2015. április 28., kedd

Vihar előtt

Nagyon drukkolok, hogy ne legyen igazuk a meteorológusoknak, a hátam közepére nem kívánok 80 km-es szelet. Meg vihart sem. Szép csendes esőt kérnék, úgy két napig, aztán napocskát. Szerintem ebben semmi extra nincs:)

Szóval, tegnap, amíg a mosógép mosott, végigjártam a kertet, és már igencsak befelé tartottam, mikor eszembe jutott, hogy aktuális lenne a fotózás. Nosza akkor elölről, bár a kertet messze nem jártam végig, egyrészt mert már késő volt, másrészt mert lemerült az elem.

Már majdnem kifejlett méretűek a levelek a datolyaszilván.

Mivel elég közel ültettem a házhoz (hogy védett helyen legyen), ezért folyamatosan alakítanom kell majd, nem hagyhatom nőni kedve szerint.












Az örökzöld magnólia egyszerűen gyönyörű. Azok a fényes, nagy levelek!

Pár ágat megint levágok majd alulról, mellesleg egyre jobban terebélyesedik is, látszik, hogy jól érzi magát ezen a helyen.

A klemátisz a lábánál szépen elindult, jó kis párost alkotnak.









A fűszercserje virágzik. Nagyon kellemes megjelenésű bokor, szép a habitusa, szépek a levelei, a virágok illatától én nem vagyok elájulva, borszaga van, ne is szépítsük.
















Idus kertje, elvégre az ő szobája előtt van. Az Alba Superba magnólia kilevelesedett, bár néhány virág még nyílik rajta. A borbolya szép kis bokorrá cseperedett.
Rengeteg kaméleon-virág dugta ki a fejecskéjét, iszonyatosan elszaporodtak. Nem is maradnak itt, mert elnyomják a gólyaorrt, úgyhogy szépen költöznek majd a hátsó kertbe.















Az imbricata pendula h.ciprus nagyon szép lett. Olyan szép, hogy el is határoztam, ültetek belőle még egyet, hátra, a fűbe. Egyenlőre csak azt nem tudom, hol fogok kapni, merthogy nem árulnak minden utcasarkon ilyent.....







A fehér virágú fás bazsarózsám készülődik a virágzásra.

Eszméletlen nagy bokor, aki most készül ilyent ültetni, mindenképpen arra számoljon, hogy jó 2-2,5 méter magas és ugyanilyen széles lesz. És az nem kicsi.


Viszont majd ha ezek a bimbók kinyílnak!...Istenem, hogy az milyen szép tud lenni!






Davidiia, galambfa.






















A Rhapsody in Blue a szépséges üdezöld lombjával.

Szinte napok alatt rakódtak tele a rózsák bimbóval, hihetetlen mennyiség van rajtuk, úgyhogy mégegyszer kérem, kedves szélvihar, minket kerülj el!










Egyik kedvenc fám, szomorú nutka h.ciprus. Káprázatosan szép már, a rút kiskacsából bizony hattyú lett!


A füvünk viszont ronda. A vakond keresztül-kasul túrta, sok benne a hiányos rész. Majd kijavítjuk. Vagy nem.














Kaliforniai gyantáscédrus 1. A másik, a kistesó a hátsó kertben van. Gyönyörűséges fává fejlődött, a törzse barna, és elragadó módon hámlik.

Azt kell mondjam, hogy az örökzöldjeim jelentős része nagyon mutatós már.

















Az oszlopos tulipánfa is cseperedik szépen. Imádom ezeket a tenyérnyi, stilizált tulipánleveleket!




A lilaakác, ami nálam ugye rózsaszín, még csak most fog virágozni. Kicsit később, mint a lila változat.
A hinta még mindig nincs kész teljesen, Ida szerint soha nem is fog elkészülni, és ugyanez vonatkozik a tóra is.  Mit is akar ez jelenteni, vajon?:)





Arizonai ciprus, egyszerűen káprázatos. A színe, a formája, az illata....Hej, ha előbb találkozunk, mi ketten, sokkal több lenne belőle a kertemben!



Nem tudom mennyire adja vissza a kép, az Utersener Klosterrose valami hatalmas már. Kétoldat széthúztam, a tetejét el sem értem, rengeteg bimbó van rajta, mese lesz virágzásban .Egyébként is a legegészségesebb rózsám.






Oszlopos almafa, ez nincs annyira tele virággal, mint a másik volt, ami szinte már elvirágzott, de azért ez is szép!













Magnólia tripetala bontogatja a leveleit, amik máris jelentős méretűek, és még nőni fognak.

A nálunk levő agyagos talajban teljesen jól fejlődik, én nem adtam neki savanyú talajt sem, eléggé szeles helyen van, szerintem nem egy kényes fa.















Név nélküli Sieberz-től rendelt futórózsám is gyönyörű, na ezt nem kellene megtépázni semmilyen viharnak!




Itt fogyott ki az elem, pedig le akartam fényképezni a csüngő vérbükköt, a készülő kis levélkéivel.

Érdekes módon, az oszlopos vérbükk, és az aranylevelű oszlopos bükk is hamarabb hozza a leveleit, mint a csüngő változat. Nagyon szép fák, és méretüknél fogva elférnek az átlagos kertben is.


A legtöbb időt jelenleg az öntözés veszi el, mert valami hihetetlenül száraz a föld, egy ásónyomnyi mélységben sincs semmilyen nedvesség. Aztán az egynyári fű szépen belopta magát az ágyásaimba, azokat irtom így is úgy is, és várom, hogy a talajtakaró növények itt hátul is összeszedjék magukat, és tempósabban növekedjenek.

A hordó tele van csalánnal és pitypanggal, valami eszméletlen penetráns szaga van, meg persze nekem is, ha egy-egy kannával kiveszek belőle. De amilyen büdös, olyan hatásos! Szerencsére rengeteg csalán van a szomszédban (lakatlan), ezért aztán bőven van utánpótlás, még egy műanyag hordót be kell szerezni, mert 200 liter bőven kell egy ekkora kertben.

Szóval várom az esőt, a vihart nem, és remélem, jövő héten már rózsás képeket is mutathatok.


Szép napokat mindenkinek!

Petra

6 megjegyzés:

  1. Hozzánk megérkezett, virágszirmok a földön hevernek, de kár...
    Talán benneteket kikerül és csak esőt kaptok. :-)
    További jó kertészkedést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de sajnálom! De sajnos ez az, ami ellen semmit sem tehetünk. Azért remélem, nagy kárt nem csinált.

      Törlés
  2. Remélem olyat kaptok, amilyet szeretnétek. Nálunk eddig, csak egy futózápor. Épp csak annyi, ami használhatatlanná tette a kinthagyott gumicsizmát.

    Gyönyörűek a fáid, olyan öröm még így is nézegetni, ahogy cseperednek! Nagyon jó anyukájuk vagy! Jó erőt hozzájuk (is)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!:)

      Eső semmi nem volt, akkora viharos szél, de akkora! A datolyaszilva egyik szép nagy ága odavan! És akkor hátra még nem is merészkedtem.

      Törlés
  3. Remélem nem lett komoly kár! Annyira szép minden. Nálad "sétálgatva" mindig csak ez jut eszembe: waaaooooo :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére komoly kár nincs, de akkor is nagyon haragszom a szélre!:)


      Köszi!

      Törlés