2018. augusztus 6., hétfő

Japán (és egyéb) juharok a kertben

Tavaly szerettem bele igazán a juharokba...és bánom, hogy nem előbb, sokkal előbb. De bennem is ott volt a félsz, az előítélet, hogy ezek kényesek, nem valók akárhova...annak ellenére, hogy kettő darab minden külön odafigyelés nélkül gyönyörűen fejlődött már a kertben.
Ezért írok most róluk, persze szigorúan a nálam ültetetteket bemutatva, hogy más bátrabban merjen hozzányúlni ezekhez a csodálatos növényekhez.

Tudtátok, hogy az ujjas juharból már több mint ezer féle van? Őrület...Persze nagy az átfedés köztük, sok-sok hasonló, majdnem ugyanolyan van, de akkor is. Természetesen mindegyiknek van neve, úgyhogy felejtsük el azt, hogy vörös szeldelt levelű juhart szeretnék, tessék szépen név szerint választani, akkor lehetünk biztosak benne, mekkorára fog nőni, és milyen alakja lesz.

Általánosságban elmondható, hogy kedvelik a savanyú talajt. Ezért is vártam az ültetésükkel oly sokat, és máig is ez tart vissza szerintem sokakat...Pedig az elsőként ültetett Bloodgood is csak a meglevő jó kis agyagos talajba kerülhetett, és mégis, úgy nő, mint a bolondgomba.
Igazából itt is az van, mint a magnóliáknál, nem bírja a meszes talajt...ez nem ugyanaz ám:) Az átlagos pH-val rendelkező, szerves anyagokban gazdag talajokban nagyszerűen fogja érezni magát.
Amire figyelni kell, hogy a talaj jó vízáteresztő legyen, mert a pangó vizet nem tűri.
Mint többször is említettem, nálam agyagos, tehát elég tömör a talaj. Következőképpen csinálom:
Szárított marhatrágya és tőzeg keverékébe ültetem őket, a talajukat takarom (bármivel, nem veszek fakéreg mulcsot), és megpróbálom minél nagyobb körben feljavítani, lazítani a talajt. Ősszel fognak kapni újra szárított marhatrágyát és tőzeget is, és a levágott évelőket (levendula, zsálya, bokrok metszéséből nyesedék) rétegezem a talajon, hogy meginduljon alatta a talajélet.
A juharok szeretik a nedvességet, főleg az ültetés évében (mondjuk a két régebben ültetett juhart már nem öntözöm) akár naponta is lehet öntözni. Így a napot is jobban viselik.
Semmiképpen se tegyük őket teljes árnyékba, mert nem fognak színesedni. Maximum félárnyék, de vannak köztük olyanok, amelyek elviselik a teljes napot is.

A saját juharaimat fogom bemutatni, így is látszani fog, hogy egy-egy név mit is takar, mekkora különbség van japán juhar és japán juhar között színben, növekedésben, habitusban.


Acer palmatum Bloodgood

Közepes növekedésű kis fa, amely 10 éves korára eléri a 3 méteres magasságot. Szélesen növekszik, úgyhogy kell neki a hely, bár természetesen metszhető. A levelei lilásvörösek, amiket átlagos nyarakon meg is tart, az idei évben láttam először bennük némi zöldes árnyalatot, de az idei év nagyon meleg. Ő volt az első juharom, a keleti fekvésű előkertben van, agyagos talajban, és csodálatosan fejlődik. Őszi lombszíne narancsvörös.




Ez a jelenlegi állapot, az utolsó képen a szomszéd ház előtt levő meggyfa a háttere.



Acer palmatum Crimson Princess

Ő volt a második szerzeményem. Lassú növekedésű, csüngő habitusú bokor, szeldelt, piros levelekkel, melyeket az erős nap kifakít, zöldesek lesznek. Az őszi lomszín narancsvörös. Az első 2-3 évben eléggé szenvedett, mert csak egy kicsi árnyékot kapott, aztán ahogy begyökeresedett, és megerősödött, már nem zavarja annyira az erős napfény.



Ilyen most, ebben a hőségben


De július közepéig-végéig ilyen volt....10 éves korára kb. 1 méter magas lesz, viszont legalább 1,5 méter széles.




Acer palmatum Stanley's Jewel

Fogazott levelű, az új levelek narancsos színűek, majd élénkzöldre váltanak. Nem nagyon van információ róla, ezért remélem, hogy tényleg törpe növekedésű, merthogy úgy van ültetve.  Nagyon kevés árnyékot kap, de semmi égés nincs a leveleken. Ahogy a képen is látszik, megörvendeztetett új hajtásokkal.




Acer palmatum Pung Kil

Felfelé törekvő növekedésű, bokros fácska. A levelei mélyen szeldeltek, sötétbordók. Teljes napon van, ez így augusztus elején néhány levélen már látszik, de elhanyagolható. Az őszi lombszíne vörös lesz. 10 évesen kb. 2 méter magas lesz, 1,2 m szélességgel.



Acer palmatum Ryu Sei (Ryusen)



Csodálatosan szép, csüngő fácska. Hagyhatjuk alacsonyan nőni, hogy szétterüljön a földön, esetleg kövekről csüngjön le, vagy karózhatjuk, így akár 4-6 méterre is megnőhet, persze nem ennek az embernek az idejében:) Teljes napon van a tó mellett, gyönyörű új hajtásokat, levélkéket hozott.
És hogy lássátok, kifejlett állapotban milyen, íme egy kép a netről:





Acer palmatum Berrima Bridge

Lassú növekedésű, széthajló habitusú bokor, amely 10 évesen sem lesz 1 méter magas. Félárnyékos helyen van.



Acer palmatum Red Pygmy

Közepes növekedésű kis fa, keskeny vörös levelekkel, melyek nyár folyamán zöldes-vörösessé változnak. 10 évesen közel 2 méter magas, 1 méter széles.
Elég jól bírja a napot.



Acer palmatum Villa Taranto


Lassú növekedésű fácska, pirosan kihajtó levelekkel, melyek nyáron zöldesre váltanak. 10 évesen kb. 2 méter magas lesz. És mivel ez is nevetségesen apró még, teszek fel róla képet a netről, hogy lehessen látni érett alakban is:)

Mindjárt más, ugye?:)




Acer palmatum Chiri Hime
Sűrű, kerek bokor lesz - legalábbis a talált információk alapján. Félig törpe, de a növekedéséről nincsenek adatok, valószínűleg elég új fajta...majd kiderül. De már most látszik, milyen különleges szépségű..




Acer palmatum Pendula Angustilobum

Az új levelek vörösek, amik nyár folyamán zöldes-pirosak lesznek. Egyértelműen csüngő habitusú (de nem úgy, mint a Ryu Sei, ami törzset nevel), széles bokor lesz.


Acer palmatum Miwa





Függőlegesen növekvő fácska, mely 10 évesen 2 méter magas lesz. A képen is látszik a levelek retikulációja, (ezt a szót most tanultam), ami az erek láthatóságát mutatja a leveleken, és határozottan tetszik nekem. A neve, Miwa japánul van, Kecses szépséget jelent.




Acer palmatum Hupps Dwarf
 Törpe növekedésű juhar, 10 évesen kb. 60 centis lesz.




Acer palmatum Felice

Szintén nem sok információt találtam, szépséges vöröses levelei vannak, elég jól bírja a napot (ez tapasztalat), 10 évesen kb. 1,8 méter magas lesz.



Acer palmatum Spring Delight

Szélesen, bókolva növő bokor, ami 10 évesen még bőven 1 méter alatt van, de a végső mérete 2 méter körüli. Nagyon szép, csipkés levelei vannak, az őszi lombszíne narancsvörös.
Itt egy kép a netről, amin jobban látszik a szépsége:




Acer palmatum Como


Ezek az apró juharok (némelyik 20 centisen érkezett) rögtön az állandó helyükre lettek ültetve, ezért van amelyik teljes napon van, míg mások nem látszottak ki az őket benövő növényektől, ez pl. a muskotály zsálya alól. Ezért váltott a színe zöldre, egyébként valami elképesztő lazacszínű volt, szintén látszanak az erek, vagyis a levelek retikulációja:) Kevés információ van róla, 10 évesen kb. 1,5 méteres lesz.


Acer palmatum Alpenweiss


Váza formában növekvő fácska, ahol a tavaszi levelek zöld-és fehér színűek. Elég gyorsan nő, az alig 30 centis növény duplájára nőtt az idén. 10 évesen kb. 2 méteres lesz.




Acer circinatum Pacific Fire



Meglehetősen gyors növekedésű bokorfa. A levelei is nagyon szépek, üdezöldek, sárgák, és egész évben díszítenek vörös vesszői. 10 évesen kb. 2 méteres.




Acer griseum




 Még egészen zöldfülú kertészként olvastam róla az egyik könyvemben, mégis, 3. éve van ültetve. Magyarországon még mindig ritka, vagy nag méretű volt horror áron, vagy olyan aprócska, amit nem találtam érdemesnek megvenni. A lengyeleknél találtam egy normális ár-érték arányút, s bár lassú növekedésűnek írják, nálam kifejezetten jó ütemben fejlődik, a hosszú ágak az idei év növekményei. És látjátok a két köztes képen a törzset? Már most észbontóan néz ki....



Acer palmatum First Ghost


 Ennél a fajtánál aztán rendesen látszik a levelek retikulációja, fantasztikus színhatása van, főleg az új leveleknek. 10 évesen kb. 2 méteres lesz. Nálam teljes napon van (a többivel egyetemben tavaszi ültetés), de meg sem kottyan neki a hőség, köszönhetően a napi öntözésnek.


Acer palmatum Seiyru


Erős növekedésű fácska, ami 10 évesen 3 méteres lesz.- Fantasztikusan szépek a levelei, csipkeszerűek, zöldessárgák. A neve japánul Kék-zöld sárkányt jelent:) Nálam tűző napon van, egyelőre elég szar talajban, ehhez képest jó 30 centit nőtt..



Acer palmatum Tsuma Gaki


 Kicsi fa, az új levelek sárgás-zöldek, a szélük bordó, nagyon szép kombináció, bár aztán zöldre váltanak. Mivel az enyém nagyon apró, győztem úgy fotózni, hogy ne csak a borágó látszódjon:), ezért itt egy kép a netről is:




Acer palmatum Wabito

 Ő az egyetlen, amin látom, hogy szenved a tűző napon (plusz vacak talajban).  Jövőre már edzettebb lesz.. Nagyon érdekes formájú leveleket hoz, az ágai barnás-vörösek. Neve japánul Magányos embert jelent, 10 évesen kb. 1,5 méter magas lesz, bokros növekedésű.



Acer palmatum Okushimo


Teljes napra került ez az alig 20 centis apróság, sokáig csak vegetált, aztán egyszer csak megindult, és gyönyörű új hajtásokkal örvendeztetett meg. 10 évesen kb. 2 méteres lesz ez apró levelű fácska, ami kifejezetten bírja a teljes napot.




Acer davidii


A Dávid juhar a kígyóbőr vagy pizsamás juharok családjába tartozik. Az új hajtások és a fiatal törzs csíkos, ahogy a képen is látszik, idősebb korban szürke lesz a törzse. Jól növekszik átlagos, de jó vízáteresztő talajban, napon vagy félárnyékban. Kb. 15 méter magas, és 12 méter széles lesz.



Acer circinatum

A szőlőlevél juhar az egyik legszebb őszi lombszínt adó fák közé tartozik, mégis úgy gondolom, elég ritkán ültetett fajta. Bokorfaként nő, kb. 6 méteresre. Napot vagy inkább félárnyékot igényel, jó talajt, elegendő nedvességet. Fiatalon kissé fagyérzékeny, és később sem mindenhol teljesen télálló, kb. -20 fokig lehet annak tekinteni.




Acer shirasawanum Autumn Moon
Elképesztő szépségű, lassú növekedésű fácska. Mintha egész szezonban ősz lenne, olyan színeket produkál, sárga, narancs, piros leveleket. Napot, félárnyékot kedvel, elvileg könnyebben tartható fák, mint a palmatum fajok. 10 évesen kb. 2 méteres lesz.


Nos, bár néhány apróságot kihagytam, de nagyjából ez a választék jelenleg a kertben. Még néhány acer shirasawanum tervben van őszre, egyébiránt pedig ezeknek a szépségeknek a nevelgetése a feladat (a többi növény mellett).


Remélem, hasznosnak találtátok a mai sétát velem a kertben..

Jó kertészkedést!



Petra






2 megjegyzés:

  1. Kedves Petra,
    Nagyon tetszenek a kis fácskáid! Sajnos nekem az első pár évben sok kipusztult mire rájöttem, hogy a kút vize írtózatosan meszes, amit a fű és az örökzöldek imádnak, de hát a kis juharkáim nem igazán, sőt. :-( Sok könny hullott értük.
    Az egyik ilyen kedvencem a Tsuma Gaki volt, ami szintén a meszes víz áldozata lett. :-(
    Megkérdezhetem a forrásodat, hogy Te honnan szerzed be a fáidat? Sajnos pár évvel ezelőtt még sokkal nagyobb volt a szortimentja a kertészeteknek és az áruk is a fele volt. Keresem keresem, de nem találom... :-(
    Köszönöm a válaszodat és a beszerzési tanácsaidat.
    Gábor - Budapest

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gábor! Ne haragudj a késői válaszért, csoda, hogy észrevettem a hozzászólásod...A facebook-ra gyere légyszi, ott vagyok naprakész. A Tsuma Gaki-t a Baumschule Nielsen-től rendeltem, néhány másik egyetemmel, volt egy holland oldal, ami már nincs sajna, aztán néha a Növényshoptól, néha a Díszkertemtől, valamint Baumschule Eggert, nemcsak juharok.


    Petra

    VálaszTörlés