2015. május 4., hétfő

Bazsarózsa csoda

Túl vagyunk a viharon, ami esőt semmit, annál nagyobb szelet hozott. A datolyaszilva egyik ága bánja, és a hátsó részre ültetett, már méretes (bár csak tavaly tavaszi ültetésű) Himmelsauge rózsát tépte meg elég rendesen.

A hétvége is hozott szelet, most ugyan a másik irányból, de ez sem hiányzott. Ja, és a tulipánfa levelei lettek totál cakkosak. Ő sem szereti a szelet, de még sok időnek el kell telnie, míg némileg védettebb lesz a hátsó rész is.

Jelentem, a hétvégén nemesi rangot szereztem. Merthogy a munka nemesít, és én baromi sokat dolgoztam. Szerintem egész a hercegi rangig vittem.
A fiúk elkezdték a hátsó részen a fűnyírást, én integettem, hogy oda ne, hányszor mondjam már el, aminek persze az lett a vége, hogy egy jó részt nyírhattam én magam. Meg is állapítottam, hogy nekünk önjáró fűnyírónk nincs sajna, önfejű viszont kettő is van.

Aztán kaptunk egy kis esőt, kb. 8 milit, ezért aztán szombaton reggel, még csöpögő esőben széthordtam az egyik 200 literes hordó trágyalevet. Aztán újra feltöltöttem, beleraktam 3 kg vasat és 4 kg  keserűsót (most egyik növényen sem látom, hogy hiánya lenne, ezért csak karbantartok), és megkapták lombtrágyaként az örökzöldek. És komolyan mondom, ne nevessetek ki, szabályosan éreztem a felém áradó hálát, mintha mondanák, köszönjük, ez nagyon finom volt, meg is hálájuk, szépek leszünk és egészségesek:)

Meg gazoltam ezerrel, Ida segített, így jobb volt, egyrészt hamarabb fogyott a gaz, másrészt elnevetgéltünk, és versenyeztünk, ki tud nagyobb kupacot csinálni az egynyári fűből.

Képek is vannak:









Kinyílott a fehér fás bazsarózsa. Cso-dá-la-tos! Jól időzített ő is, meg az orgonák is, így anyák napjára volt virág bőven. A temetőbe is vittem hatalmas csokor orgonát, és természetesen a bazsarózsából. Mérges voltam magamra, elfelejtettem fényképezőt vinni, pedig a sír olyan, mint egy kis virágoskert.

Borágó. Három éve vetettem magot, abból nagy nehezen kikelt egy  bokrocska. Aztán tavaly már három is volt, az egyik nagyon rossz helyen, az egyik rózsa mellett, amit majdnem elnyomott, lévén, hogy elég erős növekedésű. A képen látható a kövekkel leválasztott nagy ágyáson kívül nőtt, és ezen kívül van millió kis palánta. Párat átültettem a hátsó részre, adtam a szomszédba, a többit meg győzöm kiszedegetni.





Most kezd virágozni a lilaakác, ami nálam rózsaszínű. Rendeltem egy másik fajtát is, aminek állítólag brutál nagy virágfüzérei lesznek. Azóta töröm a fejem, hova is fogom ültetni:)?


Ez nem fekete-fehér fotó, csak egyrészt estefelé van már, másrészt fölfelé fényképezek, na mindegy: A császárfa virágai kezdenek nyílni. Mivel a fa már egész méretes, biztos, hogy pazar látvány lesz, az illatról nem is beszélve.

A csüngő vérbükk kihajtáskor ilyen vöröses színű, pompásan mutat a zöld háttér előtt. A fiatal levelei nagyon selymesek, simogatni valók.





Orgona orgona hátán:) Hátul egy közönséges orgona, illatos lila bugákkal, előtte három bokor Patula Miss Kim orgona, ezen a fajta orgonán nincs látványosan sok virág, viszont a legjobb illatot produkálja, amit valaha éreztem. Aztán legelöl négy darab törpe orgona, telis-tele virággal. Ezen a részen most jó ideig parfümillat fog terjengeni, a kertész nagy-nagy örömére!

Jó időt, jó kertészkedést!

Petra

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a bazsarózsád!! Hány éves ez az óriási bokor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Bizony már több mint 10 éve ültettem, de virágzó állapotban vettem.

      Törlés
  2. Csodálatos az a bazsarózsa!
    A "nemesi ranghoz" gratulálok4 Jó hogy van kivel megosztani ezt a nemes munkát.
    A fűnyíró fiúk esete olyan ismerős!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mancóka! Nem akarásnak nyögés a vége, szokták mondani, néha a fiúknál is így van:)

      Törlés
  3. Látszik, hogy nagyon jól érzik magukat a növénykéid! Gyönyörűek!!
    Nálunk múlt hétvégén a párom elővette a lengőkaszát, és hol sikerült kipróbálni, hogy működik-e, mint a kis primulákon. Nem vette őket észre %)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én férjem is mindig erre hivatkozik. Persze ha minden évben nem vennék új és új növényeket, akkor nem lenne gond, a többség már túlnőtt azon, hogy ne lehessen észrevenni. Na de szeretném, ha az újakból is régiek lennének előbb-utóbb:)

      Törlés