2019. május 6., hétfő

100 kép a kertből, lesz szó juharokról, szépséges örökzöldekről, a csalánlé receptjéről, és néhány jótanács a kertlátogatáshoz is

Pénteken meg szombaton rengeteg képet csináltam, s bár egyszerűbb simán felrakni a Facebook-ra, itt viszont jóval többet lehet írni a kertről.
Talán mindenki nagyon várta már az esőt, én is,  ez a hideg azért kellemetlen meglepi, a viharos szelet meg egyenesen gyűlölöm.
Évekkel ezelőtt volt, hogy ott álltam egy-egy fiatal fácska mellett, és ellentartottam a törzsét a szélnek....persze csak egy ideig, nem vártam ki a vihar végét. De még most is végigjárom a kertet ilyenkor, és kitartásra szólítok fel...csak nyugi, túléltünk már több ilyet is.


Idén nagyon precízen betartottam a klemátiszok metszését - szépen megnéztem melyik klemim melyik metszési csoportba tartozik. A képen a Guernsey Cream (ugyan anno a Duchesse of Edunburg-t kértem, de hiába szólítom én ezen a néven, attól még nem lesz az), ami egy korai virágzású klemátisz, tehát nem kell erősen visszavágni, 100-150 centisre meg kell hagyni. 



A klemátiszok legkönnyebben drótkerítésre, vagy ahhoz hasonló futtatóra tudnak támaszkodni. Tehát a 3 vagy 4 lábból álló, egyébként szépséges ilyen-olyan mintázatú futtató baromira nem lesz neki elég. Ráadásul mivel amúgy is befutja az egészet, úgysem látszik belőle semmi, tehát legegyszerűbb (és legolcsóbb) betonvasból vagy betonhálóból futtatót csinálni nekik.



Innocent Blush klemátisz eső előtt, és esőben:) Ő szintén egy korai virágzású klemátisz, tehát gyengén kell visszametszeni.




Syringa meyeri Palibin - több helyre is ültettem belőle. Ezen a képen egyetlen bokor van, láthatóan remekül érzi magát itt, pedig nagyjából félárnyékban van. Itt terjeszkedhet, mára közel 2 méter magas, és meglehetősen széles is.




Ezen a részen sövénynek ültettem, dúsabb is, mint a magányos bokor. Itt már az egyik részét metszenem is kell, különben az egész udvart elfoglalja:) Mennyei orgonaillatban úszik az udvar....



Fritz Nobis rózsa - nálam mindig ő kezd. Óriási, széthajló bokra van, rogyásig bimbókkal, pazar illattal. Remélhetőleg nem rohadnak be a bimbók a sok esőtől...






Agnes - hibrid rugosa. Ez a sárga szinű rugosa rózsa sokáig nem tetszett, nem tudtam vele megbarátkozni. Aztán tavaly olyan szép, ágemeletes formát vett fel, amitől megbocsátottam  neki az előző évek semmitmondó fejlődését. Amúgy a virágok nagyon szépek, a bimbó meg egyenesen lenyűgöző.




És a Roseraire de La Hey is kinyílt


Ahogy járom végig a kertemet, bizony sokkal többször filozofálgatok, és beszélgetek a növényekkel, mint dolgozom:) Számos alkalommal felmerült már bennem, hogy sokan leginkább a rózsákról ismerik a kertet, esetleg a blogot is....pedig ahogy többször is megjegyeztem már: ez nem rózsakert. Kert, ahol viszonylag sok rózsa van, de higgyétek el, ekkora területen egyáltalán nem dominálnak, nem tűnnek soknak. Akik jöttök majd kertet nézni, szerintem egyet fogtok érteni velem abban, hogy ez a kb. 160 rózsa egyszerűen kell ebbe a kertbe. De nem csak miattuk érdemes jönni, ha elvirágoznak a történelmi rózsák, ugyan folyamatosan fog nyílni még sok-sok, tehát rózsa lesz később is, de itt vannak ők, az örökzöldek, a nagy szerelem:


Pseudotsuga menziesii glauca - kék duglász. 




Pinus schwerinii Wiethorst - egy igazi ínyencség. Csodaszép ez a kisnövésű fenyő, a hosszú kék tűivel, a gyönyörű tobozaival



Pinus armandii - még messze van attól, hogy impozánsnak mondhassuk, de már el lehet menni alatta:)



Abies lasiocarpa Fastigiata - imádom a sziklás hegységi jegenyefenyőt. A fiatal hajtások tapintásra szabályosan gumiszerűek, ezért aztán agyon simogatom



Van néhány egész tekintélyes méretű örökzöld, mint pl. a Juniperus Kaizuka



De a Calocedrus decurrens (kaliforniai gyantásciprus) is határozottan mutatós példány, lenyűgözően hámló kéreggel

A Magnolia grandiflora szintén jelentős példány immár


És mindenképpen figyelemre méltó a Chamaecyparis Imbricata Pendula



Xanthocyparis nootkatensis Pendula - szép nagy példány van az első udvarrészen (csüngő nutka)



Nagyon szeretem a valódi ciprusokat, szeretnek nálam, és a három példány igazán szépen fejlődik. A képen a Cupressus glabra Green Tower.



Cupressus glabra Joshka


Cupressus arizonica Glauca Fastigiata (a Fastigiata szó oszloposat jelent. Ám ez nem minden esetben jelent karcsút is...ez a fa is széles oszlopos formában növekszik)


Taxus baccata Dovastoniana Aurea - micsoda érzés egy ilyen pompás példány tulajdonosának lenni



Sequoiadendron Barabits Requiem - mamutfenyő csüngő változat


Picea abies Inversa - Inverz luc


Abies pinsapo Glauca - kék andalúz jegenyefenyő - még nincs 2 méter sem, de már ő is a látványosabb szépségek közé sorolható.


Pinus aristata - gyantástűjű szálkásfenyő - igazi kiskerti fenyő (nekem ugye muszáj:), lassan növekszik, és soha nem lesz magasabb 3 méternél. Ugyanakkor elbűvölő kis fa, a gyertyáival, a folyton gyantás tűleveleivel, amire mindenki rákérdez, ugyan mivel is szórtam meg?




Pinus densiflora Glitzen Pendula (és rajta keresztül a kert, vagyis a világ:)


Cedrus deodara Karl Fuchs - deodár cédrus bombabiztosan télálló változata. És ráadásul csodás és imádnivaló.



Kér darab Calocedrus decurrens van a kertben, ő a fiatalabb példány. Sokkal kitettebb helyen van, mint az első, de ugyanúgy jó tempóban fejlődik, kissé talán féloldalasabb, de valószínűleg majd ezt is kinövi.





Cedrus atlantica Atlasz - egy talajig zárt atlasz cédrus változat, az Arizonica kertészetből, Hódi-Tóth József szelekciója (nagyon büszke vagyok rá, hogy több példány is él Hódi-Tóth József szelekciói közül a kertben. Ő immár fentről gyönyörködik az örökzöldekben, de remélem sok-sok kert őrzi munkájának gyümölcsét).


Picea abies Formanek - egy újabb kissé groteszk, csüngő változat. Én imádom őket, és nem tudok mit kezdeni némelyek csodálkozó pillantásával - hát ez meg mi?:) Mindenkit csak biztatni tudok, ültessen csüngő örökzöldeket, nincs két egyformán növő példány - egy-egy műalkotás boldog tulajdonosai lehetünk.



Cupressus x notabilis. Páratlan szépségű csüngő fa, ahol a hajtások vízesésszerűen omlanak alá. Hatalmas fává nő.



Pinus sylvestris Fastigiata - oszlopos erdeifenyő. Nagyon mutatós fa. Az oszlopos fák egy újabb lehetőség a megszállott kerttulajdonos számára - aránylag kis helyen is elférnek, tehát szépen be lehet őket illeszteni ágyásokba, utak mellé, a gyepbe, stb. A kék hordóban a második adag csalánlé bűzlik, akarom mondva készül, erre majd visszatérünk.




Pinus luchuensis - Már az idén is vágtam le az alsó ágaiból. Mivel keskeny az udvar, vannak fenyők és fák, amiket fel kell metszenem, hogy el tudjunk alattuk járni. Ezt viszont egész fiatal korban elkezdtem, hogy elég legyen metszőolló, később az ágvágó, és ne kelljen fűrészhez nyúlni, minél kisebb sérülést okozzak a fáknak.



Pinus sylvestris Xavery - egy törpe erdei fenyő féleség. És hát meg kell őrülni, vezérhajtást hozott a drága....Nagyon mozgalmas kis fenyő, váltakoznak a hosszabb és a rövidebb tűi.


Sequoiadendron giganteum - mamutfenyő. Bevallom, nem teljesen problémamentes fenyő, de képtelen lennék lemondani róla. Télen 3 vagy 4 zsák szárított marhatrágyát szórtam szét a törzse körül, letakartam kartonpapírral (mert nagyon tömör a talaj), arra is szórtam mindenfélét....és remélem, csupa jót tettem vele. Mert hát milyen csuda egy dolog már, mamutfenyő az ember kertjében?



Picea smithiana - himalájai luc. A leghosszabb tűjű lucféle, fiatalon kissé fagyérzékeny. Van ez a dolog bizonyos növényeknél, hogy kiskorban fagyérzékenyek, később ezt teljesen, vagy legalábbis nagyjából kinövik. A nagyjából azt jelenti, hogy ha idősebb korban kapja el őket egy hideg tél vagy tavasz, akkor az új hajtások visszafagynak, de a fa nem fog elpusztulni, idővel kiheveri. Fenséges, pazar fenyő lesz belőle.



Pseudotsuga menziesii Pendula Mika - a duglászfenyőnek egy lengyen csüngő fajtája. Roppant igénytelen, ám annál csinosabb a drága.



Picea pungens Hermann Naue - ezüstfenyőnek egy törpe változata, amely igen fiatalon hoz tobozokat, akár a hajtáson áttörve is.



Picea likiangensis Purpurea - licsiangi luc változat (ugye milyen szépségesek a fenyők az új hajtásaikkal?). Nem lesz belőle magas fenyő, viszont eléggé terjedelmes lesz ahhoz, hogy teret biztosítsunk neki. A Purpurea fajta elvileg igen fiatalon hoz tobozokat, de ez a kis huncut tavaly ezt kihagyta.



Abies koreana Fastigiata - koreai jegenyefenyő oszlopos változata. Semmilyen információt nem találtam róla, sőt képet sem nagyon idősebb növényről, úgyhogy eléggé lutri a drága. De az alapnövény növekedéséből kiindulva biztosan nem egy óriást nevelgetek.

Persze nem az összes örökzöldről tettem fel képeket, ennél valamivel nagyobb a választék, de soha nem tudom az egész kertet, főleg az összes növényt lefotózni egyszerre. És ha még tudnám is, nem tudnám feltenni őket, hiszen többszáz növényről van szó.

De remélem, sikerült meggyőzni mindenkit (aki eddig esetleg kételkedett volna), miszerint ez nem rózsakert. De ha nem,. akkor folytassuk a juharokkal (amikből szintén csak töredéke lett fotózva. 36 japán juhar van kiültetve a kertbe, ezen kívül 3 circinatum, 2 davidii, 1 griseum)

Rögtön az elején (bár többször írtam már, de nem bánom, ha kell minden alkalommal elmondom):
az, hogy egy növény kedveli a savanyú talajt, nem egyezik meg azzal, hogy csak savanyú talajon él meg. Savanyú talajon él meg a rhododendron meg az áfonya, pl. 
A hortenziák, magnóliák, somok és a juharok is kedvelik a savanyú talajt. De ami nélkül nem tudnak élni, az a tápanyagdús, porhanyós,nedves de jó vízáteresztő talaj. Tehát tömör, száraz, sovány talajba hiába is ültetjük, még ha savanyú, akkor is (nem tudom, hogy ez a kombináció létezik-e). 
Viszont ha a fenti feltételeket tudjuk teljesíteni, akkor juharunkat nem fogja érdekelni, hogy savanyú-e a talaj, avagy sem. (Nyilván nem arra gondolok, hogy meszes talajba is mehet).
Legjobb, ha szárított marhatrágya és tőzeg keverékébe ültetjük, talaját mulcsozzuk. Mivel sekélyen gyökeresedik, ezzel szépen el is indítjuk a növekedés útján. Évente akár kétszer (ősszel és tavasszal) teríthetünk vegyesen marhatrágyát és tőzeget a tövéhez. És akár naponta is öntözhetjük - mértékkel, érzéssel, nem kirohasztani akarjuk, csak hogy nedves legyen a talaja. Ha így teszünk, akkor elviseli a napos helyet, és a szelet is. Bár legjobb, ha ez utóbbitól megkíméljük, ha tehetjük. Nálam egyelőre ennyi juharnak nem jut ideális hely, vannak, akiknek ezt+azt el kell viselniük.
Többszáz fajta japán juhar van, valami 600 talán....szóval messze nem az, hogy ha neked is van vörös levelűd meg nekem is, akkor ugyanolyan juharaink vannak....szinte tuti nem. És igenis akarjátok tudni név szerint, hogy milyen juhart is választotok, és nézzetek utána, számos  helyen vannak remek leírások (Buchholz and Buchholz, pl.). Nyilván a többszáz fajta között nagyon sok az átfedés, sokszor nem sok különbség van, de olyan páratlan szépségek vannak, amikről kár lenne lemondani.

Acer palmatum Alpenweiss - nézzétek ezeket a csodás új leveleket. Minden nap megcsodálom őket, többször is. Aztán majd mind olyan friss zöld lesz, mint a régebbi leveleken már látszik.



Acer palmatum Miwa - Úgy, mint a fenti is, a Buchholz iskola bevezetése. A neve "kecses szépséget" jelent. Egyszerűen hihetetlen ez a színorgia, ami a tavaszi leveleiben mutatkozik, nem lehet betelni vele.


Acer palmatum Spring Delight - kecsesen, gomba módra növő (mármint az alakja:) juhar, szépséges, szeldelt levelekkel



Acer shirasawanum Autumn Moon - és ezek a már-már őszi színek egész évben kitartanak. Roppant mozgalmas a látvány.



Acer palmatum Pung Kil - oszlopos formában (széles oszlopos) növekvő, szeldelt levelű szépség. Ha tehetjük, a vörös - bordó - lila levelű példányokat úgy ültessük, hogy a felkelő vagy lemenő nap átsüssön a leveleken. Hihetetlen látvány


Ugye?




Acer palmatum Manyo - no - Sato : ennek a kis juharnak őzbarnák a levelei.


Acer palmatum Red Pigmy - teljes napon, teljes szélben


Acer palmatum Como - és megint egy lenyűgöző színösszeállítás. Tényleg nincs csodálatosabb a természetnél.




Ezek az apróságok teljesen elrabolták a szívemet, és élénken el tudom képzelni őket pár év múlva, micsoda lenyűgöző díszei lesznek a kertnek.

Acer palmatum Seiyru - a kihagyhatatlan. Ez a légies lomb, az üde zöld levelek, egy csoda.




Itt a vége, fuss el véle: Ekkora kertnél bizony nem könnyű feladat a telekhatár körbekerítése sem (főleg ha fogalmunk sincs, hol is van a telekhatár...?) Szakaszosan fagyalsövény van ültetve, váltakozva különböző virágos bokrokkal. A telek lezárásaként Spiarea vanhouttei (közönséges gyöngyvessző) van ültetve, ami jelenleg igencsak látványos a hófehér virágaival



Rosa glauca - kék rózsa. Ez a vadrózsa féle apró rózsaszín virágokat hoz, de nagyon mutatós a hamvaskékes levélzete is.



Meglehetősen sok Viburnum féle van ültetve a kertbe, ez itt a plicatum Kilimanjaro



Viburnum nudum Pink Beauty - tavalyi ültetés, szép, keskeny, örökzöld levelekkel. Még mindig rajt vannak a tavalyi bogyók - de hozza a bimbókat is.




Hamamelis Ruby Glow - (varázsmogyoró) pénzlevelű lizinka szőnyeggel a lábánál

Cornus alba Sibirica variegata (tarka levelű som) virágzásban



Nyssa sylvatica (tupelófa) fakadó levelei



Fagus sylvatica Aurea Pendula - karcsú, kecses csüngő bükk, aranyszínű levelekkel. Teljes napra nem való, mert nagyon könnyen megég.



Clematis macropetala Ballet Skirt



Fagus sylvatica Purpurea Pendula - csüngő vérbükk. Egyszerűen csodás, mint egy balerina.





Neillia thibetica - nagyot fejlődött ez a nálunk meglehetősen ritkán ültetett (és kapható) cserje.



Clematis koreana  Amber - tavaszi ültetés, elbűvölő sárga virágokkal.



Még mindig van magnóliavirágzás - Susan



És van, amelyiknek ez a természetes, hogy csak most hozza a virágokat - Magnolia tripetala - ernyős magnólia




Magnolia Alba Superba az utcán növő Pyrus Calleryana Chanticleer (kínai díszkörte)-vel.


A Magnolia Alba Superba remek támaszték a Clematis Cirrhosa Isca számára









Weigela bimbók - ez félárnyékos helyen van, a napos helyen levőek már virágoznak.



Rengeteg virág van a Dyospiros Kaki-n, vagyis a datolyaszilván




Chartreuse de Parme rózsa zsályával, ami ugye egy aromás növény. Egyelőre a zsályán van a több tetű.




Napról napra  szebb a Taxodium Distichum Falling Waters (csüngő mocsárciprus)



Cornus kousa Capuccino virágzásban - ennek a változatnak a levelei is igen mutatósak.


Cornus kousa Pink Lips - mit össze agyaltam, hogy ezt a japán somot vagy a Summerfan változatot rakjam az első udvarrész nagy ágyásába. Végül a Summerfan változat mellett döntöttem, ami egy sárgatarka levelű som. És úgy látom, jól tettem, mert a Pink Lips lehet csak ősszel lesz "pink).




Kertrészlet Metasequoia g.-vel, kínai ősmamutfenyővel.


Kertrészletek












A Magnolia grandiflorára felkúszott a Syringa meyeri Palibin. Nagyon klassz, hogy így meg lehet hosszabbítani egy-egy növény virágzását.


Ahogy ígértem, visszatérünk a kék hordóra, vagyis leginkább a tartalmára. Már a második 200 liter csalánlé ázik benne. Mellesleg nem kis büszkeséggel tudatom, hogy csalánért a szomszédba járok....
Sokszor, sok helyen szóba kerül, hogyan készül, hogyan használjuk.....csak semmi izgalom. Ez az a recept, amit nem lehet elrontani. Ugyebár adva van a 200 literes hordóm (másnak kisebb), ezt megszedem csalánnal. Nem mérek, szedek, amennyit csak tudok, első körben 6 vödör volt, jól megtaposva, jelenleg egy púpos talicskányi. Ahogy jön, gyökérrel, vagy anélkül. Ezt beleszuszakolom a hordóba, beleteszem a slagot, és elmegyek sétálni. Jó esetben még az előtt érek vissza, hogy kiöntene....ekkor ráteszem a fedőt, és naponta-kétnaponta (ahogy eszembe jut) megkeverem. Időjárástól függően 1-2 hét alatt olyan állapotban lesz, hogy ki lehet hordani. A vastag szárak szétmállását én nem szoktam megvárni, azt odarakom valamelyik növény vagy sövény tövébe. A levelek viszont teljesen eltűnnek, és egy sötétzöld, igen erőteljes szagú lé lesz belőle. 
A növények tövéhez öntöm, mégpedig elsőkörben azokhoz, amiknél szeretném elérni, hogy gyorsan nőjenek, vagy simán kissé le vannak maradva, vagy tudom róluk, hogy sok tápanyag kell nekik - vagyis szinte minden jöhet. Az előző körnél hátulról jöttem befelé, minden juhar kapott, néhány rózsa, magnólia, nagyjából a kert feléig értem el vele. Egy 10 literes kannát kb. 4-5 növényre osztok el, függ tőle, mekkora a növény, és mennyire gyenge a talaja. Amikor az utolsó cseppet is elöntöttem, kezdődik elölről ....megyek a csalánért, stb.stb.  Csodát fog művelni a növényekkel, és a tieitekkel is, ha alkalmazzátok.

Abban a reményben, hogy azok közül is olvassák, akik május 25-én látogatóim lesznek, néhány - remélem - hasznos gondolat:
A kert hosszú, 200 méter körül, ezt oda-vissza meg kell járjuk, tehát kényelmes cipőben érkezzetek. 
A sok fa ellenére egyelőre igen napos (persze ha jó idő lesz), nem szeretném, ha bárki felégne. Inkább könnyű, hosszú ujjú pólóban gyertek, és bizony nem ártana sapka sem a nap ellen. 
A többi már az én dolgom:)

A mostani képekkel kicsit azt is akartam demonstrálni, hogy van látnivaló bőven a rózsákon kívül is, tehát a következő kertlátogatásokra is szeretettel várom a jelentkezőket.

Bízva abban, hogy sehol nem okozott kárt a viharos szél, jó kertészkedést kívánok:


Petra

5 megjegyzés:

  1. Csodaszép a kérted,mint mindig. A rózsák,klemátiszok,juharok,és persze az örökzöldek mind szemetgyönyörködtető látványt nyújtanak. És nekiállok a csalánlének is😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Attila:) A csalánlé áldásos hatását nem győzőm eléggé hangsúlyozni, és ha valaki hozzá tud jutni, akkor gyakorlatilag ingyen doppingolhatja a kertet:) Úgyhogy hajrá!

      Törlés
  2. Egy púpos talicska csalán ment a hordóba. Most lett tele vízzel. Feladat végrehajtva😀

    VálaszTörlés
  3. Már régóta követem a blogodat. Nagyon gyönyörű a kerted! Láttam, hogy van Clematisod is. Az én személyes kedvencem a lonc, ami nem annyira kényes, mint a Clematis és hosszabb ideig is virágzik. Ha megengeded, szívesen ajánlom figyelmedbe ezt cikket, ahol nem csak a loncról, hanem más hasznos kerti tippől is olvashatsz. https://lakberinfo.hu/kert/kerti-novenyek/2017-05-17-ultess-loncot-ha-szereted-az-illatos-es-szines-burjanzo-viragerdot/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Nati. A lonc és klemátisz összehasonlítás ebben a formában azért nem igaz ám:) Először is loncból nincs akkora választék, klemátisz nagyon sokféle van, a bokor formájú évelő klemátisztól kezdve a korai majd késői virágzású nagyvirágúakig, aztán ott vannak a macropetálák, a viticellák, texensisek, sorolhatnám. Klemátiszból lehet úgy ültetni, hogy szinte egész évben virágozzon. Aztán azért sem válthatja ki a lonc a klemátiszt, mert ha valakinek kisebb kertje van, vagy pl. rózsák mellé szeretné, oda a lonc nem való az erőteljes növekedése miatt. Úgyhogy a lonc vagy klemátisz ügyet így nem lehet eldönteni. Nálam nagy a terület, klemátiszból van majd 50, loncból csak három, mert sokkal nehezebb elhelyezni őket, mint a klemiket.

      Törlés