2017. július 25., kedd

Júliusi kert (csak a változás állandó)

Tudom, rég voltam ezen a felületen, aminek legnagyobb oka az, hogy órákig tart feltenni a képeket. Régi szép Picasa-s idők....Ennél gyakrabban vagyok azért elérhető a Csodás kertem Fb oldalán, akit esetleg érdekel:)

A cím nem véletlen...van néhány változás a kertben, nem mindegyiknek örülök. Ami jó, hogy érkeztek, érkeznek és érkezni fognak (naná) az új növénykék, mert mindig beleszeretek valamibe, s addig nem nyugszom, amíg meg nem szerzem. És igen, ezek között még mindig vannak fácskák, de már csak oszlopos avagy csüngő jöhet, ezeknek azért nem nehéz helyez szorítani. Van egy nagyon jó lengyel oldal, Szkolki konieczko, rengeteg féle növény van náluk, örökzöld és lombhullató, apróságok ugyan, de jó áron.

Kb. két hete óriási vihar volt nálunk, rövid ideig tartott, de derékba törte a 4 méteres tulipánfámat. Pár napja pedig a Davidiám (galambfa) tört ki tőből. Nála régóta gyanakodtam, hogy nem egészséges, tavaly már egyáltalán nem fejlődött, idén pedig elkezdtek száradni a levelei. Mert persze az ember lánya tudja, hogy nem szabad megsérteni egy fa törzsét, de a fiúk fűnyírásnál nem mindig figyeltek rá. Most már igen, túl sokszor ordítottam le a fejüket miatta, meg jó ideje nagy kör van mindegyik fa körül, de az elején el-elkövették ezt a hibát. És ilyenkor van, hogy jönnek a kártevők, és vagy észreveszem időben, vagy nem. Szóval nagyon sajnálom, mert Anyum emlékére ültettem, de nem tudtam megtartani.
A tulipánfa miatt is megszakadt a szívem, ugyanakkor rögtön fel is tettem magamnak a kérdést, ha már így esett, kell-e nekem oda ekkorára növő fa.....a válasz nem lett, ezért a helyére Magnolia denudata került, mondhatjátok, ez gyorsan ment.

Ennyi maradt a tulipánfából, közvetlenül alatta fűrészeltem le, első gondolatom az volt, hogy ha kihajt, akkor egyszer még lehet fa belőle.

De nem szomorkodni jöttünk:)


Chartousse de Parme, az idei évet ő nagyon szereti, szinte folyamatosan virágzik.


A Beutifoul Bride klemátisz nagyon hosszú virágzású, mindenkinek csak ajánlani tudom. Most, hogy több mint 20 féle klemátiszom van, a virágok szépségén túl azt is nagyra értékelem, ha hosszan elnyíló virágzásuk van, és bizony, ez nem mindegyikre jellemző.Az abélia (tárnicslonc) kb. 2 hete kezdte a virágzást, és ez így lesz a fagyokig.
SáslilikA Rhapsody in blue most kezdi a másodvirágzást. Teljesen eltérően virágoznak a rózsák, van amelyiknek meg sem kottyant ez a meleg, és virágzik egyfolytában, van, amelyik pillanatok alatt elvirágzott, és van, amelyik pihen. Nem baj.

Ágyásrészek, első udvar


Az idén meglehetően sokat locsoltam, bár persze nem itt, ezek közül csak a magnólia kap néha, és az örökzöldeket szoktam lemosni. Mintha esne az eső.  Bizony, ebben a nagy kertben nincs kiépítve öntözés, úgyhogy slaggal, sőt egy részen vödörrel öntözök. És higgyétek el, ki lehet bírni. Öntözés közben óhatatlanul a növényre figyelek (bár én napi szinten körbejárom a kertet), észreveszem, ha valami nem úgy van, ahogy kellene. Ha kártevő támadta meg, vagy esetleg tápanyaghiányos. Meg egyébként is, én már kinőttem abból, hogy nekem csak olyan kert kell, amiben csak gyönyörködni kell, tennivaló az aztán ne is legyen vele. Akkor meg minek...Gentle Hermione, a hőségben szinte fehér virágokat hoz


Rosa rugosa, ráncoslevelű rózsa

Phyllis Bide, bájos kis virágokkal. Én alaposan megmetszettem kora tavasszal, nem engedem, hogy nagyon kinője a támasztékát.
Egon Schiele, fenti képen a virágai, lent az elvirágzott fele, de így is látszik, milyen egészséges bokor.Uetersener Klosterrose, szintén nagyon egészséges, óriásira növő rózsa, de nálam a másodvirágzása nem jelentős.Pinus mugo tricolor zsályával....ez már félig a természet műve, de imádom az ilyen spontán növénytársulásokat.


Margitvirág, ilyen kis borzaska, Lengyelországból van, csak tudnám melyik kertészetből:) Jövőre remélem már szép nagy bokra lesz.
Sieberz-es noname rózsám...mögötte hatalmas már a nyíratlan fagyalsövény....Harlow Carr, másodvirágzás
Nymphenburg, másodvirágzás
St. Swithun, őt ősszel átültettem, és úgy látom, az új hely jobban beválik...
Cecilia Metella, Novaspina olasz cégtől rendelt rózsám, igen-igen elégedett vagyok vele.Tavirózsák....a halak jól érzik magukat, mint hal a vízben...a szürkék is szépen beszínesedtek.


Kiri te Kanawa klemátisz, június eleje óta virágzik, és most is hozza a bimbókat.


Grace, nagyon szeretem ezt a rózsát...


Munstead wood, a nagy meleg miatt nem voltak olyan sötétek a virágok, de ez a rózsa mindenképpen csodálatos.Reine des Violettes II. rózsa, másodvirágzás
Ő is új rózsa, bourbon, Mlle Blanche Lafitte. Nagyon bájos virágokat hoz.
Mekkora örömöt tud szerezni, ha a cédruson tobozokat találunk.....(felső kép). A paniculáták nagyon jól mutatnak az örökzöldek előtt, vagy a tó partján, vagy csak úgy, az ágyásban. Egyre jobban kedvelem őket.Kasvirág (Lengyelországból)

Mamutfenyő...az örökzöldeknek kb. kéthetenként adom a vas+keserűsó oldatot, levélpermet formájában. Természetesen csak este, amikor nincs az a dögmeleg.

Sajnos már látszik a borókaszú kártétele, leginkább a leylandikon. Vicces, mert több fórumon is a tujákat szidják....és ajánlják helyette a leylandit. Ezek a dolgok is megérnének egy bejegyzést, de senkit nem akarok untatni vele. Csak annyit, hogy nincsenek "rossz" növények, csak mindegyiknek meg kell találni a megfelelő helyet. Mint ahogy azzal sem értek egyet, hogy kerülni kellene a kényesebb növényeket, különös tekintettel a külföldi vásárlásokra. Fenét. Csak mindig tudjuk, mik az igényei annak a bizonyos növénynek, ami majd hozzánk kerül. És azt tudjuk-e neki biztosítani. Igen, ez azt jelenti, hogy némelyiknek, főleg az indulásnál kell némi extra. De valamit valamiért, ne féljetek kipróbálni magatokat. Sőt, a kudarcokból is csak tanulni kell, elkeseredni semmiképpen nem szabad.


Mert fűnyírás után minden kert szép:) De azért nagyot nőttek a növények is. Imádom, hogy vannak már törzsek, hogy felfelé kell néznem, ha a koronát is látni akarom. Hogy a talajtakaró borókák egyre szélesebbek lesznek, még két év, és összeérnek (ez egy kertben csak pár másodperc), hogy tömege van már a bokroknak, és messziről is látszanak....
Cercis canadensis Heart's of gold, sárga levelű júdásfa. Sokkal nagyobbak a levelei, mint az alapfajé, és a szélre érzékeny. Pedig itt szeles helyen van egyenlőre, kénytelen lesz megvárni, amíg körben megnőnek a sövények és a fák.Barátcserje, zümmögéssel

KúpvirágokMályvaJardiniers du Paradies, valami gyönyörű rózsaSoulMocsárciprus, a még mindig csak félig kész félkörpaddalKúpvirágPerennial Blue, másodvirágzásának utolsó virágbugája...jöhet a harmadik virágzás:)


Nagyjából így áll most a kert, persze mindent nem tudok feltenni, mert akkor két hétig csak képeket nézegetnétek:) Úgy gondolom, most már mindig szép, persze, sok a munka vele, az idén 5 literes Glialcát használtam el. Ez még akkor is sok, ha jó része a két telekhatárra (meg azon is túl) megy. De minden évben kevesebb a gaz az ágyásokban, mert egyre inkább összezárnak a növények. Metszeni való is sok van, hiszen meglehetősen sok rózsa is van, de egyenlőre győzöm. 
Remélem, nem untattalak benneteket nagyon, igazán örömömre szolgál, ha velem tartottatok
Petra

3 megjegyzés:

 1. Lehet ilyen helyen unatkozni? öröm látni mindegyik fotót :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:) Én nem szoktam, de csak reménykedem, hogy más sem:)

   Törlés
 2. Szia! Gyönyörű a kerted. 👍Nagyon sok növény megtetszett. Elölről elkeztem olvasni a blogodat. Felszabadult nálam egy nagyobbacska terület, kiment tavasszal egy több éves barackfa. Így már úton is vannak az ősz rendelések, és még így is maradt egy listám. 😕😉

  VálaszTörlés