2015. május 14., csütörtök

Virágba borulva

Na, még mindig nem a rózsák, de szerencsére rengeteg virágzó cserje van az udvarban. A rózsák még készülődnek, a történelmiken eszméletlen mennyiségű bimbó van, de csak egy-kettő nyílott ki közülük.

Ígérem, nem fecsegek sokat, mert nagyon sok képet csináltam:


A Blood-good juhar káprázatos tűzpirosa. Főleg, ha késő délután átsüt a levelein a nap. Kész fácska már az előkertben.


Rózsalonc, szintén az előkertben, a juhar párja évek óta. Kicsit megritkítottam, mert nagyon sok öreg ága volt már, évek óta nem metszettem.Nagyon izgalmas páros az övüké, és az ablakból sem akármilyen látvány kitekinteni.
Az Alba superba magnólia akkorát nőtt-szélesedett, hogy az alsó ágaiból kénytelen vagyok levágni néhányat.A másik oldalról is igen formát bokorfa. A lábánál levő kaméleonvirágokat is megritkítottam, tavaly majdnem elnyomták a többi talajtakaró növényt. Igazából csak azért nem engedem, mert a kaméleonvirág télre visszahúzódik, így az ágyás csupasz lenne, míg a gólyaorr télen is díszít.
Törpeorgona többfelé is van ültetve, ez a nappali ablaka alá. Amilyen formás kis bokor, olyan nagy illata van, jó  nagy területet beleng.
Az örökzöld magnólia is hatalmasat nőtt, az alsó ágait neki is le kell vágnom, csak még gyűjtöm hozzá a lelkierőt:)

A kelmátisznak tettem oda egy kis futtatót, hogy biztosan megtalálja a magnóliát.
Datolyaszilva, rogyásig virágokkal. Ennek nagy része le fog potyogni, de várhatóan így is szép számmal lesz rajta gyümölcs.
Imbricata hamisciprus ölelő karjánál Bristol Ruby rózsalonc.

Chartreuse de parme rózsa készülődik.

Soha többet nem hagyom el az ifjításukat, bár pl. a Gold reef-en meg sem látszik, iszonyatosan visszavágtam, és akkora bokrok lettek!

A Chartreuse egyenlőre kisebb, mint tavaly volt, persze még jócskán fog nőni az év folyamán.


Davidiia, galambfa. Az évek múlásával egyre szebb, egyre formásabb.
De a virágzásra még várni kell, talán majd jövőre....


Idén ő az első, Rhapsody in Blue.  Nagyon bájos rózsa, üdezöld levelekkel, kíváncsi leszek, mekkora lesz az idén, mert jóval  méter fölött indultunk.


Ő az első a lágyszárú bazsarózsák közül, a többi még csak bimbóban van. Elég kicsi fehér virágai vannak. Tavalyi ültetés, nyilván évről-évre szebb lesz.

Itt látszik, hogy a közeli szomszédja (gyűszűvirág) túlnőtt rajta.


Elfe rózsa, egyre nagyobbak azok a bimbók, de még mindig váratnak magára. Tisztára úgy érzem magam, mint a kis herceg.A Gentle Hermione valami fantasztikusan szép, egészséges bokor, gyönyörű a virága is, remélem, idén többet virágzik, mint tavaly, mert ő nem ismételt túl sokat. Elnéző vagyok vele, egyrészt mert tavaly tavaszi ültetés, másrészt mert így is szép. Mögötte egy törpe orgona ontja a virágait és az illatát, a Warsawka Nike klemátisz pedig sikeresen igyekszik meghódítani a futtatóját.


Souv. de la Malmaison rózsa.

Hatalmas bimbói vannak, izgatottan várom, milyen lesz kinyílva. Bár tavaly megmutatta magát, azért gondolom, az ide lesz az igazi.

Mögötte a Phyllis Bide igyekszik a futtatójára, és bármilyen aprócska is, máris vannak rajta bimbók.
Az oszlopos tulipánfa egyre inkább vonzza a szemet, igazi kis ékszer.


A viráglonc (kolkwitzia) teljes virágpompában. Egyszerűen mesés, vagyis mesések, merthogy több is van belőle. A piros levelű hólyagvessző is virágzik, jól mutatnak együtt, a hólyagvessző a kissé merev habitusával, és a viráglonc a maga kecses, csüngő termetével.Szárnyas kecskerágó: Mindig azt mondtam, hogy igazából ősszel szép, a káprázatos lombszíne miatt, egyébként beleolvad a környezetébe. Na, elérkezett az a pillanat, amikor azt kell mondjam, nagyon szép, formás cserje, mutatós, ágemeletes habitussal.

Egy visszatekintés az első udvar végéből a nagy ágyásra. Fények és árnyékok....

A császárfa még mindig virágzik, közben a levelei napról-napra nagyobbak lesznek.

Elképesztő illatorgia van az udvarban, a császárfa virágainak nehéz, édes illata keveredik az orgonák illatával, ráadásul a szomszédban virágzik az akác....
Egyik kedvenc rózsám, az Utersener Klosterrose. Ódákat lehetne róla zengeni, sőt, valószínűleg én már meg is tettem párszor. Nagyon egészséges, nagyon robusztus, nagyon szép.

Iszonyat mennyiségű bimbó van rajta, de még csak a legfölsők kezdtek el nyílni. Páratlan látvány lesz teljes virágzásban, ez nem is lehet kérdés.Hátsó udvarban levő viráglonc egyik oldalról, másik oldalról... Mögötte a fagyalsövény már közel 3 méteres, az ágyás első részén levő perzsafa szintén.


Gyönyörűséges törpeorgonáim teljes virágzásban.
Felicia (hibrid pézsma) édes kis virága. Elképesztő nagyok a tavaly tavasszal ültetett hibrid pézsmák (Cornelia, Felicia, Penelope).  Hosszú, bókoló ágaik véges-végig vannak rakva bimbókkal.
Ajándékba kapott rózsám: Belle de Crecy. Közel méteres bokor lett, elhajló ágakkal, sok-sok bimbóval.Ámbrafa, gyönyörű fényes leveleivel

Kitekintés az ámbrafa mögül, virágzó orgonákra, rózsaloncokra, virágloncra, és az elmaradhatatlan hordóra, ami most is tele van csalánnal.
Reine des Violettes II. rózsa. Majdnem teljesen meghódította az állványát, pedig ő is tavaly tavaszi ültetés.

Nagyon szép, szürkésszöld levelei vannak, és páratlan illatú virágai.


A talaj nem homokos, viszont szép sárga lett a fűrészportól:)Szegélyt csináltam hátul két nagy ágyás mellé, és ezt folytatnom kellene még hátrébb is. Jó kis móka.


Tavaly még nem mertem föltenni nagytotál képeket a hátsó kertről:)


A leghátsóról meg még most sem merek:)Na, még egy viráglonc? Nagyon jól mutatnak, hogy néhány méterenként van ültetve 1-1 belőle.


A gyöngyvirágcserjék is rákezdték....                                                                     Édes kis PenelopeTavaly a Cornelia fejlődött a leglassabban, de utolérte magát (és a többieket), jobbra-balra közel két-kétméteres bókoló ágakkal, telis-tele bimbóval...Hmm.. Áldott csalánlé...:)


Szép, nagy rózsalonc bokor. Itt aztán nőhet jobbra-balra, előre-hátra...


Richelieu de Cardinal. Idust azért állítottam oda, hogy legyen mihez viszonyítani a rózsa magasságát. Nos, Idus olyan 1,30 körül van.  A tavaly télen Tündérkertjétől rendelt három bokor összenőtt, széltében hosszában terebélyes. Csodásak ezek a történelmik, imádom a bókoló alakjukat, ahogy az ívben meghajló vesszők telis-tele vannak bimbóval.  A L' Eveque rózsa nagyjából hasonló, mint a Richelieu, csak valamivel nagyobbak a virágai. Remélem, hamarosan fotózhatom őket.
Stanwell Perpetual rózsa. Nagyon edzett rózsa, szintén tavaly tavaszi, egész nyáron, tulajdonképpen a fagyokig virágzott. Vigyázat, baromi tüskés!
A Frühlingsduft első virága:) Ő a történelmi sövénybe került, lévén, hogy szép, termetes rózsa lesz.

Befelé menet még megöntözük Idussal a palántákat (paprika-paradicsom), plusz a mini-veteményt (saláta-retek-hagyma), és egy másodpercig elgondolkoztam rajta, hogy le kellene szednem a ruhákat a szárítóról. Á, legyintettem, úgysem lesz eső.

Éjjel valamikor dörgésre ébredtem, aztán hallottam, hogy esik az eső.....Nagyon elégedetten aludtam vissza.

A ruhák? Azokat újra lehet mosni.

Jó kertészkedést


Petra

2 megjegyzés:

 1. Tényleg irigylésre méltó CSODÁS KERTED van! csak nézem a sok szépséget és elképzelem hogy milyen látvány lehet ez a valóságban. az illatról már nem is beszélve!
  Minden gyönyörű!!!! Gratulálok!
  Az a kis fehér pünkösdi nagyon szép!
  Látom, azért a rózsák is sorakoznak már!

  VálaszTörlés
 2. De drága vagy!

  Igen, és tegnap nagyon örültem neki, hogy zömében csak készülődnek, mert akkora jégeső volt, hogy ihaj! Szerencsére különösebb kárt nem okozott, a nagyobb fák leveleiből néhányat (jónéhányat) levert, kicakkozott.

  VálaszTörlés