2018. január 17., szerda

Klemátiszok a kertben

Boldog új évet, kedves Mindenki, és kedves Blogom:) Nagyon régen használtam már ezt a felületet, és bevallom, mindig is hiányzott. Csak ne tartana olyan sokáig feltenni a képeket....Na de nem siránkozni jöttem, hanem kertészkedni:)
Szóval a klemátiszok. Jelenleg 27 féle van ültetve a kertbe, zömmel nagyvirágú klemátiszok, de beleszerettem az évelő klemátiszokba, és nagyon szépek vannak az alpina, texensis és vitalba csoportokban is.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy itt is érvényes a szabály, tudjuk mit és hova ültetünk. Ez ma már szerencsére tényleg csak egy kattintás. Nemcsak a színe a fontos a leendő növénynek, hanem az is, hogy pl. mekkorára fog nőni. Vagy hogy mikor virágzik, hiszen nagyon különböző a virágzási időszak az egyes fajtáknál.

Az ültetésük: mélyebbre tegyük őket, mint ahogy az edényben voltak, így akkor is biztosan kihajtanak, ha egy esetleges betegség következtében tövig vissza kell őket vágni. A virágzáshoz általában (vannak kivételek) napfény kell, viszont a töve nem viseli el, hogy kiszáradjon. Ezért ültetés után feltétlenül mulcsozzuk a talajt, és tegyünk köréje különböző talajtakaró növényeket (gólyaorr, macskamenta stb), s amíg ezek megnőnek, akár egy nagyobb követ is, ami árnyékot vet a tövére.

Mivel igen vékony indákkal kapaszkodik, könnyen fut fel kerítésre, de ha futtatót vásárolunk vagy készítünk, abban is legyenek olyan elemek, amik hasonlóak egy drótkerítéshez (remélem, nem vagyok túl bonyolult). De kis segítséggel akár nagyobb fákat, bokrokat is befuttathatunk velük.Beautiful Bride, korai virágzású klemátisz. Kora tavasszal gyengén metsszük meg, ami azt jelenti, hogy kb. méteres magasságig vágjuk vissza. Körülbelül 2 -3 méter magasra kúszik, csodálatosan szép, hatalmas fehér virágokat hoz, amik igen tartósak. Hosszú ideig virágzik, és a levélzete is igen mutatós, sőt a virágzás után az aszmagtermések is. Nem szereti a szeles helyeket, és a túl forró helyet sem, ezért ne déli oldalra, és ne tűző napra kerüljön. Mindenképpen csak ajánlani tudom.Sophie, Viorna csoportba tartozik. Erős metszést igényel tavasszal, 30-50 centire kell visszavágni. Kb. 1,5-2 méter magasra kúszik, kecses, sötétkék virágokat hoz, 2-3 centiseket, tehát igazából csak közelről látványos. Nálam egy másik klemátisszal, a Gournsey Cream-mel van ültetve, talán idén már látványosabb párt alkotnak.Guernsey Cream, korán virágzó klemátisz (az alsó képen a Sophie-val). A legkorábban virágzó klemátiszom, enyhén vajszínű, nagyméretű virágokat hoz. Kb. 2 méter magasra fut, a mérete miatt lehetne rózsa párja is, de a virágzása nem esik egybe a rózsákéval. Metszeni gyengén kell, kora tavasszal méter magasságban. Ez a klemátisz nem szereti a tűző napot, tehát inkább való nyugati oldalra, vagy félárnyékba.
Fay, Viorna csoport. Egy rendkívül bájos, igen hosszan virágzó klemátisz. Gyakorlatilag még novemberben is volt rajta virág:) 2-3 méter magasra nő, kecses 3 centi körüli harangocskákat hoz. Én az Eden rózsa mellé ültettem. Erőteljes metszést igényel, tavasszal 20-50 centire vágjuk vissza-
Innocent Blush, korai virágzású klemátisz, nálam a Rhapsody in Blue rózsa párja. Elég gyenge növekedésű, 2 méter körüli lesz. A virágai csodaszépek, halvány rózsaszínűből mennek át enyhén halványlilába. A levélzet is szép, mutatós. Kedveli a meleg helyeket.  Metszeni gyengén kell, tavasszal kb. méter körüli magasságig.

Omoshiro, korai virágzású klemátisz. Roppantul elégedett vagyok vele, amellett, hogy nagyon szép, sokáig virágzik, ráadásul van egy őszi másodvirágzása, ami szintén eléggé elhúzódó. Ezt a klemátiszt én tavaly tavasszal ültettem, és kétszer is gyönyörködhettem a virágaiban, kell ennél több? A tónál levő kis stég felett átívelő futtató egyik oldalára ültettem, abban a reményben, hogy előbb-utóbb találkozik a másik oldalra ültetett Kiri-Te-Kanawa, szintén csodálatra méltó klemátisszal.
Az Omoshiro 3 méteres magasságot is elérhet, és tavasszal gyengén, méter magasságig kell visszavágni.

Vyvyen Pennell, korai virágzású klemátisz. Az Uetersener Klosterrose méltó párja. Elképesztően nagy, tenyérnyi liláskék virágai vannak. 3 méterre is megnőhet, tavasszal gyengén, méter magasságig kell visszavágni.Kiri-Te-Kanawa, korai virágzású klemátisz. Az egyik legszebb és legjobb klemátisz. Fantasztikusan szép színű, formájú telt virágai vannak, amik gyakorlatilag őszig folyamatosan nyílnak. Egyszerűen nem tartott szünetet, a virágzás kezdetétől bármikor készíthettem róla virágzó fotót. Kora tavasszal gyengén, méter magasságig vágjuk vissza.Mazury, késői virágzású klemátisz. Valami hihetetlen, szinte világítóan kék virágai vannak, de nem virágzik olyan intenzíven és sokáig, mint pl. a Kiri-Te- Kanawa. Persze az is lehet, hogy még korai véleményt mondani, hiszen 2. éve ültetett klemátiszokról van szó, de egyenlőre ez látszik. Viszont a virág olyan páratlanul szép, hogy kár lett volna kihagyni. Egyik oldalról a Munstead Wood rózsák vannak mellette, és reményeim szerint valamelyest össze fog nőni a Reine de Violettes II. rózsával.
Erőteljes metszést igényel, 50 centi magasságban.
Shin-Shigyoku - korai virágzású klemátisz. Igen gyengén növekvő klemátisz, mindössze 1,5 - 2 méteres lesz, nálam a Nymphenburg hibrid pézsma rózsa párja, hát elnyomni nem fogja, az biztos. Gyenge növekedés ide vagy oda, ezek a virágok fantasztikusan szépek.  Metszeni lájtosan kell, kb. méteres magasságig.

Warsawska Nike, korai virágzású klemátisz. Nálam a Phillys Bide és a Gentle Hermione rózsák párja, bár ez utóbbi elég távol van tőle ahhoz, hogy ne tudja elnyomni a klemátisz a rózsát. Bársonyos, mélylila virágú, hosszan virágzó, csodálatos klemátisz, amely 3 méter magasságig növekszik. Kora tavasszal gyengén, méter körüli magasságig vágjuk vissza.
Morning Sky, késői virágzású klemátisz. Júniustól késő őszig hozza a virágait, ez a példány tavaly nyáron került a kertembe, nőtt egy hatalmasat, és még virágzott is. Erőteljes növekedésű, legalább 3 méteres lesz, kora tavasszal erőteljesen, 20-50 centisre kell visszavágni.Ezzel persze messze nem mutattam be valamennyi klemátiszomat, aminek oka egyrészt az, hogy nagyon fiatalok még, és ezért némelyik kevésbé volt látványos, másrészt van amelyik egyszerűen nem is csináltam még képet.
Van két viticella klemátiszom, a Polish Spirit és a Rubra, mindkettőt két különböző helyen levő fagyalsövényre futtatom, egyenlőre nem mondhatni, hogy látványos lenne az eredmény, de én kitartó vagyok:)

Ültettem egy texasi fajtát, a Gravety Beauty nevezetűt, ez egy nagyon bájos klemátisz, ciklámen színű harangocskákkal, amit akár talajtakaróként is használhatunk.


Ez a kép sajnos a netről van, remélem, egyszer az enyém is ilyen szép lesz:)Vannak  ún. évelő klemátiszaim, mint pl. a Hakuree


A Hakuree kb. 50 centi magasra nő, és tavasszal talajszinten kell visszavágni.vagy a Heracleifolia Pink Dwarf


A Pink Dwarf teljesen bokros növekekdésű, kb. 40 centi magas klemátiszféle, amit tavasszal talajszinten kell visszavágni.
Mindkét kép a netről van.


Beszéljünk egy kicsit a rettegett klemátisz-hervadásról. Egyik napról a másikra fekete lesz a szára, és száradnak el a hajtásai. Általában a fiatal példányokat támadja meg.
Elsődleges, hogy megfelelően legyen ültetve és tartva a klemátisz, ahogy az elején már beszéltem róla. Mindenképpen takarva legyen a töve, és ne hagyjuk kiszáradni.
A klemátisz-hervadás egy gombás betegség, ami annyiból jó hír, hogy gomba ellen általában még a bio-kertészek is védekeznek a kertben. Tehát megelőzésképpen gomba elleni permetszerrel áprilistól lehet őket permetezni. Amennyiben mégis úgy látjuk, hogy valamelyik (vagy egyetlen) klemátiszunkat megtámadta ez a betegség, az ép részig vissza kell vágni, a beteg részeket természetesen meg kell semmisíteni, és ilyenkor sem árt a megmaradt növényt gomba ellen kezelni.


A klemátisz ültetésénél a variációk száma végtelen, hiszen ültethetjük magában futtatóra vagy kerítésre, keríthetünk neki társnövényt, mint pl. rózsák, itt vegyük figyelembe a virágzás idejét, és a növények méretét is, és ne egyszerre ültessük őket, várjunk 2-3 évet, amíg a rózsatő megerősödik,  közepes vagy nagyméretű cserjék, de kisebb-nagyobb lombhullató fák és örökzöldek is.
És akkor még nem beszéltünk a klemátisz-klemátisszal való ültetésről, ahol aztán egész színkavalkádot tudunk összehozni.
A montana fajta a legnagyobbra növő, akár 10 méter is lehet, ezt mindenképpen vegyük figyelembe, ha ilyent választunk.

A kisebb, 1,5-3 méterre növők kiválóan tarthatók akár edényben is.


Remélem, hasznos volt az összeállítás, én mindenesetre köszönöm, ha velem tartottál:)


Petra

5 megjegyzés:

 1. Boldog új évet neked is és ehhez természetesen sok-sok kerti szépséget!
  Látom, közeleg a tavasz, pezseg a kertész-vér az ereidben!
  Csodás gyűjteményed van klematiszokból is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Boldog új évet Mancóka:) Nálunk annyira enyhe volt eddig a tél, hogy a kertész-vérem nem is tudott pihenni:)

   Törlés
 2. Nagyon örültem ennek a bejegyzésednek, nekem csak egy van, hónapok múlva olvastam valahol, hogy takarjam a tövét... Nagyon kopaszodott lent, de fent jöttek a levelei, virágjai. Ez így természetes? Mennyit kell még tanulnom. Most értem ide hozzád, anno mikor írtál csak láttam a bejegyzést, de sohasem késő elolvasni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezért kell kora tavasszal megmetszeni, ha kb. 40-50 centire visszavágod, akkor az akkor is jó, ha a korai virágzású csoportba tartozik, meg akkor is, ha a későibe. De persze egy idő után alul kevesebb levél és virág van rajta, de ez tényleg csak az alsó 50-60 centire vonatkozik. Azt hiszem, a kert örök tanulás, de ez így van jól:) Örülök, ha hasznosnak találod bármelyik bejegyzést is.

   Törlés
  2. Köszönöm, mindig tanulok nálad-tőled.

   Törlés