2014. április 16., szerda

Az a csodálatos juhar

Ahogy múltkor ígértem, csináltam képeket az előkerti blood-good juharról. Mivel az előkertben van, és az előkert, valljuk be, igen szépen be van népesítve, így az utcáról  tudtam csak fényképezni.


A fiam ablaka előtt van, páratlan látvány kitekinteni az ablakon. Minden napszakban szép, de különösen akkor, amikor a nap átsüt ezeken a bordó leveleken. Most már tényleg kis fa, kicsit alakítani is kell rajta.
Alatta szellőrózsák szaporodnak, egy fiatal tányérhortenzia is növekszik, mellette pedig egy rózsalonc van, egyenlőre egyforma magasak.


Próbáltam érzékeltetni, milyen nagyok már, túlnőttek az ablak magasságán. Egyébként az előkerti rózsalonc a legeslegszebb rózsaloncom (pedig van pár), titka a következő: évek óta nem nyúltam hozzá. Idén is csak annyit, hogy ablakpucolás közben letörtem a lassan-lassan a szobába igyekvő ágakból. Ennél szebb látvány akkor lesz, amikor a rózsalonc virágozni fog.



A cukorsüveg-fenyő üdezöldje előtt sem akármilyen látvány a vörös juharlevél.



A juhar és a rózsalonc ölelésében növekszik ez a kis azalea, körülötte szellőrózsák burjánzanak a szó szoros értelmében.



Az előkert eléggé keskeny, 10 méter hosszú, egyik oldalon kb. két méter széles, és keskenyedik a másik oldal felé. Keleti fekvésű, és föntről haladva a következő növényekkel van betelepítve: Rózsalonc, blood-good juhar, cukorsüveg-fenyő, gömb hamisciprus, Eden rózsa, és az apróságok: azalea, lila virágú rhododendron, tányérhortenzia, tulipánok, nárciszok, szellőrózsák, gyöngyvirágok. Ennek a sűrű beültetésnek nagyon klassz kis hangulata van, tulajdonképpen ezt kellene átvinnem az egész kertre.

Az Eden tele van bimbóval.  Mivel tavaly szerintem túlzásba vittem a metszését, lehet, hogy nem is fog ártani, hogy az idén viszont elfelejtettem.


Persze nem készült el a futtatója, úgyhogy egyenlőre szabadon nől. Szerintem szép.


A fás bazsarózsa virágozni kezdett, nincs rajta annyi, mint tavaly volt, de így is gyönyörű lesz.



Kicsit közelebbről, bimbóban ilyen teltnek látszik, de ha kinyílik, sokkal egyszerűbb, viszont valami elképesztő hatalmas virágokat hoz.


Már majdnem kinyíltam



A fás bazsarózsa elég drága jószág, általában kicsi kis növényt tud vásárolni az ember. És nem és nem hiszi el, hogy lassan de biztosan magasra és szélesre fog nőni. Ez a bokor is hatalmas már, és még mindig nőni fog.



Ilyen a vadcitrom kinyílva. Azok a fényesek az új levélkéi. A képen kiválóan látszanak a hatalmas tüskék is...


Minden nap lesegetem, most akkor fog virágozni, avagy sem a császárfa? A levélkéit is hozza már.


Kint vagyunk a hátsó kertben, ilyen szép az ámbrafa.


Az oszlopos bükk levélkéi. Rendkívül érdekes látvány, ahogy nyúlik-nyúlik a levélrügy, aztán egyszer csak kibújik belőle a levél.




Nagyon szépek a törpeorgonák. Ezek is hoznak sarjakat, úgyhogy ősszel szedek fel, és ültetek máshova is belőle.


A deodárcédrus az új hajtásaival. Az egyik nagy-nagy kedvenc.


Tegnap akkora szél volt a hátsó udvarban, ami egyébként mindig szeles, hiszen sehonnan sincs védve, hogy harmadszori kattintásra sikerült lefotóznom a hósziromcserjét. Mire lenyomtam a gombot, a szél elfújta a virágokat. Szóval, ez itt az egyik hósziromcserje a négyből, virágozni csak ez virágzik, de a többinek is ilyen szép, ráncos levélkéi vannak. Sokáig ácsingóztam utánuk, de megvannak:)

Ez kérem szépen a legesleghátsó rész, üvöltő szélben, fűnyírás után két nappal. Ennyi kellett a pitypangoknak, hogy újra felálljanak.


A magyar tölgy új levélkéi, még növésben.



Csüngő japánakác, mögötte az ottawensis superba borbolyák sövénynek ültetve. Még van mit erősödniük.


Itt állva olyan szép volt az ég kékje és a távoli sárgálló repcemezők látványa, a kép nem adja vissza sajnos.
Nagyon furcsa az akácok nélkül, már csak három akácfa van, mert mint kiderült, a telekhatár nem ott volt, ahol én gondoltam, és olyan részt is gondoztam, ami nem is az enyém volt:(


A mocsárciprus is levelesedik. Mocsár ugyan nincsen a környéken, úgyhogy be kell érnie ezzel a jó kis agyagos földdel.  Azért remélem, gyorsít egy kicsit a növekedésén..



A nagylevelű tölgy, nagyon drukkoltam neki, aggódtam érte, és még messze nem lélegezhetek fel, hiszen csak tavaly ősszel lett ültetve.

Közeli kép a levélkéiről. Imádnivaló.


Kb. tízméterrel beljebb állok, mint a kert vége. Az ott a messzi távolban a házam teteje, és a nagyfenyő is egész jól látszik, nem? Na szóval, marha nagy ez az udvar, nem vitás. Ide hátra is kerültek rózsák, gallica és alba rózsák, meg a három geschwind rózsa.  De a főszerep itt a nagy fáké-bokroké lesz.
Remélem, élveztétek velem a mai sétát, mindenkinek szép napot

Petra

8 megjegyzés:

  1. Köszönjük a sétát, csodaszép volt. S rengeteg munka.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy velem tartottál. És jólesik, hogy értékeled a belefektetett munkát:)

    VálaszTörlés
  3. Csak mutogasd, csak szervezz sétákat! Aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy ott toporgok a Bloodgood meg a Superba között és már nem csak virtuálisan, természetesen az egész vándorcirkusszal a házatok előtt.
    Egy szóval csodaszép a kerted és már várom az Edened virágzását, mert akkor tankolunk és indulunk.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha azt hiszed, hogy most megijedtem, akkor tévedsz!:)

      Persze hogy mutogatom, amikor olyan jólesnek a dicsérő szavak!

      Törlés
  4. Nagyon jó volt nálatok "barangolni":)

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy velem tartottál. Gyere máskor is.

    VálaszTörlés
  6. Petra az írásodon és a fotóidon át csak úgy süt a növényeid felé sugárzott szereteted! Olyan jó látni és olvasni is, hogy kérlek minnél többször oszd meg velünk a kerted csodáit!

    Én kétszer próbálkoztam a kertbe telepíteni bordó levelű juhart, de sikertelenül sajnos, pedig a szívem egyik csücske.)))

    A kerítéshez évekkel ezelőtt ültettem loncot, szép is volt, de nagyon átkandikált a szomszédhoz is, és nehéz volt karbantartani - pedig hosszan befutotta a kerítést, és az illat amit adott.... - nem akartam, hogy előbb-útóbb belepjék a szomszédot is, és baj legyen belőle, kiástam a tőveket, és egy másik szomszédomnak odaadtam, hogy hasznosítsa, lassan ott is kezd észheztérni.

    Húsvétkor Zalában voltunk, és ott láttam ilyen hatalmas fás bazsarózsákat, nagyon tetszett, és most a Te jóvoltodból legalább tudom a nevét, és hogy ez a fajta nől ilyen csodás nagyra.

    Gyönyörű szép a deodárcédrus.

    Hatalmas bizony a telked, de legalább sok minden szépség elfér benne!

    Sok futórózsám van, de ez az Eden mindent visz, na keresgélek erre felé, hogy hol tudok majd tővet beszerezni, mert enélkül nem élet az élet most már látom.))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea, nagyon édes vagy, köszönöm a kedves szavaidat. Szívesen látlak, gyere csak, megpróbálok hetente írni, egyébként most is raktam fel újat:)

      Az Edent akár Szőregen is megveheted, Pierre de Ronsard néven árulják.

      Törlés