2018. április 17., kedd

A tavasz bűvöletében

Legszívesebben minden percet a kertben töltenék, nehogy valamiről lemaradjak. Az idei évben ugyan néhány rózsánál abban sem vagyok biztos, hogy virágozni fognak, de a történelmik jó része épségben átvészelte az extrém márciust, majd bennük lehet gyönyörködni. Viszont egyelőre úgy néz ki, csodaszépek lesznek az orgonák..mindenféle orgona. A Syringa Meyeri törpe orgona, a Palibin törpe orgona, a Patula Miss Kim telis-tele van bimbóval, úgyszintén a közönséges orgona is.
A fák közül a bükk és az óriáslevelű tölgy a későn ébredők közé tartoznak, de már ott vannak a rügyek a tölgyön is, és az egyik oszlopos bükk levelesedik is. Annyi féle madár csicsereg, hogy utána kell néznem, melyik milyen fajta, ne legyek már ilyen buta madárügyileg. Rengeteg gyíkocska van, lépten-nyomon ijesztgetjük egymást, győzök elnézést kérni.




Spiraea nipponica Snowmound




A nipponi gyöngyvessző pazar látvány ilyenkor, és mennyei illata van. Az év hátralevő részében kellemesen belesimul a környezetébe. A Snowmound  kb. 1,5 méteres, lazán bókoló cserje.






A fanyarka 3 nappal ezelőtt még ilyen volt, mára lehullottak a szirmok. Mögötte az oszlopos gyertyán (Carpinus bet.fastigiata), egyik oldalán egy fehér virágú rózsalonc levelesedik, másik oldalán egy sárga levelű hólyagvessző.



Mindenütt ott vannak, bezzeg az én kezemet össze-vissza szurkálja a boróka:)





Acer palm. Fairy Hair


Ez a japán juhar alig nagyobb, mint amit a képen látunk belőle, és rászolgált a nevére (Tündérhaj). Nem tudok betelni ezekkel a vékonyka levelekkel.




Acer palm. Bloodgood




A legkisebb juhar után mutatom a legnagyobbat is:) A Bloodgood a keleti fekvésű előkertben van, teljesen átlagos talajban. Igen gyorsan fejlődött, jelenleg a 4 méteres magasságon is túl van.
Ezt a vörös színt egész nyáron tartja.


Magnolia Alba superba

Ebben a nagy melegben gyorsan elvirágzott az Alba Superba.



A tarka levelű borbolya is hozza a virágait.



A májusi gyöngyvirág rettentően elszaporodott az előkertben, győzöm vinni a kert más részeibe, de nem mindenhol szeret annyira, mint eredeti helyén.


Calycanthus floridus




Az illatos fűszercserje telis-tele van bimbóval. Nagyon szép, formás bokrok, a virágok illata nekem kissé fura, leginkább a borhoz hasonlít, az ágaknak van finom fahéjillata. Az elszáradt ágakat ennél a bokornál is tőből el kell távolítani.


A Susan egy tartósabb virágzású magnólia, mint pl. a Wada's Memory vagy akár az Alba Superba. 
A császárfán híznak már a bimbók, a levelek majd utánuk következnek.



A Daybreak magnólia hatalmas bimbója félig kinyílva. Lássuk be, imádnivaló növények, és a bőséges kínálatból biztosan mindenki talál kedvére valót. Minden egyes virág elbűvöl, és évről-évre káprázatosabb lesz egy-egy bokor.



A Viburnum tinus (prágai bangita) hozza az új hajtásait és a virágokat. Remek növény, akár szoliternek, akár sövénynek ültetjük. 



Acer palm. Crimson Princess és Viburnum Davidii (törpe bangita) párosa pénzlevelű lizinkával. A pénzlevelű lizinka bűbájos talajtakaró, leginkább a levelei díszítenek, bár a sárga virágai is elragadóak. Félárnyékos, megfelelően nedves helyen nagyon jól szaporodik.






A Duchesse of Edinburgh klemátisz kapaszkodik, és hozza a bimbókat is.









Euonymus alatus, szárnyas kecskerágó. Minél idősebb a bokor, annál mutatósabb a habitusa.






Mint egy suba, úgy omlik, alá a Picea abies Inversa (inverz luc).



Juniperus ketelereii (talán) előtte Pinus mugo




Az ízlés változik, évekkel ezelőtt kifejezetten csúnyának találtam a bőrlevelet...ki tudja miért?




Fagus sylvatica Dawyck Purple, oszlopos vérbükk változat. Egy csodálatos oszlopos díszfa, amely kiskertben is elfér. Egész nyáron tartja a lombszínét, feltétlenül napra kerüljön.





A bóbitacserjék rákezdtek a virágzásra, fenti képen Fothergilla intermedia Blue shadow, alatta a Fothergilla intermedia.
Az intermedia kb. 1,5 méteres bokor lesz, tavaszi virágzása és káprázatos őszi lombszíne teszi különlegessé. Napos, félárnyékos helyre, jó talajba (meszes talajt kerüljük) tegyük.
A Fothergilla major jelenleg még csak bimbós, ő nagyobb bokor lesz, 2-3 méteres, bár igen lassan növekszik.




Halesia carolina bimbós állapotban. (Hóvirágfa). A carolina kompaktabb növekedésű, könnyebb az átlagos kertbe beilleszteni, bár viharos növekedésre egyébként se számítsunk. Az enyém teljesen átlagos talajban, szélnek és hidegnek kitett helyen van, de megfelelő tempóban nőddögél.




Frangula alnus Fine Line, kutyabenge. 2-3 méteres, oszlopos növekedésű bokor lesz, vigyázat, mérgező! A sárga virágú növénykét azt hiszem, nem kell bemutatnom...



Picea acrocona Yellow, tobozluc sárga változata teljes életnagyságban. Nem kell attól félnem, hogy mostanában kinövi a kertet....Az alap, tehát a Picea acrocona is megvan, hasonló méretben. Nagyon lassú növekedésű fenyők, inkább széltében nőnek, mint magasságban. Érdekességük, hogy nagyon korán, nagyon sok tobozt hoznak, ami akár az új hajtásokon is átnőhet.




Acer palm. Spring Delight




Cercis canadensis Heart/s of Gold..egy sárga levelű júdásfa változat. Talajtakarásra nem igazán az árvacsalánt gondoltam, de még nem értem végig a kerten. A júdásfák iskolapéldái a törzsvirágzásnak.



Pinus armandii, kínai dió selyemfenyő...



Acer davidii virága








Amint látszik, alig tudok betelni a Pinus luchuensis csodásan hosszú tűleveleivel. Évekkel ezelőtt ez a kis fa talán 30 centisen érkezett, ma már kicsivel több, mint 2 méteres, igazán szépséges.



Malus addirondack, egy oszlopos növésű díszalma. Már a bimbók is hatalmasak.




Acer palm. Como - zsályával. Hihetetlen ez a lazac színű levél...




Meglehetősen sok juhart ültettem, így jelenleg 17 japán juhar féle van a kertben. Mondhatni, bátor voltam, hisz a talaj nálunk nem savas, csak átlagos. Természetesen minden létező helyen utánaolvastam az igényeinek, amit nagyon nem szeretnek, az a szél. Ezért kettő kivételével úgy vannak ültetve, hogy szélmentes helyre tudtak kerülni. A két póruljártnak meg kell várnia, amíg megnőnek a sövények. Ültetéskor nem mindig volt otthon tőzeg, szárított marhatrágya viszont igen, a tápanyag a legfontosabb, amit meg kell kapniuk. És mondhatni természetes, hogy őket is fognak vas+keserűsó levéltrágyát kapni. Őszintén remélem, sikerül őket felnevelni, hiszen már 20 centisen is elbűvölőek, de gyakorlatilag láthatatlanok ekkora kertben. Pár év kell neki, hogy messziről is mutassanak...


Köszönöm, hogy ismét velem tartottál, jó nézelődést, jó kertészkedést!



Petra

8 megjegyzés:

  1. zsálya nálad is ekkora? Itt van mindenféle méret, de az óriást tegnap kiszedtem, s átadtam a szomszédnak. Úgy burjánzott, azt hittem beteg. Túlnőtte a helyét. A "talajtakarók" az én gondjaim is. Kerted szép, mint mindig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenféle méret van, gondolom ez éves, vagy kettő is van. A talajtakarókból soha nem elég, pedig nélkülük még sokat kell dolgozni a kertben. Köszönöm:)

      Törlés
  2. Épp ma találkoztam a nipponi gyöngyvesszővel. Maga a cserje is mutatós, de az illatára már messzebbről felfigyeltem. És mert "zölddugvánnyal" szaporodik ( mint megtudtam a Botanikalandnál ), a kertemben is lesz, ígérte az ismerősöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én minden évben "elfelejtem", milyen illatos ez a cserje...most is tekergettem a fejem, pedig hát ott virágzik az orrom előtt..nem fogod megbánni.

      Törlés
  3. És gyönyörű a kerted! Mindig kint vagy? Mert én csak abban a hét növendékemben gyönyörködöm, valahányszor elmegyek mellettük. (Unkown= Andor Magdi)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó is lenne...:) Szerencsés vagyok a munkahelyemmel, hét közben többször is haza tudok menni dolgozni. Viszont a hétvége a családé, akkor kevesebbet vagyok kint. Az a lényeg, hogy van miben gyönyörködnöd, legyen is így sokáig:)

      Törlés