2019. április 2., kedd

Csodás természet


Az idén meglehetősen korán jött el az a pillanat, amikor tulajdonképpen minden percben történik valami a kertben...Képtelen leszek megörökíteni, viszont igyekszem minél több csodának legalább részese lenni. Ezért van, hogy amikor sajnálnak a nagy kert, és a valószínűleg végeláthatatlan munka miatt, csak somolygok a bajszom alatt....hogy én mennyit lógok a kertben, csak bambulok, és gyönyörködöm, oda-vissza (ami nem semmi kicsivel több mint 200 méteren).


Acer palm. Mikawa Yatsubusa: Fel van adva a lecke a juharoknak - meg persze nekem is - ezzel a szeles, száraz időjárással.  Gyönyörűek a bontakozó levelek, a Mikawa Yatsubusa az elsők között van...


Skimmia japonica Rubella: Ez a fajta nem hoz bogyókat (ahhoz termős és porzó is kell), viszont viszonylag könnyen tartható, ha találunk számára félárnyékos helyet, és nem meszes a talajunk. Utóbbi esetben kiválóan nevelhetjük edényben is, lévén, hogy nem lesz nagyobb 1,5 méternél, az is sok-sok év múlva. Itt már teljesen kinyíltak a virágok.



Duchesse of Edinburg: Kora nagyvirágú klemátisz, idén különösen korai:) Ezeket a klemiket  nem metsszük erőteljesen, csak kb. 1 méterig vágjuk vissza.


Halesia carolina (hóvirágfa) : Valami fantasztikus érzés látni felnőni egy fát. Jó, ez még nem felnőtt méret, de akkor is, kb. 50 centis volt, mikor ültettem...



Malus Adirondack:  Széles oszloposan növekvő díszalma.

 Pinus schwerinii Wiethorst:  Több okból is hasra kell vágódni ez előtt a szépség előtt: egyrészt  mert még pici, másrészt mert hozza a tobozokat....



Ghislaine de Feligonde, egyelőre még virág nélkül:)

 Viburnum r. Villow Wood: bár örökzöld, levelei jelentős részét ilyenkor "lecseréli". Az újdonat levelekkel együtt jönnek a virágok is. Nagyon szeretem ezt a lassú növekedésű, gömbölyű bokrot. Akár sövénynek, akár szoliternek megfelelő.

 Amelanchier arborea Robin Hill: Simogatnivalóan puhák ezek a virágbimbók (megjegyzem, mára már virágok). Én imádom az apró,édes termését is (rejtély, ki és miért nevezte el magyarul Fanyarkának...)


Cercis canadensis Heart's of Gold: az idén rengeteg virág lesz rajt. A júdásfa a törzsvirágzás iskolapéldája.





Picea omorika Pendula:  ez itt a győzelem jele:)


Illatos jácintocska



Magnolia Alba Superba: A fagy egy kissé megcsípte, némely virágnak kissé barnásak lettek a leplei. De elképesztően gyönyörű, a virágok külön-külön, és az egész fa. 11 éve ültettem:)






Photinia Red Robin:  A tavalyi fagykárt lassan kiheveri, viszont néhány ágán nagyon sárga leveleket hozott, úgyhogy már adtam neki vas+keserűsó kombót. A korallberkenye sincs oda a meszes talajért...A 3. képen látszanak a virágbimbók





Ilyen szépen elterjed a pénzlevelű lizinka, ha jól érzi magát. Ehhez félárnyék kell, és az, hogy ne legyen száraz a talaj. Közte bújnak  a nőszirmok.


Berberis Julianae: Leginkább sövénynek való ez a tüskés borbolya.


Oszlopos körte virágzása




Abies pinsapo Glauca virágai


Magnolia Burgundy Star: abban a szerencsés helyzetben vagyok a nagy kert miatt, hogy meglehetősen sok magnóliát ültethettem. Most hagyjuk a fa termetűeket, a nagyvirágúak közül is úgy válogattam, hogy ne egyszerre virágozzanak. Mind a Daybreak, mind a Burgundy Star később hozza a virágokat. A Burgundy idén először fog virágozni, gondolhatjátok, milyen türelmetlenül nézem naponta többször is azt a két bimbót:)


Még egy Alba Superba:)


Pyrus calleryana chanticleer: Festeni nem lehetne nála szebbet...kiváló utcai sorfa, egyébiránt, és az illata....hát az büdös. Először nem is akartam elhinni, hogy ez az én fám, mindent és mindenkit meggyanúsítottam, de rá kellett jönnöm, hogy a díszkörte virága bűzlik, szó szerint..A rovarok azért imádják....




Chamaecyparis Imbricata Pendula: csak úgy, mert gyönyörű és mert imádom


Hunyorok: nagyon sokáig díszítik a kertek ezek a hálás növények.


És a változatosság kedvéért: Magnolia alba Superba








Magnolia Susan: Igazából nekem jobban tetszenek a gömbölyű, kehelyforma virágok (ízlések és pofonok ugyebár), de eszméletlen illata van a Susannak, az biztos. Hogy mennyire fér el kisebb helyen is, az talán már a képről is látszik...semennyire.  A Susan széles bokor lesz, tehát a helyigénye nagy.


Acer palm. Crimson Princess bontakozó levelei a Viburnum davidii előtt.


Paeonia Godaishu: kellett néhány év ennek a fás bazsarózsának, mire a jelenlegi, kb. 1,7 magasságát elérte.




Segítek:) A magnolia grandiflora-ra fut fel a Clematis Niobe, ugyanakkor a Syringa meyeri Palibin virágbimbói is látszanak.


Az ősszel vett, majd télre kint, az asztalon felejtett, februárban hevenyészve eldugdosott Gyöngyikék:)

 A hétvégén a fiúk is dolgoztak....Egyelőre csak ebből az irányból mutatom a padot, mögötte a "Miből lesz a cserebogár" c. kerti játszótér található, és egyáltalán nem publikus:) Majd, egyszer...



Ezt a részt most nagyon szeretem...érdekes, néha elég valami apróság, jelen esetben ez a pad, és mintha minden a helyére kerülne. A "focikapu" (egy kedves olvasóm találó megjegyzése) félig már le van fújva (festékkel)....És hogy miért is a betonháló a futtató? Mert erre igazán könnyen fut fel a klemátisz. Ha a kedves férjem értene a vashoz, tudna nekem csinálni szépséges és strapabíró futtatót, akkor lehetne más is...de ő csak ilyen kedves, bumfordi padokat tud, mint lent:) A gyárilag kapható szép és igen drága futtatók szépek és igen drágák. Egyébként meg nem jók semmire (tapasztalat).


 Ennyi fért bele mára.  Most már vinni kell a fényképezőt, ahányszor kimegy az ember lánya, de gondoljátok el: csak örökzöldből több mint 100 van....és nem is darabra:) Képtelenség mindent lefotózni, ezért mint mindig, most is elmondom: a júniusi (meg persze a többire is) kertlátogatásra még bőven van hely, az Édenpont oldalán tudtok jelentkezni. Szeretettel várok mindenkit egy hosszú sétára, növényismertetővel:)


Addig is, jó kertészkedést!


Petra

1 megjegyzés:

  1. Nem baj, ha bumfordi az a a pad. A mienké apámé volt, fele már elkorhadt, de őrzöm, szívbéli emlék.

    VálaszTörlés