2013. május 22., szerda

Kerti turmix (garantáltan frissítő és zamatos!)

Annyi a látnivaló ilyenkor a kertben, hogy győzi a fejét kapkodni az ember lánya. Ezért aztán mindig kint felejtkezek a kertben, mert előfordul, hogy a hátsó kertből már elértem az első udvarba, amikor eszembe jut, hogy nem néztem meg a leghátsó részre ültetett valamilyen bokrot. És akkor fogom magam, és visszaballagok. Menet közben meg-meg állok, lehajolok, illatolok, simogatok, kihúzok egy gazt, hallgatom a madarakat, és sóhajtozok. Tök nyálas, ugye? Imádom!

Jönnek a képek:Virágzik a díszpipacs, a második képen a kezem a méretarányok miatt lett lefényképezve. Magyarul hihetetlen hatalmas sötét barackszínű virágokat hoz ez a fajta.Mint a búcsúban, minden van egymás hegyén-hátán.


Teljes virágzásban van a zsálya, közötte (is) különösfű nől.Gyönyörű ez a menyasszony ugye? Beautifoul Bridge klemátisz, tavaszi ültetéshez képest kis ügyes.


Nőszirom


Sétálunk, sétálunk, Szofi kutya tudja, hogy mindjárt nyitom a hátsó kaput, és akkor irány...

Mellesleg a füvön már látszik a csapadék-hiány.


Keleti mák, gólyaorr, talajtakaró boróka, sáslili, és az örök kedvenc, a macskamenta. Nem is mutatnak rosszul így együtt, ugye?Kukucs!

Warsawka Nike klemátisz. Szintén elsőbálozós.A "piros" nőszirom. Azért gyönyörű ám, bimbóban majdnem fekete, és világosodik, ahogy mindjobban kibontja a szirmait.


Ja, Ő az egyik Fűnyíró. Nagyon strapabíró, de sokat fogyaszt. Ráadásul néha vissza is beszél. Úgyhogy csak türelmes embereknek ajánlom!Az előkertben levő rózsalonc az idén is hihetetlen virágpompával kápráztatja az embert. A fotó messze nem adja vissza a kb. 2,5 méteres bokor elképesztő szépségét. A háznak ez a része gyakorlatilag eltűnik a virágtenger alatt.


Összesimulva a blood-good juharral.


Reggeli napsütésben a blood-good.


Rhodi-gólyaorr párosOlyan szépek így együtt (és persze külön-külön is..)


Ebben a megvilágításban szinte selymesnek hat a cukorsüveg "lombja". Rajta gólyaorr futkorászik.Szinte belebújtam a bokrokba, amikor ezt a képet készítettem. Nem tudok betelni velük.


Egy remek páros: rózsalonc és blood-good

Ez lesz, ha szabadjára engedjük őket! A ház és a járda közti résben szépen megtelepedett egy kúszó harangláb, harangvirág, sőt még a levendula! is.


Ez egy tarka levelű borbolya, igen szépen nekilendült, a végén kénytelen leszek az ollóhoz nyúlni.Bristol ruby rózsaloncImbricata pendula, nőszirmok, pipacs, zsálya (pedig nem is vagyok őzanyóka), különösfű, liliomok és japán szentfa.


Tűzpiros üveggömb. Jaj de szerettem azt a könyvet!Nálam még csak most kezdenek el nyílni a rózsák. Gyönyörű , egészséges a levele mindahánynak.


Öntözés előtt. Vagy után, már a vödörből kiindulva. Milyen szép nagy már a császárfa!Davidiia-galambfa.


Még egyszer kukucs! Annyira szeretem az ilyen részeket a kertben! Kár hogy kevés van (egyenlőre).


A macskamenta kékje végigkíséri az egész kertet. Sok helyre ültettem, sok helyen magától nől.A keleti mák is szépen elszaporodott.Keleti mák, gólyaorr, sáslili, díszbirs, Ez utóbbi még mindig hoz egy-két virágot.Most kezdenek virágozni a bazsarózsák. Én mindig csak tavasszal vágom vissza őket, ezért később kezdenek kihajtani, és persze virágozni is.Itt sem a kezem a lényeg, hanem hogy milyen elképesztően hatalmas leveleket hozott ez a pici oszlopos tulipánfa.


                                                  Ez a zsálya is startra kész.Szinte hihetetlen, hogy télen milyen csupasz tud lenni ez az ágyás, mivel még elég kicsik benne a bokrok és a fák. De ilyenkor, amikor ezerrel élnek az évelők, sőt az egynyáriak is besegítenek, akkor aztán pompázik.
Borzas kata, vadcitrom, gólyaorr, macskamenta, liliom, keleti mák, talajtakaró boróka. Csak mazsoláztam.


Red robin korallberkenye

Fontaine rózsa kezdett el először virágozni, de még Ő sincs teljes pompájában.


Gyönyörű arizona ciprusom. Egy főnyeremény ez a kis fa, a "tesójával" együtt. Hihetetlen szárazságtűrő, gyors növekedésű, és ez az ezüst lombozat! Káprázatos. Nem lehet elmenni mellette anélkül, hogy meg ne simogatnám, sőt, esetleg meg ne ölelném.

A császárfát már csak az eget bámulva tudom lefényképezni. Egyébként az ég is gyönyörű kék, rajta a habos bárányfelhőkkel.


Gyöngyvirágcserje


Picea smithiana, legalább 10 centis új hajtásokkal, teljesen el vagyok bűvölve tőle.Az egyik gesztenyefa, telis-tele virággal. Látszik a képen, milyen buta-buta szél fújt.

Uetersener Klosterrose, rengeteg bimbó van. Kedvenceim ezek a telt, buja, krém vagy halvány rózsaszínű rózsák.

Mára ennyi telt tőlem, remélem sikerült pár kellemes percet szereznem.


10 megjegyzés:

 1. Hű mekkora kerted van! Hány évbe telt mire így "belaktad"?
  Gyönyörűek a növényeid :)

  VálaszTörlés
 2. Szia Szil! 4300 négyzetméter, kimondani is sok, ugye? Ez a 13. éve, hogy kertészkedem, de csak kábé ezer négyzetméterrel kezdtem. Az egész kertet kb. 3-4 éve csinálom.

  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 3. Szép, röviden, tömören. S jó sok munka...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, tényleg sok munka van benne, de meg is őrülnék, ha nem csinálhatnám.

   Törlés
 4. Csak ismételni tudom a többieket, meg magamat, rengeteg gyönyörű növényed van! Esetleg, ha nem haragszol meg érte, a kelet mákból tudnál nekem magot gyűjteni és egy borítékban elküldeni nekem?
  A Tűzpiros üveg gömb nekem is nagy kedvencem volt, most sikerült e-book formában megszereznem, készülök újra elolvasni! Thury Zsuzsától még a Francia kislányt és a Mostohatestvéreket is nagyon szerettem.

  VálaszTörlés
 5. Szia Bea! Köszi, jólesik ám a dicséret!

  De, rettentően haragszom! Hát persze hogy gyűjtök, nagyon szívesen.

  Néha rámjön, és újraolvasom gyermekkorom, vagy ifjúságom könyveit, egész más.

  VálaszTörlés
 6. Nagyon jól esett sétálni egyet a kertedben! Köszönöm. Imádok bekukucskálni mások kertjébe. Rengeteg szépséged van, és olyan hangulatos részei vannak a kertednek!
  Az ifjúsági regényeket én is elő szoktam venni, imádom őket újra olvasni, kicsit visszafiatalodom legalább.
  Nekem is szokásom ez a visszafordulás, mert elfelejtettem valamit megnézni. Igaz nekem csak 1300 nm-t kell végigkutyagolni, de néha már az is sok a derekam miatt. Az utolsó képen lévő rózsád csodálatos!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Mancóka, olyan jóleső érzés, hogy másoknak is örömöt okoz az én kis hobbim. Máskor is várlak!

   Törlés
 7. Köszönöm szépen, ír majd meg, hogy mikor aktuális, és küldök majd válaszborítékot, ha
  meg adod a címed!

  VálaszTörlés