2015. május 18., hétfő

Végre rózsák

Múlt hét csütörtökön végre megjött az eső. Már nagyon-nagyon hiányzott, aprócska bibi, hogy jeget is kaptunk, diónyit.  Nem csinált nagy kárt, de az én szívem fáj minden levélért, a magnolia tripetala-t nagyon megtépte, lévén neki voltak a legnagyobb, legpuhább levelei. De a császárfa alatt is egy csomó virág, levél, termés lent a földön. Aztán pénteken ért a meglepetés, és nagyon-nagyon haragudtam az időjárásra, amiért két örökzöldemnek is lenyisszantotta a sudarát.

Viszont egészen szombatig esett, utána már szép csendes eső, úgyhogy rendesen leáztatta a talajt.

A rózsák nekiláttak a virágzásnak, de még mindig nem az összes, nem baj, türelmes vagyok.


Chartreousse de Parme, a hatalmas rózsaszín bimbójával. Nagyon illatos rózsa, egészséges, sötét levelekkel, nagyon szeretem.

















A Rhapsody in Blue kezdett, kinyíláskor még van némi mályvaszín a szirmokban, aztán fáradt lila lesz.

Tavaly tavaszi ültetés, és bő másfél méterről indulunk. De nem lesz egy robusztus rózsa, inkább kecses, úgyhogy nem gondolom, hogy nagy hely kell neki.







Édes kis St.Swithun, igazi törékeny angol szépség, porcelánrózsaszín virágokkal.

















Az Elfe lábánál versenyt virágoznak a gólyaorrok. Ő egy erősteljes növekedésű rózsa, jelenleg ezen az aránylag kicsi állványon szinte körbe van tekerve. Rengeteg bimbót hozott, már majdnem ki van nyílva, napok kérdése...












A viráglonc fáradhatatlanul ontja a virágokat, és valami nagyon könnyed, nagyon kellemes illatot. Virágloncot minden kertbe!






A Fontaine rózsa ragyogó pirosa szinte világít. Nagyon megbízható rózsa

















Az Utersener Klosterrose még mindig a legmagasabb régiókban hozza a virágokat, pedig de várom már, hogy az egész rózsa virágba boruljon!











Ernyős liliomfa levélcafrang, a jég ezt tette vele...



















Nevenincs Sieberz-től rendelt futó, hatalmas fehér bimbókkal. Nagyon egészséges, nagy, sötétzöld levelei vannak, és a virágok...Pazar











Még egy viráglonc...Sokkal de sokkal szebbek, mint a rózsaloncok.




Harlow Carr angol rózsa, virág mutatóba, rengeteg bimbó van rajta. Nagyon szép, egészséges, kompakt bokor lett, kicsit barátságtalan a sok-sok tüskével..











Belle de Crezy gallica

















Felicite parmentier, alba rózsa. Azért szépen befutja a futtatóját, pedig Ő is tavaly tavaszi ültetés.


Kíváncsian várom, milyen lesz virágba borulva, ígéretesek ezek a kecses bimbók














Patula Miss Kim törpeorgona, a legeslegillatosabb orgona a világon.








Három Munstead wood angol rózsát ültettem egymás mellé, jobban mondva a középsőt kicsit beljebb. Gyakorlatilag összenőttek. Tavaly ő volt a kedvencem, szerintem idén is a szívem csücske lesz.













A Reine des Violettes II. egyszerűen káprázatos. A virágok, a forma, a levélzet, az illat.... Egyszerűen páratlan. Mögötte sárga levelű hólyagvessző van, nagyon csinosak együtt.







Jacques Cartier, a markáns, olyan erős, szinte durva ágai vannak, nem egy kecses rózsa.... A virágai viszont nagyon szépek, ezek az édes kis rozetták..












De jó, hogy már ilyent is merek mutatni, és de jó lesz, ha a teljes kertről merek nagytotál képeket feltenni. Na, az mondjuk odébb van.







Mary Rose angol rózsa, hogy ennek mekkora hatalmas virágai vannak. És nagyon rózsaszín, és nagyon illatos....szóval szeretni való.











Egy kis visszapillantás, hú mennyit dolgoztam én ezért a látványért?:)





A három grácia (Cornelia, Felicia, Penelope) közül ő a Felicia hibrid pézsma rózsa. Ugye milyen tökéletes virága van? És hihetetlenül finom illata. Ilyen egyszerű kis tartója lesz, csak azért, hogy az ágai ne teljesen a földre lógjanak le, Egyébként neki nagyon jól áll, hogy így ívben meghajolhat.




A második grácia: Penelope















És a harmadik, Cornelia


Neki vannak a legkisebb virágai (a legnagyobb a Felicia). De nagyon sok van belőle...









Jégverés, látjátok a vezért? Éppen 10 centi hiányzik belőle..






Stanwell perpetual, valami egészen halvány rózsaszínben kezd, aztán kifehérednek a virágai. Amiket csak úgy ont magából egész évben.













A Himmelsauge ilyen hatalmasat nőtt (tavaly tavaszi ültetés), rogyásig van bimbóval, remélem a héten ki is fognak nyílni.




















Geschwind Nordlandrose II.


Nagyon rózsaszín, nagyon illatos.

A bimbók nagyon sötétek, nagyon szép látvány









Rózsalonc bokor




Cardinal de Richelieu















Azt kell mondjam, hogy ilyen gyors, látványos eredményt talán semmi mással nem lehet elérni, mint a rózsákkal. Egy év alatt hatalmasat nőnek, kész kifejlett bokrok már.


Hét közepétől megint esőt mond, és sajnos jeget is, remélem felénk nem lesz, bár senkinek sem kívánom.


Jó kertészkedést, szép kertet mindenkinek!


Petra

9 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy jégveréssel kaptatok esőt! Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy jó volt-e vagy inkább ne esett volna....
    Gyönyörűek a rózsáid! Különösen a Reine des Violettes II. nyerte el a tetszésemet a sok-sok szépség közül.
    Kár hogy nincs még illatos net!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mostanában mindig viharos szél fúj, tegnap is azzal jött az eső. Utálom a szelet!

      A rózsák tényleg mesések, és még csak most indul be a szezon, azért közel 90 rózsa van, (ami egyébként ekkora kertben nem is sok), de Nekem mégis egy csoda lesz.

      Az illatos net az tuti jó dolog lenne!:)

      Törlés
  2. Kedves Petra!
    Jópár szép estét jelentett számomra, mire végigolvastam a blogot. Kíváncsi lennék, hogy hol van pontosan a kert és felvenném a következő években meglátogatandó arborétumok listájára. Óriási szerencse, hogy a családod is ennyi támogatja a hobbidat. Kedvet csináltál néhány növényhez, még listát is írtam róluk. Nekem persze jóval kisebb helyem van, így most igencsak járatom az eszem, hogy mi hová férne el. Képes vagyok én is órákat a növények bámulásával tölteni. Úgy rémlik, árnyékliliomot nem láttam Nálad, nekem ők is nagy kedvenceim, meg persze több más növény is ... Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kriszta!

      Nagyon örülök, hogy megtaláltad a blogomat, és annak még jobban, hogy örömöt okozott az olvasása.

      A kert Kaposváron van, igazán megtisztelsz azzal, hogy szeretnéd meglátogatni:) Tavaly már voltak vendégeim, akik idén is visszajönnek. Semmi akadálya nincs.

      Valóban nincsenek hosták, mert nagyon kevés még az árnyékos rész a kertben.

      A kert szerelem, és nagyon hamar gyűjtővé válik az ember. Nehéz a józan észre hallgatni, mindent szeretne a kertjébe.

      Petra

      Törlés
  3. Végre, végre, végre! Gyönyörűek! Az ágyások is totálban! Teljesen oda vagyok értük. Jövőre... Hát, az elképzelhetetlenül káprázatos lesz. Hihetetlen, mire képesek már a friss ültetésűek is. A kedvencem a Richelieu, évek óta vágyom rá, még így egyszer virágzóként is nagyon fáj a fogam rá! Biztos lesz egyszer nálam is. Meg Rhapsody.

    Maj' szólj! Addig is kevesebb szelet és hosszú sétákat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudnád, micsoda öröm és megkönnyebbülés, hogy már a hátsó ágyásokat is lehet totálban fotózni:)

      A Richeliu egy álom, egy nagyobb kertből kihagyhatatlan. Na igen, meg a Rhapsody is. Aztán még ezután jön a java:)

      Szerintem június első hétvégéje körül.

      Petra

      Törlés
  4. Pesten is kaptunk 2-3 esős napot végre. Már nagyon kellett, azok a növények is, amelyeket egyébként öntözök, sokkal élénkebbek lettek. Van egy nagy örökzöld viburnumom, amelyet tavaly ősszel kerítésbontás miatt átültettem. Télen is öntöttem rá néha, most meg a nagy szárazságban 2-3 naponta. Ennek ellenére nagyon lógatta a leveleit, nem voltam biztos benne, hogy megmarad. Az eső után viszont határozottan sokkal jobb bőrben van. Gondolkodtam, hogy miért pont az árnyékliliomokat emlegettem. Tőlem is nehezen szabadul valaki úgy, hogy ne kapna növényt. Általában cserepekben is van szaporulat, ezek ráadásul mobilak is. Szóval majd egyszer árnyékliliomokat viszek neked :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, össze sem lehet hasonlítani az égi áldást az öntözéssel. Még ha rendszeresen öntözünk is, az sem ér fel az esővel. (Bár most meg már sok is a jóból).

      Az örökzöld bangita nagyon tud szomorkodni, ha nem kap elég esőt, de szerencsére hamar rendbe jön. Én is szeretem őket.

      Szóval budapesti vagy. Szerencsére Kaposvár nincs is olyan messze tőle:)

      Törlés
  5. Szia Petra! Gyönyörű a kerted! Most találtam a blogodra, hogy nemrég friss kerttulajdonos lettem és belehabarodtam a rózsákba. Tudnál segíteni, hogy Gentle Hermione-t, Madame Plantiert és Felicite Parmentiert honnan lehet online rendelni? Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés