2018. április 27., péntek

Változatok, valamint ahogy előzőleg írtam, nyitva lesz az aranykapu...

Még mindig úgy gondolom, május közepe lesz a nyílt nap, addigra a rózsák valószínűleg nyílni fognak. Bár mindig van látnivaló, ha már lúd, legyen kövér, nyilván a rózsavirágzás sokat dob a látványon. A pontos dátumról természetesen időben adok tájékoztatást. Ha valaki nem tudná, a kert Somogy megyében, Kaposváron található, jellege gyűjteményes kert. A jelenlegi növénylistát frissítettem az FB oldalon.

Ma mutatok néhány példát, milyen változatokat ültethetünk bizonyos fákból, ha az alap nem fér el a kertünkben. Ilyen például a bükk (fagus sylvatica), amely hatalmas, mélyárnyékot adó fává növekszik, s mint ilyen, nagy parkok növénye. Na de nem kell ezért lemondanunk a bükkről, mert hiszen van belőle oszlopos, csüngő, bordó, sárga, lássuk:


Fagus sylvatica purpurea pendula (csüngő vérbükk)


A fának két formája ismert, az egyik típus törzsre van oltva, így ez határozza meg a fa magasságát, széltében fog növekedni leginkább. A másik változat - ilyen az enyém is - rendes fává nő, tehát 15 métert is elérhet, és szabálytalan, terebélyes alakja lesz.
Kisebb kertbe mindenképpen az oltott változat ajánlott. Tűző napra kerüljön, jó talajba.


Fagus sylvatica Dawyck Purple (oszlopos vérbükk)



10-15 méterre növekvő, karcsú, oszlopos növekedésű, csodaszép díszfa. Levelei kihajtástól kezdve bordó színűek, egész nyáron megtartja ezt a színt. Csak teljes napra való, tápanyagdús talajba.


Fagus sylvatica Dawyck Gold (oszlopos aranybükk)


Csakúgy, mint a bordó levelű változata, 10-15 méterre nő, kb. 3-4 méter széles lesz.  A levelei nem sárgák, hanem élénkzöldek, az őszi lombszíne káprázatosan szép, meleg narancssárga. Teljes napra, jó talajba ültessük.





Fagus sylvatica Aurea Pendula (sárga levelű csüngő bükk)

Kell némi fantázia, hogy ebbe a kis növénykébe belelássuk azt a káprázatosan szép fát, amivé válni fog...:) Idővel 15 méterre is megnövő, szabálytalan alakú fa lesz.  A tűző napon megéghetnek a levelei, nálam egyenlőre egy korai nyáriorgona árnyékolja, később a Pinus Armandii (kínai dió selyemfenyő) terít rá árnyékot.


Sinocalycanthus chinensis, kínai fűszercserje


A calycanthus rokona, nálunk még eléggé ritka, de szerencsére már beszerezhető. Teljesen igénytelen, nálam elég kitett helyen van, gond nélkül vészelte át a második telet. A levelei sokkal mutatósabbak, mint a fűszercserjéé, a virágai nagyobbak, és fehér színűek lesznek. Kb. 3 méteresre nő.




Hamamelis intermedia Ruby Glow (Varázsmogyoró, piros virágú)

Sajnálatosan még mindig igen ritkán ültetett cserje, talán a mérete miatt, vagy a talajigénye lehet az ok? Valóban kell teret hagyni neki, hiszen a metszés elrontaná ennek a cserjének az arányait, márpedig ez az egyik szépsége. 3-4 méter magas, és legalább ilyen széles lesz, ezt vegyük figyelembe. A savanyú talajt kedveli, a meszeset nem viseli el, ez igaz. De nálam teljesen átlagos talajban van, és semmilyen hiánybetegség jelét nem mutatja, igaz, a vas+keserűsó levélen keresztüli permetezést nála is alkalmazom. Télen kecses piros virágokat hoz, ősszel káprázatosan színeződik.



A Pinusok (hosszútűs fenyők)

Ha örökzöldekről van szó, sokaknak még mindig a sima luc (picea abies), vagy a thuja jut eszébe, és rögtön hidegrázást is kap. Megjegyzem, láttam én már gyönyörű picea abiest, és a thuják is nagyon hasznosak adott helyeken, szerintem túl nagy a hiszti körülöttük. A hosszú tűs fenyőket talán többen kedvelik, és nagyon nagy a választék belőlük is.
Néhányról hoztam képet:



Pinus sylvestris Fastigiata (oszlopos erdeifenyő)

6-7 méteres magasságot elérő, karcsú növény. Mint általában a legtöbb örökzöldet, őt is teljes napra ültessük. A fenyők többsége a talaj irány nem különösebben igényes, viszont általában a meszes talajt nem kedvelik.




Pinus armandii (kínai dió-selyemfenyő)

Fiatalon fagyérzékeny, lassú növekedésű, ernyős koronájú örökzöld, melynek végső magassága akár 30 méter! is lehet. Teljes napra, jó talajba, lehetőleg védett helyre kerüljön. Ebből nálam csak a teljes nap van meg.




Pinus koraiensis Jack Korbit (korai fenyő Jack Korbit)

Végigolvastam egy csomó külföldi oldalt, de végső magasságot véletlenül sem találtam, annyi biztos, hogy 10 évesen kb. 3 méteres. Lassú növekedésűnek írják, kissé piramis alakban növekszik, gyönyörű hosszú tűi vannak, teljesen télálló.






Pinus densiflora Golden Ghost (Japán vörös fenyő változat)
Egy lassú növekedésű, sárga tűjű változat, teljesen télálló. 10 évesen kb. 2 méter magas lesz.






Pinus aristata (gyantástűjű szálkásfenyő)

Ez a fenyő biztosan nem fogja kinőni a kertet, hiszen nagyon lassan növekszik, és legöregebb példányai (többezer évesen!)  is 10 méter körül vannak

Tudom, hogy sokaknak nagyon tetszik a Pinus wallichiana (himalájai selyemfenyő), de bármilyen szép is, őrült nagy fa lesz, márpedig fát nem pár évre ültetünk. Van neki is kerti változata, mint pl. a Densa Hill, amit sok kertészetnél helytelenül törpeként árulnak, miközben a végső magassága 6 méter körül lesz, oszloposan növekszik,  vagy pl. a Zebrina, ami 10 méter körülire nő, viszont legalább 6 méter széles lesz, vagy ott van a Nana, ami 3-4 méterre nő meg, szintén kúp alakú lesz.
Nekem a Densa Hill van ültetve, kicsi fenyőként is nagyon szép. 


Ennyit a fenyőkről mára, jöjjön még néhány kép:


Syringa vulgaris (közönséges orgona)

Nem is emlékszem, mikor volt utoljára ilyen szép az orgonavirágzás...a bokrok tetőtől talpig tele vannak virággal, és mivel elég sok helyre van ültetve sövénynek, illatozik az udvar rendesen.
A törpe orgonák (meyeri Palibin és a patula Miss Kim) teljes készültségben vannak, szerintem a rovarok meg fognak őrülni, olyan illatorgia lesz.




Viburnum pragense és cornus alba spaethii (prágai bangita és sárga levelű som)
A prágai bangita kitűnő sövénynövény, de akár szoliternek is ültethetjük. Jelenleg tele van virággal. A sárga-tarka levelű som nem egy gyors növekedésű , bár itt szinte teljes napon van, úgyhogy örülhetek, hogy ennyire is megnőtt. 



Minden évben a fehér virágú nőszirom nyílik elsőként....A képeken tökéletesen látszik, hogy felénk elég régen volt eső, lassan szikrát vet a föld, ha kapálni akarok.




Ágyásrészlet leylandi clone 2001, old gold talajtakaró borókával, háttérben a színesedő csüngő bükkel.






Carpinus betulus Lucas (oszlopos gyertyán Lucas)

Egy nagyszerű választás kisebb kertekbe, de utcai fának is alkalmas. 




Cornus Eddi's White Wonder (Nagyvirágú som változat)



Kifejezetten sokáig virágzik ez a díszcserje. Kb. 8 méteres magasságot fog elérni, széles oszlopos formában növekedve. Savanyú talajt kedvel, ez nálam ugye átlagost jelent. Lehetőleg napra ültessük.




Magnolia Daybreak

Az utolsó magnólia virág


Paeonia Godaishu

és az első virágok a fás szárú pünkösdin




Magnolia tripetala (ernyős magnólia)


Virágzik az ernyős magnólia. Hihetetlen ültemben fejlődik ez a fácska..


A Chamaecyparis Imbricata Pendula évről-évre látványosabb.






Quercus macrocarpha (nagylevelű v. nagymakkú tölgy)

A nagylevelű tölgyön az új kis levelek mellett csüngő barkavirágzatok lengedeznek. Mindig rácsodálkozok a matuzsáleminek tetsző törzsére..




Taxodium distichum (mocsárciprus)
A kert aránylag száraz körülményei között a mocsárciprus nem nő túl gyorsan, de már messziről is látványos. A kertben megtalálható az oszlopos változat (Peve Minaret), és egy csüngő is (Falling Waters).



Bezony-bezony, ezek a képek is az én kertemben készültek - pontosan 5 évvel ezelőtt. Mutatom most milyen:






Ezt csak azért mutatom, hogy 5 év nagyon nagy idő egy kert életében, óriási változást tud mutatni.


Örülök, ha ma is velem tartottál, jó kertészkedést!



Petra

2 megjegyzés:

  1. Varázsmogyorót kertészetben láttam, a levele volt rőtvörös ősszel, meseszép volt. Nálunk esett az éjjel, nem nagyon, de a földet átáztatta. Kellett már nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Egy hónapja nem lett eső nálunk, de üde minden, csak az új ültetésűeket öntözöm. Nem kis munka lehet a fűnyirással sem Nálad, én sokszor azt sem tudom kapáljakk, öntözzek, vagy füvet nyirjak? Vagy inkább permetezzek?

    VálaszTörlés