2017. április 4., kedd

Magnóliák és egyéb csodák


A nagy meleg megtette hatását, szinte koranyár van a kertben. Néhány későn ébredő kivételével minden ki van levelesedve, és sok minden virágzik is.
Többek között a magnóliák, ezek a csodás fák, amelyek szerintem mindenki szívét megdobogtatják.

Ma már a hazai kertészetekben is elég nagy választék áll belőlük rendelkezésre, tudunk tudatosan vásárolni, név szerint, így ki tudjuk választani a legmegfelelőbbet a kertünkbe.

Vannak köztük egészen korai virágzásúak, mint a Stellata magnóliák, vagy a Magnolia Kobus, és a Wada's Memory. Őket követik a nagyvirágúak, és vannak új nemesítések köztük, amik még csak most bimbósak.


Alba Superba






Ezek a képek jövő hét közepén készültek, azóta már javában hullanak a szirmok.....Legszívesebben éjjel-nappal fotóznám, egyszerűen úgy gyönyörű, ahogy van. Az egész kis fa, a habitusa, a rengeteg virág együtt, a virágok külön-külön...Meseszép.





Wada's Memory

A Wada's Memory már lehullatta a virágait, és jönnek a levelei, de ez az egy virág úgy látszik elaludt:)




Kikeleti bangita
A kikeleti bangita még mindig ontja a virágokat no meg az illatot, de már a levelek is megjelentek.


A Rhapsody in Blue rózsa teljes levélzetben.

Mellesleg mikor végeztem a rózsák metszésével (kivéve az egyszer nyílók, mert azokat majd virágzás után fogom), elégedetten néztem végig a kerten, aztán lenéztem a mellettem levő Mary Rose angol rózsára, amit természetesen kihagytam. Aztán tegnap úgy döntöttem, hogy az idén már így is marad, ugyanis tele van bimbóval. Remek, áprilisban már nyílni fog a Mary Rose.





Susan

A Susan magnólia teljes virágpompájában, Erős, édeskés illata belengi a kertet.





Susan a háttérben, előtte a barackvirágszínű japánbirs, aminek a felét kinyiffantottam, hogy tudjak rózsákat ültetni. Nem valami szép dolog, de vettem fel belőle gyereket, és másik helyen majd nőhet.
Elöl a vadcitrom, tele bimbóval.


Itt talán jobban látszik a vadcitrom, ennyi bimbó még nem volt ezen a bokron, kíváncsisan várom, milyen lesz virágzásban. Ez a rész nagyon szép, köszönhetően az örökzöldeknek, szépen beborították a talajt is.
A többi ágyásban most ébredeznek az évelők, ezért sok helyen csupasz még a talaj, ami nem olyan szép látvány, de majd alakul. 




A hunyor még mindig, a nárcisz meg már virágzik. Meg persze a tulipánok,...



Mivel ebben a jó időben megindultak a gazok is, 2 literes Glialkát permeteztem már ki, és még mindig vehetek egyet. Ugyebár végig kell mennem a telekhatár mellett az üres teleknél, és a kivágott akácok helyét is le kell permeteznem, bár azzal várok még egy kicsit, úgyis elő fog jönni egy csomó akáccsemete.









A galambfa is szépen hozza a leveleit.




Geisha japánbirs, azért annyi maradt belőle, hogy virágozzon.



Ilyen gyönyörűséges kis gömbök a macskamenták. Rengeteg gyerkőcük is van, azokat szépen elteszem a még mindig rengeteg üres helyre.


Fehér virágú japánbirs.



A Skimmia virága ilyen habos lesz, ahogy készül elvirágzani.



A Bóbitacserje virága....igen jól látjátok, alatta szotyolamag van, munkatársam üzemi méretekben fogyasztja, én meg úgy döntöttem, hogy a héj se vesszen kárba, nekem van helyem, ahova boríthatom, a kávézaccal együtt.




Tavaly tavasszal ültettem két oszlopos körtefát, a nagyobbik ilyen csodaszép az idén. A picin is sok virág van, de ez valami mese.





Ilyen csodálatos kis fa a perzsafa. 



Cleopatra

Szintén tavaly tavaszi ültetés a Cleopatra és egy Sunsation magnólia. A Sunsation még bimbós, a Cleopátra pedig ilyen csodásan szép virágokkal örvendeztetett meg.





Alba superba



És ilyen volt 2 napja az Alba Superba, teljesen kinyílt virágokkal. Alatta egy tarka levelű borbolya van, meglehetősen szép páros. Ugye, hogy lehetetlen levenni a szemet róla?
Tegnap jó adag virágszirmot söpörtünk össze, az is ment mulcsnak a hátsó kert egyik ágyásába.

Mivel a hétre nem mond olyan meleget, valamelyik nap megejtem a vas+keserűsó permetezést, egyenlőre az örökzöldeknek.  Mindig van tennivaló, egy ekkora kertben meg pláne, de innentől ez az az időszak, amikor minden percben történik is valami. Legszívesebben kint is aludnék. 





Daybreak

Ez a hatalmas bimbó a Daybreak (Kikelet) magnóliáé, alig várom, hogy lássam kinyílva.


Szóval ezernyi csoda vár a kertben, igyekszem ezek közül sokat megörökíteni, és veletek is megosztani.


Köszönöm, ha velem tartottatok.


Petra

8 megjegyzés:

  1. Ismét csodálatos képeket küldtél!!El hiszem, hogy még kint is aludnál! Az én kertem nem ilyen szép,mégis minden percet sajnálok amit nem kint töltök!Jó egészséget kívánok a további szép ,de fáradságos kerti munkákhoz!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, Julika:) És dehogynem, hidd el, ez a kert is csak nekem a legszebb, és elég, ha mindannyian csak ennyit akarunk.

      Törlés
  2. Micsoda magnólia arzenál! Gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű, mint mindig. Petra, nálad mi van a bokrok alatt? Fű vagy növények, ha azok milyenek? Aki a kertjét szereti mind így érez, ahogy leírtad, ha nem is érti ezt meg más.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm. Változó, attól függ, amelyik a fűbe van ültetve, alatta fű van, vagy semmi, mert mostanában körbepermetezem, hogy ne legyen gazos. Ha ágyásban van, mint egyébként a legtöbb, akkor talajtakarót használok. Különböző gólyaorrok, macskamenta, pénzlevelű lizinka, habszegfű, zsályák, madárbirs, de egyenlőre még sok a szabad terület.

      Törlés