2013. április 19., péntek

Magnólia-virágok

Akármilyen hosszúra is nyúlt a tél, szerencsére nem okozott kárt a magnóliákban. Teljes pompájukban virítanak, gyönyörűségére a lelkes hobbikertésznek.

Ha látunk egy magnóliát virágzáskor, biztos, hogy legszívesebben elrohannánk a legközelebbi kertészetbe, hogy boldog tulajdonosként hazacipeljünk egyet, hogy nekünk is legyen, legalább egy.

Hogy mennyire kényes növények? Szerencsére nálam nem azok. Amire figyelni kell, hogy ne kerüljenek fagyzugos, szeles helyre. Nem szabad őket túl mélyre ültetni, jobb szeretik a savanyúbb talajt, de az átlagos kerti földben is szépen elvannak. Takarjuk a talajukat, hogy ne száradjanak ki. Metszeni őket nem kell, sőt nem is szabad, csak az elszáradt ágakat kell eltávolítani, esetleg némi alakító metszést végezhetünk, de a rendszeres metszést az esetükben el kell felejteni. Ami nem is baj.

No lássuk a medvét, vagyis a magnóliákat!



Ez itt kérem a Wada's Memory. Nagyon szép teljesítmény ez tőle, lévén hogy most tavasszal lett ültetve. Aztán jött a hideg. Úgy betojtam, hogy mindenfélét körétekertem, még régi farmernadrág is rá volt kötözve, egész csinosan festett. Aztán a második hideghullámnál már nem voltam ilyen körültekintő, és a virágok megsínylették. Némelyik már ki volt pattanva, kinyíltak ugyan, de kis kókadt zsebkendőhöz hasonlítottak, és hamarabb elvirágzottak.
Már hozza a leveleket, pirosas-barnás-zöldes színben, és ne feledjük, ez bizony fatermetű lesz.



Ez volt a legszebb virág rajta, ez később nyílt ki, olyan tiszta, kecses. Lelki szemeimmel látom, amikor 5-6-10 méteres fa lesz, telis-teli hófehér virágokkal. Na, az nem semmi látvány lesz majd.



Susan magnólia, kisebb kertekbe is elfér, mert aránylag lassú növekedésű, 2-3 méteres lesz fénykorában, és karcsúbb habitusu. Bíbor virágai vannak, nagyon kellemes illattal, ami főleg estefelé belengi az egész udvart.



Itt látszik, hogy a bimbó milyen sött, a félig kinyílt virág is bíbor, teljesen kinyílva megint más, világosabb rózsaszín árnyalatú.



Félig kinyílt bimbó, pazar sötétrózsaszínben. Egy apró baj van, valószínűleg a disznó, jelentgetős szomszédom is kap az illatból,  pedig fityiszt az orrára!



Alba Superba, a nagy kedvenc, annak ellenére, hogy egyik évről a másikra rózsaszín virágú lett a fehér helyett. Sőt, még az illata is megváltozott, ez ám a talány, ha valaki tud rá magyarázatot, szívesen veszem.

Talán a talaj, mert az biztos, hogy messze van a savanyútól, sőt eléggé törmelékes is. Lehet, hogy megpróbálkozom enyhe citromos vizes öntözéssel, kíváncsi leszek, változik-e valami. Ha nem, hát az sem tragédia.



Csodaszép, hatalmas virágok, csak áll az ember lánya, és ámul-bámul, micsoda csodákra képes a természet!





Ugye milyen szép, ráadásul szerintem a legszebb levelű magnólia is, világoszöld, puha leveleket hoz, úgyhogy virág nélkül is igen kellemes látványt nyújt. Könnyen lehet kis fát nevelni belőle, én is erre törekszem, két törzset hagytam, nagyon-nagyon mutatós.



Legszívesebben belebújtam volna a kehelybe. Biztosan így születnek a mesék is, hiszen biztosan van a magnóliavirágnak is kis hercegnője, vagy tündérkéje, amelyik a csodaszép virágkelyhekben lakik. Irigylem is érte.


Virágzik a leánykökörcsin! Nagyon bájos kis virágai vannak, évek óta megbízhatóan nyílik.



Ilyenek a rózsák, gyönyörűen kilevelesedtek.



Találós kérdés: mi ez? Na?
Oké, segítek. Perzsafa virága. Majdnem felsikoltottam, mikor megláttam! Virágzik a perzsafám! Édes, pici kis virágok ám, és itt már kicsit el is vagyok késve, mert eredetileg nem ilyen hosszú megnyúlt izék, hanem kicsi gyöngyszemek voltak, de azért klassz, nem?

Hát, ennyit mára, remélem másnak is sikerült örömöt szerezni, jó kertészkedést, sok madárcsicsergést mindenkinek!


7 megjegyzés:

  1. Csodaszépek! Mi mindig nyálcsorgatva bámuljuk őket mások udvarában és a faiskolákban.:)

    VálaszTörlés
  2. De már neked is van, láttam!

    Egyébként is, neked sokkal drágább dolgaid vannak, mint holmi magnóliák. Bizony, a három kiskertész.

    VálaszTörlés
  3. Szépségesek.Nálunk a rózsa most kezd rügyezni, itt minden késik.

    VálaszTörlés
  4. A magnóliánkat megismerkedésünk után szereztük, amikor összeköltöztünk. Hordóban tartottuk, mert közös betonudvar volt. Pont azt számolom, hogy már hét éve van nálunk és még mindig akkora kb, mikor megvettük, mert egy túlbuzgó bunkó levágta az ágait ott a közös udvarban, mikor virágzott...:( A vérszomj azóta sem múlik.

    Ó, igen a kis kertészeim. Neked is van kettő.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huh, a növények miatt én is goromba tigris tudok lenni.

      Hát igen, nekem az egyik már nagykertész, a maga 17 évével és 194 centijével.

      Törlés
  5. Megcsodáltam a gyönyörűségeidet! Az a rózsaszínű tényleg pazar látványt nyújt. Az enyém még csak most készül virágozni, de már alig várom hogy gyönyörködjek benne. Tavaly nem sikerült, mert a fagy tönkretette, de úgy látom most kárpótolni fog érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!

      Sajnos minden évben ugyanolyan pazar virágzást nem lehet tőlük várni, ez is időjárás függő. De egy-egy év kárpótol az esetleges csalódásokért.

      Törlés