2015. február 16., hétfő

Téli képek (idejétmúlt)

Valószínűleg senkit sem lepek meg azzal, ha azt mondom, szinte fizikailag fáj a tavaszvárás. Nem mondom, szép volt a behavazott udvar, a sok gyönyörű örökzölddel. A hólapátolás is jó móka a szakadó hóban, papucsban (mert valamiért be kellett szaladnom a házba, és lusta voltam visszavenni a csizmámat), csuromvizesre ázva. Visítva nevető leánygyermekkel, aki lesből támadt a hógolyókkal, cserébe kapott egy-egy hólapátnyit vissza. Mondom, szép volt ez így. Meg elég is volt. De ennyi hó azért lassan olvad el, főleg így, hogy éjszaka és hajnalban még fagyok vannak. Persze az eszem tudja, hogy ez így van jól, még aludjanak kicsit a növények, de a szívem - lelkem már nagyon várja a tavaszt.

Kétszer fényképeztem, itt még nem volt nagy hó, csak kb. 5 centi, azt viszont szépen ráfagyott a növényekre.
Az örökzöld magnóliának ezek a telek meg se kottyanak.



Magyalbokor rikító piros bogyókkal.
















Kikeleti bangita, rogyásig van virággal, bár kibontakozni az utóbbi hetekben azért nem nagyon tudott.














Tavasszal kap egy fiatalító metszést

















A Wada's Memory magnólia ígéretes bimbókkal.
Itt még nem ér derékig a hó:)



Egyébként itt történt egy csere, amikor még "olyan" volt az idő. A katsurafát hátravittem, a magnólia jobban fog érvényesülni, jobban szem és orr előtt lesz a féltetős ülőhelyünk előtt.

(Nem is én lennék, ha egy év úgy telne el, hogy ne kelljen valamit átültetnem:)









Mahonia x media charity, telis-tele
citromsárga virágfürtökkel.
Hétvégén már az illatuk is élvezhető volt.

Rendesen elterebélyesedett az évek alatt, úgyhogy tavasszal őt is meg kell rendszabályozni.








Itt látszik a habitus. A mellette levő örökzöldek érdekében határt kell szabni a növekedésnek.


Egyébként ritka szép bokor, de vigyázni kell, mert a levelei! olyan szinten élesek, fogazottak, hogy több gumilabdánk bánja már a vele való találkozást:)








Évekkel ezelőtt nem reméltem a 15 centisen ültetetett kis fagyalbokromról, hogy belátható időn belül ilyen szépséges nagy bokor lesz belőle.


















A hosszú, meleg ősz végén vettem észre, hogy a perzsafa elkezdett virágozni. Érdekes módon a télen ezek a kis virágocskák nem fagytak el, csupán szenderegtek.












Virágzik a bogyóspuszpáng.
Árnyékos, nedves helyre való apróság.















Felülnézetből így fest, inkább szélességre nő, bár azt is igen lassan teszi.














Akármilyen vacak minőségű lett ez a kép, muszáj megmutatnom:  a varázsmogyoró sok-sok virággal örvendeztetett meg. Én illatát változatlanul nem érzek, de akkor is páratlan látvány, főleg a havas háttérnél, a sok-sok kecses, piros virág. Lassan 1 hónapja virágzik, és szerintem ez még egy ideig el fog tartani.







Na, itt már nagyobb hó van:)

















Az örökzöldeket én lelkiismeretesen  lerázogatom, hogy a nagy mennyiségű hó ne nyomja szét őket. Bár szerencsére minél nagyobbak, ez annál kevésbé veszélyezteti őket. Lehet, hogy csak élvezem, ahogy a nyakamba hullik a hó:)















Ugye, milyen szép?



A nutka hamisciprus sem akármilyen látvány hóval megrakottan




















Amilyen rút kiskacsa  a nutka apró korában, annyira érdemes kivárni, hogy hattyúvá váljon.



Joschka ciprus





















Az apróságok ki sem látszanak. Az ősszel ültetett rózsáknak pl. nyoma sincs:)



Arizonica ciprus. Kissé lenyomta az ágait a hó, de tavasszal úgyis meg leszek kurtítva.






















Nézz, nézz az égre fel..és máris észreveszed, mennyi sok ígéretes virágbimbó van a császárfán. A tavalyi termések mellett:)











Itt szeretném felhívni minden kedves kertbolond figyelmét, hogy a szabadgyökerű lombhullatók ültetésének, és általánosságban véve a lombhullatók ültetésének és átültetésének ideje most van. Még. Ha nem fagyos a föld, akkor lehet csinálni, mert secperc és itt van a március, amikor viszont az örökzöldeket lehet ültetni. (Persze ez nem azt jelenti, hogy lombhullatót márciusban már nem, főleg ha földlabdás vagy edényes, de az átültetéseket a fagyok elmúltával tényleg jobb most megcsinálni).

Szóval ilyen volt a téli kert, mert a hétvégén a hó jelentős része már eltűnt, és az én szemem olyan szép üdének látta! Március elején várhatóan megérkeznek a tavaszi lengyel rózsák, és csak kettőnek nem tudom még a helyét. A Starkltól rendeltem két klemátiszt, azoknak is helyet kell találni, mert túl szépek ahhoz, hogy a hátsó részre menjenek, elöl meg lövésem sincs, hova férnek el.

A sövények között tavaly már nagyon szépen kigyomirtóztam, úgyhogy idén be fogom vetni borzaskatával, hogy ne gazosodjon. Ráadásul szerintem nagyon mutatósak lesznek a kék-fehér virágfejek a különböző virágzó sövénybokrok között-előtt.

Ötletem rengeteg van, alig várom, hogy nekiláthassak a megvalósításuknak.

Remélem, velem tartotok:)

Petra

14 megjegyzés:

  1. Csodaszép volt a téli kerted is a számtalan örökzölddel, meg a virágzó téliekkel! Nagyot dobbant a szívem, mert megint elvarázsoltál, és a fogadalmam megszegésére ösztökéltél a képeiddel. Mikor nálad járok, mindig találok (nem kevés) olyan növényt amire feltétlenül szükségem lenne még.
    Ma már igazi, napfényes tavaszi idő van nálunk, olyan kinti munkára csalogató. Sajnos a sár még nagy, csak dagonyázni lehetne, de azért délelőtt már metszegettem egy kicsit.
    Reméljük, hogy ezekkel a képekkel el is űzted a telet és jön az igazi tavasz! Úgy legyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj, Mancóka, csak vásárolj és ültess, és leld örömödet benne.

      Az idő nálunk is tavaszias, de a reggeli fagyok miatt még az összes hó nem olvadt el, és nagyon sáros a föld. Remélem, hétvégén már én is tudok metszeni.

      Éljen a télűzés:)

      Törlés
  2. Majd amikor mi jutunk a metszeni kell állapotába! Egyenlőre könyörgünk, hogy nőjenek!! Jó volt veled gyönyörködni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon sok apró növénykém van. Még mindig. Meg hát ugye az újak, mert állandóan veszek és ültetek. De rájöttem, hogy a már meglevő nagyoknak is örülni kell.

      Cserjéknek, fáknak, rózsáknak (örökzöldeknek és lombhullatóknak) is csodaszer a téli szárított marhatrágya, csak úgy, odadobva a tövükhöz, aztán tavasztól, amíg csak szedni lehet, a csalánlé, meg mindenbelelé, (bármilyen fűszernövény, amit lemetszel), és a vas.

      Köszönöm, hogy itt jártál.

      Törlés
  3. Kár, hogy nem láttam élőben. Csodaszép hóval takarva a kerted, pedig már álmodoztam róla, milyen is lehet az a sok gyönyörű örökzöld sapkával, de a közelébe sem értem. Jó álmodozást és jó munkát, gondolom nem ülsz a kezedre, ha már nem csak sárléccel lehet kint járni.

    A továbbiakra való tekintettel pedig: -Nőj, nutkám, nőj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hahó Meli! Tényleg nagyon szép, pedig még ez is gyerekkert:) Milyen lesz, ha tényleg nagyok lesznek a fák!
      Tűkön ülök, gondolhatod, most adtam a hónak 2 napot, annyi idő alatt olvadjon már el, és legalább a klemátiszokat visszametszem.

      (Tudtam én, hogy a nutkás kép nemcsak az én szívemet dobogtatja meg)

      Törlés
  4. Petra, hogy csináltad a sövények közötti kigyomirtózást, hogy a sövények nem sérültek? Minden évben ülteted a borzaskatát?, mivel egynyári növény, vagy pedig elszórja a magot, és innentől megoldva?
    Szép a télikerted is, élvezet nézni a fehér takarókkal bevont növényeket, ahogy ki-ki kandikálnak.) Valóban szép ez a kifejlett nutka!
    Nálunk is még fagyos és saras földrész változatja egymást, de tegnap az elszáradt növényeket levágtam, jóérzés volt tevékenykedni már egy kicsit!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon egyszerű kis gépem van, úgy állíltottam, hogy ne szórja nagyon szét a permetet, és szinte teljesen rányomtam a földre. Ha nem voltam elsőre elég alapos, akkor inkább ismételtem, nem nagyon akartam megkockáztatni, hogy a bokrokra menjen. Bár néha az is előfordult, igazából az erősebb bokrok azt szerencsére már túlélik.

      A borzaskatát elvileg elég egyszer elvetned, és utána magától szaporodik, nálam is vannak olyan részek, ahol talajtakaróként viselkedik már, pont ezért találtam ki, hogy ez nagyon szép lesz a sövények között-előtt.

      Ne is mondd, én tegnap délután esernyővel! voltam kint az udvaron:)

      Törlés
  5. Petra köszi a válaszodat, nekem is teljesen egyszerű kis 5 l-es permetezőm van, de ez a formáció nem jutott eszembe, nagyon jó!
    Megszívlelendő a borzaskata, mint talajtakaró, de nem láttam még boltban ebből magokat.

    VálaszTörlés
  6. Mese a kerted minden évszakban! Csodaszép! Gondolom hétvégén már kint tevékenykedtél a szép időben:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Gondolhatod. Egy kicsit metszettem (a paniculata hortikat), egy kicsit tervezgettem....Vasárnap a férjem nem akart hinni a szemének, egy rohadt nagy esernyő sétált a kertben....

      Törlés
  7. Szép a téli kerted, Petra! Az örökzöld magnolia nálam is a kiültetés utáni évben virágzott, talán kellett neki a kis hideg. Én egyenként olvasztottam le róla a ráfagyott ónos esőt. (:D )

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm:) De szép is lenne, nagyon várom már a virágait. Bár így is gyönyörű, hatalmasat nőtt! Nálunk az ide tél elmúlt ónos eső nélkül, mit ne mondjak, nem bánom, tavaly volt benne részünk.

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés