2013. április 30., kedd

Könnyű esti séta

Minden napszaknak megvan a maga szépsége. A kora este az egyik legszebb, a lenyugvó nap fényében békés és gyönyörű a kert. Hibái szinte eltűnnek, csak a szépsége dominál. Az illatok felerősödnek, a madarak aludni készülnek, a szél elcsendesedett, csudajó kintlenni.

Tegnap későn értünk haza, és az éhes szájakat először be kellett tömni, csak utána mehettem a kertbe. Úgyhogy a napocska már egyáltalán nem kísért. Na mindegy, gyere velem, vegyél föl egy könnyű kabátot. Tudom, nincs hideg, viszont szúnyog, az van. Nem is kevés. Nem korai még ennyi szúnyog? Na mindegy. Sétáljunk.


Ugye milyen szép ilyenkor a meténg? A kép egyébként azért homályos, mert a hülye szúnyogokat fújkodtam a kezemről. Látod, egészen elborítják a nagy fenyő lábát. Nem a szúnyogok, hanem a meténg!Persze kellett  pár év, míg ennyire elszaporodott, sőt most már a szomszédba is átszemtelenkedett, de ők nem örülnek neki, és mindig lenyírják. (Bezzeg a gazok nem szúrják a szemüket)Hajolj le hozzá, ez csak egy törpe orgona. Ha legközelebb jössz, már kinyílnak a virágai, és az illatát is élvezheted. Persze hogy illatos, attól hogy kicsike, még orgona!A gold reef rózsa valami eszméletlenül burján bokor lett, alig várom a virágzását.


Látod, ez már az utolsó alba superba virágok közül van!


Az összeállíltás annyiban érdekes, hogy a milrose rózsát még nem vettem ki, így szegényke beszorult a juhar és egy hortenzia közé. Ősszel majd elköltöztetem (csak tudnám hova...)


A rhododendron cserépben lakik, hisz látod, nincs még árnyék a kertben. Az előkertbe meg már nem fér el.Ne nevess, azért ilyen keskeny a boglárkacserje, mert az örökzöldek lassan összeérnek.Törzsre oltott magyalbokor, ne simogasd meg, mert szúrós a levele. Tele van kis virágocskákkal.A magyal lábánál zsálya van, meg macskamenta, meg levendula.Gyönyörű galambfámGyere közelebb, simogasd meg, nyugi, nem szúr! Bújj hozzá, szippants nagyot, érzed, milyen finom gyantás illata van? Ez a Joschka ciprus. Gyönyörű, ugye?


Jól mondod, hatalmasat nőtt, nagyon szeret itt lenni, mögötte a gazt nem kell nézni, nem kell mindent észrevenni. Ejnye!


Ez is egy goromba szépség, de nézd milyen gyönyörű csillogó levelei vannak. Imádom a magyalokat. Tudom, én mindent imádok.
A Susan magnólia levél-virág párosa. Igen, ennek az illatát érzed ennyire. Nagyon parfümös, ugye?


A Wada's memory magnólia levelei. Nem gondoltad, hogy ilyen szép lesz? Hát nem is tudom. Én valami hasonlót vártam, de tényleg formás kis fa.Hozzá ne nyúlj! Nem látod a méteres tüskéket? Viszont sok szép új levélkét hozott a vadcitrom, pedig féltem, hogy megviseli az átültetés, elvégre nem kicsi példány.


Igazad van, amilyen egyszerű, olyan szép.A Golden beauty nyírfa mégcsak most kezd levelesedni, sokat várok tőle ebben az ágyásban, az örökzöld sövényfal előtt szépen fog mutatni a hámló, fehér kérgével, kecses alakjával.Ugye milyen hatalmasra nőtt a törpe  erdei fenyő? Nem is olyan törpe. Ráadásul nagyon igénytelen, igen rossz, törmelékes talajon is megél.Őt is megsimogathatod, kaliforniai gyantáscédrus. Csak suttogva mondom, nagyon szeretem az örökzöldeket.Nyugodtan hajolj le velem hozzá, hogy közelről lásd a tulipánforma leveleit. Itt csak az oszlopos tulipánfa fért el, kint a kertben az anyukája is megtalálható.Én is láttam, sok helyen már virágzik a lilaakác, az enyém mégcsak most fakad. És nem is lila, hanem rózsaszínű.Így közelebbről jobban látod? Tudom, jöhettünk volna korábban is, majd máskor.Igen, ehhez is hozzábújhatsz, persze csak óvatosan, le ne törd a hajtásait. Oszlopos kék arizona ciprus, csupa báj, mint egy táncosnő.Szagold csak meg, isteni finom illata van, ugye? Ha teljesen kinyílik, a kert egy része telis-tele lesz vele.Bocs, de ezek a dög szúnyogok csak jönnek és jönnek. Élőben sokkal szebb.Császárfa sziluettje az égen. Látod azt az egyetlen bimbófürtöt rajta? Neeem? Pedig ott van ám, remélem ki is fog nyílni.


Bizony, ennyire tele volt az oszlopos almafa virággal. Csak az a rohadt nagy szél egy csomót lefújt róla.


Hát persze hogy hátra is ültettem törpe orgonákat. Nagyon szép, kedves hálás növények.                        És    i l l a t o s a k .


Az idén csudaszépek az orgonák, ugye? És ez az illat! Jaj, majd ha a sövényem is ekkora lesz már belőlük!Hogy melyiket szeretem jobban? Fehéret vagy lilát? Kicsit vagy nagyot? Mindegyiket! Van fehér is, lila is, cirmos is, törpe is, többféle.


 Teljesen igazad van, ilyen szép még sosem volt a perzsafa. Azt hiszem, jót tett neki a sok téli csapadék.Látod, egyik napról a másikra kilevelesedett a csüngő vérbükk is. Én is csak kapkodom a fejemet.Nagyon szépek a somok is idáig, remélem nem ég meg a levelük a nyáron.Hogy ez mi? Ottawensis superba borbolya. Ebből ültettem hátra sövénynek kötésben, sövénykének öt darabot csak úgy egymás mellé, meg elszórtan ide-oda. Végtelenül igénytelen, ugyanakkor gyönyörű.


Tudom, teljesen ránk sötétedik, de még ezt az egyet nézd meg, a sensation orgona, idén ültettem, és hajolj csak közelebb, van illata! Miért csodálkozom? Valahol olvastam, hogy ugyan gyönyörű a cirmos virágzása, viszont sajnos nem illatos. És nem is igaz, mert ennek finom illata van, érzed?

Köszönöm, hogy velem tartottál, legközelebb korábban kezdjük a nézelődést. Jó?
5 megjegyzés:

 1. Ez nagyon jól esett. Kedves írás. Hmmm, még elolvasom párszor és irigykedem egy hangyányit.:)

  VálaszTörlés
 2. Jó, mármint hogy elolvasod még párszor, irigykedni nincs mire. Ha egyszer a gazokat is lefényképezném, hú!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon kellemes kis séta volt, végig élveztem minden pillanatát. Imádok én is estefelé sétálni a kertben vagy kora hajnalban. Mikor itt van a kis unokánk, mindig megvárjuk a naplementét, és csak akkor kezdünk befelé indulni. Én is szeretem a magyalokat, igaz nekem nincs egy se, de a következő beszerzésnél nem feledkezem meg róla. A rózsaszínű lilaakácod ámulatba ejtett! Csodálatos! Sajnos az enyém a lila, a télen megint visszafagyott. Pedig nem is volt olyan hideg, még a datolyaszilvám és a fügék is bírták.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy tetszett. Csuda egy dolog ez az internet, meg a blog, másoknak is megmutatni a kertet.

   Ha magyalt ültetsz, arra vigyázz, hogy egy kicsit ő is fagyérzékeny, ha lehet, védettebb helyet keress neki. Ja, és ha megindul, elég szép nagyra tud nőni.

   Sajnálom a lilaakácodat, ezek szerint fagyzugosabb helyen van az udvarodban.

   Van datolyaszilvád? Termett már neked is? Nálunk nagy kedvenc a gyümölcse.

   Törlés