2016. április 5., kedd

Virágcsodák

Ez az az időjárás, amikor az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Örülök én a jó időnek, a napsugár simogatásának, de könyörgöm, muszáj állandóan fújni a szélnek? Ebben a pár napban olyan szinten kiszáradt a talaj, hogy kénytelen voltam nekiállni öntözni. Méghozzá rendesen. (Az öntözésről egyébként annyit, hogy minden évben elmondom, csak most kell még öntözni, jövőre már nagyok lesznek a növények, csak néha-néha kell nekik, de hát az újaknak, ugyebár...Csakhogy minden évben rendelek és ültetek új növényeket, amiket aztán megintcsak locsolni kell....)

A magnóliák álomszépek, de már levelesednek ebben a melegben, és a szirmaikat is elkezdték hullatni, úgyhogy virágsziromszőnyegen járunk...












Egyszerűen nem lehet róla elég képet készíteni, minden porcikája mesés, imádnivaló, diszkréten illatos..És a látvány a szoba ablakából is káprázatos..





A Susan is teljes virágzásban van, virítanak a lila virágai, és az első udvar nagyrészét belengi az erős, édeskés illata.

A Wada's Memory virágait elfújta a szél...majd jövőre újra

Az újonnan ültetettek későbbi virágzásúak, a Sunsation hízlal is 2 db bimbót, a Cleopátrán és a Daybreak-en nincs.

Ebben a melegben robbanásszerűen kezdtek virágozni a különböző cserjék:




A japánbirsek közül a fehér virágú volt az első, ő már majd két hete virágzik, a rózsaszínűek pár napja, és most kezdte a legszebb is, a duplavirágú barackszínű.



A gyöngyvesszők nagyon szépek ilyenkor..



A fanyarka virágzásban: meseszép látvány, és minden évben ilyen.





Az utcán a díszkörte virágzása sem akármilyen szép látvány


Persze vannak nárciszok, és most már tulipánok is:




A tulipánok nincsenek börtönben, csak a rózsa futtatója van előttük:)


Néhány fácska majdnem teljesen ki van levelesedve:



Parrotia persica, perzsafa. Igazi kis fa már



A mongol hárs (tilia mongolica) üdezöld levelei.

A tölgyek még csak most rügyeznek, a tulipánfáknak látszik a levélvége, a bükkök még alszanak...


Hétvégén játszottam. A fiúkat is bevontam, kivételesen örömmel kaphatók voltak, talán azért, mert most az erejükre volt szükség ...A szomszédban évek óta hever elfekvőben többszáz tégla. Nem a legjobb minőség, sok közülük kéményből bontott, meg már törött is van köztük jócskán, de használhatók, és közel van. A hétvégén megegyeztem az árban, aztán a fiúk már cipelték is:
Ilyeneket játszottam:




Kétféleképpen csináltam, egyrészt ilyen kis járdafélének ágyások köré (az ötlet egyébként lopott, PP-től), és kötésben úgy, hogy három sort raktam egymásra (saját ötlet). Mindenképpen eszelősen jól mutat, apró szépséghiba, hogy teljesen úgy néz ki a képeken, mintha az ágyásokban semmi nem lenne. Pedig de: Pl. a középső képen levő ágyásban: Hátul a telekhatáron fagyalsövény-gyerekek, 1 db oszlopos gyertyán, szintén hátul, elöl a téglák mellett 6 db rózsa:  Katy Pink Road, William Booth,  Henri Martin,  Boule de Neige, Robin Hood és az Officinalis. Ezen felül pedig talajtakarók, és pár évelő is. Na, ezek közül nem látszik a képen egy sem.

A fiúk egyébként nem kizárólag téglacipelésre használhatók, hanem pl. egész ügyesen tudnak már rózsa futtatókat gyártani:





Az első a Szent Erzsébet emlékére rózsáé, a másik pedig a Perennial Blue-é.

Mivel elég sokat kellett csinálniuk, elég jól belejöttek, az a 2-3 darab, ami még visszavan, igazán meg sem fog nekik kottyanni.

Ha az idő megengedi, vagyis ez a nagy szél alábbhagy, és nem lesz ilyen meleg, akkor megejtjük az első permetezést az örökzöldeknél, mert néhányon találtam azokból a ronda, fekete kis bogarakból, amik aztán befúrják magukat akár a törzsbe, akár az ágakba, az ifjoncok meg vígan rágcsálják a fákat belülről.
Április végére tervezem az első vas+magnézium permetezést is.

Szóval így állunk most, 1-2 hét múlva egészen ki fog zöldellni a kert, és innentől lépten-nyomon rá lehet csodálkozni valamire.


Jó kertészkedést


Petra

7 megjegyzés:

  1. Szépek vagytok, mint mindig. Itt még csak bontakoznak a rügyek. A tulipánok, most kezdenek nyílni. Amit meg nem evett valami állat... szomorúan láttam. S sajnos én is locsolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kószapocok itt is van a kertben, jobban mondva valószínűleg jó sok van. A kert erről is szól, küzdeni kell, hol ezzel, hol azzal:) A locsolás ilyenkor kész katasztrófa, de nem tehetünk mást.

      Törlés
  2. Mennyit játszottatok! Irigy vagyok, mert engem a menedzserem még nézelődni se nagyon enged.:) Azért kora reggel kiszökök locsolni a veteményesbe, meg az állatokhoz.

    Nagyon mutatós lett a tégla ágyásszegélyed, legyen bármily gyönyörűség is ültetve, ezek teszik fel az i-re a pontot. Bele sem gondolok, mekkora meló volt ez kirakosgatni, elegyengetni, de nagyon ütős lett.
    Én leginkább csak sírok a meleg miatt. Utálom. És Matyi is utálja. És még nincs árnyék a kertben, hogy elbújjunk, csak a házban tudunk felfrissülni. És a magnóliák két perc alatt elvirágoztak, de a tulipánok is. Igazad van, nem lehet róluk elég képet készíteni, annyira szépek! Viszont szinte szemmel láthatóan nő minden. Tényleg. Bár kiülhetnék és hallgathatnám, ahogy kitekerednek a levelek a rügyekből, ahogy fülsiketítően harsogva nő a fű, zendül minden! Na, talán ma.

    Az a barackszínű japánbirsed csodaszép, ha marad ez az idő, komolyan, már április végén csatlakoznak a rózsák.;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Játék közben észre sem vettem, hogy fárasztó, este aztán éreztem a különböző porcikáimat:)

      Szörnyű ez az idő, és árnyék igazából még nálunk sincs, bár a fák egyre nagyobbak lesznek.

      Puszi Nektek:)

      Törlés
  3. A legelső képeken milyen magnólia látható? üdvözlettel Gabi

    VálaszTörlés
  4. Megint elkápráztattál a fotóiddal! Gyönyörűek a magnóliáid! Sajnos az idén nagyon kevés ideig gyönyörködhettünk benne mi is, olyan gyorsan elvirágzott.
    A gyöngyvesszőt én is imádom. Kár, hogy ő is viszonylag rövid ideig virágzik!
    Eszméletlenül jól néz ki a téglaépítményed. Szuper ötlet!

    VálaszTörlés