2013. július 9., kedd

Júliusi virágok

Nyár van nyár, dörgés-villámlással, jó sok zuhéval és piszok meleggel. Az ember érzékei ellustulnak, csak néz bele a világba, meg-megbámul egy virágot, beszívja a levegő kissé nehéz, édes illatát, hallgatja a döngicse rovarokat. Aztán észbekap, és a legnagyobb dögmelegben elmegy kapálni a gazokat, megoldva a csöpögtető öntözést az orráról.
Bolond is lenne az ember lánya, ha nem élvezné széles mosollyal ezt a kis birodalmat, amit felépített.

Megint nem tudtam visszafogni magam, úgyhogy sok-sok-sok képet készítettem, íme:


A virágzó selyemakácot lefényképeztem jobbról-balról-középről, közelről és távolról, alulról és .... na jó, felülről csak azért nem, mert még nem megy tökéletesen a repülés:)


Az utcánkban sokan ültettek belőle ki a járda mellé, de ez nem túl szerencsés, mivel igen széles, ernyő alakú koronát növeszt. Így aztán folyamatosan metszegetni kell, amitől ugyan jóval dúsabb, mint a képen látható, viszont alig van rajta virág.



Persze a kis pamacsai potyognak ezerrel, összesöpröm őket, és odaajándékozom valamelyik növénykémnek mulcsnak.


Tulajdonképpen összeborult az öreg lucfenyő és a selyemakác, igen szépen mutatnak együtt. Ha azt hiszitek, ez volt az utolsó kép róla, hát tévedés, de azért tartunk egy kis szünetet.


A liliomoknak csak pár nap kell, és kinyílnak, hatalmas nagyok, szeretik ezt a helyet. Mellettük a díszgyertya kecses kis virágai vannak, ebben a dzsumbujban magasabbra kell nyújtóznia, hogy érvényesüljön.




A blue bird hortenzia virágai kezdenek már fakulni.



Másodéves óriásliliom, a Starkltól rendeltem, igazából még nem nőtt meg olyan nagyra, de a virága, az hatalmas. Nem emlékszem milyen színű lesz, valami világos, az biztos.


Virágzik az örökzöld magnóliám!! Na jó, persze hogy nem, csak befuttattam egy gyenge növekedésű klemátisszal. Szerintem nagyon csinik így együtt.




Szépségesek, a magnólia nagy fényes levelei, és a klemátisz kisebb, tompa fényű levélkéi is szépen harmonizálnak. Tegnap vettem észre, hogy rosszcsont Szofikutya ebben az ágyásban is csinált magának egy gödröt, hajszálnyira a klemátisztól.


Gyönyörűek a kerti hortenziák, ideális nekik a szomszéd ház által beárnyékolt, északi fekvés. Ők még nem az én érdemem, örököltem a kerttel.


Kicsit oldalról




Egy másik bokor virága közelről. Nehéz elhinni, hogy egy időben ezek a szépséges virágok "kimentek a divatból".


Orbáncfű virág-tenger. Ősszel megint szedek fel gyökérsarjakat belőle, és elültetem hátul őket.



Már nem nagyon halogathatom a levendulák visszametszését, érdekes "kétszínű" virágai vannak így, hogy a fele már el van kissé száradva.



Astilbe, jóval nagyobbnak kellene lennie, de annak örüljünk ami van



A különösfű megint elszemtelenedett, győzöm kitépkedni, hogy ne nyomja el a többi növényt




Nandina, japánszentfa virága. Jól látni, hogy foltosak a levélkéi, lehet hogy sok neki az eső. Az idei évben már szép nagyra nőtt.




Tárnicslonc (abélia) szépséges kis harangocskái, egész a fagyokig virítani fog



A galambfa is szépen fejlődik, anyum fája..



Cickafark bokor. Vagy erdő, kinek mi tetszik. Imádni való aromás illatú, tartós virágzású évelő. Szaporítom is, és ültetem hátra-hátra, hadd nőjön minél több.




Be akartam mászni, hogy lefényképezzem a borágót, amit teljesen elfelejtettem, hogy vetettem, de hát könyörgöm, hol az út?



Még mindig nem találom, úgyhogy kénytelen vagyok óvatosan lépkedni a macskamenták, levendulák, miegymások tengerében, aromás illat kíséri minden léptemet



És megvan!! Hát nem bűbájosak ezek a nagyon kék virágfejecskék? Tüneményesek. Annyira örültem neki, hogy kikelt, remélem szeretni fog nálam, és esetleg ezt meghálálja azzal, hogy elszórja a magocskáit.


Ez még mindig Ő, az eső miatt szégyenlősen hajlik a földre



Minden bugás hortim, az idén ültetettek is virágoznak, a limelightról azt hittem, csak jövőre fog bemutatkozni. De hozza a bimbókat!! Izgi, nem?



A sáslilik is rákezdtek, ők is nagyon-nagyon hálás évelők, ráadásul hatalmas választék van belőlük.


Kassziopé hortenzia, nagyon-nagy kedvenc. Tavaszi ültetése dacára ennyi sok virágot hozott. Milyen szép lesz ez majd termetesebben!


Az oszlopos tulipánfa ezennel fának van nyilvánítva. Hát látszik, sőt kilátszik a többi növény közül, határozottan fa formája van. Imádlak!


A kissé szeleburdi magvetésem következményeként teljesen váratlan helyeken bukkannak fel virágok, mint ez a kis pillangóvirág.




A cifra levelű menta között  nőddögél a második óriásliliom-bébi.



Egy szúrós szépség, vadcitrom. Mit mondjak, megérzi az ember feneke, ha nekiszédül egy ilyen tövisnek!



Ez a kép külön Lychnisnek készült. Látod mennyi sok júdásfa-gyerek nőddögél itt?



A tölgylevelű hortenzia lassan már 1 hónapja virágzik, és hol van még a vége? Az egyik legtartósabb virágzású hortenzia, az biztos.



Annabelle hortenzia-labdák



A barátcserje is rajtra kész, pár nap és kinyílik





Édes kis naspolyácskám



Dudváslonc rózsaszín virágai. Évekkel ezelőtt talán úgy rendeltem, már nem is emlékszem rá, minden évben megbízhatóan virágzik. Kissé fagyérzékeny, de ez annyiban kimerül, hogy a vesszői valameddig visszafagynak, ezeket nyilván le kell vágni. Az idén, amikor megrendeltem a Kassziopé hortit, és ott tébláboltam a kertben, hogy hova is ültessem, úgy döntöttem, csak egy jó hely van, a dudváslonc helye.
Hihetetlen könnyen ki tudtam ásni, ráadásul háromfelé vettem, minden gond nélkül átvészelte a kissé késői átültetést, és most három is virít a kertemben.



Bimbós a végzetcserje, nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz, ő is tavaszi ültetés.



Az első gaura (díszgyertya) bokrom, csodásan dús már



Az acer davidi (dávid juhar) törzse határozottan csíkos. Egyre jobban tetszik a drága.



Annak ellenére, hogy igazából a sötétebb tónusú sáslilik tetszenek jobban, ezt a napsárgát nem tudtam otthagyni. Nagyon szép!!



A mocsárciprusom lubickol az élvezetekben így július elején, végre megfelelő mennyiségű csapadékot kap. A kert hátsó részén van, a vödrök cipelése ide azért már elég nehézkes.



Bangita-gyümölcsök, a madarak biztos örülnek neki



Leyland ciprus 2001 klón, ha jól emlékszem a nevére, ilyen szép formája van magától, metszés nélkül.



Imitt-amott rózsa-virágok, végig kell szaladnom levagdosni az elszáradt virágokat.


Termések a füge-bokron, remélem be is fog érni, eléggé fáj rá a fogam



Mosolygós almák az oszlopos almafán




Trombitafolyondár virág



Igazából a szomszédnak (lenne) szép, mert a kerítés mellé ültettem, aztán jött az örökzöld sövény, ami azért rendesen takarja. A szomszéd felől viszont óriási tömegű levél és virágtenger van.



A borókára is felfutott, azért ezt csak mértékkel engedem neki


Hangulat az első udvarból



Keverék


A csüngő arany tiszafa is nagyot nőtt, kezd tekintélyt parancsolóvá válni




A lilaakác is virágzik egyet (szó szerint)


Itt aztán minden van

Hatalmasat nőtt a valódi ciprus!



Jujuba virágocskák.... Nem tudom, lesz-e belőle termés?



Maga a fácska nagyon igénytelen, egyenlőre karcsú habitusú, minden évben nől egy szép nagyot. (De még nem termett!)



Loncocska, főleg estefelé az egész első udvart belengi a fűszeres illata



Még egy selyemakác képet? Na jó, tessék, ez már a visszafele utamon készült, a levélkéi szépen össze is csukódtak.

Hát ez az én kertem. Én szeretem nagyon.



12 megjegyzés:

  1. Ehiszem, hogy szereted, s mennyi munka lehet vele. Ahogy elnézem: megéri!

    VálaszTörlés
  2. Tényleg sok munka van vele és benne, sőt még ennél is többet kellene, de soha ennél rosszabb hobbit.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon csodás a kerted. ...és mennyi virág... A hortenziákkal mit csinálsz hogy ilyen szépek? Nálunk valahogy nem akar megmaradni. Milyen helyet kedvel?

    VálaszTörlés
  4. Szia! Örülök hogy idetaláltál, és köszönöm a dicséretet.

    A kerti hortenzia alapvetően árnyékkedvelő növény, és szereti a sok csapadékot. Nálunk a szomszéd ház északi fala mellett van ültetve, így csak kora reggel és késő délután kap napot. A rózsazsín virágokon látszik, hogy a talaj az inkább semleges, de nekem amúgy is kicsit idegenek a kék virágok.
    Szóval árnyék, dús, esetleg savanyú talaj, talajtakarás, az első pár évben mindenképpen öntözés, később is ha nagy a szárazság.
    Remélem, tudtam segíteni.

    VálaszTörlés
  5. Én is nagyon szeretem. Még így képekről is.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Kata! Tudod, van akitől különösen becses a dícséret.

    VálaszTörlés
  7. Olyan jó Nálad sétálni!!! :D Szeretjük mi is!!!

    VálaszTörlés
  8. Irigylésre méltó az a hatalmas selyemakác (jó értelemben véve). Imádom én is, de sajnos eddig nem sikerült egyet se megtartani, nálunk könnyen elfagynak.
    Annyi szépséged van, hogy csak ámulva nézegetem a kerted! Megint nagyon szép sétát tettem veled, örömmel nézegettem a szeretett növénykéidet.
    Kérdezd már meg a Júdásfa-gyerekeidtől, hogy nem szeretne-e valamelyikünk hozzám költözni (Valamilyen csere-gyereket hátha tálálnál nálam. Bár, ahogy a kerted elnézem, ez eléggé kétséges)

    VálaszTörlés
  9. Mancoka drága, amennyiben találok júdásfa-gyereket (azért erre nagy esély van), és nemcsak a kivágott fa hozott új hajtásokat, akkor nagyon szívesen küldök neked belőle.

    VálaszTörlés
  10. Petra, nagyon megköszönném ha sikerülne találni kiscsemetét (Imádkozom érte), és természetesen küldök érte valamit, ami "esetleg" neked nincs.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon drága vagy, de csak valami apróságot ám, mert nagy nem fér a kertbe.

    Ha hazamegyek, halált megvető bátorsággal beállok a dzsungel kellős közepébe, és megpróbálom megnézni, mi a helyzet.

    VálaszTörlés