2015. május 26., kedd

Ha május, akkor rózsa (két esős nap között)

Az emberi természet elég fura tud lenni, sose jó neki semmi. Eddig az volt a bajom, hogy nem esik, miért nem esik és mikor esik már végre az eső. Most csak annyi a gondom, hogy ennyi elég volt, hagyja már abba, mikor hagyja már abba!?

Viszont nagy nagy örömömre a rózsák (egy-két kivétellel) tűrik az esőt, a zivatart, ezt a sok-sok csapadékot. Szépek és mégszebbek. És még mindig nem virágzik az összes, arról nem is beszélve, hogy a picit több, mit 90! (hopp, mikor lett ennyi?:) rózsa zöme még gyerek, tehát jövőre még nagyobb lesz, és még szebb....és még több, mert tuti, hogy ősszel beleszeretek még párba.

Képek jönnek, sok lesz:Chartreusse de Parma, illatfelhőbe burkolja a kertet. Váza alakú, közel két méter! magas rózsa lesz.
A rózsaloncok teljes virágzásban vannak, az imbricata pendula függönye mögött

A Milrose most kezdi a virágzást. Kb. 70 centis rózsa, nagyon szép, halványrózsaszín virágokkal, illat nélkül. Egész nyáron virágzik, de a lisztharmatra érzékeny.
Óriásliliom, már majdnem akkora, mint én (1,74), és még reményeim szerint nőni fog.

Hatalmas fehér, illatos virágot hoz. De várakozásaimmal ellentétben nem szaporodott, mindig csak ezt az egy szárat hozza....

Az Eden is rákezdett, szegényt rettenetesen visszavágtam, de ahogy elnézem, annyira nem vette zokon...Szerencsére

Az Alba Superba magnólia valami hatalmas már.

Rhapsody in Blue. Rogyásig van virággal, szerencsére az eső sem zavarta. Viszont a méretét nem árt tisztázni:
Amikor elhatároztam, hogy milyen rózsák kerülnek a kertembe, próbáltam utánanézni több oldalon, mekkorák lesznek, illatosak-e, mennyire téltűrők, betegségekkel szemben mennyire ellenállók stb.
A Rhapsody-nál többféle méret volt megadva, hadd keverje meg a kedves vevő fejét! Na, jelenleg olyan 1,7 lehet, és gondolom, hogy nőni fog. Úgyhogy a 70 centis magasság, mint végső méret igencsak messze van a valóságtól.
William Shakespeare 2000. A rózsákat alig bírják el a vékony kis ágai.
Remélem, idén egészségesebb lesz, mint tavaly volt.

Gyűszűvirág, de szép..


Elfe, és környéke. Igen erőteljes növekedésű rózsa, zöldesfehér, tömvetelt virágokkal, friss, citromos illattal.
Gentle Hermione, Austin rózsa.
Nagyon szép egészséges bokor, nagy, telt, porcelánrózsaszín virágokkal.


A Warsawka Nike klemátisz idén valami hatalmas virágokat hozott.

Csalánlé?:)
Fontaine rózsa, ő is erőteljesen fiatalítva lett. Egyébként kb. 1,5 méteres bokor lesz, hatalmas, szinte világító piros virágokkal.Egon Schiele. 2 - 2,5 méter magasra, és igen terebélyre növő bokorrózsa, egészséges, dús levélzettel, féltelt, halványrózsaszín, finoman illatos virágokkal.
Utersener Klosterrose, a legegészségesebb rózsa, amit valaha láttam. Pezsgőszínű, tömvetelt virágokkal, egy csoda.

Végre beindult az oregoni luc (picea breweriana).
Igazi kis fenyő kinézete van már, de még sok-sok év kell, mire felnőtt méretet fog elérni.

A háttérben az iciri-picire konyhakertecske, bár jelenleg úgy gondolom, hogy a salátából nekünk nem fog jutni, a csigák számát tekintve...

Az egyetlen névtelen rózsám a Sieberztől, bár hétvégén, mikor egy kedves barátunknak kerestem ajándékrózsát, akkor erősen gyanakodni kezdtem, hogy ez itt a Swan Lake.


Nahéma. Az idén meg kell dicsérjem, eddig mint bokor is nagyon szép. Mondhatni, megtáltosodott...Csalánlé?:)
Winchester Catedral, formás bokor, rengeteg bimbóval.Harlow Carr, Austin rózsa, szabályos, ívelt ágú bokor, rogyásig bimbókkal. Egész nyáron és ősszel is virágzik, szünet nélkül. Nagyon jó kis rózsa, bár baromi tüskés.
Felicite Parmentier, alba rózsa.
Aránylag kisméretű, halványrózsaszínből még halványabb rózsaszínre váltó, tömvetelt, nagyon illatos virágokkal, szép habitussal.Gyönyörű Munstead Wood rózsa, ami ennél sokkal de sokkal szebb, mert a fényképező nem képes visszaadni ezt a pazar színt, amit produkál.

Folyamatosan, de tényleg, szünet nélkül virágzik, az egyik legcsodálatosabb rózsa.
Mary Rose,  rózsaszín, tömvetelt virágokkal. Szép, romantikus rózsa.


Felicia, hibrid pézsma rózsa. Tavaly teljesen beléjük szerettem, az íves növekedésükbe, a bájos virágaikba, az egészséges lombjukba, a folyamatos virágzásukba....


Penelope, szintén hibrid pézsma. Durván 1,5 x 1,5 méteres bokor lesz. A háttérben a deodárcédrus azért egész impozánst látvány már, ugye?
Jacques Cartier, portland rózsa.

Jó kis robusztus bokor, erős ágakkal.
Rózsaszín, tömvetelt rozettái vannak, és olyan sűrű növekedése, talán a képen látszik is..
Cornelia, hibrid pézsma rózsa, aprócska, rózsás-barackos virágokkal, pazar illattal, imádnivaló habitussal.

Egész kis gyűjteményem van már hibrid pézsmákból, de a többiekre még várni kell...


A Felicia (egyébként hétvégén az esős időt kihasználva majd minden rózsa kapott támasztékot) már távolabbról is látszik....


A korai nyáriorgonák is kezdik a virágzást. Szép nagy bokor lesz, kecses habitussal, vékonyka levelekkel, igazából nekem jobban tetszik, mint a hagyományos nyári orgona.A Gebrüder Grimm (Kordes) világító narancsvöröse. Kistermetű rózsa, és ezt a színt azért valóban nehéz párosítani más rózsákkal, de a Gishlaine de Feligonde előterében pont jó lesz.
Gishlaine de Feligonde rózsa. Egyszerűen pazar. Nem akarom felfuttatni, nekem nagyon tetszik ez a bókoló habitus, csak valamelyest fölkötözöm, hogy ne a földön heverjen. Megszámlálhatatlan mennyiségű bimbó van rajta, fáradhatatlanul virágzik őszig, nagyon egészséges üdezöld lombja van, mi kell még? Hát hely, az mondjuk kell neki, mert szép nagyra megnől, a 2 méteres magasságot simán megugorja, és terebélyes is lesz. Ez nálam mind mind előny!:)

Az A.MacKenzie rózsa is készülődik.

Amerikai rózsa, rendkívül egészségesnek írják, mondhatni agyoncsaphatatlan. Őszi ültetés, elég jó tempóban növekszik, akár futónak is nevelhetjük, majd 2 méteres lesz.

Rendkívül télálló, mint az amerikai és kanadai rózsák általában, párat be is szereztem ősszel és tavasszal.

Picea smithiana, himalájai luc. Imádom az örökzöldeket, meg egyébként is, nehogy csömört kapjon valaki a rózsáktól:)Hatalmas, bókoló fa lesz belőle, mivel már miniben is igen mutatós, biztosan festői lesz nagykorában.
L'Eveque, gallica rózsa. Csodálatos növény. Egészséges, virágzás után is mutatós. Ívelt ágain megszámlálhatatlan bimbóval.

Egyébként az egyszer virágzó nem azt jelenti, hogy virágzik 1-2 hétig, oszt kész. Csudát! A gallicák egész hosszan virágoznak, és a lombozatok, habitusuk utána is mutatós.
A püspök majd kétméteres lesz.Cardinal de Richelieu, gallica rózsa, a másik csoda. Igazából egész nap lehetne fényképezni, annyira látványos. A borzaskatával szépen összenőttek, nagyon jó páros együtt.
Cuthbert Grant amerikai rózsa.  Rendkívül télálló (-40 fokig), illatosnak írják, többször virágzónak, és rendkívül egészségesnek. Nem lesz nagy, méter körüli. Szinte világítanak a virágai, de nem ennyire piros, van benne egy kis lilás. Tavaszi ültetés.
Rosa officinalis, gallica rózsa. Valami elképesztően gyönyörűek ezek a virágok.Fritz Nobis, kordes rózsa.

Egyszer virágzó, tavaly tavasszal ültettem, úgyhogy őt most látom először virágozni. Rögtön a szívem csücske is lett, annyira szép!

Gyönyörűek ezek a virágok, és mennyei illatuk van. A rózsa kb. 2 méteres lesz, nagyon szép íves növekedése van.
Cardinal Hume (szeretem ezeket a püspököket), harkness rózsa (3 db van belőle ültetve). Alacsonyan növekszik, viszont hosszú-hosszú ágakat hoz, és szakadatlanul virágzik.
Mammutfenyő a szélben.


Little Butterfly,amerikai rózsa, rendkívüli hidegtűréssel.
Kb méter x méteres lesz, illatos, és folyamatosan virágzó.Őszi ültetés.

Itt igazából nem a rózsát mutatnám....:) bár az is ott van, a körbepermetezett kör közepén, őszi ültetéséhez képest egyébként nagyon ígéretesen, csak ebből a távolból látszik ilyen kicsinek. Szóval az esőben ilyen betonvasak leszúrásával szórakoztam... És igen, ez itt a Darlow Enigma, hibrid pézsma rózsa, ami igen termetes méretű lesz.
Tuscany Superb gallica rózsa.

Valami elképesztően gyönyörű virágai vannak, tavaly már megmutatta magát 1 virág erejéig, az idén viszont jóval nagyobb virágokat hoz (ez a többi rózsára is jellemző), és ez a szín, ez valami fantasztikus.

Mint a gallicák általában, méretes rózsa lesz, de itt hátul ez feltétlenül előnynek számít.


Himmelsauge, Geschwind rózsa. Tavaly tavaszi ültetés, sötétrózsaszín telt virágokkal. Gyönyörű.

Úgy veszem észre, hogy egyre többünknek van Geschwind rózsája, és ez nagymértékben köszönhető PP-nek. Nekem egyértelműen ő hívta fel a figyelmemet ezekre a rózsákra, és köszönettel tartozom ezért (is), mert egyszerűen csodásak. Mint a Himmelsauge is.
Geschwind Nordlandrose.

Pazar, rózsaszín, illatos virágok.Mme Plantier alba rózsa. Pirosas bimbóból fehér virágok tömkelege. Én egyébként azt hittem, hogy az albák fognak először virágozni (nem tudom miért), de nem így van, sok modern rózsa megelőzte őket.
Egyébként a Great maiden's Blush a leggyönyörűbb az albák közül, remélem le tudom majd fotózni.


Complicata, gallica rózsa. Valami hihetetlen szépek ezek az egyszerű, ám hatalmas virágok. És itt említeném meg, mennyire látszik a különbség a csalánlével öntözött és nem öntözött rózsák között. Merthogy ő is tavaly tavaszi ültetés, csak mivel tudtam, hogy át kell ültetnem máshová, így nem kapott csalánlevet, pár társával egyetemben. Ők le vannak maradva a többihez képest.
A Complicata szép nagy bokor lesz, akár 3 méterre is megnőhet, nálam sövénybe van ültetve, és úgy gondolom, káprázatos lehet egy kifejlett növény teljes virágzásban.És végül, mintegy zárásként az első udvar nagy ágyásáról néhány kép....

Majd ha a több is ilyen lesz..Sóhaj...Jó kertészkedést, sok virágot Mindenkinek!

Petra

9 megjegyzés:

 1. Engem az a deodárcédrus a háttérben érdekel nagyon. Az a Karl Fuchs fajtájú vagy melyik?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, Karl Fuchs. Őt nagyon jó téltűrőnek írják, és végül is évek óta gyönyörűen növekszik.

   Törlés
 2. Mennyi szépség!!! Csak ámulok rajtuk! Megfertőztél teljesen a rózsáiddal!
  Tündéri a "segítséged" is. Ő is szereti a kertet?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az, hogy a rózsák ennyire szeretnivalók, nekem is újdonság:)

   A "segítség" is szereti a kertet, csak azt nem, ha helyette a kerttel foglalkozom:)

   Törlés
 3. Kedves Perta!
  Gyönyörűek a rózsáid! Nekünk nincs sok, az is nagymamáktól örökség, de már gondolkodom, hogy hol tudék nekik még egy kis helyet szorítani.
  Én is szoktam csalánlével locsolni, de csak úgy, hogyha hígítom (10 l-es kannába töltök 2 decit). Te is hígítani szoktad? Pusztán csak azért kérdem, mert most locsolni nemigen kell egy darabig és arra gondoltam, hogy úgy ahogy van az összes virágnak a tövébe löttyintek egy keveset.
  Köszönöm válaszod!
  Üdv: Melinda

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Melinda! A nagymamától örökölt rózsákat becsüld meg (bár mondanom sem kell, hogyha még most is megvannak), mert azok tulajdonképpen történelmi rózsák.

   A csalánleves öntözésnél nem higítok, hanem pár litert öntök egy-egy növény tövéhez, attól függően, mekkora a növény, vagy mennyire kell neki a tápanyag. Ez után az esős idő után ha vársz még egy-két napot, akkor adhatod is nekik, most legalább eljut a gyökeréig. Én is vagy eső előtt vagy eső után szoktam ezt megtenni.

   Petra

   Törlés
 4. Csodaszépek minden!! Régen én sem találtam ilyen izgalmasnak a rózsákat, mint az elmúlt pár éve. Most meg egyszerűen beléjük vagyok szeretve.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:) Igen, valóban, amikor megismeri az ember a sokoldalúságukat, akkor lehetetlen nem beléjük szeretni. Ráadásul igen hamar látványos kertet lehet velük létrehozni, ami azért nem utolsó szempont:)

   Törlés
 5. Leírhatatlan mennyi szépséggel viszel minket állandó kísértésbe. A szemem guvvad a sok gyönyörűségtől, meg a sok bogarászástól. A totál ágyásos képek mellett, az Idus képeknek külön örülök, mert azt sose merném követelni tőled. Nagyot nőtt az elmúlt fél év alatt.

  VálaszTörlés