2013. április 9., kedd

Elkészülni, vigyázz, kész..TAVASZ!!

Amit az elmúlt hetek időjárásából levonhatunk, az az, hogy nem lehet hosszú távon az időjárással tervezni.
Nem lehet általánosítani. Azért, mert az egyik év nagyon aszályos, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy innentől csak kaktuszokat kell ültetni a kertünkbe, mert elképzelhető, hogy a következő év igencsak csapadékos lesz.
Az időjárás egyszer ilyen, egyszer meg olyan. Szemlélői vagyunk.

Ebben a három vagy négy hétben azért meglehetősen sokat dolgoztam, eső, szél nem zavart. Rengeteg a tennivaló. Megmetszettem a rózsákat, némelyikhez már fűrész kellett, mert olyan vastag, öreg ágai voltak.

Elültettem a megrendelt növénykéket. Örömmel tapasztaltam, hogy a butus időjárás semmiben nem okozott kárt. És tegnap fényképeztem is, bár a robbanásra még várni kell, lassan, lustán ébredezik a természet.



A hunyorok most vannak teljes pompában, bár ha a Szofi kutyus tavaly nyáron nem ezt használja szőnyegnek, valószínűleg ennél is szebb lenne. Rengeteg apró kis hunyorocska van alatta, mellette, úgyhogy megint ültethetek bokrok alá erre-arra belőle.



Az örökzöld magnólia kicsit viseltes állapotban van, nem a hideg, inkább az én szerető gondoskodásom viselte meg, mert teljesen begyulladtam, hogy elfagy a tavaszi minuszokban. Mindenfélét köré kötöztem, amit aztán a kutya lehúzkodott, olyan nagy minuszok nem jöttek, én örültem, hogy legalább nem tört derékba a nagy hó, plusz a göncök alatt. Már ez is valami.



Fogalmam sincs, hogy miért fehér virág virágú ez a hunyor, mikor én csak lilákat ültettem, virágzási időben ugyanaz, és ugyanolyan gyönyörű is. Kissé még kopárak az ágyások, kell hozzá képzelet, hogy belelássa mindazt a gyönyörűséget, ami következik.


Magnolia Alba Superba, telis-tele bimbóval. Úgy gondolom, káprázatos lesz, ha nyílni fog.


Nos, a hortenziák metszése még visszavan, egyet megcsináltam, kettő még vár a sorsára. Ezek már öreg bokrok, mindent kibírnak. Viszont gyönyörűek.


A kikeleti bangita nagyon hosszan virágzik az idén, de már ott vannak a levélkék is rajta. A fagy megcsípte a virágait, de még így is szép.

Nem győzöm dicsérni ezt a mahonia fajtát, most már teljes pompájában virít, és azt a finom, citromos illatot, ami a virágaiból áraszt, azt leírni sem tudom.

Impozáns, lenyűgöző bokor lett belőle. Sajna majd egy-két ágát le is kell vágnom, hogy ne nyomja el a mellette levő örökzöldeket.

Fás bazsarózsa, szimpla fehér virágú, több éves bokor. Minden évben gyönyörű. Én nem vettem észre, hogy különösebben nehéz lenne a tartása. Magyarul elültettem, első pár évben öntöztem, ennyi.

Kalmia, pompás hegyibabér. Ha már hiányoltam a pátyolgatós növényeket. Majd meglátjuk, remélem jól fogja érezni magát. Savanyú földbe ültettem, majd bemulcsozom, nem szereti a száraz talajt, úgyhogy az öntözésre figyelni kell. De annyira gyönyörű!


Fás bazsarózsika, rockii fajta, icike-picike, de van rajta három! bimbó.



Püspöklila virágú bazsarózsika, egy bimbóval, szintén csecsemő. Majd megnől!




Árvalányhaj, rendeltem belőle három darabot, nagyon kis édesek.



Egon schiele metszés után, gazolás előtt. A baromi nagy, vastag ágak még szanaszét hevertek körülötte, de már össze van szedve.



A dávid juhar vörös vesszői s rügyei. Kíváncsi vagyok, ha tényleg olyan jó idő jön, mint amit mondtak, akkor pillanatok alatt ki fog zöldülni minden.



Japán vörösfenyő duzzadó rügyei. Nagyon sokat fog jelenteni a kizöldülése, mivel 2,5 méteres fát vettünk, úgyhogy mutatni fog.



Az örökzöldek közül a deodár-cédrus kezdett először hajtani. A többin még nem igazán láttam. Szerencsére semmi baja nem lett a tavaszi fagyoktól.

A fiúkkal bakhátat csináltattam, közben türelmesen magyaráztam, hogy mire is jó ez az egész. Mert szerintük hülyeség, felesleges munka, inkább égetnénk el az ágakat, stb.

Szóval, a földet egy ásónyomra kiásták, a levágott ágakat, rózsát, miegymást beletették, megtaposták, aztán jött rá levél, már amennyit találtunk, meg a füge szétszedett téli takarása, ami kukoricaszár volt. Aztán a föld füves részével visszatéve, majd a föld. Aztán a tetejére még marhatrágyás földet akarok tenni, és ebbe fogom vetni a paradicsomot, salátát, miegymást. Remélem, működni fog.

Mulcsot kell venni, nem is keveset, mert tavaly a vakondokok teljesen eltüntették, mintha soha nem is lett volna némelyik virágágyásban. Egy csomó gazolni való van még, aztán csak gyönyörködöm, hallgatom a madárcsicsergést. Talán így lesz.

2 megjegyzés:

  1. Csak kapkodom a fejem. Majd, ha én írok így akertünkről... Lesz ilyen egyáltalán?

    VálaszTörlés
  2. Biztos. Vagyis nem ilyen, hanem másmilyen gyönyörű.

    Megrendeltem és elolvastam B.Kéry Ilona Kertem c. könyvét. Nagyon tetszett, nagyon igaz. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet rá.

    VálaszTörlés