2018. augusztus 13., hétfő

Miért ültessünk fát? - Kerti körkép augusztus elején

Amikor kertem született, fogalmam sem volt különböző kerttípusokról, stílusokról, hasonló fennkölt dolgokról:) Megjegyzem, ma is nehéz bármilyen kategóriába beleszuszakolni az enyémet, úgyhogy ezzel már nem is próbálkozom. Amiben viszont biztos voltam elejétől fogva, hogy sok fát szeretnék. Ahogy telnek-múlnak az évek, és a nyarak ugyebár forróak, amilyennek egy nyárnak lennie kell (mostanában talán forróbbak is), minden évben ültetek még néhányat. Jelenleg kb. 60 lombhullató fa van a kertben, plusz a juharok.
Megfizethetetlen, áldásos, csudajó dolog a fa a kertben...már maga az ültetése, aztán ahogy gondoskodunk róla, óhatatlanul kialakul egyfajta érzelmi kötődés a kertész és a fa között, látni, ahogy növekszik, és rácsodálkozni évek múlva...ülni és élvezni az árnyékát...
Az itt bemutatott fák a saját kertemben növögetnek, róluk tudok képet mutatni, róluk tudok tapasztalat alapján beszámolni...ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy Nektek ennyivel be kell érnetek. Nyugodtan kísérletezzetek, lényeg, hogy ültessetek minél több fát....ezzel csak jót tesztek.


Paulownia tomentosa - Császárfa
Kínából származó díszfa, amely 12 méteres magasságot, és ugyanilyen szélességet is elérhet. Gyorsan növekszik, viszont nem túl hosszú életű (durván 80-100 év). Teljesen télálló, a kora tavaszi fagyok a virágbimbókat károsíthatják. Hatalmas leveleket hoz, ez az egyik díszítő értéke, másik a májusban fürtökben nyíló, édes illatú, lila virágai. Ősszel nem színeződik.










Taxodium distichum - mocsárciprus


Egyszerűen imádom ezt a fát, a finom, páfrányszerű lombozatát, a kiszélesedő törzsét, az ölelni való koronáját (bár ezt max. létráról tudom megtenni).
Eredeti termőhelyén akár 20 méter magasra és 12 méter szélesre is megnőhet, amennyiben ezt nálam is megteszi, lehet, hogy már másik századot fogunk írni:) Bár szereti a nedves, ám jó vízáteresztő talajokat, kiválóan fejlődik az átlagos talajban is. A Nutans változatnak rövidebb, kissé csavarodott ágai vannak,de hasonló méreteket fog elérni, mint az alap,  a Peve Minaret oszloposan nő, és kiskertben is elfér, a Falling Waters egy csüngő kis fa. Bármelyiket ültetjük, egy csodaszép fának leszünk a gazdái.





Bolondulok a fákért, ezen belül a magnóliákért is.  Ez itt a Magnolia tripetala - ernyős liliomfa


Max. 9 méteres magasságot és ugyanilyen szélességet elérő, ernyő alakú koronát fejlesztő fa.
Bár mindenhol azt olvastam róla, hogy igényli a nedves talajt, azt kell mondjam, hogy  külön öntözés nélkül csodálatosan fejlődik az én agyagos talajomon. Szépsége a hatalmas levelekben rejlik, emiatt viszont széltől védett helyet kell találnunk neki. A virágai fehérek, nem túl látványosak, az igazi bónusz a termés....Már most elképesztően mutat a frisszöld levelek között az összesen 5 db rózsaszín, hatalmas mikrofon:) A fa teljesen télálló.





Parrotia persica - perzsafa

12 méter magasra, és 9-10 méter szélesre növő bokorfa. Lassú növekedésűnek írják, én 12-14 éve ültethettem, jelenleg 5-6 méter magas. Tavasszal a levelei rózsaszín szélűek, nagyon mutatósak, a virágai apró fülbevalókra hasonlítanak, igazán közelről élvezhetőek. Őszi lombszíne káprázatos, a narancstól a padlizsánliláig mindent felvonultat, bár kissé savanyú talajon szebb a lombszíne. A Tűzmadár fajtája szebben színeződik, a Vanessa pedig kevésbé lesz széles.





Carpinus betulus Lucas  - Lucas oszlopos gyertyán


Nem minden kertben, vagy legalábbis nem minden ágyásban, helyen fér el nagy koronájú fa, itt igazán jó megoldást kínálnak az oszlopos fák. Ilyen pl. a Carpinus bet. Lucas, amely az oszlopos gyertyánok közül a legkeskenyebb. Kb. 15 méteres magasságot, és ehhez 3 méter szélességet fog elérni. Talajban nem válogat, én az ültetés utáni két évig öntözöm, utána már nem kap plusz vizet. Nagyon szépen mutatnak akár ágyásokban, akár fasorként ültetve. Ősz lombszíne sárga.





Metasequoia glypt. White Spot - Ősmamutfenyő White Sport

Az ősmamutfenyőnek ez a változata 1980-as években született egy holland magánkertben. 10 méter körüli fa lesz belőle, gondolom az alapfajhoz hasonló növekedéssel. Az enyém még kicsi, de a lombja máris káprázatosan szép. Az üdezöld ágakon véletlenszerűen fordulnak elő a fehér, vagy inkább vajszínű levelek, nagyon mozgalmassá téve ezáltal a lombozatot. Igényei mint az alapfajnak, tehát teljesen télálló, szereti a tápanyagdús talajt, és nem szereti a szárazságot.






Halesia carolina - hóvirágfa



Kb. 12 méter magasra és 10 méter szélesre növekvő kis fa, vagy bokorfa. Igényei (és kissé a levelei is) nagyjából, mint a magnóliának. Kedveli a dús, kissé savas talajt, de szépen fejlődik az átlagos pH-jú talajokon is. Tavasszal apró, harang alakú virágocskákat hoz, de vonzóak a szépformájú levelei is, és amit az idén fedeztem fel, csodálatosan szép mintázatú a törzse. Nagy szárazságban öntözzük.




Cercidiphyllum japonicum Red Fox - Katsurafa  Red Fox



A katsurafának egy változata, mely inkább növekszik oszlopos formában. A levelei nagyobbak, mint az alapfajé, kihajtáskor bordó színűek (egészen kora nyárig olyan volt, csak úgy látszik, ezt a nagy meleget ő sem bírja), és nagyon szép az őszi lombszíne is. Kifejezetten vízigényes, egyébiránt minden talajban jól fejlődik, és teljesen télálló. Ősszel vattacukor illata van.





Fagus sylvatica Purpurea Pendula - csüngő vérbükk


A csüngő vérbükknél van oltvány, és van, amelyik csüngő faként nő. Enyém az utóbbi, ezáltal jelentős méreteket fog elérni (akár 20 métert is). Értelemszerűen kisebb kertbe a törzse oltott példányok valók. Viszont mindenképpen csodálatosan szép fát kapunk, gyönyörű, bordó levelekkel, különleges formával. A fiatal fákat mindenképpen öntözzük száraz időszakban, én az enyémet már évek óta nem öntözöm, igaz, hogy több mint 10 éve ültettem. Teljes napra, szoliter állásba kerüljön.




Fagus sylvatica Dawyck Purple - oszlopos vérbükk
15 méter magasra, 3-5 méter szélesre növő oszlopos fa. Átlagos talajban szépen fejlődik, mindenképpen teljes napra ültessük, különben a levelei zöldes árnyalatúak lesznek. Egész nyáron megtartja a bordó levélszínt, ősszel narancsszínűre színeződik.


Diospyros Kaki - datolyaszilva

Már mindenki által ismert, és sokak által megkedvelt dísz- és gyümölcsfa. Mindenképpen védett helyre kerüljön, hiszen  kb. - 17 fokig teljesen télálló. A frissen ültetett fákat az első 3 évben védjük a fagytól. Kedveli a meleg, napos helyet, a tápanyagdús talajt. Rügyfakadás után lehet metszeni, érdemes alacsonyan tartani, egyfajta bokorfát alakítani belőle (Én ezt elég későn kezdtem el, idén nem is lesz rajta gyümölcs, viszont a fa szép:). Sok fajtája van már, az enyém talán a Tipo. Már olyan is van, amelyik nem fanyar....De általában kell egy kis fagy a gyümölcsök éréséhez (hasonlóan a naspolyához). Én simán rajtahagyom a fán, onnan a legfinomabb, bár azért érdemes figyelni az időjárást, mert az erősebb minuszokban már a gyümölcs is sérül. Akkor jó és ehető, amikor a bőrön átsejlik az alatta levő narancssárga gyümölcshús.


Magnolia grandiflora - örökzöld magnólia

Utolérhetetlen szépségű fa, melynél a virágzás csak bónusz

Számtalan fajtája van, a leghidegtűrőbb az Edith Bogué, de van oszlopos is, az Alta.  Az alapfaj több mint 20 méterre is megnőhet......bár elég jól metszhető. Mindenképpen széltől és fagytól védett helyre kerüljön ez a különleges szépségű növény. Kedveli a tápanyagban gazdag talajokat, de nem kíván savanyú talajt. Viszont a szárazságot nehezen viseli, ezért ne felejtsük el öntözni száraz időben.


Magnolia Alba Superba 

Egyszerűen imádom őket, a nagy puha leveleiket, a szabálytalan növekedésüket, a káprázatosan szép, hatalmas, sok esetben illatos virágaikat. Egyszer régebben elhatároztam, hogy írok egy mesét az Alba Superba magnólia kelyhében lakó tündérkéről....tavaszonként még eszembe jut..


Számos magnólia növekszik a kertben, de tudom, hogy még mindig sokan félnek ültetni. Egy rövid összefoglaló: Nem mély, hanem széles gödröt ásunk, mert sekélyen gyökeresedik. Ugyanolyan mélyre ültetjük, mint ahogy az edényben volt, a gödröt feltöltjük tőzeggel, szárított marhatrágyával. Rögtön a végső helyet próbáljuk neki megkeresni, nem szereti az átültetést. Ültetés után nem ásunk, nem kapálgatunk a közelében, mert utálja, mivel sekélyen gyökeresedik:) A talaját takarjuk, mulcsozzuk, talajtakaró növényeket ültetünk. Ősszel újabb adat szárított marhatrágyát, esetleg komposztot, tőzeget szórunk (nem ássuk be!) köréje. Áprilistól július végéig az időjárás függvényében (25 fok alatt, és inkább este) lombtrágyázzuk 3 %-os vas+keserűsó oldattal. Az első 2-3 évben folyamatosan, csapadéktól függően heti 2-3 alkalommal bőségesen öntözzük, és a későbbiek során sem feledkezünk meg róla, ha nagy a szárazság. Napon és félárnyékban is szépen fejlődik, név szerint válasszunk, mert óriási a fajtagazdagság, színben, formában, növekedésben...


Liquidambar styraciflua Slender Silhouette - oszlopos ámbrafa

7 méter körüli, mindössze 1,5 - 2 méter széles fa lesz. A levelei aránylag nagyok, sötétzöldek, melyek ősszel gyönyörűen színeződnek. Átlagos pH-jú talajban is szépen növekszik, ha az jó vízáteresztő, és kellően termékeny, de a meszes talajokat nem viseli el. Teljesen télálló, feltétlenül napra ültessük.

Nagyjából ezek voltak a kertben található fákból azok, amiket már érdemes fotózni. És most jöjjenek a virágok:)

Ahhoz képest, hogy elég trehány vagyok rózsaügyileg (vagy időm vagy kedvem nincs az elszáradt virágok visszavágására), nem panaszkodhatom a virágzást illetően:



Vivaldi? (Még mindig nem tudom) hibrid pézsma (ez tuti)





Souriere de Orchidee (az első képen mögötte a Sweet Blondie)




Csodálatos rózsa, fantasztikus illattal





Katy Pink Road





Yellow Sally


Nur Mahal





Sally Holmes






Alexander MacKenzie




Ghislaine de Feligonde

Nálam a Ghislaine nem iparkodik a másodvirágzásnál (biztosan szerepet játszik, hogy nem metszem), de mint bokor, elképesztően egészséges és gyönyörű.





Rosenkavalier Kleiber






Glorious Babylon Eyes



Egy hihetetlen életerős, folyamatosan virágzó rózsa


Cecilia Metella



És még néhány kép a kertről, csak úgy:




















Itt az utolsó képen a császárfa levelei a füvön, jelzik, hogy a nyár nem tart örökké...:)




Remélem, kellemes volt a mai séta, én örülök, ha velem tartottál:)


Jó kertészkedést!


Petra

3 megjegyzés:

  1. Kedves Petra! Mint mindig most is szép volt... Köszönöm! Hihetetlen, hogy a rózsák még ebben a kánikulában is öntik a virágot! Nálam nem erőltetik meg magukat, pedig öntözöm őket... Májusban megnyitottad a kerted, de akkor nem tudtam elmenni. Pedig szívesen megnéztem volna. Érdekelne, hogy ha arra járunk (a lányaink szeretnének elmenni a Virág- fürdőbe), hogyan találunk meg. Persze, zavarni nem szeretnénk. További sok örömet, és szépséget kívánok a kertedben! Rozi

    VálaszTörlés
  2. A rózsáknál biztos fajtafüggő is, nálam sem virágzik mindegyik folyamatosan:) Mivel nem találtam e-mail címedet, légyszi te keress meg az én e-mail címemen:)

    VálaszTörlés
  3. Ebben a keresésben nagyon béna vagyok... Az én címem: pomporomp@gmail.com Rozi

    VálaszTörlés