2017. május 12., péntek

Csodák a kertben

Egyszer azt tanácsolta nekem egy kedves kertes ismerősöm, hogy egyszerre kevesebb képet próbáljak feltenni és bemutatni. Esküszöm, megpróbáltam....de nem megy. Még így is legtöbbször csak abbahagyom, nem végeztem. Úgyhogy aki velem tart, az több mint 50 képet fog megnézni ma, hát ez van, srácok...Mary rose


Idén is ő volt az első. Apró megjegyzés, hogy őt és egy másik angolt, a Winchester Catedral-t elfelejtettem megmetszeni, nos, ezek után tudatosan alig-alig fogom, mert ilyen a Winchester ilyen szép még nem volt..    A kép sarkában látszódó gyönyörű kék hordó a második adag csalánnal van tele, az elsőt már kilotyáltam, a kert másik sarkában ácsorgó, szintén 200 literes pitypanglével együtt. A 400 liter, a kert egyik és másik sarkába történő öntözésekor még nem értem el a közepéig:) 
Ha valaki még nem olvasta volna, ez a zöldtárgyalé úgy készül, hogy a hordónkat megtömjük csalánnal és/vagy pitypanggal, (meg ami van), azt feltöltjük vízzel, lezárjuk, és addig hagyjuk, amíg a zöld részek szinte teljesen feloldódnak. Néha megkeverjük. Iszonyat büdös, de nagyon jót tesz a növényeknek.Wisteria sinensis Rosea

Bár gyönyörű, nem biztos, hogy újra ültetnék a kertbe. Ide biztosan nem. A metszés nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, ez meg nő, mint a bolondgomba.

Fagus Dawyck Pruple


Az oszlopos vérbükk az egyik nagy kedvencem. Ami lássuk be, szép eredmény, ha azt nézzük, hogy 150 fán is túl vagyok (uramatyám). Az idén óriási hajtásokat hozott, amik ilyenkor viccesen lógnak, de ahogy erősödnek, felveszik szépen az oszlopos formát. A levele egész évben ilyen szép bordó.
A kis stég körül betonhálóból van egy virágtartó (roppant egyszerűen megoldható, a betonhálót meghajlítottam, és mindkét oldalon egy-egy vasrúddal rögzítettem, támasztottam. Mindegyik oldalon egy-egy klemátisz van ültetve, reményeim szerint egyszer befutják a futtatót)
Omoshiro klemátiszAz egyik oldalon Ő fut, idei rendelés, elképesztő nagy virágokat hozott. Immár 29 klemátisz van a kertben, legtöbbje 1-2 éves, úgyhogy igazán kell még néhány év, hogy igazán látványosak legyenek.
Sokszor látom kertbarátaim aggódását, ha valaki feltesz egy képet a klemátiszáról, hogy az övé még miért nem virágzik? Tudni kell, hogy a nagyvirágú klemátiszokat is két csoportra oszthatjuk, a korai és a késői virágzásúakra. Ezért érdemes odafigyelni, és tudatosan vásárolni őket is, mert van amelyik már április végén rákezdi, aztán tart egy jó nagy szünetet, hogy hozzon még néhány virágot, és van amelyik csak nyáron, június-júliusban kezdi. A metszésük sem ugyanúgy zajlik, míg a korai nagyvirágúakat gyengén, 1-1,5 méter magasságban vágjuk vissza, addig a későieket 30-50 centisre. Nyilván az első 1-2 évben a koraiakat is lehet ennél jobban, hogy bokrosak legyenek.  Az Omoshiro egy korai nagyvirágú fajta.


Duchess of Edinburgh? Guernsey Cream?
A kérdés sajnos fennáll, mivel pár éve két klemátiszt rendeltem a Starkl-tól, a Duchess of Edinburg-t és a Guernsey Cream nevűt. De két teljesen egyformát kaptam (ez a következő évben derült ki), és szerintem ez inkább a Guernsey Cream. A Duchess hoz telt virágokat is, ez pedig nem. A Guernsey Cream mellé ültettem egy másik klemátiszt, Sophie nevűt. Ez egy lassan és kisebbre fejlődő klemátisz,  rendkívül bájos, 2-3 centis kék, harang alakú virágokkal. Tavasszal erősen vissza kell vágni.Innocent Blush klemátiszTavalyi ültetés, a Rhapsody in Blue rózsa mellett. Valami csodás.Képek az első udvarból. 


Virágzik a császárfa...mindent beborít az édes, csábító illatával, és a lila virágaival.

Sunsation magnólia


Nos, ő egy tényleg későn virágzó fajta, még mindig van egy bimbó, ami ki sem nyílt.És ha magnóliák, akkor ez még nem minden:Tatam...


Magnolia tripetala, ernyős magnólia virágbimbó....Megsúgom, azóta kinyílt, kicsit megfázott a virág széle, de nekem így is gyönyörű, majd a következő bejegyzésben  megmutatom.
Nem tudom, mi a titok, de nálam ez a kis fa nő, mint akit húznak. És itt az első virága, olyan büszke vagyok rá:)


Marie Curie klemátisz
Szintén tavalyi ültetés. Mindegyik nagyon erőteljes, és gyönyörűen fejlődik. Az Elfe rózsa párja.

Warsawska Nike

Még nem virágzik, de már mindent beborít, a gyehenna kis futtatóját, a Phyllis Bide rózsát, a talajt...
Háttérben a Meyeri Palibin orgona virágzik és illatozik.
A Beautiful Bride klemátisz a padot is befutotta....Örökzöld magnólia - meyeri palibin orgona. A törpe orgona (ami nem szó szerint törpe, mert közel két méterre meg tud nőni, persze metszhető) egy remek kis cserje. Olyan illatos, hogy egy bokor is belengi a fél udvart. Virágzása tovább tart, mint a közönséges orgonáé. Egyszerűen nem lehet belőle annyit ültetni, hogy elég legyen. Alacsony sövénynek is kiváló.


Itt 4 bokor van összeültetve, valami mesés látvány.
A szomszéd kertje...vagyis álljunk csak meg, ez is az enyém:) Néha el sem hiszem, hogy néhány éve itt még kukorica volt...
Csüngő vérbükk, kb. 5 méter magas már.

Winchester Catedral

Halacskák a tóban, meg egy vízi csiga.


Rákezdtek az íriszek is...

Mindig a fehér virágú rózsalonc kezdi. A rózsaloncok nagyon egészséges, szép cserjék, különböző méretűre nőnek, vannak köztük alacsony növésűek, 1-1,5 méteresek, és 2-3 méterre megnövők is. Metszeni virágzás után kell őket, ami leginkább ritkításból, fiatalításból áll.
Ghislaine de Feligonde

Elképesztő méretű ez a rózsa, mint egy hatalmas gomba. Három éves, eddig nem is metszettem, azt hiszem itt lesz az ideje. Na most képzeljétek el, hogy ez az óriás telis-tele van bimbóval....

A macskamenta egy imádnivaló évelő, és nagyon nagy segítség a kertemben. Irtó látványos, ahogy az ágyásokon végigvonul, és gyakorlatilag kora tavasztól télig képes virágozni.


Frontenac, amerikai rózsaRészletek a hátsós kertből....A sok eső miatt a fű is egészen szép.
Cuthbert Grant, amerikai rózsaMellette macskamenta, bársonyos kakukkszegfű....
Részletek a hátsó kertből..
Neillia thibetica virága
A lágyszárú paeoniák közül is a fehér virágú az elsőAgnes, rugosa


Frühlingsduft

Káprázatosan szép, elképesztően illatos


A történelmi rózsasövény akkorát nőtt és erősödött, hogy el se hinném, ha nem látnám. 1-2 hét, és virágba borulnak a rózsák, ami nem akármilyen látvány lesz.
Ősszel és tavasszal beköltözött jónéhány különleges örökzöld és lomblevelű a kertbe, apránként majd ők is bemutatásra kerülnek.

Nagyon köszönöm, ha velem tartottatok, jó kertészkedést, szép időt!Petra

8 megjegyzés:

 1. én nem bánom, hogy sok fotót raksz fel, imádom nézegetni :) elképesztő, hogy mindnek tudod a nevét, én képtelen lennék megjegyezni...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor jó, mert képtelen vagyok megjavulni:) Dehogynem, hidd el, nem is nehéz, egyszerűen jön magától.

   Törlés
 2. A Mary Rose és a Winchester Cathedral egyébként közeli rokonok, mert a WC a másik fehér változata. Nálam is ők a legsikeresebbek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudom:) A legsikeresebbek még eztán jönnek, csak ők voltak az elsők. De semmi kétség, nagyon jó rózsák.

   Törlés
 3. Szia Petra!
  Most bukkantam rá a blogorda és látom, hogy jól értesz a kertészkedéshez.Én is szívesen kertészkedek és most egy kerti tóval is szeretném bővíteni a palettánkat. Láttam, hogy neked is van, így szeretnék tanácsot kérni, hogy Te hol szerezted be az alapanyagokat. Bocsi ha erről már esetleg írtál, de nem volt időm mindent végignézni :(

  Én Őket szemeltem ki magamnak, mert így mindent egy helyen megvehetnék.
  https://aquatechfehervar.hu/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nálunk a tó nagyon egyszerűen készült, férjem-fiam kiásta, vettem mezőgazdasági fóliát, kétrét van hajtva, azt beletettem a gödörbe, aztán feltöltöttem vízzel. Nincs bent sem levegőztető, sem semmi faxni...csak a halak, meg növények.

   Törlés
 4. Szia Petra!
  Gondolkozok egy oszlopos tulipánfa ültetésén. Emlékszem, hogy valamelyik blogbejegyzésedben olvastam róla, de valahogy képtelenség keresni ezekben a blogokban... (Vagy én vagyok a béna :)))
  Tudnál pár szót mondani a fáról? Mik a tapasztalataid? Megtartja az oszlopos növekedését? Nálad milyen szélesre nőtt eddig?
  Szeretem nézegetni a fényképeidet, jók az előtte-utána összehasonlítások! Rengeteg munkád/tok van a kertben.
  Csak így tovább!
  Zsófi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vannak blogbejegyzések külön a fákról, képekről...Az enyém nagyon apró volt, amikor érkezett, úgyhogy még nem mérvadó, viszont hálistennek sokkal több info van már róla, elsősorban külföldi oldalakról. Szóval ez is megnő úgy 20 méter magasra, a szélessége pedig 4-6 méter körül lesz. Nyilván metszhető, vagy felmetszhető, az biztos, hogy meseszép fa lesz belőle. Köszönöm a dicsérő szavakat, igen, leginkább engem illetnek:)

   Törlés