2018. október 10., szerda

Ködbe burkolózva

Van, amikor a természet maga siet segítségünkre, hogy szebbé, még szebbé tegye a kertünket. Gondoljunk csak télen a zúzmarás ágakra, a behavazott tájra, de ilyen a köd is. Persze csak megfelelően adagolva:)


Néhány rózsa: WS 2000


Rhapsody in BluePalais BironJacques Cartier (erősen összebújva a weigelával)Millamy Dallamy


Thisbe


A késő őszi meleg, ami messze nem olyan, mint a nyári forróság volt, előcsalogatja a rózsák mélyebb színeit. A lombok zömmel (nyilván van kivétel) egészségesek, mondjuk ma felfedeztem, hogy az egyik fiatal tő tetves...majd jön a hideg, és megoldja.


Termések: Ilex Blue AngelZiziphus jujuba, ő ehető, de ezért biztosan nem ültetném. Meg lehet enni, de hogy finom lenne...az erős túlzás. Viszont a fa igénytelen, teljesen télálló, betegségektől mentes, kis helyen elfér, egészen mutatós.

Cedrus deodara Karl Fuchs,
Juharok: kétségkívül a legszebben színesedő lombos növények közé tartoznak, kár, hogy a zöm 5x5 centis lombkoronával rendelkezik csak:) Persze nem vagyok telhetetlen, örülök, hogy mindegyik él, és tulajdonképpen valamennyit még nőtt is.  Az apróságokat persze nem fotóztam le, csak gyönyörködöm bennük nap mint nap.

Crimson PrincessPung KilRyuseyNagyon szép őszi lombszíne van a diervillának, ami egyébként meglehetősen igénytelen cserje (ettől függetlenül nyilván szebben fejlődik tápanyagdús talajban). Nagyjából 1,5 x 1,5 méteres lesz, nyáron hozza sárga virágait.


Az abélia is kezd őszi színre váltani, miközben változatlanul ontja a virágokat


A törpe orgonák nem csak kompaktabbak, mint a közönséges orgona, de az őszi lombszínük is látványos. Itt a Patula Miss KimA magnóliák is kezdik: Daybreak


Deutzia Mont Rose: minél idősebb, annál szebb a habitusa, ráadásul az ágai is hámlanak, ami külön díszítő érték.
Cornus kousa Pink Lips, háttérben Amelanchier
Fagus sylvatica Purpurea PendulaIlex aquifolium - akkora, mint a smaragd tuják - majd 4 méter. Elképesztően szép. Ő egy hímivarú példány.
A geranium gyönyörűen befutotta talajt a rózsáknál, ősszel kicsit fellángol


Mindenütt borágó nő - még a járdák réseiben is. Nagyon jófej növényVerbénák a ködben
Ceanothus pallidus Marie Rose (rózsaszín táskavirág) elnyílott virágzata fölött a tó


Ködös képek: szinte valószínűtlen a kert látképe:


Tudom, sokan nem szeretik az őszt, és főleg nem várják a telet. Pedig annyi izgalmas tennivaló vár ránk: először is lehet ültetni, meg átültetni. Végiggondolni, tervezni új ágyásokat (ezt nekem persze tilos). Tőosztani évelőket. Lassan be lehet vásárolni szárított marhatrágyából (különben a kedves férjem infarktust kap, úgy csinálok, mint aki elhitte, hogy Ő elhiszi azt a 4 zsákot, amit már rég ki is terítettem az első udvarban úgy, hogy a rózsák nem is kaptak) Még javában lehet (kell) gazolni, én még egy gyomirtózást is tervezek. Meg lehet venni a lemosó permetet, nehogy elfelejtkezzünk róla...És közben persze élvezni kell a kertet, az illatokat, a színeket, a rovarokat, madarakat, a napfényt. Csodálatosan szép októberünk van, bár egy kis eső nem ártana (még mindig öntözök néhány növényt). Remélem, ma sem bántátok meg, ha velem tartottatok:)


Jó kertészkedést!


Petra

14 megjegyzés:

 1. Milyen sokat változott, mióta ott voltunk. Egész sűrű, népes lett a hátsó rész is. Így a ködben olyan más, olyan titokzatos, mesevilágot idéző, szinte várom, hogy megjelenjen egy tündér, vagy egy őz. Utóbbi nem lenne túl jó hír.;)
  A kedvencem most az abéliád. Jó őszözést!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Meli:) Igen, sokat változott, bár az én szemem biztosan kevésbé látja, mint az, aki csak időszakosan látogat ide. Ezért jó visszanézni a képeket, mert abból tudom, hogy haladunk előre. Egyébként is régen voltatok, azóta a kis Mókiból nagyfiú lett, és van akivel még nem is találkoztam:) Sajnos az őz esélyesebb, pedig igazán a tündérnek örülnék...

   Törlés
  2. Már tényleg három éve? Van mit bepótolni!

   Törlés
  3. Rettenetes gyorsan megy az idő....Majd bepótoljuk:)

   Törlés
 2. Jó volt élőben is látni. Szépen összefoglaltad az októbert. Esőt csak várom, s várom, ami ideért semmi nem volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örültem Nektek:) Nálunk sem volt egy csepp sem, és egyelőre nem is írja....pedig nagyon kellene.

   Törlés
  2. Tök jó:) Lehet tudni, milyen fajta?

   Törlés
  3. Vörös ilyenkor, s télen a vesszője is vörös marad, a nevét nem tudom, nem volt cédulája,csak megmutatták milyen lesz majd.

   Törlés
  4. A levelei szeldeltek? Ha nem, akkor gyorsabban fog nőni, és 10 évesen kb. 2-3 méteres már meglesz. Ha szeldelt, akkor lassúbb, és attól függ, mit vettetek:) Legyen sok örömötök benne!

   Törlés
  5. Na végre észrevettem, hogy nem a saját nevemben beszélek:)

   Törlés
 3. Gyönyörű a kert! Egy kérdésem lenne: egy kis (2×4méteres) házikó falára és ha megy a tetőre szeretnék Himmelsauge rózsát futtatni (korábbi képeken láttam, hogy van a kertben); azt szeretném kérdezni, hogy honnan szerezte be, és, hogy kell-e metszeni, vagy elég visszavágni ha túlnő?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:) A történelmik jórészét Németországból rendeltem, a Schultheis rosen-től. De Himmelsauge szerintem a Kohári kertészetnél is van, szép és egészséges rózsákat küld. Ez egy igen erőteljesen növekvő rózsa, az első 2-3 évben nem kell metszeni, későbbiekben virágzás után már lehet alakítani rajta, az öreg, fás ágakat kell visszavágni tövig, a többiből meg amennyi szükséges. Igazából ezeknél a rózsáknál ifjítás, ritkítás szükséges.

   Törlés
  2. Köszönöm a választ! Sok sikert a kerthez!

   Törlés