2016. április 18., hétfő

Virágzik a galambfa! Egyebek mellett....

Még csak április közepe van, de szerintem már többször öntöztem, mint két évvel ezelőtt egész évben. Pénteken délután az udvar első részét locsoltam (az egészet egyben még akkor sem csinálom, ha már nem öntözök mindent, nagyon sok időt elvesz), és ácsorgok a galambfa mellett, felnézek rá, hogy a levelei mennyire jöttek már ki, amikor is megláttam őket:
Eldobtam a slagot, és elrohantam a fényképezőért: 6 éve várok erre a pillanatra....


A virágok azok a kis feketés izék, látványossá a zöldessárga fellevelek teszik. Micsoda boldogság tud lenni egy ilyen kis "semmiség", minden családtagot kézen fogtam, és a fához rángattam....
Mivel a fa még kicsi (elég lassan nől), így az utcáról még nem látszik, milyen csodában van részem...


És az egyebek:Bóbitacserje, egy kis édes semmiség (jelenleg), de telis-tele van virággal. Micsoda látvány lesz ez a bokor 2 méteresen!A vadcitromon összesen 2, azaz kettő virág van..Viszont a bokor jó két méteres már, és azok a tüskék...
A hunyorok még mindig, folyamatosan, végtelenül hálás növény
A fűszercserje rogyásig bimbóval, azóta már nyílni is kezdett.

Tulipánok..A fehérek kezdték, ők már elvirágoztak, a pirosak és a lilák még tartják magukat. Ez mondjuk egy bordós virágú:)

És a lila virágú tulipán, ő az egyik leghálásabb, hosszan virágzik. Egyébként az összes tulipánom Lidl-ből való, ilyent ősszel is veszek, és telepítek máshova is a kertbe.

Nagyon jól mutat az ágyásban, ráadásul átellenben lilállik az orgona:)A nőszirmok közül is a fehérek az elsők..de ma már tudnék másikat is fotózni..
A felső képen a közönséges orgona mára teljes virágzásban van. Előtte Patula Miss Kim-ből van 3 bokor, gyönyörűek, de ők még épphogy bimbósak, és teljesen elöl 4 bokor törpeorgona, szinte teljesen összenőve.

Az alsó képen Sensation orgonaHóvirágcserje (halesia) harangocskái

Csüngő japán díszcseresznye


Így festenek a rózsák: persze csak néhányról teszek fel képet, a teljesség igénye nélkül:Reine des Violettes

Himmelsauge, a futtatója tulajdonképpen csak dísznek van, második éves rózsa, és óriási

A nagy futtatón Phyllis Bide, előtte Gentle Hermione, köztük Warsawka Nike klemátisz

Rhapsody in Blue, csodás, életerős, egészséges...
Mme Plantier

Más egyebek:

Red Robin photinia, jó 2,5 méter magas.

Gyönyörűséges valódi ciprus, mögötte a császárfa sziluettje, ő később kezdi, de már duzzadnak a virágbimbók (miközben a tavalyi termések is rajt vannak még)A vadiúj magnóliák közül a Sunsation...
Valódi tulipánfa oszlopos fajtájaAz első udvar nagy ágyásának részlete


Hátsó udvarrészek
A fehér virágú fás bazsarózsán elkezdtem megszámolni a bimbókat...aztán abbahagytam, szerintem legalább 100 virág lesz rajt. Jobban mondva ma már virágzik is...Álomszép..
Fűnyírás előtt..A datolyaszilva is szépen hozza a levélkéit, valamint a virágait...ahogy a füge is virágzik....

Itt látszik, mennyire vissza lett vágta a datolyaszilva...

Meg az is látszik a képeken, hogy már most mekkora a szárazság...Gyakorlatilag kétnaponta öntözök, egyenlőre szigorúan az újakat és a nagyon vízigényeseket...

A két 200 literes hordó közül az egyikben már használatra kész a pitypanglé, a másikban még érik a csalán. Persze ezt is jobb lenne eső után kiöntözni, de hát eső az nincs....Innentől folyamatosan használom a zöldtrágyalevet, amint elöntözöm, már tömöm is meg újra a hordókat, közbeiktatva az örökzöldeknek a vas+magnéziumot, reményeim szerint április végén.


Remélem élveztétek a sétát:)


Petra


11 megjegyzés:

 1. Micsoda öröm egy ilyen virág kinyílása. Szép a kerted. Pitypanglé? Írtál erről valamikor?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hihetetlen...Olyan csak az enyém öröm:)

   Szerintem még nem írtam, de ugyanúgy "készül", mint a csalánlé. Végy egy üres hordót, rakj bele annyi pitypangot (gyökerestül, virágostól, ahogy jön), csalánt, akármit... amennyi belefér, töltsd fel vízzel, tegyél rá tetőt, és hagyd állni 1-2 hétig. Minél büdösebb, annál jobb, higítatlanul lehet öntözni a növények tövéhez.

   Törlés
  2. Köszönöm, kipróbálom, tele vele a kert.

   Törlés
 2. Van galambfád? Nagyon szép! Ha majd tele lesz a nagy fa virágokkal...

  Amikor először láttam Bozenben, akkor még nem tudtam mi az Angyalszárnynak neveztem el, mert a hófehér szárnyas virágok úgy csücsültek az ágakon, mint kis angyalkák. :-)
  Itt olvashatsz róla nálam: http://bessyke.blogspot.de/2015/04/otzi-jegember-es-egy-bozeni-kiruccanas.html

  VálaszTörlés
 3. Milyen sokat változott a kert a múltkori séta óta! Nagyon szép, és még ha hozzágondolom a léptéket, amit a képek nem tudnak visszaadni!

  Egy csomó tulipánom nekem is onnan van. Amit 3 éve vettem, már háromszor annyi lett belőle, mint ültettem. A többiek pedig újoncok. Ilyenkor nagyon jól jön a pompájuk a sok zöld mellé.

  Értem és veled együtt örülök a galambjaidnak, igazi különlegesség.

  Azért most szívesen üldögélnék a száz fehér bazsarózsavirág mellett...;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elképesztő, hogy napról-napra mennyit tud változni a kép:) Örül is a szívem:)

   Törlés
 4. Ezt a galambfa-dolgot teljesen átérzem. Én is valahogy így vagyok, amikor először virágzik valami nálam.
  És sajna a rosszban is osztozom, én is épp azon morogtam a minap, hogy ilyet még nem láttam, hogy áprilisban rendszeresen öntözni kelljen.
  Köszi a sétát, jólesett. Most is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezek azok a pluszok, amitől igazán szép dolog a kertészkedés:)

   Katasztrófa ez az idő idáig, tegnapelőtt volt egy aránylag jó kis eső, de a szél megint fúj, és fúj és fúj, hú de utálom.

   Mindig szívesen látlak!

   Törlés
 5. Nagyon gyönyörűségesek a növényeid! A galambfáért, tulipánfáért és a vadcitromért külön irigyellek. Vadcitromom van, de még csak pár centis, úgy látom a telet átvészelte kiültetve, de még milyen sokat kellene kibírnia, mire megerősödik!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon köszönöm, Bea. A vadcitrom egész gyorsan nől ám, úgyhogy reméljük, hamarosan gyönyörködhetsz benne.

   Törlés