2018. április 13., péntek

Magnólia szezon

Eljött az az idő, amikor szinte minden pillanatban történik valami, csak győzze az ember fotózni:) Ezzel együtt persze a gazok is beindultak, jelenleg a pásztortáska és az árvacsalán virít az ágyásokban. Pedig tavaly úgy engedtem a kertet el késő ősszel, hogy nem volt gaz. Ehhez képest....
A márciusi extrém időjárás főleg a rózsáknál okozott kárt, bár egy fám, a Sycoparrotia semidecuida is odalett. Hiába, az időjárás okozta károkkal nem tudok mit kezdeni, el kell viselni.
Mindenesetre nagyjából meg van metszve minden (még mindig nem végeztem teljesen), de van olyan rózsa, amivel még mindig várok...először megmetszettem, abban a hiszemben, hogy látom, hol vannak az élő rügyek, ehhez képest nem hajtott ki, most megvárom, hogy kipattanjon valahol, aztán újra jön a metszés.

Ez a tavasz az első, amikor három magnóliám egyszerre kezdett virágozni, a Wada's Memory, az Alba Superba, és a Susan. Az Alba Superba is megfázott, rengeteg bimbó hullott le róla, úgyhogy még ennél is lenyűgözőbb lett volna:)



Alba Superba







Az utolsó képen az utcán levő díszkörtével, Pyrus Calleryana Chantichleer. A díszkörte nagyon gyors növekedésű, gyertyaláng alakú díszfa, kiváló utcai fának.




Wada's Memory




Most megkíméllek benneteket a magnóliák ültetésével és gondozásával kapcsolatos értekezéstől, akit érdekel, tessék szépen visszaolvasni:) Viszont aki a blogot követi, tudja, hogy rengeteg nemesített magnólia van, és tudatosan, név szerint keresi a neki megfelelőt. A Wada"s Memory tökéletesen megfelel, ha kis fát szeretnénk, nem bokorfaként viselkedik.



Susan


A Susan egy nagy bokor, belőle kis fát nemigen lehet csinálni, olyan helyre ültessük, ahol szépen kibontakozhat. Vegyük csak komolyan a 2-3 méteres szélességet. Míg az Alba Superba, vagy a Wada's illata lágy, könnyű, addig a Susané erőteljes, parfümös, belengi az udvart.

Amikor magnóliát választunk, a virágzás idejét is megtudhatjuk az adott növényről. A Stellata-k, a Kobus, a Wada's Memory a korán virágzók közé tartoznak, és a legtöbb nagyvirágú is, de vannak köztük olyanok, amik később kezdik a virágzást, mint pl. a Cleopatra, a Sunsation vagy a Daybreak.
Sajnálattal vettem észre, hogy a Cleopatráról lepotyogtak a bimbók, de a Sunsation és a Daybreak ezután fog még virágozni, egyelőre dundi bimbói vannak. A tavaly ültetett Denudata Double Diamond idén még nem virágzik, remélem jövőre bepótolja.

Mivel ebben a jó időben szinte robbant a tavasz, azért más látnivaló is van ám a kertben:



Ilyenkor mindig megállapítom, hogy sokkal több nárciszom (tulipánom, meg egyébként hagymásom) is lehetne.

Ez egy tarka levelű, elvileg törpe változat, a bokor sajna nincs tisztában a "törpe növekedés" fogalmával...ezért kénytelen leszek ismét alaposan visszavágni.



Ez a kép még márciusban készült, az ágyások nagyon kopaszok (még a gaz sem nőtt ki), itt a legnagyobb látnivaló a nagy segítségben elfáradt Szindbád, amint fejét az ágyásszegélyen nyugtatva alszik:)



A tizenéve 20 centisként vásárolt fiú fagyalbokor mára 4 méternél is magasabb, csodaszép bokor.









Az illatos gólyaorr (meg egyébként a gólyaorrok) a kertész nagy barátai, A felső képen rózsák tövét takarják, az alsón az Alba superba ágyásában terjeszkedik. Mindig veszek fel belőle, és viszem tovább, de ez az én kertemben kicsit Sziszifuszi munka, több száz kellene, hogy látszata legyen.





Larix kaempferi Stiff Weeping
Ilyen apróságoknak is nagyon örül a kertész lelke, mint a csüngő vörösfenyő rügyei






Cercidiphyllum jap. Red Fox

Valamelyest vissza fog zöldülni, de nagyon szép a tavaszi lombszíne, főleg amikor a nap átsüt rajta.
A Red Fox (vagy Rotfuchs) egy aránylag oszloposabb változata a katsurafának.


Acer palm. Alpenweiss



Acer palm. Ryu Sei


Valami édesek az új juharok levélkéi, a fenti képen látható Alpenweiss ráfért a képre teljes valójában, annyira aprócska.  Külön öröm számomra, hogy kedvenc blogom a Flora Wonder Blog felületén talált, általuk nemesített több juharfajta is ékesíteni fogja a kertemet.






Az örökzöld magnólia egy sávban kapta a márciusi fagyot, ezek a levelek megbarnultak, és le fognak potyogni. A tövéhez ültetett klemátisz szépen beindult, és a mellette levő törpe orgona is hamarosan virágozni fog.



Amelanchier lamarckii. fanyarka, talpig virágban.



Tulipánok







Rosa glauca



Kökénysövény



Metasequoia glyptostroboides, induló rügyekkel, gyönyörű, hámló kéreggel



Parrotia persica új levelei




Skimmia japonica Rubella virágzása




Mint említettem, szinte minden pillanatban történik  valami, úgyhogy sokszor fogok jelentkezni, talán még meg is untok:) Jó kertészkedést!


Petra

9 megjegyzés:

  1. Várom mindig a csodáidat!Nálam is sok a gólyaorr, ráadásul a vad is. Szépen terít/terül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most majd többet jelentkezem, már lesz mivel. Az ember megtanulja értékelni ezeket a hálás kis növényeket:)

      Törlés
  2. Már nagyon vártam a jelentkezésedet! GYÖNYÖRŰEK!
    A gólyaorr nálam is nagyon szeret lenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Mivel a gólyaorrnak több fajtája is van, volt ahol idő kellett, mire rájöttem, hogy csak a napot, vagy éppen csak az árnyékot viseli jól. De ha ezen túl van az ember, akkor már csak növekedniük kell.

      Törlés
  3. Csodaszép, mint mindig. Hagymásokból is vannak terjeszkedőek, magról is szaporodó apró csodák. Gyönyörű a Susan, őt is sokat nézegetem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Remélem, majd nálam is szaporodnak a hagymások, meg ősszel vagy tavasszal beszerzek még párat. A Susan valóban nagyon szép, meg rajta kívül még sok-sok szép magnólia van, kár, hogy mindent nem lehet:)

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Petra! Nagyon szép a kertes. Meglátszik a sok sok munka, és a szeretet, amivel gondoljátok. Jó lenne itthon is több szép, igényes kertet látni. Jó munkát kívánok hozzá!

    VálaszTörlés