak és picik, sokukon pedig le lehet mérni, mekkorát is nőttek, akár tavaly óta.




Chamaecyparis Imbricata Pendula


Aki nem tudatosan vásárol növényeket a kertjébe, valószínűleg soha nem tenné a kosarába az Imbricata-t fiatalon. Pedig micsoda festői szépségű fa lesz belőle évek alatt....igényei nagyjából mint a többi hamisciprusé: nem viseli el a meszes talajt, tápanyagdús talajban jobban fejlődik, nem szereti a száraz viszonyokat, (ez azt jelenti, hogy aszályban öntözzük), teljes napot kíván. Kifejlett korára a 10 métert is elérheti (az enyém kb. 3-4 méter körül van), és némi hely kell neki, hogy kibontakozhasson ez a karcsú, légies balerina alak.




Taxus media Strictra Viridis

4-6 méterre növő oszlopos változat, a képen is látszik, hogy a tűi vaskosabbak, mint a többi tiszafának. Kihajtásakor (és az új hajtások) sárgászöldek. Lassan fejlődik, de az egyik (ha nem a leg)szebb oszlopos tiszafa  változat, mely a hónyomásra sem érzékeny. Akár sövénynek is ültethetjük, de szoliterként is megállja a helyét. Napra, vagy félárnyékba, átlagos talajba kerüljön.





Taxus baccata aurea fastigiata
A tiszafa 4 méterre növő, karcsú, oszlopos változata. A tűlevelek sötétzöldek, sárgával szegélyezettek, az új hajtások sárgák. Nagyon igénytelen, napra, félárnyékba, árnyékba is ültethetjük, lassan növekszik. Hónyomásra érzékeny, ezért télen főleg a nedves havat (ez viccesen hangzik, mert hát milyen a hó:) feltétlenül rázzuk le róla. Ha egy-egy ág kihajlik, mert a hó, vagy lezúduló eső elnyomta, egyszerűen vágjuk le.




Thuja occidentalis Smaragd

Abszolút nem értek egyet azzal az állítással, hogy a tuják ideje lejárt. Egyetlen növényre sem lehet egyetemesen kijelenteni valamit...mert annyi tényezőtől függ, hogyan is fogja érezni magát. Már többször elmondtam, hogy mi itt magánkertekről beszélünk, nem a természetben előforduló növényekről, tehát igenis elvárható, ha valaki elültet egy tuját vagy bármit, akkor utána gondozza. Igen, öntözni kell, igen, néha permetezni kell. Mint minden mást is.
A Smaragd 7-8 méterre növő, kúpos  (vigyázat, metszés nélkül jó másfél - két méter széles) növekedésű örökzöld. Ültethető sövénynek, de szoliterként is megállja a helyét.




Picea pungens Iselii Fastigiata

6-7 méteres magasságot elérő ezüstfenyő változat, mely mereven felfelé növekszik, az oldalágai nagyjából ugyanezt teszik, de mivel hónyomásra kissé érzékeny (főleg fiatalon), ezeket néha nem árt megrövidíteni. Legszebben párás körülmények között fejlődik, de érdekes módon mégis bírja a szárazságot is, és nem támadja meg a fenyő gubacstetű sem. Mindenképpen napos helyre kerüljön, szoliter növény.



Cedrus atlantica Fastigiata
Újfiú a kertben, ezt jelzi a vígan lobogó fehér szalagocska is....megérkeztem, már most is szép vagyok, de majd csak figyelj....Jaj, a cédrusok! Lenyűgözően szépek, egy-egy kifejlett példány láttán elakad a lélegzetem. És milyen jó, hogy vannak olyan kerti változatok, amik akár egy átlagos kertbe is ültethetők...mint például ez itt: 10 évesen kb. 3 méter magas és 1 méter széles, a kifejlett fa persze eléri a 10 méter körüli magasságot, de ehhez mindössze 3-4 méter széles lesz. A kertben egyébként legalább olyan lényeges a kifejlett növények szélessége, mint a magassága.
A cédrusok jó vízáteresztő talajt igényelnek, egyébként pedig a teljes nap, ami fontos a számukra. Az atlasz cédrus fagytűrő képessége  - 20 Celsius.



Xanthocyparis nootkatensis Pendula
10-12 méter magasságot, 2-3 méter szélességet elérő, festői szépségű fa. Szigorúan teljes napsütésbe, átlagos, vagy még inkább tápanyagdús kerti talajba kerüljön, nem viseli el a meszes talajokat. Száraz időben öntözni kell. Mivel kedveli a párás körülményeket, nyáron nem árt néha slaggal lemosni a fát.



Cupressus glabra Green Tower

Hódi Tóth József szelekciója. Teljesen télálló, szárazságtűrő gyönyörű fenyő. A színe egy különleges zöld, formája az arizonica glauca fastigiata-ra hasonlít.





Cupressus glabra Joschka
Szintén Hódi Tóth József szelekciója. Nagyon keskeny oszlopos alakú, gyors növekedésű fenyő. A tűlevelek ezüstös kékek, olyanok, mint a csipke. Szárazságtűrő és teljesen télálló.





Calocedrus decurrens


10-15 méter magas, 3 méter széles fenyő. Csodálatosan szép a habitusa, a formája, és néhány év elteltével káprázatosan szép törzset mutat. Teljes napra, maximum félárnyékba kerüljön, kedveli a tápanyagdús, nedves (de jó vízáteresztő) talajokat. Mérete és formája miatt igencsak alkalmas a kertben szoliterként való ültetésre.



Cupressus arizonica glauca fastigiata
Az eddig bemutatott fenyők zöme oszlopos, vagyis fastigiata - és látszik, hogy bizony milyen széles skálán belül mozog ez a bizonyos oszloposság. Ez a valódi ciprus egy gyors növekedésű, rendkívül szárazságtűrő, teljesen télálló gyönyörűség, fiatal korban érdemes metszeni az oldalsó ágakat, hogy szép, tömött formát kapjunk. Az oszlopossága meglehetősen széles, ezért mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol el fog férni. A 10 - 15 méteres magassága mellett jó 3 méteres szélességre lehet számítani.



Taxus baccata dovastoniana Aurea Pendula

Ennek a lassú növekedésű örökzöldnek a magassága nagyjából megegyezik a szélességével. Kecses habitusával nagyon jól mutat, ahogy idősödik, úgy kapunk egy egyre inkább lenyűgöző fát. Teljesen igénytelen, átlagos talajban, napon vagy árnyékban egyaránt szépen fejlődik, de a térigényét vegyük figyelembe (végső magassága 4 méter körül van, a szélessége is 3-4 méter körüli)





Sequoiadendron gig. Barabits Requiem


A mamutfenyő alapfaja túl nagy egy átlagos kertbe, de vannak kerti változatai. Viszont ajánlani csak akkor tudom, ha rendelkezel egy kifejezetten tápanyagdús, jó vízáteresztő, legalább enyhén savas kémhatású talajú kerttel. Merthogy az én mamutjaim, sem az alap, sem a Barabits nincs tökéletes állapotban, annak ellenére, hogy már elég sok mindent kipróbáltam. Mégis minden évben véletlenszerűen száradnak le ágai, elcsúfítva ezzel a fát, és én nem tudom, hogy mi ennek az oka.
A Barabits Requiem ( Dr. Barabits Elemér nemesítése) egy szabálytalanul növekvő fa, melynek habitusa csüngő, de némely ágak mégis vízszintesen állnak. Kb. 10-15 méter magasra és 3-4 méter szélesre növekszik.
A második képen egyéb örökzöldek társaságában van, mint pl. egy Kaizuka boróka.



Picea abies Inversa


Rendkívül bizarr és változatos formában növekvő fenyő. Ha karózzuk, akkor hajlandó egyenesen felfelé nőni, ha nem tesszük, akkor a földön fog elterülni. Az enyém karózva lett, de egy idő után nem értem fel, ezért a vezére elindult oldalirányba, ami nekem nem tetszett. Ezért levágtam, és vártam, hogy majd lesz új vezér, amit karózhatok...de megsértődött, és most csak sír és sír, vagyis az összes ága omlik lefelé. Szeretném azt mondani, hogy a lábánál levő kaméleonvirág-koszorú teljesen tudatos tervezés  eredménye, de ha egyszer nem így van...Talán egyet ültettem ide, még évekkel ezelőtt, és ez lett belőle..Az Inverz luc napot, legfeljebb félárnyékot kedvel, átlagos kerti talaj megfelel neki. Teljesen télálló.




Taxus media Hicksii


Még egy kicsit vissza a tiszafákhoz...ez egy kifejezetten sövénynek való változat, aránylag gyors, oszlopos növekedésű, metszhető (sőt, néha muszáj, mert a hó megnyomja), igénytelen, télálló, 4-5 méterre növő fa.



Picea breweriana

15 méter magas és 4 méter széles is lehet ez a fenyő, és talán meg is láthatjuk, ha olyan kertet veszünk, ahol 100 évvel ezelőtt valaki elültetett már egy ilyent. Borzasztóan lassan növekszik. Ez a példány jelenleg 160 centi körül van,  úgy 50 centisen vehettem, legalább 10 éve. Teljes napot igényel, átlagos vagy annál jobb kerti talajt. Teljesen télálló. Egyébként a legszebb lucok közé tartozik, ahogy növekszik, úgy lesz a habitusa egyre inkább csüngő. Csak ki kell várni.


Pinus densiflora Pendula
Igazi kiskerti fenyő, amelyet használhatunk talajtakaróként, vagy az oltvány helyétől függően kis, csüngő fenyőként. Nagyjából 1,5 -2 méter magasra, és ugyanilyen szélesre növekszik. Az enyém kb. 50 centiről "omlik" alá, de már most pazar látvány a rendkívül hosszú tűivel, amelyeknek élénkzöld a  színűk. Teljes napot, legfeljebb félárnyékot kedvel, átlagos kerti talajjal. Teljesen télálló.


Cupressocyparis leylandi 2001

Gyors növekedésű, metszés nélkül is zárt, kúpos koronát fejlesztő leylandi. Sajnos a leylandikat nagyon szereti a borókaszú, főleg a fiatal fák vannak kitéve a veszélynek, rájuk fokozottan kell figyelni. A borókaszúval kapcsolatosan egy külön posztot fogok írni, ennyit sajnos megér.
Sövénynek, szoliternek is ültethetjük, metszés nélkül akár 20 méter magasságot is elér.



Abies procera la Graciosa
A nemes jegenyefenyő törpe növekedésű, csüngő formája. Hagyhatjuk leomlani a talajra, vagy karózhatjuk, és akkor egy aránylag oszlopos formát kapunk. Én ez utóbbit fogom tenni.
A nemes jegenyefenyő inkább savanyú kémhatású talajt kedvel és teljes napot.




Abies pinsapo glauca

Fiatalon lassú, később gyorsabb növekedésű fenyő, melynek végső magassága majd 20 méter, és szélessége is eléri a 6 métert. Meleg, napos helyre kerüljön, átlagos talajt és a szárazságot is jól viseli.



Pinus aristata
Egy lassú növekedésű, minden téren igénytelen, teljesen télálló fenyő. Teljes napra kerüljön, ez minden vágya. Mivel végső magasságát több száz év alatt éri el (és így sem lesz 10 méternél magasabb), bátran ültethetjük akár kiskertbe is.



Pinus densiflora Glitzer Pendula
Nagyjából ugyanaz, mint a Pendula....hogy miért is vettem akkor ezt a fajtát is? Mint ahogy az elején mondtam, minden kell, mindent szeretnék...egyszóval telhetetlen vagyok:) Egyébiránt ő magasabban van oltva, és könnyebben is tudom felfelé vezetni, úgyhogy egy magasabbról leomló példányt szeretnék nevelni belőle. Nagyon igénytelen, még csak 2. éves, de őt például mindig kifelejtem az öntözésből, és meg sem látszik rajta.


Cedrus deodara Karl Fuchs

A deodár cédrus sajnos egy kissé fagyérzékeny, ezért csak nagyon védett fekvésbe, enyhe klímájú vidékre merem ajánlani. A Balaton környékén van jónéhány csodálatos példánya.
A Karl Fuchs változat viszont teljesen télálló, vele bármelyik kertben lehet próbálkozni.
Közel 20 méteres magasságot, és 6-8 méteres szélességet elérő fa lesz belőle, de 10 évesen még csak 3 méter magas és 1,5 méter széles. Teljes napra kerüljön, jó vízáteresztő talajba, jól tolerálja a szárazságot. Kiemelkedő szépségű örökzöld.


Pinus strobus Tiny Kurls
Mintegy 3 méter magasra, és 1,5 méter szélesre növő fenyő, (ez persze csak egy becslés, lévén eléggé új bevezetésről szó). Különlegessége, hogy a tűlevelek enyhén csavarodnak, olyan mint egy gyengén sikerült dauer:) Teljesen télálló, igénytelen fenyő.




Pinus strobus Pendula


Ha most azt mondom, festői szépségű fa, akkor azt kérdezitek, micsoda, mármint ez a seprűnyél?
Igen, ő is a rút kiskacsa esete...Teljes napot igényel, átlagos vagy jó talajt. Az alakja a metszéstől és a karózástól függ, én egy durván 2 méterről visszaomló fát képzeltem el.


Pinus schwerinii Wiethorst

A P.strobus és a P. Wallichiana közti keresztezés, csodálatosan hosszú tűkkel. Már igen fiatalon (lást a képen) hozza a látványos tobozait. Kb. 2,5 méter magas és 1,5 méter széles kúp alakot hoz létre. Mindenképpen teljes napra ültessük, és kedveli a nedves talajt (vagyis öntözni szükséges). Teljesen télálló.



Cedrus atlantica Atlas
Hódi Tóth József szelekciója, egy talpig ágas atlasz cédrus fajta. Nálam meglehetősen kitett helyen van, az idei kemény március leheletnyit meglátszott a csúcsán, de ennyi...


x Cupressocypatis  notabilis
Erős növekedésű (kivéve nálam), festői megjelenésű örökzöld.  A lombszíne szürkészöld, hamvas, az ágak bókolók. Azt kell mondjam, hogy a nutka Pendula sehol nincs hozzá, pedig hát az sem kutya....Teljesen télálló, talaj iránt igénytelen fenyő, de hatalmas termetű lesz, mind magasságban, mind szélességben, kiskertbe nem való.



Pinus koraiensis Silveray

Alig látszik ki a környezetéből:) Pedig 9-12 méterre növő, kúp alakú fenyő, melynek gyönyörű kékes-ezüst tűi vannak. Teljesen télálló, a teljes napot kedveli, és nincs különösebb talajigénye.





Pinus wallichiana Densa Hill
Biztosan mindenki látott már kifejlett himalájai selyemfenyőt, és biztosan sokan szeretnének a kertbe. Csak ne lenne olyan hatalmas! Szerencsére vannak kerti változatok, mint pl. a Densa Hill. Néhány helyen törpének írják, ez ne tévesszen meg senkit, el fogja érni a 4-6 méteres magasságot, 1,5 méteres szélességgel. Napos, szélvédett helyre kerüljön, tápanyagdús, jó vízellátású talajba.




Pinus sylvestris Fastigiata
Kb. 6 méteres magasságig növekvő igen karcsú fenyő (1,5 méter széles). Teljesen télálló, napra ültessük, jó talajba. Fiatalon öntözzük, később kifejezetten bírja a szárazságot.




Pinus sylvestris Xavery
Törpe növekedésű fenyő, 10 évesen nem éri el az 1 m-es magasságot. Roppant mozgalmas, mert a rövidebb tűk mellett nagyon hosszú tűket is hoz. Télen sárga lesz a színe, ez természetes, úgyhogy ne dobjuk ki:) Teljes napra kerüljön.




Pinus densiflora Golden Ghost

10 évesen kb. 2 méter magasságot ér el. Lenyűgözőek ezek a hosszú, puha, vajszínű-zöld tűk. Teljes napra kerüljön, egyébként eléggé igénytelen, teljesen télálló.





Pinus koraiensis Jack Korbit
Lassú növekedésű, kúp alakú fenyő, 10 évesen 2 méter körül lesz. Csodálatos hosszú kék tűi vannak, amelyek hidegebb éghajlaton kapnak egy enyhe sárgás árnyalatot. Teljes napra ültessük, teljesen télálló.





Pinus luchuensis
Hihetetlen, hogy ezt a fát is 30 centis kora óta nevelgetem....Na, 15-20 méter magas, széles, ernyős koronájú fa lesz. Igen hosszú tűi vannak. Teljes napra kerüljön, meglehetően szárazságtűrő, és teljesen télálló.





Abies koreana Fastigiata
A koreai jegenyefenyő oszlopos változata. 10 évesen kb. 2 méter magas és 70 cm széles. Igénye mint az alapfajé, meszes talajt nem viseli el, kedveli a párás, nedves körülményeket. Teljes napra kerüljön, teljesen télálló.




Sequoiadendron giganteum
Csak parkokba, vagy nagy kertekbe való örökzöld fa. Fiatalon kissé fagyérzékeny, tartása nem is ezen bukik meg, hanem a talajon. Nem viseli el a meszes talajt, egyáltalán. Nála is küzdök a véletlenszerűen elszáradó ágakkal. De olyan illat van mellette, körülötte, és a kb. 5 méteres fa már látványnak sem utolsó.





Abies lasiocarpa compacta
Lassú növekedésű fenyő, 10 évesen 1,5 méter körül van. Hihetetlen kék tűlevelei vannak, a friss hajtások szinte gumiszerűek, simogatnivalóak. Rendkívüli szépségű fenyőféle, amely kiskertekben is elfér. Teljes napra kerüljön, egyébként teljesen igénytelen és télálló.





Picea omorika Pendula
Többek között azt szeretem a csüngő fákban, hogy mindegyik egyedi...ez itt például olyan, mint aki készül hasra esni. Nagyon keskeny, csüngő alakja van, 10 évesen kb. 2-3 méter magas. Azonkívül, hogy teljes napot szeret, semmi különös igénye nincsen.



Pinus mugo Gnom
Lassú növekedésű, mintegy másfél méter magasságot elérő fenyő. Teljes napot kíván.




Cedrus atlantica Glauca
A kék atlasz cédrus 20 méterre megnövő csodálatos fa, amely napos helyet igényel, és extrém teleket kivéve teljesen télálló. Fiatalon még nem árt, ha védjük az esetleges fagyoktól, később már az esetleges fagykárokat könnyen kiheveri. Kertünkbe ültetve mediterrán hangulatot idéz.





Pinus armandii
Akár 20 méteres magasságot is elérő fenyő. Tűi nincsenek olyan hosszúak, mint a wallichianáé, talán ezért is ültetik kevésbé. Fiatalon kissé fagyérzékeny, a nálam levő 3 méter körüli példány már gond nélkül vészelte át a teleket. Teljes napot igényel, és ugyan elviseli a szárazságot, sokkal szebb lesz, ha legalább aszályos időben öntözzük.




Abies procera glauca
Rendkívül lassú növekedésű fenyő, és ne tagadjuk, fiatalon eléggé formátlanka is. Mégis, olyan lehetetlenül kék tűket hoz, ami miatt bármilyen kényelmetlenséget elviselek vele kapcsolatban. A növekedésével kapcsolatban finoman szólva is ellentmondóak az információk: Van oldal, ahol 2-3 méteresnek írják, és van ahol 20 méteresnek, pedig ez nagyon nem mindegy, ugye? Elvileg a végső magassága mindenképpen 10 méter fölött van. Savanyú talajt kedvel, és aszályos időben mindenképpen öntözni kell.





Picea omorika
Akár 20 méterre is megnövő, karcsú növésű fenyő, mely jobban elviseli a szárazságot, mint a közönséges (picea abies) luc.




Picea smithiana

Akár 30 méter magasra is megnövő, kúp alakú fa, enyhén bókoló habitussal. A leghosszabb tűs lucfenyő, ahogy az alsó kép is mutatja....Fiatalon fagyérzékeny, és sajnos felnőtt korban is megviseli az extrém hideg. Szereti a nedves talajokat, ekkor fejlődik igazán szépen, és a tűk hossza is függ az évi csapadékmennyiségtől.



Picea abies Aarburg

Gyors növekedésű, 10 évesen 4-5 méter magas, bizarr, ide-oda hajló ágakkal. Egy ideig egyenesen nő felfelé, aztán elindul valamilyen irányba, mielőtt újra megtalálná felfelé az utat...Imádom az ilyen fákat! Igénye, mint az alapfajé: Napos hely, száraz időben öntözés, teljesen télálló.



Picea pungens Hermann Naue
Az Acrocona ezüstfenyő változatban....kiskerti fenyő, teljes napot kedvel, és abszolút szárazságtűrő.





Picea omorika Pendula Burns
Még a sima Pendulánál is keskenyebb, kékes tűlevelű csüngő fenyő. Ugyan 6 méterre is megnő, de mivel az egyik legkarcsúbb növekedésű fenyő, így kis kertekben is elfér. Teljes napra kerüljön, egyébként igénytelen és teljesen télálló.






Abies lasiocarpa
Akár 30 méter magasságot is elérhet, de rendkívül karcsú marad. Szinte lehetetlenül kék színe van. Fiatalon öntözzük, később elég jól viseli a szárazságot. Teljesen télálló.

"Természetesen" nem mutattam meg az összes örökzöldet, bizony ennél is több növekszik a kertben. Majd idővel minden sorra kerül. Amit általánosságban el lehet mondani róluk, hogy mindegyik szereti a napos helyet (van néhány kivétel, mint pl. a tiszafa, amelyik elviseli az árnyékot), és jobban kedvelik a savanyú, de legalább az átlagos talajt, mint a meszest. Viszont ne adjunk műtrágyát sem ültetéskor, sem utána, teljesen felesleges, sőt olykor többet árt, mint használ. Ültetéskor teljesen megfelelő a kerti talajt elkeverni szárított marhatrágyával, és általában ennél többet nem is igényelnek (az ennél többet igénylő fenyőknél ez mindig jelezve van). Ha jó kondícióban akarjuk tartani őket, akkor alkalmazzuk a kertben a 3 %-os vas+keserűsó oldatot, lombtrágyázás céljából.
Ősszel és/vagy tavasszal nekik sem árt a lemosó permetezés, mert olyan növény nincs, aminek ne lenne kártevője. Egyébiránt egy csodálatos világ, amit vétek lenne kihagyni a kertekből, persze az arányokat figyelembe véve, vagyis "normális" esetben úgy 70 % lombhullató növény mellett 30 % örökzöld ültetése...nem normális esetben (lásd én), kicsivel több, mint 50 % az örökzöld...:) Hihetetlenül jó érzés, hogy bármely évszakban, a legzordabb télen is van látnivaló a kertben, hiszen a sok fenyő szinte ragyog, vonzza a tekintetet...úgyhogy nosza, ne habozzatok, válogassatok kedvetekre, és ültessetek ezekből a csodálatos növényekből.

Azért mutatok mást is, bár így augusztus végére kissé szürkébb, kopárabb a kert. A rózsák közül néhány virágzik:
Rosearire de L'Hay



Cuthbert Grant




Palmengarten Frankfurt



Rhotes Phanomen



Anna Sarsach



Mégegyszer Palmengarten




Souriere de Orchidee

Robin Hood




Glorious Babylon Eyes



A.MacKenzie




És kertrészletek, csak úgy:










Remélem, ma is élveztétek a sétát velem:)


Jó kertészkedést


Petra

3 megjegyzés:

  1. Szia Petra,

    nagyon klassz a fenyőgyűjteményed :)
    én is szinte korlátok nélkül bővíteném a gyűjteményem belőlük ha lenne hely.
    ezért is látogattam meg egyik szomszédos településen- Nagymaros határában- lévő Szarvasország nevű kertet az EDENPONT szervezésében két hete.

    Leesett az állam hogy ezek a fák 30+ év alatt mekkorára nőnek.
    Ha kirándulsz arrafele ajánlom nézz be a 80+ éves bácsihoz, nagyon nagy tapasztalata van neki is és biztos lenne közös téma ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) A 30 év egy kert életében nem is olyan nagy idő, csak mi emberek hisszük azt. Én is csak remélni merem, hogy nem követtem el túl nagy hibákat a kertben. Majd az idő megmutatja.
      Ha arra járok.....hát nem a szomszédban van, de azért megjegyeztem, hátha.....

      Törlés
  2. Nézem a rózsáid, itt is nyílnak, legfeljebb a levelek hullottak le, még a hozottakból is megeredt, nyílik egy. Itt nincs fenyő, kivágatták...Volt egy-két érdekes nálad.

    VálaszTörlés