2014. december 23., kedd

Mindigkert

Már egy hete, hogy a képeket készítettem a kertben, azóta azért lehullott még pár levél:) De az én elfogult tekintetemnek most is és mindig szép a kert, köszönhetően a sok örökzöldnek, de a lombullatók is olyan változatos színeket, formákat produkálnak, nélkülük nem az lenne a kert, ami. És a rózsák... A bolondok még most is bimbósak, nyílnak, a történelmik pedig talpig lombosak, némelyikük szépen színesedik.A datolyaszilva fogyatkozik rendesen, most már lehet szedni, ugyan újfent elkövettük azt a "hibát", hogy egy csomót leszedtünk félig éretlenül, de egyszerűen nem lehet megállni.Az ilyen gyönyörűségeknek köszönhető (oszlopos kék valódi ciprus), hogy a kert télen is él. Ráadásul ez egy igen gyorsan növekvő örökzöld, úgyhogy hamar látványos eleme lesz a kertnek. Én a magam részéről nem tudok betelni vele:)
A Red Robin photinia is nagyon mutatós, újra jelentős már a mérete (3 éve csúnyán visszafagyott).


Kicsit fakóbb, színtelenebb, de mindig mutatós

Elfe, most kicsit sárgásabb tónusú a virág, és ha melegebb az idő, akkor ugyanolyan pompás illata van, mint nyáron.

Egy másik szögből, most az örökzöldek dominálnak, a lombullatók kissé háttérbe szorulnak.

Az Utersener Klosterrose valami hatalmasat nőtt, és gyakorlatilag talajtól tele van levéllel. Nagyon egészséges rózsa. A támrendszerét bővíteni kell, hogy a hosszú ágakon szépen tudjon virágozni.
A Nahéma még mindig ennyire tele van bimbóval-virággal.

Egyébként a Lottumon és a Schultheis-en kívül Lengyelországból is rendeltem rózsákat,
még pedig a következőket:   Darlow Enigma
                                           Route 66
                                           Katy Road Pink
                                           Little Butterfly

Majd a hosszú téli esték valamelyikén közelebbről is bemutatom őket.
A naspolya is kínálja a gyümölcseit.
Dudváslonc, még mindig tele van virággal

Perzsafa, a lilás-bordó árnyalat az idén már biztos elmarad, de így is gyönyörű színfoltja az őszi kertnek.


A Felicite Parmentier bokra
A Munstead Wood még mindig fáradhatatlanul virágzik, csak most még sötétebbek a virágai.Szinte feketébe játszó bordó lett, valami káprázatosan szép. De én nagyon elfogult vagyok ezzel a rózsával, amit azért megmagyaráz, hogy ugyan kora tavaszi szabadgyökerű ültetés, mégis kora nyár óta egyfolytában virágzik. Még most is.Jacques Cartier bokra

és virága


Ilyenkor ősszel-télen roppant mutatósak a füvek, és ilyenkor döbbenek rá, hogy elég kevés van belőlük.

Hétjófiú cserje hatalmas levelei, gyönyörű kis ékszer a kertben, kár hogy meglehetősen ritka:)
A komlósgyertyán egy hete még alig-alig színeződött, ebben a pár napban azért sárgábbak lettek a levelei, és lassan-lassan hullatni kezdte őket.

Utolsónak hagytam a legszebb színt produkáló kis cserjét, a diervillát. Még ma is van rajta levél, szinte lángol a bokor. Kis kertekbe is gyönyörűen beilleszthető, mert kb. 1 méter magas lesz, igaz, hogy szélességre meg a duplája, tehát inkább széltében kell helyet találnunk neki. Nyáron sárga virágokat hoz, egészséges, igénytelen cserje.


És most, hogy a végére értem, már nincs is más dolgom, mint áldott, békés ünnepeket kívánni mindnyájatoknak! Találkozzunk a következő évben is!


Petra

6 megjegyzés:

 1. Hihetetlen hogy ilyen a karácsonyi kerted! Annyi szépség van benne még mindig, hogy el se akarja hinni az ember lánya hogy ez a karácsonyi kerti pompa. Nálunk is olyan zöld a fű a kertben, mintha május lenne.
  Még mindig van datolyaszilvád?! nagyin irigy vagyok4
  áldott, békés karácsonyt kívánok nektek! Margó

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Margó! Csak most volt időm fölnézni, hiába ha karácsony, akkor sütés meg a főzés:)
   Igen, ez a tavaszias tél ilyen kertet produkál, bár bevallom őszintén, jobban örültem volna szép havas tájnak. Bár, ha minden igaz, megkapom:)

   Igen, a datolyaszilvák még nem fogytak le, most majd gyorsítani kell lassan, nehogy tönkremenjenek. Remélem, te is tudtál enni a fádról, és nem okozott csalódást az íze.

   Neked is békés ünnepeket!

   Petra

   Törlés
 2. Kedves Petra, a hegyi mamutfenyővel kapcsolatban tudnál segíteni? A mién rögtön az ültetés után elkezdett sárgulni, mit csináljak vele?
  Helena

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Helena! Mikor ültettétek? A mamutfenyő nem bírja a meszes,száraz talajt, ez okozhatja a sárgulást. Sok helyen kifejezetten savanyú talajt írnak neki, ha ennek a feltételnek az ember nem is tud megfelelni, muszáj savanyítani a talajt. Amit tehetsz:Most: gyökerek megsértése nélkül rhodi föld és/vagy tőzeg beásása a talajba. Fenyőkéreggel vastagon mulcsozni. Áprilistól keserűsóval lombtrágyázni, öntözéskor citromlevet a vízhez tenni, ez szintén már csak tavasztól.
   Remélem, rendbe fog jönni a fácska, a talaj savasítását arányosan a méret növekedésével folytatni kell majd.

   Petra

   Törlés
  2. Kedves Petra, nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat, így fogok tenni! Sajnos a kertészetben semmit sem mondtak a fa igényeiről. Tekeresben vettük, októberben. Veszprémben láttam már egy nagyon szépet remélem a miénk is rendbe jön.
   Lepsényben, Balaton mellett van a telkünk, ott van a fa.
   Hűséges olvasód vagyok! :-)
   Heléna

   Törlés
  3. Én is Alsótekeresen vettem az enyémet, úgyhogy testvérek:)

   Hogy nagyon ne keseredj el, elárulom, nálam is a második van, az első valamiért tönkrement. Ha úgy látod, hogy télen nagyon csúnya lesz, akkor lehet, hogy érdemesebb tavasszal venni helyette egy másikat, neki a tavaszi ültetés, úgy emlékszem, megfelelőbb. De persze azért ne temessük el rögtön, nagyon sok mindent kibírnak a növények.

   Mindig szívmelengető érzés ilyent olvasni:)

   Petra

   Törlés