2015. április 8., szerda

Magnóliák

Didergünk. Mert az még rendben van, hogy lassan jön a tavasz. Még a 10 fokot is elviselem ilyentájt, de kérem szépen, muszáj örökké süvíteni a szélnek?! Úgyhogy megfáztunk. Én, a család és az Alba Superba magnólia is. Annak ellenére, hogy nálunk nem volt fagy éjjel, ezeket a hideg szeleket ő sem szereti.


Egy leheletnyi barnás árnyalat van a virágokon, ami normális esetben/időben nem lenne. Persze így is gyönyörű.


Szép nagyot nőtt,  közeledünk a 3 méteres magassághoz.

A tövéhez ültettem egy klemátiszt,
a Guernsey Cream nevezetűt. Szerintem szép páros lesznek együtt.Kapott szárított marhatrágyát, tőzeget vagy veszek, vagy szerzek valahonnan, és idén is folytatom a keserűsóval-vassal történő öntözést.Szépségesek ezek a gömbölyű virágkelyhekA magnólia lábikójánál hunyor is nőddögél, igazából nem értem, mitől lett fehér a virága, mivel az első években még lila volt, na mindegy. Hunyorból sosem lehet elég.


Majd amikor az örökzöld magnóliát is virágzásban mutogatom...Hajaj.... Így is gyönyörű a hatalmas leveleivel, és nagyon nagyot fejlődött.Itt is egy hunyorbokrocska.
Elég rendesen szétültettem a gyerkőcöket, úgyhogy néhány helyen virít már.
Fűszercserje alatt, például.
Könnyen nevelhető növény, tényleg csak néhány dologra kell figyelni, nem szereti a tűző napot. Félárnyékban, de árnyékban is szépen fejlődik.
Meghálálja a jobb talajt, de képes a ház-járda találkozásnál levő résből is kibújni, és még virágozni is.
A régi leveleit minden január-februárban le kell vágni, mert még ennek a gyönyörűségnek is van ellensége, ezzel viszont megelőzhetjük. Meg egyébként is randák a régi, kemény levelek, helyette hoz új, szép üde leveleket.

A Wada's Memory magnólia le van maradva az Alba Superbához képest.
Ez valóban fa termetű magnólia lesz, szabályosabb, kúposabb formával. A levelei kihajtáskor vöröses színűek, a virágok a magnolia stellata virágaira emlékeztetnek. Egyszerűen gyönyörű.
Egy virág közelről


Majd pár nappal később, teljes nyílásbanHunyor egy másik ágyásban..És egy következőben. Mondtam, hogy szeretem őket!Alba Superba pár nappal később, nyomorú szeles időben (eső bezzeg sehol)

Virágzik az utcai fának ültetett díszkörtém. Gyönyörű, formás fácska lett belőle.


Séta, utazás közben mindig nézegetem a házakat, de főleg az udvarokat. Egy szép fa vagy bokor minden házat megszépít, növények nélkül viszont a legszebb ház is csupasz, valahogy befejezetlen. Olyan jó érzés az ablakon kilesve ezt a gyönyörűséget látni:)

Wada's Memory tegnap, összesen 29 virágbimbó van rajta, mutatós lesz, ha mind kinyílik.


A Susan magnólián gyakorlaltilag 1-2 virág nyílott ki, úgyhogy őt majd később fotózom.

A Magnolia tripetala, ernyős magnólia gyönyörűen fejlődik, ő nyári virágzású, bár kétlem, hogy idén már gyönyörködhetem a virágokban, viszont az már tuti, hogy nincsenek különleges igényei.

Pénteken végre-végre megérkeztek a lengyel rózsák, s bár mi pénteken pihenni mentünk 2 napra, vasárnap elültettem őket. Igen, abban a rohadt nagy szélben. De legalább a helyükön vannak.

A tavalyi gyomirtásom olyan jól sikerült, hogy gyakorlatilag alig maradt csalán az udvar eldugott részeiben, viszont szerencsére az 5 éve lakatlan szomszéd udvarban lesz bőven:) Még kicsit hagyom őket nőni, aztán mehetnek a hordóba! Remélem, holnaptól tényleg nem lesz már szeles idő, azért lenne mit tenni-venni a kertben.

Jó munkát Nektek is!

Petra

6 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek a magnóliáid! A hunyorok is nagyon bájosak. Sajnos az enyém is fehér lett.
  Az én magnóliámat is megkapta a fagy, csak a fotókon látszik hogy mennyire, barna foltok éktelenkednek rajta.
  Itt is fúj még mindig a szél, a nap süt, de nem lehet élvezni a kint létet. Jöhetne már az igazi tavasz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pont ma néztem meg a Susant, az ő virágai is megbarnultak kicsit, pedig extra védett helyen van. Na mindegy. Minden év más és más.

   Viszont ma délutánra elállt a szél, ennek örömére tizenötödször is körbejártam a kertet:) Remélem, Nálad is így van.

   Törlés
 2. Remélem ma már a ti feneketek sem fagy be. Nálunk elállt a szél, és ha kisüt a nap, olyan jó ereje van.
  Olyan szépek a magnóliáid! Még nekem is öröm innen gyönyörködni bennük. Ha nem mondod nem is látom rajta, hogy megfázott. Nálunk rendesen elkapta őket, egy -4 fokos hajnal, rendesen rozsdaszínre váltottak, de még jó hogy nem egyszerre nyílnak a bimbók.
  A hunyorgyerekeid nagyon rendesek, az enyémek tavaly mind kinyúltak, idén reménykedem a vidámabb ismétlésben.
  Már csak 2 hónap és jövünk! Visszaszámolok. És nem csak én.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, ma már el is hittem, hogy tavasz van:) A szél csak ma délután állt el, hihetetlen jólesik ez az idő, és a kertet szinte földöntúlian szépnek látom:)

   Tényleg, mindjárt itt a nyár:) Mekkorák lesznek már a mókik!

   Törlés
 3. Ezt a hunyormániát sokáig félig értettem csak. De most, hogy már van a kertben nálunk is -- teljesen megértem... :D
  A magnóliák ennyire kényesek a szélre? Ezt is jó tudni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sok minden csak az idő múlásával kerül a helyére:)

   Igen, igazából ez az egyik leglényegesebb.

   Törlés