2017. január 10., kedd

Rózsák a kertemből 5. - Rugosa hibridek és mohák




Először is hadd kívánjak boldog új évet minden kedves blogolvasónak! Jó csípős hideggel érkezett a 2017., de inkább most, mint márciusban. Ha szabadna megjegyeznem (hátha meghallgatják a kérésemet odafönt), egy kis csapadék viszont nagyon kellene. Mondjuk hétvégén, hogy hétfőre le tudják takarítani az utat.

Folytatva a kertembe ültetett rózsák ismertetését, ma két olyan csoport következik, amik közül csak egyetlen rózsámról találtam normális képet. A többi a netről lesz, részben mert nálam még olyan fiatal, hogy nem érdemes fotózni, és olyanok is vannak, amiket most ősszel-télen ültettem.


Moha rózsák

Henri Martin


Laffay nemesítette, csodaszép moharózsa. Mint a legtöbb moha, ő is egyszer virágzik. A lombja nagyon egészséges, talpig levélben mentünk neki a télnek. Ez kora nyári fotó róla, nyáron nagyot nőtt és erősödött.max. 2 méter körüli magasságot ér el. Szép kis csipkebogyókat hoz. Rendkívül tüskés.


Captain John Ingram




Abszolút a trehányságomnak tudható, hogy róla nem találtam képet, úgyhogy ezek a fotók a netről vannak. Ahogy a felső képen is látszik, hosszú, vékony ágakat hoz, nálam támaszték nélkül van, úgyhogy dülöngél mindenfelé. Rendkívül tüskés, nagyon egészséges lombozatú rózsa, közepes méretű, illatos, tömött lilás virágfejekkel. Szintén Laffay nemesítette, mérete max.. 2 méter lesz, és egyszer virágzik.



Marie de Blois



Habitusra mint az előző kettő, hosszú, vékony ágak, jó tüskések. Ez is egészséges rózsa, nálam még nem virágzott, PP-től kaptam ajándékba. Kb. 1,5-2 méteres lesz, és állítólag ismétlődően virágzik. Kép a netről.



Gabrielle Noyelle




Francia nemesítésű modern moha, kb 2 méteres magasságot írnak neki, és folyamatos! virágzást. Téli ültetés, úgyhogy hiszem, ha látom:) De így képen nagyon szép! Kép a netről.



Hunslet Moss




Az egyik legkorábbi angol moha rózsa, amit egy Amanda Beales nevű hölgy fedezett fel újra 1984-ben. A nemesítő ismeretlen. Erős illatú, tömött rózsaszín rózsa, 120 centi körüli magassággal. Egyszer virágzik, kép a netről, merthogy őt is most ősszel ültettem.


Souvenir de Pierre Vibert




Nálam szintén őszi ültetésű, a kép alapján gyönyörű, sötétvörös, ibolyás árnyékolású, nagy, telt virágú régi francia moharózsa, 120 centis magassággal, erős illattal. Állítólag előfordulhat másodvirágzás. Kép a netről.



Dawn Crest




Amerikai modern moharózsa, amit akár futónak is lehet nevelni. Annyira semmit nem találtam róla, hogy nem tudom, egyszer nyílik, avagy többször. Akkor miért is rendeltem? A kérdés jogos: elég sok amerikai és kanadai rózsám van, nagyon szépek, egészségesek, jól tűrik a hideget. A képek alapján igazán szép rózsa lesz, bár még meg sem érkezett. A Myroses-től rendeltem, de ezek szerint annyira túlvállalták magukat, hogy nem tudták időben elindítani a csomagokat. Pedig valahogy jobban szeretem, ha a kifizetett növény már a kertemben van, elültetve. De ez biztos amolyan női szeszély:)
Kép a netről.
Rugosa hibridek


Agnes






Az egyetlen sárga virágú rugosa. Kanadai rózsa, jó kétméteresre is megnőhet. Nálam hihetetlenül pocsék helyen van, amit azzal hálál meg, hogy nem nagyon akar beindulni. Vagyis ne legyek igazságtalan, tavaly azért nagyot nőtt, talán idén szép lesz már a virágzása is. Egészséges rózsának írják.
Kép a netről.

Roseraire d'l Hay




Erős növekedésű (a képeken futó), akár 3 métert is elérhet, erőteljes illatú rugosa hibrid, fagytűrő, és nagyon egészséges. Gyönyörű, sötét, telt virágai vannak.


Therese Bugnet




Erős növekedésű, illatos, egészséges rózsa. Nálam tavalyi ültetés, úgyhogy a virágzásról nem nagyon tudok nyilatkozni, a HMF szerint alkalomszerűen ismétel. Érdekes, mert amúgy a sima rugosa egész nyáron nyílik, de hát ezek hibridek. Kép a netről.



Dr.Eckener





Narancssárga árnyékolású sárgás színű német nemesítésű rugosa hibrid. Erőteljes növekedésű, egészséges és folyamatosan virágzik. Őszi ültetés, kép a netről.


Jablonovy Kvet




Almavirágok. Ugye milyen szép neve van? Cseh rugosa hibrid, egyszerű, majdnem fehér virágokkal, ismétlődő virágzással. Kb. 120 centis lesz. Nem egy sűrűn ültetett rózsa, úgyhogy nagyon várom, hogy személyesen megtapasztaljam, mivé is cseperedik a drága. Képek a netről.



Bergers Erfolg





Berger német nemesítőről kapta a nevét, egyszer (max. alkalmanként ismétel) virágzó, nagyra növő rugosa hibrid.


A rugosákról még azt érdemes tudni, hogy szép ráncos a levelük, baromi tüskések, csini csipkebogyót hoznak, általában szép az őszi lombszínűk, és zömében erősen tarackolnak.


Ennyi volt mára fiúk-lányok, a következőben a modern bokorrózsák és a néhány tea kerül bemutatásra, ami a kertemben van. Aztán lassan végére érünk a rózsáknak, és ahogy szépen haladok a kerttel, úgy haladunk a télben is, és mire végzek, garantáltan itt lesz a tavasz! Ígérem, én igyekezni fogok:)


Minden jót


Petra



4 megjegyzés:

  1. Csodásak, öröm nézni őket.

    VálaszTörlés
  2. Neked is nagyon boldog, virágokban gazdag új évet kívánok!
    Őrült nagy munka már ennek a rengeteg rózsának a rendszerezése, nyílvántartása is! Nem is beszélve a kerted többi lakójáról! És akkor hol van még a gondozásuk?
    Csodás kertet ápolsz, gondozol! Nemcsak neked van benne örömed, hanem a megosztásokkal nekünk is. Köszönöm, hogy részese lehetek ennek a sok szépségnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat, simogatják a lelkemet:)
      Muszáj rendszerezni őket, mert bevallom, ennyi nevet nem tudok észben tartani. Úgyhogy van okos kis táblázatom, amit időnként ki kell javítanom:)
      Én örülök, hogy vendégül láthatlak.

      Törlés