2018. július 31., kedd

Július végi kert

Őrület, milyen gyorsan megy az idő, mindjárt vége a nyárnak:) Nem csak célba talált a múltkori koordináta küldésem, de meg is jegyezték, azóta is rendszeresen küldik az égiek az áldást. Nem tudom, mi lenne enélkül, mert iszonyat hőség van, az apróságokat így is öntözöm.

A rózsák közül sokan folyamatosan virágoznak, még azt is elnézik nekem, hogy lusta vagyok visszavágni az elvirágzott szárakat:


Nur Mahal




Thisbe



Millamy Dallamy



Perfume Kisses




A Cupressociparis x notabilis évről évre szebb, látványosabb, bár egyáltalán nem produkál erőteljes növekedést, inkább visszafogottnak mondanám. De mára csodálatos ez a példány. Hűséges kísérőm időről-időre elfoglal egy-egy kényelmes, és főleg árnyékos helyet, amíg én kattogtatok:)


A tónál


Csinos gerlefej


Kiri TeKanawa klemátisz




A bugás hortenziák virágzása nem egyszerre történik, néhány már elvirágzott, míg pl. a Pinky Winky még színesedni sem kezdett. Viszont hatalmasat nőtt




Rhapsody in Blue




Souv. de la Malmaison


William Shakespeare 2000



Kövirózsa virága gólyaorr háttérrel



Hogy mekkora áldás egy fa árnyéka, legjobban kánikulában értékeljük. A császárfa olyan kellemes klímát ad a kert egy  (apró) részén, amit egyelőre össze sem lehet hasonlítani a többi, jobbára benapozott résszel. Itt még a legnagyobb hőségben is elviselhető az élet:)





Sinocalycanthus chinensis, lenyűgözőek a hatalmas, üdezöld levelei, csodálatos növény, mindenkinek ajánlom.



Magnolia tripetala termés, egyszerűen nem tudok betelni velük




Gabrielle Noyelle




Cuthbert Grant


Mlle Blanche Lafitte


Andenken an Alma



Az apróságok szépen növögetnek, akkora öröm egy-egy új hajtás, vagy az új levélkék..

Picea abies Formanek. Néhány hazai forgalmazónál terülőként írnak róla, de ez attól függ, hogy karózzuk-e avagy sem. Mindenesetre egy kisméretű növény lesz belőle, ami beilleszthető kisebb kertekbe és ágyásokba.



Pinus koraiensis Silveray



Acer palmatum First Ghost, gyönyörűen színezett, új levélkéivel. (A japán juharok megérnek egy külön posztot, összeszedem magam, és nekiveselkedem:)



Sweet Blondie, egy elképesztően jó rózsa. Nem érdekli semmi, csak virágzik és virágzik, miközben a levélzete is egészséges. Szép, kompakt bokor. Bárkinek, mindenkinek csak ajánlani lehet.



Bishop Darlington - a márciusi rendkívüli hidegben szinte tövig visszafagyott, és olyan érdekesen nőtt, mintha törzses rózsa lenne.




Hétjófiúcserje - és már virágzik


Az Annabelle horti zöldesfehér, elnyílásban inkább zöldes virágai szinte bárhova nagyon jól beilleszthetőek.





Csak a méretarány végett:)






Aki olvassa a blogot, tudja, hogy imádom az örökzöldeket. A legnagyobb szerelem a cédrusok, mekkora öröm, hogy ilyen csodálatos fát nevelhetek a kertben. Egész nap tudnám nézni, simogatni, becézgetni, nem unnám meg. Itt a Cedrus deodara Karl Fuchs, egy valóban télálló deodár cédrus.


Köszönöm, ha most is velem tartottál, jó kertészkedést mindenkinek:)


Petra

17 megjegyzés:

  1. Szia Petra!

    Még mindig nagyon jó a havi Bloggod, mintha egy havi kertészeti szaklapra 'fizettem' volna be
    CSAK IGY TOVÁBB :))

    Van egy újabb kérdésem, esetleg te is találkoztál már ezzel a kis nyomorult kártevővel, a Borókaszuval.
    A pokoli nyár, a hőség és szárazság megkeseríti az életünk, igen igen sajna nálunk tavasz óta nem esik eső lokálisan
    :((
    ezért a legyengült kis kedvenc örökzöldjeinken megszaporodtak a borókaszu miatt pusztuló ágak, van velük valamilyen tapasztalatod- mivel védekezzünk ellenük, mivel irtsuk őket?
    köszi

    Roli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is nagyon örülök, hogy még mindig olvasol:) A kérdésedre a válasz, hogy igen, sajnos nálam is jelen van. Talán 8-10 éve vettem észre először (tavaly egy bejegyzésben kitértem külön erre), és mivel felkészületlen voltam, oda lett két sárga lombú leylandim és 2 tujám.
      A fiatal növények vannak leginkább veszélyben, őrájuk kell nagyon figyelni. A vegyszeres védekezés nehéz, szinte lehetetlen ellenük, mégis az őszi - kora tavaszi lemosó permetezés, és ha jelen van a kártevő, akkor úgy május elejétől augusztusig 3 hetente Actarával, Insegarral, és gomba ellen is (ugyanis ahol a bogár megszúrja a hajtást, ott gombás fertőzés alakul ki, így a növény könnyen legyengül, miután még több bogár tudja megtámadni, a természet csodálatos:). Minden növénybe belemegy egyébként, és kedvencei egyáltalán nem a tuják, hanem a leylandik. Amivel a legjobban lehet őket gyéríteni, az az, hogy amikor nyáron már látszanak a csüngő, elhalt ágak, tehát látszik a fertőzés, meg kell metszeni a növényt, amennyire csak lehet (természetesen az ép részekig), és a fertőzött ágakat el kell égetni. Az örökzöldek viszonylag hamar rendbe jönnek egy-egy ilyen metszés után. Az öntözést nem szabad elhagyni, mert száraz időben támadnak jobban, pont azért, mert az örökzöldek ilyenkor legyengülnek. Ha van rá lehetőség, meleg nyárban estefelé slaggal jó alaposan meg lehet öntözni a fákat, szinte lemosni, sokat segít. Legyenek jó kondiban, mert a kifejlett, jó állapotú növényt ha meg is támadja, elpusztítani már nem tudja. Erre jó a vas+keserűsó levéltrágyaként való kijuttatása, 3 %-os oldatban, tavasztől késő nyárig. Hát ennyi. (Idén eddig a tujákon és a leylandikon sem láttam kártételt, az ősmamutfenyőmet viszont szinte tarra vissza kellett vágni...)

      Törlés
    2. Még valami eszembe jutott...ezt erdőkben is csinálják, úgynevezett fogófákat tesznek ki, tehát amik már meghaltak, és amikor tele van lyukakkal, tehát a bogarak megtalálták, akkor elégetik.

      Törlés
    3. Szia Petra,
      sajnálom a mamutfenyőd, nyönyörű pedig :D
      köszi a segitséget, le is permeteztük azonnal vasárnap a szokásos rovar és gombaölővel amit még a fák vásárlásakor kaptunk, de kipróbálom azt amit te javasoltál, és a VAS + KESERŰSÓ kombót :))
      Utobbit használom már a magnóliákon és a néhány sárguló bokron, élvelőn :D de felveszem az örökzöldeket is a listára

      Még valami, csak gondoltam megköszönöm, nagyon hasznos végignézegetni az elmúlt évek bloggjaidban az őszi színeket, nagyon sok jó ötletet adtál milyen fát/bokrot lenne még érdemes ültetni az őszi színpompáért.
      remélem látjuk idén is itt majd őket ;)

      Törlés
    4. Ügyes vagy, ez gyors intézkedés volt:) Az örökzöldeknek ugyanúgy nagyon jó a vas+keserűsó, mint az általában savanyú talajt kedvelőknek, úgyhogy használd bátran.

      Mivel elég sok juhart ültettem (több mint 30 van a kertben) egyre színesebb lesz majd az ősz, apró szépséghiba, hogy a juharok fotózásához még hasra kell vágnom magam:)

      Törlés
  2. Nagyon szép, üde a kerted, mintha nem is nyár dereka lenne!
    Az előző kérdésre én is nagyon várom a válaszod, mert nálunk is pusztulnak az örökzöldek, különösen a tuják. Sokat segít (de sajnos drága) a rendszeres locsolás, de szükség lenne valamire ami nem csak a fákat erősíti, de elpusztítja a kártevőket úgy, hogy a madarakat ne mérgezze. Tudsz valami hatásos szert a borókaszu ellen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy itt voltál, fentebb válaszoltam, remélem, neked is hasznos lesz:)

      Törlés
  3. Szép a kerted! És aranyos a hűséges kis segéded.

    VálaszTörlés
  4. Én tavaly ilyenkor vágattam ki tíz borókafát, már elpusztult az utolsó kettő is. Oszlopos galagonyát és oszlopos tiszafát ültettem a helyükbe. Nemrég olvastam, hogy az elpusztult borókafa környezetében ( 3 km-es körzetben ) galagonyát ültetni nem szabad! És ez a szörnyűséges bogár tényleg ott van a földben.Ha tudnál valami megoldást, annak én is örülnék.

    Üdvözlettel,
    Andor Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha egyszer betette a lábát a kertbe, akkor sajnos nem lehet tőle teljesen megszabadulni. Nálam is belement még a császárfába is. Az egyensúly a lényeg...ezért elsődleges, hogy a növények jó kondiban legyenek. Tudjuk, mik az igényeik, és ezt próbáljuk maximálisan kielégíteni. Egyébként a galagonyába sajna sok farontó bogár megy bele, ezzel sem nagyon lehet mit csinálni. Az örökzöldeknél annyival könnyebb talán, hogy megfelelő vízellátás mellett sok gyantát termelnek, amibe belefulladnak a kis dögök. Permetezésre az első hozzászólásnál írtam, esetleg itt is alkalmazhatod.

      Törlés
  5. A hőség semmit sem árt a kertednek. Csodás,mint mindig!
    Nagyon várom a japán juharokról szóló posztot!
    További szép nyarat!
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:) Tegnap lefotóztam őket, most már csak az eszemet kell összeszedni.

      Nektek is!:)

      Törlés
  6. Én is felfigyeltem a kertészsegédedre. látom hűségesen melletted, körülötted van. Valamelyik tavaszi Csodakertben írtak a puszpángmoly elleni védekezésről, az ezeknél nem használható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mindig jön velem:) A puszpángmoly annyiban más, hogy a hernyók nem a fás részbe mennek bele. A borókaszúnál pont az nehezíti meg a vegyszeres védekezést, hogy nincsenek szem előtt, nincs mit lefújni, mert a bogár és a kikelt apró kis bogarak is bent vannak a hajtásban. A legjobb a megfelelő vízellátás, mert akkor megfullad.

      Törlés
  7. A karl Fuchs cédrus milyen magasra nő?
    Mert a neten nagyon megosztó adatok vannak... Van ahol 4-6 méter, de van ahol 12 métert írnak.... Azért kérdezem, mert nekem olyan 6-7 méter szabad hely van felfelé.Tudsz nekem ebben segíteni?
    Szép a kerted 😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A különböző oldalak az adatokat 10, és néhány esetleg még 20 éves vonatkozásban írja. Az enyém most 11 éve lett ültetve, durván 1 méteresen érkezett, jelenleg olyan 4-5 méter körül van, és nyilván még sokat fog nőni. A Havlis oldalán pl. 12-18 métert írnak, és ezt valahogy könnyebben elhiszem. Köszi:)

      Törlés