2015. április 13., hétfő

Főszerepben a magnóliák

Annak ellenére, hogy a hideg szél némelyik virágot megbarnította, az Alba Superba egyszerűen káprázatos. Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla, vagy inkább ott állni mellette, körbejárni, megcsodálni, hitetlenkedni, hogy nahát, ez tényleg mekkora virág már, de az ott még nagyobb! És rengeteg van rajta, megszámlálhatatlan, tényleg!





















A virágok tenyérnyiek, estefelé erőteljesebben illatosak.













Ilyen óriásiak, és belülről teljesen fehérek.




Ennyire beléjük vagyok szerelmesedve, csak kattogtam a géppel:)

Mivel vissza-visszatérő kérdés, mi kell a magnóliának, talán nem unjátok:

Nálunk átlagos talaj van, az Alba Superba viszont kifejezetten vacak földbe került, lévén, hogy itt építési törmelék volt, amit lusta voltam teljesen eltüntetni. Ültetéskor szárított marhatrágyát kapott, meg némi tőzeget. A tőzeget azt évente szórok ki 1-2 marékkal a talajhoz, mulcsozva az elejétől fogva mulcsozok.



Plusz talajtakaró növények vannak ültetve a tövéhez (gólyaorr).

Két évvel ezelőtt az egyik ágán nagyon aprón és sárgán hajtottak ki a levelek, akkor nagy böngészésben voltam a neten, és azóta májustól kezdve évi 2-3 alkalommal kap keserűsó-vas kombó levéltrágyát.
Amikor erjesztett csalánlevet készítek, tőle sem szoktam sajnálni.




A Susannak sincs túl jó földje, a védett hely fontosabb volt, gondoltam, a talajjal majd kezdek valamit. De ez itt egy 3 x 2 méteres ágyás, amit betonjárda vesz körül minden oldalról, és ha nagyon mélyre megyünk, akkor itt is kincsekre lehet lelni, úgymint féltégla, üvegcserép, stb.
Ezeket csak azért írom, mert a meszes talaj kivételével igenis bárhol megél, és szépen virul is a magnólia.
A kitett, szeles helyet viszont nem és nem viseli el, tehát amikor védett helyet keresünk neki, akkor ne csak a mínuszokra gondoljunk, hanem a szélvédelemre is.











Susan virága közelebbről. Ő teljesen bokros növekedésű, és a virágai nagyon-nagyon illatosak.



A Wada's Memory virágai hófehérek, gyakorlatilag a magnolia stellata virágaihoz hasonlóak, csak valamivel nagyobbak. Ez a magnólia valóban fa termetű lesz, nyilván évek alatt. Egy nagyon szép formájú magnólia. Nálam átlagos kerti talajba került, és mivel (át)ültetéskor nem volt otthon sem tőzeg sem savanyú talaj, így utólagosan dobtam neki egy marék rhodi földet,  de nem gondolom, hogy bármi gond lehet vele. Mondjuk ezen a helyen aránylag jó talaj van.
















A Lidl-ben pár hete lehetett kapni ilyen kis édes futtatókat, feketét és fehéret is. Ezen madárka van, többek között. Naná, hogy kertészke beleszeretett, és íziben vett is 2 feketét, meg egy fehér, merthogy majd a klemátisz. Az az apróság csak picit motoszkált a fejében, hogy csak 1,20 az egész, és azt még le is kell szúrni. Otthon már teljesen nyilvánvaló volt, hogy ezt a méretet a frissen ültetett klemátisz idén is meg fogja ugrani. Úgyhogy hétvégén vettünk betonvasat, és az emberrel csináltattam ilyen létraszerű izét (ami még nincs lefestve), 2,5 métereset, azt leszúrtam a klemátiszhoz, és kétoldalt mellétettem a Lidl-ben vett gyönyörűeket.









Talán így jobban látszik. Erre már kapaszkodhat szépen a klemátisz.



A japánbirsek is virágba borultak, ez a dupla barackvirágú (a legszebb), de a pirosak, a fehér, és a rózsaszínek is virítanak.





















Egy csokor nárcisz

Olyan jó rájuk nézni


















Hogy ne csak dísznövényt mutassak, ez itt az egyik oszlopos almafám, ami ennyire tele van virágbimbókkal.

Győzöm majd ritkítani az almákat:)


Itt jegyzem meg, hogy én nagyon elégedett vagyok az oszloposokkal, úgyhogy idén két körtét is ültettem.
Annyit bőven teremnek, amennyit egy család elfogyaszt, piacra meg úgysem akartam vinni belőle.






A perzsafa elnyílóban levő virágocskáit körülvevő szépséges levelek




Elég termetes fácska lett belőle pár év alatt, főleg ahhoz képest, hogy lassú növekedésűnek írják















A nagyobbik fanyarka bokor is virágzik, talpától a tetejéig telis-tele van, több már nem is férne el rajta.

Nagyon szép, formás bokor, igen ízletes termésekkel. Azért helyet biztosítsunk neki, ne kelljen örökké metszeni, nem tartozik a kis növésű bokrok közé.








A mongol hárs (tilia mongolica) friss fényes zöld levélkéi
















Ilyen szép fácska már, és a képen csak alig-alig látszik az a madzag, amivel ki van kötve a kerítéshez. Hiába ültetek rá minden át a szélre, némelyik sajnos nem áll meg egyenesen, hanem ellenkező irányba nyomódik.

A mongol hárs alá kockás liliom hagymákat tettem, lehet, hogy csak ez az egy fog virágozni, de akkor is megdobogtatta a szívemet:)




















Összesen 60 db tulipánhagymát ültettem ősszel, az első húsz virágzik. Nagyon édesek, vonzzák a szemet rendesen. Ősszel folytatom, és ültetgetek mindenhová, ilyenkor nagyon szívderítő látvány.


Most, hogy végre tényleg itt a tavasz, secperc alatt ki fog levelesedni minden bokor és fa. Ami a családomnak nem annyira jó hír, mert így is az elviselhetőnél több időt bolyongok a kertben.

Tervek vannak, némelyikbe bele is kezdtem, némelyik még csak a fejemben van meg, de lesz tennivaló bőven.

A mai nap viszont nem csak a magnóliák, a tulipánok és a napsütés miatt különlegesen szép: ma van a kislányom névnapja: Isten éltessen sokáig Iduskám!


Mindenkinek, aki ezt a ma már kissé elfelejtett, különleges nevet viseli, boldog névnapot!


Petra

6 megjegyzés:

  1. Uhh, ezek valami csodálatosak Petra! Egyszer szívesen ültetnék én is egy magnóliát, csak tartok tőle, hogy kevés lenne neki az a kevéske nap ami nálunk van... :( Nemsokára kizöldül minden, és beárnyékolódunk őszig... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából a magnóliák az erdők cserjeszintjébe tartoznak, tehát min. a félárnyékot bírják. Mifelénk sokan ültetik a ház északi árnyékába, és kutya baja, ugyanúgy virágzik.

      Törlés
  2. Petra kérlek írd meg, hogy a milyen arányban kell keverni a keserűsó + vas összeállítást öntözéshez, nekem 5 l-es kannám van. Előre is köszi a válaszodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évelőkre ne öntsd rá, csak a tövükhöz, ők nem bírják, nagyon erős. Tűlevelűekre mehet közvetlenül, és a lomblevelű bokrok fák alsó levelire szoktam. Na: én 100 litert csinálok, ahhoz adok 3-3 kg-mot mindegyikből, tehát 10 literhez csak 30-30 dkg kell, 5-höz meg csak 15-15 dkg.

      Törlés
  3. Petra köszönöm szépen a válaszodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, remélem, nálad is beválik:)

      Törlés