2015. január 14., szerda

Rózsás álmok

Hétvégén, kihasználva a jó időt (főleg szombaton), átültettem ezt-azt a kertben, plusz terepszemlét tartottam. Séta közben mindenfélén járt az eszem, még azon is, hogy szerelmes a nagyfiam, amiből persze az is következik, hogy a bloggerina egy vén tyúk már, ja meg az is, hogy a fiatalúr nemcsak itthon fog füvet nyírni. Na de akkor itthonra minek ennyi fű, szegény gyerek egész nyáron fűnyírót fog tolni, hol itt, hol meg ott.....
Esetleg ha kétoldalt lecsípnék a füves részből, olyan két-két méternyit, hogy csak egy széles út maradjon....Na igen,  ez nem rossz ötlet. Van jópár növényem, aminek gyerkőcei vannak, és így fel tudom használni, na meg esetleg rendelhetnék még pár rózsát. Ugye, ti is látjátok, hogy most aztán teljesen bűntelen vagyok, csak alkalmazkodok.

A kertben most nem fotóztam, viszont úgysem mutattam be az őszi lengyel rózsás rendelésemet, úgyhogy azt most pótolom:

A holland tuinlottumtól egyetlen rózsa nem jött meg, a noack-os Westpool. Így helyette rendeltem egy másik rózsaszínű rózsát, a Katy Road Pink-et.


A Dave's garden oldalán 11 pozitív vélemény van róla, nagyon hidegtűrő, és ellenáll a betegségeknek.  Illatos virágait egész nyáron hozza. Cserje formában növekszik, kb 1,5 méteres lesz. Amerikai rózsa.


Egy másik szépség, a Route 66A felső képen sokkal sötétebbek a virágai, kíváncsian várom, milyen lesz a valóságban.
Ez is amerikai rózsa, bár kevésbé hidegtűrő, mint a Kathy (előbbi 4b, ez csak 6b).
Nagyon illatos virágokat hoz, és folyamatosan virít. Kb. 120 centire nől, betegségekkel szemben nagyon ellenálló, és dekoratív terméseket hoz.


A következő rózsa a Little Butterfly


Szintén amerikai rózsa, kis polyhanta. Kb. 120 centi lesz, illatos virágokat hoz folyamatosan. Nagyon hidegtűrő, 2b!, és szívós, betegségeknek ellenálló rózsa.

És a rózsa, amire régóta vágytam: Darlow's Enigma:
Hibrid pézsma rózsa (a végén egész klassz kis gyűjteményem lesz belőlük:)

Vadrózsa jelleggű, nagyon nagy bokor lesz belőle, 2,5-3 méter magas és széles. Erősen tüskés, úgyhogy olyan helyet kell keresni/találni számára, ahol ez nem okoz gondot. Folyamatosan virágzik, jellemzően a hibrid pézsmákra, illatos kis virágokat hoz, ősszel pedig szép terméseket. Nagyon hidegtűrő, szívós, betegségeknek ellenálló rózsa, és az árnyékot is elviseli.
Nos, ezekkel teljes az őszi rózsarendelésem, ők már a helyükön vannak.  Reményeim szerint nagyon szépek lesznek az örökzöldekkel és egyéb fákkal-cserjékkel.

De így, hogy "kénytelen" leszek újabb növényeket ültetni, ebbe még néhány rózsa is belefér.
A lengyel Rosenplant oldalról fogok kérni, jó kis választéka van kanadai rózsákból, és nekem hátul, a "prérin" fontos a hidegtűrés.
Na szóval, a következőket szeretném:

Crimson Blush


Ez egy igen fiatal alba rózsa, Rolf Sievers tenyésztette 1976-ban. Mivel alba, így egyszer virágzik, erős illatú virágai vannak (csodaszépek a képek alapján). Kb. 2 méteres, íves ágú bokor lesz, nagyon szívós, részleges árnyékban szebb a virágok színe.

A következő egy nagyon régi vágy: az Eva, ősszel nem voltam elég figyelmes a lengyel oldalon, így kimaradt, de mindenképpen pótolni szeretném. Az oka személyes, anyum miatt.

Kordes által tenyésztett hibrid pézsma (mi más?) rózsa. Folyamatosan virágzik, de a pézsmáktól eltérően csak mérsékelten illatos. 2-3 méter magas rózsa lesz, nagyon edzett, betegségeknek ellenálló.

Egy kanadai rózsa, a William-Booth:Kb. 2 méter magas lesz, úgyhogy akár kúszóként is nevelhetjük, enyhe illatú, ismétlődő virágzásúnak írja a HMF. Nagyon szívós, hidegtűrő, betegségeknek ellenálló rózsa.

Szintén kanadai rózsa a Frontenac:
Növekedése kb. 1,5 méterig. Enyhe illatú, ismétlődő virágzású rózsa, szintén nagyon hidegtűrő (2b), és betegségekkel szemben ellenálló. Nem mellesleg (a képek alapján mindenképp) nagyon szép.

És az utolsó szintén kanadai: Cuthbert Grant :
Milyen gyönyörűek, ugye? Nagyon illatos virágokat hoz, ismételten virágzik. A Dave's Garden szerint minden gombás betegségnek ellenáll, a HMF szerint érzékeny a fekete pontokra. Na, majd kiderül. Rendkívül hidegtűrő, kb. 120 centire nől, és ősszel még a termésekben is gyönyörködhetünk.

Szinte elképesztő választék van rózsákból, úgyhogy nincs könnyű helyzetben a potenciális vásárló. Mit is tehetünk, hiszen az sajnos nyilvánvaló, hogy az összeset nem ültethetjük el a kertünkben. De akkor mi alapján válasszunk? Nyilván az egyéni ízlés sokat jelent, van aki a pasztell színeket szereti, és van aki fordítva, inkább erősebb színűeket választana. Van, aki összeválogatja, hogy passzoljanak az ültetendő rózsák, van aki szerint minden rózsa passzol egymáshoz.
De talán még ennél is fontosabb, hogy általánosságban milyen rózsák passzolnak a kertbe. Van, aki kifejezetten rózsakertet épít, az egy más tészta:), de az ilyen vegyes kerteknél, mint az enyém, nézni kell pl. azt, hogy zárt, védett helyre kerülnek-e a rózsák, avagy nyílt területre, ki a prérire. Előbbi esetén kényesebb rózsákat is lehet ültetni, utóbbinál azért ez nem javasolt. Szerintem az én nagyméretű, fás-bokros kertembe jobban illenek a cserje formájú, kötetlenebb kiültetések, bár azért beszereztem néhány angolt is.

És mégis, tulajdonképpen szerencsére nincs szabály, és kísérletezni is szabad, mit veszíthetünk? Na jó, néhány rózsát, de legfeljebb pótoljuk mással. A kertben az a legjobb, hogy megvalósíthatjuk önmagunkat, ezért van ennyi szép kert, mert mindegyik más és más.

Remélem, kedvcsinálónak is jó volt ez az írás, hiszen lassan-lassan itt a tavasz (bár a tél az idén is elmaradt), és amit ősszel elmulasztottunk megrendelni, azt most tavasszal még bepótolhatjuk.
Hajrá.


Petra

Ui: Az összes kép az internetről való (sajnos)

9 megjegyzés:

 1. Nagyon szép rózsák (még ha nem is a tieid amik a képen vannak). Nekem csak egy szoba rózsám van ami allergiás a vízre és ha locsolom akkor eldobál pár levelet. Azt hiszem a tegnapi végkép megölte ...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Majd figyelj, nyáron már az enyémeket mutogatom:)

   Hiába, a rózsa nem lakásba való. Még a minit is kiültetheted, csodát fogsz látni. Ha úgy gondolod, hogy már úgyis mindegy neki, akkor (ha teheted) ültesd ki a kertbe.

   Petra

   Törlés
  2. Kérdés, hogy mit nevez szobarózsának, mert a kaméliát szokták annak nevezni, úgy tudom. Az pedig tényleg allergiás a (csap)vízre. Kiültetve pedig nem hinném, hogy túléli nálunk a telet, globális felmelegedés ide vagy oda :)

   Törlés
  3. Ez utólag nekem is eszembe jutott. Köszönöm, hogy figyelmeztettél, remélem elolvassa a hozzászólásodat.

   Törlés
 2. Nem mini rózsa hanem csipke, ha majd nem munkából megyek a "birtokra" akkor kiviszem.

  VálaszTörlés
 3. Teljesen megértelek, a gyereket tehermentesíteni kell! :)) Jó magyarázat arra, hogy újabb területet hódíts meg magadnak. Hihi! Ez nagyon díjazandó ötlet! Erre szokta azt mondani a férjem, hogy mindig azt nézem, hogy hol lehetne még egy kis területet feltúrni, hogy minél több munkám legyen. Most te is magadnak csinálsz még több munkát, na meg még több örömet is, mert csodaszép kerted van és még milyen lesz.
  Nagyon várom már a nyári képeket is! Jó tervezgetést neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudtam, hogy a hasonlelkek igen-igen megértőek lesznek velem:)

   Köszi.!

   Törlés
 4. Annyira profi vagy már rózsákban, Petra, hogy lassan elmehetnék hozzád egy tanfolyamra, mert csak kapkodom a fejem.
  Szerintem is bőven elég egy szélesebb füves út oda, jó az ötlet, ember- és növénybaráti egyben :))
  Sok sikert, sok szép rózsát Neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Á, sajnos minél jobban beleásom magam, annál inkább úgy érzem, hogy semmit sem tudok

   De akkor is hálás vagyok a "sorsnak" (és a rózsás topic jópár tagjának), mert megismertem és megszerettem a történelmi rózsákat.

   Így utólag, nem is értem, miért nem jutott előbb eszembe, már szép nagy növények lehetnének! De így egy okkal több, hogy örüljek a fiam megszerelmesedésének:)

   Törlés