2016. december 19., hétfő

Rózsák a kertemből 3. - Gallicák és albák

A történelmi rózsákkal folytatva, bemutatom a kertemben élő gallica és alba rózsákat.
A történetükről túl sokat én nem akarok írni, elég legyen annyi, hogy már a görögök és a rómaiak is műveltek alba rózsákat a kertjükben, és Németországban is jelen volt 1250-ben, vagyis elég régi rózsának mondható. A színe fehér (alba) és halvány rózsaszínűre korlátozódik, bár most már vannak ún. modern albák is, és van piros színű is:)
A gallica rózsák szintén a legrégebbi rózsák közé tartoznak, szívós, 1,5 méter körüli cserjék (néhány persze valamivel kisebb, és vannak, amik jóval nagyobbak). Hajlamosak rá, hogy sok gyökércsarjat hozzanak. Érdekességként:  Josephine császárné Malmaison-ban levő birtokán 167 féle gallica rózsa volt!
Mind az alba mind pedig a gallica rózsák egyszer virágoznak, de virágzás utáni habitusuk, egészséges lombozatuk, később esetleg csipkebogyóik bőven kárpótolnak minket.
Megjegyzem, nekem semmi bajom nincs azzal, hogy csak egyszer virágoznak, ekkora kertben kifejezetten áldás, hogy a  a 150 rózsából kb 30-40 ilyen, elég a többinek az elvirágzott részeit vagdosni:) (Micsoda szörnyűség, ugye?)


Először jöjjenek a gallicák:

Cardinal de richelieu




Hamar szép nagy bokorrá fejlődő, rengeteg sarjat hozó (legalábbis nálam) rózsa, közepes méretű, mérsékelt illatú lila virágokkal. 


L'Eveque




Hasonlít a Cardinal de Richeliu rózsára, de szerintem jobb. A bokor habitusa számomra kellemesebb, szépen, ívesen hajlik, minden ága rogyásig van rakva virággal. Hosszabb ideig is virágzik, mint a Richelieu. Virágai valamivel kisebbek, és leheletnyi mályva is van benne, határozottan illatosabb is. Én nagyon szeretem.


Complicata




Egy pazar gallica rózsa, ahogy talán a képeken is látszik. Ne feledjük, a legrégebbi rózsám is (leszámítva a néhány Starkltól rendelt bokorrózsát, amikről ezekben a fejezetekben még nem volt szó) 3 éves, ehhez nézzük a méreteket. A Complicata akár futónak is nevelhető, de én a történelmi rózsasövényemben bokornak hagyom, Ívesen, szélesen terpeszkedik, hosszú, jó kétméteres ágai vannak. Hatalmas, egyszerű virágokat hoz, ennek megfelelően a csipkebogyója is igen látványos méretű. Nagyon egészséges rózsa, ha ma kimennék fotózni, láthatnátok, hogy az összes levele rajta van, teljesen épen. Meglehetősen hosszan virágzik.


Officinalis



Ismeretlen eredetű gallica rózsa, 1160!-ból. Hát nem hihetetlen? Már csak ezért is kell történelmi rózsát ültetni a kertbe, jön vele egy csipetnyi múlt, történelem:)
És elképesztően meseszép ez a rózsa, a kép nem igazán adja vissza a színét, ennél pirosabbak a szirmai. Nagyon hosszan virágzik, illata nincs. Kompakt kis bokor lesz, méter körül, egészséges.



Versicolor



Egy másik kiváló gallica rózsa, páratlanul szép virágokkal. Hasonló méretű az officinalishoz, méter körüli lesz, szépen bokrosodik. Egészséges, hosszan virágzó.


Tuscany Superb



Káprázatosan szép, féltelt virágokat hozó rózsa. Egészséges lombozatú, ívesen meghajló ágakkal, elég terebélyes lesz.


Belle de Crezy

Szégyenszemre nem találok képet róla, úgyhogy ezt a netről vettem. Nagyon szép rózsa, ívesen meghajló ágakkal, tömvetelt virágokkal.


Jenny Duval






Nagy kedvenc, pazar, világosabb lilás-mályvás virágokkal. Szép, dús cserje, nagyon sokat és nagyon hosszan virágzik.


Violacea (La Belle Sultane)


Ibolyától kaptam ajándékba, (a kép a netről van), legalább ilyen káprázatosan szép. Erősen sarjadzik, én sövénynek ültettem, ahogy elnézem, hamarosan a szomszédnak is lesz.


Alain Blanchard


Tavaly tavaszi ültetés, de máris káprázatosan szép rózsa. Olyan bájosak azok a sárga porzók a lila virágfejekben.



Alice Vena


A kép a netről van, ajándékba kaptam ezt a rózsát, és bár nagyon szépet bokrosodott, virágot még nem hozott. Idén már biztosan virágozni fog, nagyon várom. Kb. 1,5 méteres bokor lesz belőle, az már látszik, hogy nagyon egészséges.

Gallica rózsából ezek a fajták vannak a kertben, jöjjenek az albák:


Great Maiden's Blush


Az egyik legcsodálatosabb rózsa, amit valaha láttam. Egyszerűen tökéletes ez a telt virágrozetta, a színe nagyon halvány rózsaszínbe játszó fehér. Elég merev habitusa van, szép szürke levelei. 


Felicite Parmentier



Erőteljesen növekvő, jó sok sarjat hozó alba rózsa, káprázatosan szép, közepes méretű, telt, nagyon illatos halvány rózsaszínbe játszó virágokkal, amikkel egyszerűen rogyásig tele van. Olyan, mint egy nagy csokor, amikor virágzik. Az alsó képen a Belle de Crezy-vel látható.
Rendkívül egészséges, gyakorlatilag talpig zöldben mentünk neki a télnek, úgyhogy csak a fagy viszi le a leveleit.  A HMF 120-150 centisnek írja, jelentem, azon jócskán túl vagyunk...

Mme Plantier



Pirosas bimbókból hófehér, közepes, telt virágokat hozó rózsa. Sokat és sokáig virágzik. Egészséges szürkés lombja van, akár három méteresre is megnőhet.



Morning Blush


Egy modern alba az 1970-es évekből. Második éves, egyenlőre nem virágzik olyan bőségesen, mint a "valódi" albák. Viszont kétségtelen, hogy nagyon egészséges rózsa.


Nos, ezek voltak a kertem alba és gallica rózsái, remélem, ezeket is kedvtelve nézegettétek.

Reményeim szerint a héten még jelentkezem a Geschwind, a bourbon és portland, valamint a perpetual  hibrid rózsáimmal.


Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése