2016. április 25., hétfő

Áprilisi nyár (de már elmúlt)


Ezek a képek még akkor készültek, amikor áprilisi nyár volt, úgyhogy most izgulok. Merthogy megjött a tél, és ez ilyen hirtelen nem szokott jót tenni.





Valami elképesztően szép a fás bazsarózsa, a maga közel 170 centis magasságával, az óriási, tejfehér virágaival, amiből szerintem legalább 100 van a bokron.


Ilyen szép nálunk még sosem volt az orgonavirágzás, tulajdonképpen talajtól telis-tele van virágbugákkal.

A látvány pazar, az illat bódító...

A közönséges orgonát fogják követni a törpék, akik csak méretben kisebbek, virágpompában és illatban bőven vetekszenek a közönséges orgonával.








A prágai bangiták is rogyásig vannak virággal.



Némelyik kertrészletben "bűntelen" vagyok, a tulipánok kissé közelebb költöztek egymáshoz az eredeti ültetéshez képest, a zsálya és a borzaskata pedig tetszése szerint növögethet.

















A lent több éve vetettem, minden évben megmutatja magát, sőt rendesen szaporodott is. Naná, hogy a kép nem adja vissza a babakékjét.
















A Halesia (harangvirágcserje) még mindig tele van virággal. A levelei a magnóliára emlékeztetnek, nagyon mutatós kis fa lesz.





























Az oszlopos tulipánfa fantasztikusan jól mutat már, imádom ezeket a leveleket!














A magyar tölgy virága...



















Reine des violettes, most izgulok, hogy ne nyíljon ki. Egyik rózsa se nyíljon ki, ha lehetséges.

Iszonyú mennyiségű bimbó van a rózsákon, van olyan bokor, amelyiknek egy-egy ágán közel 100 van, ha ez elfagy nekem.....


A fűszercserje nyílásban, ,a hortenzia bimbós, a Viburnum davidii még virágzásban, és teli új hajtásokkal...nagyon jó kis bokor, védettebb helyen csak ajánlani tudom.



A borbolya, és a prágai bangita kettőse..

















Ilyen szépséges levelei vannak a Wada's Memory magnóliának..


Az oszlopos vérbükk hamvas, pihe-puha levele...A csüngő még csak most kezd levelesedni



A perzsafa nem akármilyen szép látvány.....csak pár év kellett hozzá:)




Dao Jin nevezetű gyönyörűséges fás bazsarózsa, első virágzása.


Nagyjából így állunk, minden nap minden percében történik valami csoda a kertben. A galambfa virágai továbbra is a fán vannak:) ezek szerint hosszabban virágzik. Az összes fa még ki sem hajtott teljesen, a tölgyek és a bükkök későbben kezdenek. Ha az időjárás nem szól közbe, eszméletlen rózsavirágzást várhatunk....
Mondjuk, nem kizárólag az időjárás miatt aggódok, mivel a szomszéd földön pont pénteken, jó nagy szélben permeteztek gyomirtóval. Nem is értem, hogy lehet ennyire kevés esze valakinek, belegondoltam, mi minden is van ott ültetve, a történelmi rózsasövényem, örökzöldek, fák....mindezt nem kizárólag pénzben mérik.

Mindenkinek fagymentes kertészkedést kívánva


Petra

21 megjegyzés:

  1. Pont ma láttam a szomszéd utca egyik árokpartján évelő lent, csodaszép színe van, vissza fogok menni csenni pár magot:-)
    Úgy vettem észre, hogy a nagyon önző, érdektelen emberek hobbija a szélben gyomírtózás. Én ha ilyet látnék simán szólnék..mondjuk borítékolható a felháborodás, de akkor sem tudnám szó nélkül nézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És nem csak a színe szép, hanem az egész kis növény.

      De ők gazdálkodnak, méghozzá évek óta, és szélben permetezni szerintem tilos. Ezt nekik is tudni kell(ene). Szóltam nekik előtte is, utána is, azt hiszem, a férjemet kell kiküldeni, hogy beszéljen velük, úgy vannak vele, hogy egy gyönge nő ugyan mit is ért ehhez.

      Törlés
  2. Csodaszép lesz a kerted nyáron (igaz most is az, de) ha az a sok rózsa kinyílik....Azért a fás bazsarózsáért pedig piszok irigy vagyok. Én most készülök venni pár tővet, de kicsit tartok tőle. Van neki valami speciális igénye?
    Hasonló adottságaink vannak, tehát nálunk is kissé agyagos köves, nem kimondottan jó föld van és a szél is gyakran fúj. Kell neki a védett hely ha jól tudom, meg a kissé tőzeges talaj ültetéskor.
    A Halesia neked hány éves ? Én tavaly vettem a Tündérkertjétől, ha jól látom idén virágozni is fog, de még nagyon picik a bimbói, eléggé kitett szeles helyen van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az elején a tudatlanok bátorságával vágtam bele a kertészkedésbe, és ez néha nagyon jól jön:) Szélmentes helyen vannak a fás bazsarózsák, de ennyi. Én talajjal semmit nem csináltam, de biztos meghálálják, ha te gondoskodóbb leszel. Az első pár évben öntözni szoktam őket, de tényleg semmi más titok nincs.

      Nekem is a Tündérkertjétől van a Halesiám:) Talán 3. vagy 4. éve van elültetve, nagyon pici volt, amikor vettem. Nekem tavaly virágzott először, de csak pár virágocska volt rajta, idén átültettem, izgultam is, és tele van virággal. Az enyém is kitett helyen van.

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszod:-) Megpróbálok nekik akkor védett helyet keresni, bár a helyek fogynak nagyon.
      Kiváncsi vagyok a Halesia virágaira is élőben, mert fényképen nagyon tetszenek tényleg olyanok mint valami pici kis csengettyűk.:-)

      Törlés
    3. Engem a gyöngyvirágra emlékeztetnek a virágai:)

      Törlés
  3. A lent én is imádom, egy tő maradt a nagy fűnyírások után. Ez egész nyáron virágzott, nézem a fű közt, de nincs utódja. Permetezés. Vállaltuk ill. kértük, ahol a levendulák vannak ne gyomirtózzanak, levágja a férjem. Ahol nem vágta le, utólag jöttem rá ott a bodza. Nem tudom kapott-e gyomirtót és mennyit. Közel van a telekhatárhoz. Szerettem a bejegyzésed címét. Milyen igaz!!! Sajnos, fagy van a széltől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ágyásba vetettem az enyémet, és egyre több helyen bukkan fel, nagy-nagy örömömre:)

      Nálunk hátul termőföldek vannak, csak én vagyok ilyen "bolond", aki arborétumot csinált. De ha búza lenne vetve, akkor sem gyomirtózhatnák ki..Egyébként én is inkább rendben tartok majd 1 méterrel szélesebb részt (pedig elég hosszan van), de erre nem is gondoltam, hogy ekkora szélben...

      Törlés
  4. Tudod, a mi haszonkertünk az elődöknél virágoskert volt. Ezért volt hátul, a társait szó szerint kidamilozták, míg már nem tudtak megkapaszkodni. Sírtam miattuk. Azóta mindent amit tudtam kiástam, s előre hoztam. Itt meg pl. az utolsó bőrlevelet szétrágták a csigák.

    VálaszTörlés
  5. Szia Petra! Még új látogató vagyok a kertedben, ami gyönyörű és magával ragadó! Remélem nem lesz baja a növényeidnek a permetezéstől. Most hogy beindultak tavaszi színek, teljese belebolondultam a rózsákba (is). Télen még azt hittem végig örökzöld kecskerágó sövényt szeretnék a kerítés mellé (ősszel költöztünk kertes házba, mit sem tudtam a virágos kertről), de most már csak rózsákra tudok gondolni. A kertünk viszonylag pici, és nem fog elbírni túl sok növényt. Ültettünk egy bazsarózsa tövet, erre most olvasom, hogy szélmentes helyen jobban érzi magát, hát , drukkolok. Ültettünk egy magnólia fát is, az elmúlt hetek fagyos szele nagyon megroggyantotta szegényt, neki is nagyon drukkolok. Olvastam nálad a csalánléről, azzal megöntöztem, remélem segít. A tanácsodat szeretném kérni a rózsák terén. Szeretnék méteres, dús bokrokat, hogy a száruk ne hajoljon meg túlságosan a hatalmas virágok alatt, és folyton virágozzon a nyár folyamán. A neten nem tudom egyértelműen értelmezni az olvasottakat, valahol bizonyos fajtákat bokorként említenek, néha futóként, a habitusról sem mindig írnak. Nagyon tetszenek pl a Queen of Sweden, a Scepter d'Isle, Winchester Cathedral és a Jude the Obscura (ennek a színét sem tudom eldönteni a képek alapján, hogy inkább sárga, vagy rózsaszínes is) rózsák. Tudnál segíteni, hogy ők ilyen típusú rózsák, mint amit keresek? Illetve nagyon tetszik még a Cardinal de Richeliou rózsa, szépen illene a fehér és halvány rózsaszín kiszemeltekhez. Illetve ha lenne tipped, akár külföldről honnan érdemes rendelni, annak is nagyon örülnék Előre is köszönöm, ha időt szánsz rám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig örömmel tölt el, ha új látogató érkezik a "kertembe":)

      Megpróbálom nem túl hosszú lére ereszteni: akármilyen pici a kertetek, próbálj meg, legalább a kényes növények mögött sövényt telepíteni. Nagyon sokat jelent, felfogja a szeleket, más lesz a mikroklíma, stb. Pl. a borbolyák között vannak már oszlopos fajták, hogy ne kelljen különösebben a nyírással foglalkozni, de akár az is megoldás lehet, hogy akármilyen dróthálóból kerítést csinálni, és futónövényekkel befuttatni. A magnólia kifejezetten utálja a szelet, úgyhogy hajrá:)

      A rózsákról: először is, honnan rendelj: Magyarországon is van néhány olyan oldal, ahol mind az ár, mind pedig a minőség elfogadható: Pharmarosa és a Többmintkert, ezeket mindenképpen nézd meg. Külföldről a Rosaplant (lengyel), Schultheis (német): ez kicsit drágább, de garantáltan jó minőségű, és esetleg a Tuinlottum (holland). Nekem mindháromtól vannak rózsáim (jobban mondva a legtöbb tőlük van), az első kettő viszi a pálmát.

      Amiket felsorolsz rózsákat, azok közül csak a Winchester Catedral és a Cardinal van nekem. Ez utóbbi történelmi gallica rózsa, vagyis csak egyszer virágzik. A Winchester metszéstől függően kb. 1-1,5 méter magas lesz, fehér virágokkal, amik közül néha visszaüt egy-egy az egyik szülőre, és felelmás, rózsaszín-fehér virágokat hoz. Nagyon jó rózsa.
      A Queen of Sweden-ről csak jót olvastam, úgy gondolom, ő is megfelel az elképzeléseidnek. Ő is egy- másfél méter magas lesz kb, és felálló habitusunak írják, nem igazán illatos, de folyamatosan virágzik.

      A Scepter d'Isle is rózsaszín, nem túl nagy virágú, nagyon illatos, a méretéről a Help me find-on elég érdekes adat van, de az Austin rózsák oldalán 1,20-nak írja, úgyhogy szerintem ez valamivel nagyobb, akár 1,5 méteres rózsa is lehet, folyamatosan virágzik, betegségeknek ellennálló.

      Jude the Obscur, sárga, gondolom az elnyíláskor kissé rózsaszínes lesz. Nagyon illatosnak írja, 1,5 méter körüli lesz, de őt akár futónak is lehet nevelni.

      Ezek mind angol rózsák, gyönyörűek, az tuti. Ha van időd, akkor olvasgass vissza, tavaly már jó kis képeket tudtam feltenni a rózsáimról, hátha találsz köztük még olyant, amit szeretnél. Én egyet még javasolnék: Munstead wood, szintén angol, én imádom.

      Remélem, tudtam segíteni, de nyugodtan kérdezz.

      Petra

      Törlés
    2. Köszönöm Petra a hasznos valaszt! Utána nézek annak is, amit javasoltál, illetve átgondolom a sövényt is. Még csak pár dolgot ültettünk a kerítés mellé, talán át tudom õket még idõben ültetni. Legutóbb egy kertészetben azt javasolták, fertõtlenítsem a talajt a rózsák ültetése elõtt. Ez te hogy csinálod? Hamarosan megérkezik az elsõ csomag (klosterrosa utersener - nálad akadt meg rajta a szemem, illetve felicite perpetue (ha jol emlekszem a nevére, egy futó rózsa, a kapura szánom). Nagyon köszönöm még egyszer a segítséget!
      Ildi

      Törlés
    3. Most jut eszembe, a kerítéstõl kb 1,5 méterre az utcán -1-2 kisebb hézagot leszámítva - majdnem végig fut sövény, spiria és hibiszkusz. Ezek mellett is javaslod, hogy telepitsek a keritesen belulre is? (o jaj, sokat fogok még kérdezni, elõre látom!)

      Törlés
  6. Rózsa témában ajánlom a Helpmefind.com-ot, ahol még azt is leírják, milyen hidegségi zónába valók az adott rózsák. Angolul van, tehát egy kevés nyelvtudás kell hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őt is érdemes megnézni, de szerényen megjegyzem, hogy nem mindig pontos. Én legalább 3-4 helyen megnézem, mit írnak az adott rózsáról:)

      Törlés
  7. Sárgulok, kedves Petra. Nem is a gyönyörű növényeid miatt, hiszen megdolgoztál/dolgozol értük, megérdemled. Hanem azért, mert ennyivel több év van már mögötted mint mögöttem a ketészkedésben, és mindig úgy érzem, hogy egy csomó mindenről lekéstem, és sosem fogom tudni behozni. Na de sebaj, így legalább van akitől tanulnom. :)
    Fagymentes virágnyílást, és mindenféle jókat, szépeket kívánok Neked őszintén.

    VálaszTörlés
  8. Bejöttél a kölcsöngépen, véletlenül. Képzeld itt minden elfagyott, az egész falura, környékre érvényes: szőlő, dió. cseresznye,stb. Eper is már amik bimbóban voltak. Szomorúság. Amerre nézek fekete lombú diófák, a legnagyobb szívfájdalmam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom...Itt Somogyban is sokfelé elfagyott a szőlő, a szomszédban látom a diófákon is...nekem csak díszkertem van, de tudom, hogy a gyümölcsös az igazi veszteség....

      Törlés
  9. Petra, hadd kérdezzek. Elfagyott a szömörce, az összes levele lóg, jönnek új levelek, de ezeket is lógatja, elfeketednek. Akkor ezt azt jelenti, hogy vége van? Neked vannak tapasztalataid. A szívem szakad meg érte. Pici volt, nálunk féléve, jó féléve. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvileg az új leveleinek nem lenne szabad, hogy baja legyen, hacsak azokat is meg nem csípte a fagy. Azért nem szabad rögtön a legrosszabbra gondolni, de sajnos ilyen esetben tehetetlen vagy. Abban kell reménykedni, hogy a vesszők nem fagytak teljesen vissza, mert akkor alulról újra ki fog hajtani.

      Törlés